Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.05.2014 21:00

Obrazek
shared
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) shared » 10.06.2014 18:09

Witam wszystkich serdecznie,

Potrzebuję pomocy w wyborze bagażnika na 3 rowery na hak. Już miałem kupować Thule EuroRide 943, ale użytkownik z innego forum delikatnie odradzał mi ten model mówiąc, że przy 3 rowerach jest bardzo ciasno. Zasugerował, żebym zastanowił się nad innym systemem mocowania w Thule, mianowicie Thule RideOn 9503. No i jestem w kropce. Nie mam możliwości obejrzenia i sprawdzenia obu na żywo, dlatego proszę o radę, co wybrać?

A może jakiś inny bagażnik godny polecenia? Dodam, że nie chciałbym przekraczać 1300 zł.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 10.06.2014 19:48

Pisz emaila do Dziadka Macieja
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 10.06.2014 20:24

Pisz od Maćka - ja sobie już d...y nie zawracam ,szkoda czasu .
shared
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) shared » 11.06.2014 07:14

Niestety nie mam uprawnień do PW, dlatego pozostaje mi czekać aż Dziadek Maciek odezwie się tutaj :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.06.2014 07:19

Masz w avatarze Henia i Maćka linki do ich stron www.
Pisz.
shared
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) shared » 11.06.2014 09:00

Dzięki, napisałem.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.06.2014 09:21

shared napisał(a):Witam wszystkich serdecznie,

Potrzebuję pomocy w wyborze bagażnika na 3 rowery na hak. Już miałem kupować Thule EuroRide 943, ale użytkownik z innego forum delikatnie odradzał mi ten model mówiąc, że przy 3 rowerach jest bardzo ciasno. Zasugerował, żebym zastanowił się nad innym systemem mocowania w Thule, mianowicie Thule RideOn 9503. No i jestem w kropce. Nie mam możliwości obejrzenia i sprawdzenia obu na żywo, dlatego proszę o radę, co wybrać?

A może jakiś inny bagażnik godny polecenia? Dodam, że nie chciałbym przekraczać 1300 zł.

Th 943 ma w miarę normalny rozstaw miejsc na rowery, + - taki jaki jest stosowany w większości bagażników na hak. Cena ogólnie mieści się w założeniu budżetowym, ale wg mnie ten bagażnik nie jest wart takiej kasy.
Th 9503 to całkowita pomyłka, niby tańszy sporo, ale ... jakość i wygoda na niskim poziomie.
Wybierając ten bagażnik warto zastanowić się nad Amos Tytan 3, cena 550 zł. Jest to lepiej pomyślany bagażnik typu RideOn, ma mocniejszą podstawę, trzymanie rowerów dokładnie takie samo. Wygodniejsze uchylanie.
Montowałem ostatnio bagażnik Stelvio 3, jestem pozytywnie "rozczarowany". To pierwszy tani, włoski bagażnik, który można polecić dla chcących oszczędzać. Jak na produkt włoski składa się wyśmienicie, wszystko pasuje, montuje też dosyć prosto. Ma jedną wadę, trzeba zaczepić specjalną taśmę za klapę bagażnika auta, a nie za wszystkie klapy można.
Jeśli chcesz tanio, to Amos Tytan lub Stelvio, jeśli chcesz wygodnie, mocno i na wiele lat, to Thule 923, ale to już trochę ponad budżet.
Dobry i godny polecenia to także Fabri, cena na poziomie Th 923, ale z możliwością wożenia 4 rowerów za niewielką dopłatą.
Od kilku sezonów właściwie nie sprzedałem bagażnika Th 943 i 9503, klient widząc różnice między nimi, wybiera Th 923.
shared
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) shared » 11.06.2014 10:18

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. W takim razie rezygnuję z Thule 943 i 9503 i wybiorę Amosa albo dołożę do Thule 923. Muszę przemyśleć.
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 12.06.2014 19:54

Mam Seata Toledo II i hak na wyposażeniu. Chcę zakupić najsensowniejszy bagażnik na dwa rowery, używać go będę 5-6 razy w roku, przez około 30 dni łącznie. Z tego co się rozeznałem to najwygodniejszą opcją są bagażniki na hak, ale co za tym idzie są też najdroższe. Nie chcę wydawać na niego fortuny, tym bardziej że za często używać go nie będę. Myślę, że górną granicą jest 600-700pln. Mogę zakupić używany, nie robi mi to problemu, byleby był w dobrym stanie.

Może ktoś coś polecić do powyższych warunków?
Z góry dzięki za odpowiedź!
remik
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.06.2014 21:08

Amos Tytan 2 (polski) lub Stelvio 2 (włoski) to jedyne znane mi w miarę sensowne bagażniki hakowe mieszczące się w założonym budżecie.
Odmian bagażnika Stelvio jest kilka, ale ten ma dosyć ciekawy system montażu.
Piotr73
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr73 » 14.06.2014 19:33

Potrzebuję porady w.s. wyboru boxa+bagażnika do Ford Galaxy 2009 (listwy z profilem T).
Chciałbym aby zakup był w granicach rozsądku, powiedzmy ok. 2 tys., ale z zachowaniem bezpieczeństwa przejazdu do Chorwacji :) Box będę używał pewnie raz w roku na tego wyjazdy do Chorwacji, być może na narty.

Niewiele bagażników bazowych pasuje do tego auta, ostatecznie znalazłem bagażniki CRUZ Alu za ok. 400 zł lub Thule Wingbar edge za ok. 900, w sklepie Forda jest też bagażnik firmowy za 820. Skłaniam się do pierwszego wyboru, jeśli nie tracę na bezpieczeństwie.

Jeśli chodzi o box to chciałbym ok. 400 litrów i jaką taką ładowność, myślałem aby dopasować do tego box Taurus Altro 460 / 500 (ceny 900-1000 PLN) lub ew. Interpack Traxer 6.6 (cena 1350 PLN).
Tak jak pisałem, zależy mi głównie na bezpieczeństwie i trwałości (słyszałem że mocowania boxów z czasem mogą się wyrobić), prośba - najlepiej do Maćka :) - o poradę.

Pozdrawiam
Piotr
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.06.2014 09:20

Cruz to oczywiście nie jakość nie taka jak w Thule, ale spokojnie można ten bagażnik używać. Dobry stosunek ceny do jakości. Nie ma reklamacji, dobra nośność, dosyć prosty montaż w większości pojazdów.
z Inter Packiem nie współpracuję, nie znam dokładnie jakości ich boxów. W ofercie maja głównie włoskie, raczej proste modele oraz holenderskie Hapro. Ogólnie niezłe produkty, ale nie jest to Thule czy Kamei. Nie wiem jak obecnie z ew reklamacjami, kiedyś były spore problemy z załatwieniem czegokolwiek, mam nadzieję, że to stare czasy.
Altro to produkt włoskiej firmy Junior, jak na pochodzenie, to jest to naprawdę bardzo dobry box. Wchodzi obecnie nowa szata graficzna, wygląda jak Thule Pacific aeroskin czarny.
Kupując Cruza zostaje w założonym budżecie ok 1600 zł, może warto dołożyć ok 200 zł i kupić nowy box Thule Touring 780 :?: Wygodniejszy montaż, dwustronne otwieranie....
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 21.06.2014 11:22

Właściwie jestem zdecydowany na zakup Amos Tytan 2, ale aby mieć już całkowita pewność mam jeszcze jedno pytanie. Jaki wg. Ciebie DziadkuMaćku jest najlepszy bagażnik na hak na 2 rowery? Thule EuroWay G2 921?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 21.06.2014 11:39

remikrmk napisał(a):Właściwie jestem zdecydowany na zakup Amos Tytan 2, ale aby mieć już całkowita pewność mam jeszcze jedno pytanie. Jaki wg. Ciebie DziadkuMaćku jest najlepszy bagażnik na hak na 2 rowery? Thule EuroWay G2 921?

Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad wersją 3-rowerową :) bo też kupiłem na 2 rowery wprawdzie inny bagażnik (350 zł) ale czasem przydałoby się jeszcze jedno miejsce na rower dla znajomego albo czasem aczkolwiek rzadko dziecię deklaruje chęć jazdy :) W Amosie podoba mi się to, że koła, a w konsekwencji cały rower schodzi niżej dzięki temu rowery nie wystają ponad auto lub mało wystają.

Ktoś pisał tu o zabezpieczaniu rowerów przed brudem, całych rowerów nie zabezpieczam ale gripy czy manetki zawsze, a przy dłuższej podróży przy każdym wejściu linki w pancerz odrobina silikonu lub owinięcie taśmą. Duża prędkość może spowodować przedostanie się brudu do pancerza.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 128
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone