Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ikar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ikar » 10.07.2014 08:38

Zaznaczę jeszcze, że jeden rower dziecięcy, damka i góral.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.07.2014 08:42

Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.07.2014 09:52

Andrzeju, wszystko OK, tylko problem jest w tym, że większość klientów nie ma odpowiednich haków.

Ikar - do C-maxa tylko po 2010 r można montować bagażnik na tylnej klapie i tylko w modelu Grand C-max jeden z bagażników nie zasłania lamp, w pozostałych ten problem występuje.
Hak - 3 rowery - albo prosty i mocny Amos, albo Thule 923, ja osobiście w inne modele bym nie wchodził.
Amos Tytan rozwiązuje problem wożenia rowerów za małą kasę, ma oczywiście swoje wady, ale jest naprawdę mocny. Zamykany na haku. Nie wymaga dodatkowej taśmy od klapy auta, jak kilka modeli włoskich. Obecnie najlepiej sprzedawany bagażnik na hak.
Thule to inna bajka, sporo droższy, ale szybki, bardzo wygodny montaż, super odchylanie, zamykany bagażnik i rowery. Modele Thule tańsze, wg mnie są warte kupna. Droższy od 923 tylko w przypadku ew wożenia 4 rowerów.
Niezłym bagażnikiem jest też Fabri Włochy, wysoka klasa, cena porównywalna do Th 923, ale ma możliwość wożenia za małą dopłatą 4 rowerów. Ma też funkcję podnoszenia w czasie jazd bez rowerów ( nie znam innego), dosyć wygodne opuszczanie i podnoszenia dla kobiety.
Twinny Load Holandia ma super bagażnik na 2 rowery z dostawką na 3 rower, też warto o tym pomyśleć.
www.swiatbagaznikow.pl
ikar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ikar » 10.07.2014 10:01

Dzięki Maciek. Już sprawdzam.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.07.2014 10:22

ikar napisał(a):Dzięki Maciek. Już sprawdzam.

Jeszcze jedno - nie wszystkie ceny na stronie są cenami obowiązującymi na Cro :!: :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.07.2014 11:23

Po tym czeskim wynalazku to mam mieszane odczucia.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.07.2014 11:53

FUX napisał(a):Po tym czeskim wynalazku to mam mieszane odczucia.

W pełni popieram odczucia :wink:
ibar
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ibar » 12.07.2014 16:23

Witam wszystkich,

Pytanie do znawców tematu, a konkretnie do Maćka,

przejrzałem forum, i natknąłem się na Twoją wypowiedź z 2009 roku, proponowałeś wtedy TH ClipOn na dwa rowery,
czy w tamtym czasie już był taki model, bo teraz widzę tylko na 3 rowery lub wersja High na 2 rowery,

mam dylemat, w tej chwili mam do wożenia 2 górale i jeden dziecinny koła 16",
dach odpada z różnych względów, auto nie jest wysokie vectra b kombi , myślałem o czymś albo na klapę, albo na hak - którego jeszcze nie mam :),

po taniości brałem pod uwagę Amosa Tytan na 3 rowery, problem jednak z wagą bagażnika i kłopotliwym montażem ( mam problemy z kręgosłupem nie wiem czy bym go tym nie wykończył :) ) , Thule 923 który polecasz oczywiście biorę pod uwagę, z tym że jest to jednak wydatek. Dlatego wróciłem do opcji na bagażnik z tym że Clip On wystarczył by mi na 2 rowery dziecięcy mieści się spokojnie do bagażnika, ale jest na 3 rowery o którym wspominałeś że nie jest tak dobry jak na 2 rowery, High natomiast za bardzo chyba podnosi rowery, obawiam się że opory powietrza będą dość duże - chyba że masz doświadczenie z nim.

Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.07.2014 19:50

ClipOn High wynosi rowery ( dwa) ponad lampy.
W zwykłym rowery wiszą zasłaniając lampy i numer, powinno się dokupić tablicę świetlną i podłączyć do gniazda hakowego.
W każdym bagażniku wieszanym na klapie podnosisz dosyć wysoko rowery, nie wiem, czy ew montaż bagażnika na haku, nawet Amosa, nie jest więc mniej uciążliwy dla kręgosłupa. Szczególnie Thule, click i już zamontowany.
W bagażniki typu high faktycznie, rowery masz wysoko, prostopadle do kierunku jazdy, częściowo ponad dachem, ale...lampy i numer w większości aut są widoczne. Coś za coś :wink:
Bagażnik kupujesz na lata, nie patrz na to, że teraz rowerek mały wkładasz do bagażnika auta.
Przykład z dzisiaj - klient przyszedł po taniego Amosa na 3 rowery, a kupił Fabri na 3 z możliwością dostawki na 4 rower, za 2 lata dokupi.

Ps Amosy sprzedają się wszędzie tak dobrze, że obecnie nawet producent nie wszystkie modele ma dostępne.
ibar
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ibar » 13.07.2014 23:15

Dziękuję za opinie, no cóż, nie pozostaje nic innego tylko zacisnąć pasa i nabyć coś na 3 rowerki od razu,
pozostaje Amos, albo Th 923, na tego ostatniego jak byś miał fajną ofertę to podeślij, a ja się będę mocno zastanawiał :/

Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.07.2014 09:53

Z Amosem, jak co roku, brak towaru. Mam jedną trójkę zmontowaną, tanio nie oddam, chyba, że na miejscu. :wink:
Dzisiaj dostałem potwierdzenie, że będzie problem w najbliższym czasie z bagażnikami serii Tytan 3 i 4.
To co się w tej chwili dzieje na rynku z produktami Thule ...jeden punkt przebija rabatem następny, bez sensu. Marże na poziomie max 10 % lub nawet mniej, na koszty nie wystarcza.
Szukaj tanio, ja już poniżej pewnego poziomu nie schodzę. Zmontowanie bagażnika, sprawdzenie na aucie kilku modeli, pełen serwis, gwarancje napraw, dostępność części zamiennych...za <10 % :roll:
Przyszedł czas na szybkie ruchy związane z nowymi pomysłami.
ibar
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ibar » 14.07.2014 20:38

Rozumiem, to samo mamy w branży komputerowej, ale tam marża to ok 5 %, 10 to już luksus :)

Dzięki za rady , szarpnę się pewnie na Th, raz się żyje :)

Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.07.2014 09:19

ibar napisał(a):Rozumiem, to samo mamy w branży komputerowej, ale tam marża to ok 5 %, 10 to już luksus :)

Dzięki za rady , szarpnę się pewnie na Th, raz się żyje :)

Pozdrawiam

Słuszna decyzja.
Przykład cenowy - wg cennika sugerowanego przez Thule 1823 zł ( wg mnie zbyt wysoka cena), na A. za ok 1400 zł bez problemu można kupić. Płacąc za niego ponad 1300 zł ... 8O W sezonie jeden na tydzień/2 tygodnie ... gdyby chociaż jeden dziennie sprzedawać, ale te czasy już nie wrócą :(
peepe
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) peepe » 17.07.2014 12:12

Witam
Macie tutaj wiele do powiedzenia na temat platform, a ja dopiero debiutował będę z ogonem na haku, więc proszę o poradę ;)
Interesuje mnie coś na 3 rowery, dysponując budżetem ok. 700-800 zł, a więc tańsze rozwiązania.
Mam wstępnie takie typy (wszystkie w cenach 500 -800 zł):
Peruzzo Siena 3
Amos Tytan 3
Aguri Triumph 3

Mam pewne wątpliwości co do mocowania samych rowerów na platformie. Wymienione powyżej przeze mnie włoski produkt i Aguri (gdzie to produkują? polskie?) mają uchwyty/łapy do ramy roweru, polski Amos pałąki i mocowanie do nich na taśmy. Czy któreś z tych rodzajów mocowań powoduje bardziej sztywne trzymanie rowerów, czy w zasadzie przy prawidłowym zamocowaniu rowerów nie ma różnicy i nie ma się czego obawiać (luzowanie pasków). Pojawiały się jeszcze opinie o psującym się zaczepie na haka w Sienie (system opuszczania). Problemy występują nadal? Szczerze powiedziawszy jak na razie oglądałem dwa pierwsze modele i z tych dwóch Siena bardziej mi się podoba. Tyle że nie o podobanie tu chodzi, a niezawodność. Triumpha na razie na żywo nie spotkałem, widziałem tylko film na youtubie i także sprawia również dobre wrażenie. Gdzieś spotkałem się z opisem, że jest sporo lżejszy od innych, a w opisach sklepowych max ciężar przewożonych rowerów do 60 kg (wersja na 3 rowery). Trochę trudno w to uwierzyć, ale ziarno ciekawości zasiane. I tu pytanie do Dziadka Maćka, czy miałeś do czynienia z tą platformą? Jakieś opinie, spostrzeżenia?
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 17.07.2014 13:41

Dziadek Maciek napisał(a):ClipOn High wynosi rowery ( dwa) ponad lampy.
W bagażniki typu high faktycznie, rowery masz wysoko, prostopadle do kierunku jazdy, częściowo ponad dachem, ale...lampy i numer w większości aut są widoczne. Coś za coś :wink:

Potwierdzam to, co mówi Maciek. Mam Thule ClipOn High, montuję go na Touranie. Oprócz istotnej wady, jaką jest potrzeba dużej ilości miejsca na przechowywanie, to jest bardzo wytrzymały i stabilny produkt. Raczej nie stwierdziłem zwiększonego oporu powietrza ani większego spalania podczas transportu rowerów. Poza tym lampy są odsłonięte, co wbrew pozorom jest sprawą bardzo istotną. W razie kolizji, najechania lub innego nieszczęścia przy ładunku zaslaniającym lampy, ubezpieczyciel może pokazać figę. I to nie taką z Dalmacji.

R.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 131
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone