Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 05.03.2015 23:35

Tak.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.03.2015 23:38

Na tę chwilę nie ma rozwiązania zgodnego z przepisami.
Z doświadczenia - nie wolno przekładać z auta, samochód jest rejestrowany, nie bagażnik - tak mówią policjanci.
Nie wolno "niby" zgubić i zamówić trzecią tablicę z nalepką - to jest fałszerstwo. Nic nie wolno :wink:

Policjanci i życie pokazuje, że dorobienie podobnej tablicy i nazwanie jej "tablicą informacyjną o numerze" jest rozwiązaniem. Nie znam klienta, nigdy ja nie miałem problemów jeżdżąc z taką tablicą, ale to także nie jest rozwiązanie zgodne z prawem.

Nadzieja - kilku posłów podobno zajmuje się tym tematem, może coś załatwią.
Art_Ed
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Art_Ed » 05.03.2015 23:42

Czyli rozumiem, że najlepiej zamówić identyczną tylko bez hologramów ?
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 05.03.2015 23:51

Warto dodać, że czcionka na takiej tablicy powinna się różnić od czcionki stosowanej na legalnych tablicach rejestracyjnych. W Katowicach za 30 zł w 2 minuty tłoczą takie tablice z symbolem rowerka pomiędzy numerami. Przejechałem kilka krajów i spoko czoko. Podejrzewam, że ewentualnych problemów można się spodziewać jedynie w Polsce przy trafieniu na jakiegoś służbistę.

tablice.jpg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.03.2015 19:41

Pytania do znawcy:

Czy istnieje "przedłużka" na trzeci rower do bagażnika Thule ER 940 ?
Jak się ma dopuszczalna waga przewożonych rowerów zawarta na tabliczce znamionowej uchwytu do wagi trzech rowerów po ew. zastosowaniu dokładki ?
Ew. proszę o cenę.

Jeśli chodzi o dodatkową tablicę rejestracyjną, to stosuję zamiennik zakupiony za kilkanaście złotych. Policja zna problem i nie utrudnia życia posiadaczom takowych. Noo, chyba, że ktoś mocno kozaczy...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.03.2015 19:46

Art_Ed napisał(a):Czyli rozumiem, że najlepiej zamówić identyczną tylko bez hologramów ?

Oczywiście, że bez hologramu :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.03.2015 20:23

ołowiany napisał(a):

Nie istnieje, typowy bagażnik na 2 rowery.
Th 943 jest na 3 rowery.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.03.2015 20:31

Dziadek Maciek napisał(a):
ołowiany napisał(a):

Nie istnieje, typowy bagażnik na 2 rowery.
Th 943 jest na 3 rowery.

Dziękuję. W takim razie mam do sprzedania/zamiany w/w bagażnik.:)
velo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo » 19.03.2015 22:55

Witam. Jestem świeżakiem na forum - ale przeczytałem z 20 -25 stron, co pozwoliło mi zacieśnić grono bagażników nad którymi się zastanawiam :). Nigdy nie korzystałem z bagażnika rowerowego i chciałbym poznać opinię ekspertów, a zwłaszcza opinię Dziadka który chyba jest guru na tym forum i jednym z twórców ów fora :D .

Planuje kupić bagażnik rowerowy (platformę) na hak.
Samochód: Volvo v50 kombi (2004r)
Budżet: około 600zł
2 rowery (opcja rozszerzenia do 3 jak najbardziej wskazana) ewentualnie 3
Uchylany na tyle mocno aby dało rade otworzyć klapę a nie tylko uchylić
Opcja zabezpieczenia (zapięcia) platformy mile widziana
Zapięcie rowerów na kluczyk

Bagażnik musi być stabilny umożliwiając jazdę z prędkością około 100 – 110km/h (także na polskich drogach :D) na długich dystansach często w deszczu. Zamierzam użytkować go raz na 2-3 miesiące. Niestety budżet mały ale muszę coś kupić jeszcze przed Wielkanocą.

Pomocy
Art_Ed
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Art_Ed » 19.03.2015 23:30

Myślałem tak samo miał być bagażnik do 800 zł, a skończyło się na Thule 921
i powiem tak bagażnik 1 klasa , jak to mówią zakup na lata
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.03.2015 10:44

velo - przy takim budżecie nie jestem w stanie doradzić tak, aby sprostać Twoim wymaganiom stawianym bagażnikowi :wink:

Pomyśl tak jak Art_Ed, wiem, to całkiem inna kasa, ale ...
Ew zmniejsz wymagania.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 20.03.2015 11:25

Art_Ed napisał(a):Witam
Jak najbezpieczniej wybrnąć w sprawie tablicy rejestracyjnej na platformę ?
Czy zamówienie dodatkowej tablicy np. na necie jest najlepszym dotychczasowym wyjściem ?

Jeżeli jesteś kierowcą, a tak zakładam powinieneś znać Ustawę Prawo o ruchu drogowym, zatem wiesz co na ten temat mówią przepisy :mrgreen: Nic się w tym względzie nie zmieniło. Wszystko w rękach kontrolującego.
velo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo » 20.03.2015 11:47

Ok. rozumiem i dzięki za radę. Niestety na chwilę obecną nie mogę sobie pozwolić na wydatek 2x większy niż zaplanowałem :(. Próbował ktoś jechać z Amosem prędkościami w okolicach 100tki? Jak wrażenia? I jak z jego wykonaniem - stalowe elementy są zrobione z nierdzewki?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.03.2015 12:00

velo napisał(a): I jak z jego wykonaniem - stalowe elementy są zrobione z nierdzewki?

Padłem...

:lol: :lol: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.03.2015 12:23

FUX napisał(a):
velo napisał(a): I jak z jego wykonaniem - stalowe elementy są zrobione z nierdzewki?

Padłem...

:lol: :lol: :lol:

Andrzeju, ja też :lol:

Z nierdzewki, z super odchylaniem, z super montażem, z zamkiem bagażnika i rowerów, z ... za 400 czy 500 zł 8O :roll:

To jest bardzo prosty bagażnik, Amos Tytan jest niewygodnie montowany, ma dosyć małe odchylanie (większe od Platformy Amos), jako zamek służy kłódka, rowery mocowane paskami (bez zamka).
Jest jednak dosyć mocny, trwały. Ew lepszy wybór niż wiele obecnych na rynku bagażników włoskich.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 139
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone