Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 16.09.2014 19:19

tony montana napisał(a):
bluesman napisał(a):Ahaaa, no to jeszcze różne haki są - fajnie ... ale rozumiem, że jak powiem, że taki do montażu uchwytu to nie dadzą ciała? ;)
Swoją drogą na innej stronie ten Amos Tytan ponad dwie stówy droższy :twisted: :twisted:

Owszem są różne haki np odkręcane lub demontowane bez potrzeby używania narzędzi co ma przełożenie na cenę :) każdy hak przyjmie bagażnik :)
Co do cen po prostu należy szukać ;) montaż haka też kosztuje ........
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.09.2014 19:20

Hak do przyczepy, to hak do przyczepy. Nie musi być autoamtycznie chowany, demontowalny, etc.
Ma mieć atest.
Ważne, aby miał jak największy nacisk. Najlepiej >50kg
Platforma troszkę waży i 4 bajki też.
Ja mam nacisk 150 kg

No i pamiętaj o przeglądzie haka i wbiciu do DR.
Robia to od ręki.
No i pamiętaj o tablicy.
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 16.09.2014 19:39

mam Tytana kupionego u Maćka, oglądałem Thule, oglądałem inne ... wygrała kieszeń. Potrzebuję go kilka razy do roku na weekendy - daje radę, nie chwieje się, rowery stoją dobrze, odchylanie u mnie wystarczy ... tu akurat sporo zależy od klapy i jej kształtu, u mnie daje radę,
Czy Tytan ma wady? tak ma wady - Thule na "zatrzask" a Tytan na śrubę i trzeba przytrzymać żeby dokręcić, Thule lepiej wykonany i ładniejszy itd itp ale funkcjonalność taka sama tzn przewieziesz 4 rowery.
Coś za coś - jakbym jeździł co tydzień lub i czasami częściej to bym pewnie przeklinał Tytana, jeżdżę z nim tyle ile jeżdżę i wystarcza ...
Porównywanie Thule do Amosa to jak porównać Daewoo Tico i Mercedesa E Klasse. W sumie i jednym i drugim dojedziesz nad morze ale komfort nieporównywalny - a wybór zależy od wielu czynników.
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 16.09.2014 19:44

FUX napisał(a):Hak do przyczepy, to hak do przyczepy. Nie musi być autoamtycznie chowany, demontowalny, etc.
Ma mieć atest.
Ważne, aby miał jak największy nacisk. Najlepiej >50kg
Platforma troszkę waży i 4 bajki też.
Ja mam nacisk 150 kg

No i pamiętaj o przeglądzie haka i wbiciu do DR.
Robia to od ręki.
No i pamiętaj o tablicy.

a tu się pozwolę nie zgodzić z Tobą - wg. mnie powinien być demontowalny, nie musi być elektryczy bo to bajer, może być automatyczny bo to wygoda (miałem kilka haków w różnych autach i te automatyczne (tzn nie przykręcane na śruby tylko zatrzaskiwane są bardzo wygodne - bardzo dobre haki i prawie do wszystkich aut robi Galia - słowackie haki zatrzaskiwane w cenie polskiego Hakpolu skręcanego na śruby)

a nacisk to nie zależy też od auta?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.09.2014 19:56

Hak zatrzaskowy/demontowalny, jak sama nazwa wskazuje, musi byc demontowalny.
Im częściej tym lepiej.
Jeżeli tej czynności nie będziesz robił, to wtedy napisz, jak przebiegł proces, który nie został zrealizowany.
:mrgreen:

Zdemontujesz go z nadwoziem. :smo:
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 16.09.2014 20:14

a czy nie jest wygodniej nie rozbijać sobie goleni o hak chowając coś do bagażnika - hak demontowalny może sobie leżeć spokojnie w bagażniku i być używany wtedy co bagażnik na rowery ... :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.09.2014 20:20

Olo napisał(a):a czy nie jest wygodniej nie rozbijać sobie goleni o hak chowając coś do bagażnika - hak demontowalny może sobie leżeć spokojnie w bagażniku i być używany wtedy co bagażnik na rowery ... :)

Ja się z Tobą zgadzam, tylko wiele osób, mając takie haki, tego nie robi, bo lepeij wygląda dekiel z napisem Thule czy Brink.
Ale otrzeźwienie przychodzi później... :wink:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 16.09.2014 20:28

do dziś byłem przekonany, że z hakiem, który można zdemontować nie można jeździć...
czyli można? 8O

taki hak może być dość przydatny na przepełnionych i ciasnych parkingach, gdy ktoś zechce nas lekko popchnąć przy parkowaniu
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 16.09.2014 20:53

Krystof napisał(a):do dziś byłem przekonany, że z hakiem, który można zdemontować nie można jeździć...
czyli można? 8O

......

wiesz w PL "można", w Austrii jak jest możliwość demontażu a masz hak i nie ciągniesz przyczepy albo nie wieziesz bagażnika to możesz całkiem słono zapłacić ...
obiadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) obiadek » 17.09.2014 06:55

FUX napisał(a):...No i pamiętaj o tablicy.

tzn żeby nie zasłaniać?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.09.2014 06:58

Dorobić informacyjną o nr. rej. auta.
Taką samą, ale na plastiku.

Nie wolno zamówić dodatkowej tablicy w WK.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.09.2014 09:36

bluesman napisał(a):

Znów wtrącę swoje 3 grosze i narażę się Maćkowi

Wcale mi się nie narażasz, w tym temacie :wink:

Co do oszczędzania, to co innego bagażnik na 2 rowery, a całkiem co innego na 4 rowery. Faktycznie w sytuacji gdy potrzebujesz na 2 to masz zdecydowanie większy wybór, dobrych (wygodnych i bezpiecznych) na 4 rowery nie ma dużej oferty. Te wszystkie wynalazki, które wymagają dodatkowej taśmy łapanej za klapę (pisałem już o tym), wg mnie są tyle warte co ... przecież następne auto może mieć klapę, za którą taśmy nie złapiesz.
Dlatego oszczędnym i mało wymagającym polecam Tytana. Olo podał wspaniałą opinię na temat tego bagażnika, nic dodać.
Hak w przypadku przewożenia 4 rowerów powinien mieć nacisk min 80 kg (może 75 kg, dokładnie nie pamiętam). 50 kg to zdecydowanie za mało.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 20.09.2014 05:42

Maciek przywiozłem z Węgier 5 rodzajów past albo to jakichś marynat. Raczej to nie keczupy. powiedz mi co to jest i co z tym robić. Wszystkie pasty są w tubkach.
1. Eredeti Gulyaskrem csemeege, pokazany na tubce jest kociołek, Firma uniber.

2. Csipos Piros Arany Etelizesito, na tubce obrazki papryki tez firmy uniber.

3.Extra csipos crema marinare extra inte, grillkrem.firmy uniber.

4. Crema marina Ordeleneasca, griilkrem, namalowany płomień i papryka, firmy uniber.

5. Grillkrem crema marinare cu usturooi, Fokhagymas, firmy uniber.

Tubki sa koloru czerwonego i pomarańczowego.

Co z tym robić Maciej. mięso marynować do gulaszu dodawać - nie wiem. No raczej nie wyrzucę ich.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.09.2014 08:15

Kup u Maćka, to Tobie wyjaśni.
Poszukaj sobie w necie, a jak nie wiesz co kupujesz, to nie kupuj.
Na grzyby chodzisz?
Możesz czasami rodzine wytruc i siebie, jak nie będziesz wiedzial, co pozbierałeś. :mrgreen:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 15.11.2014 20:18

Sezon zimowy tuż, tuż, a wątek Maćka jakby przysnął. Czas kupować boxy, narty itp.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 134
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone