Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.05.2014 08:46

auto_gt napisał(a):(nie dotyczy Fuxa jemu i tak pali jak czołg ) :D

~9,5l/100 to dużo?
Raczej wartość przeciętna.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 07.05.2014 09:13

FUX napisał(a):
auto_gt napisał(a):(nie dotyczy Fuxa jemu i tak pali jak czołg ) :D

~9,5l/100 to dużo?
Raczej wartość przeciętna.

TO MINIMALNE spalanie , ale nie przy 130 km/h i nie w górach o mieście nie wspomnę
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.05.2014 10:05

Skoro wiesz lepiej, niż ja...
:roll:

9,5 to średnia z 6 kkm
Drogi lokalne, szutrowe, krajowe, autostrady, miasto, góry.

:papa:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 07.05.2014 10:17

FUX napisał(a):Skoro wiesz lepiej, niż ja...
:roll:

9,5 to średnia z 6 kkm
Drogi lokalne, szutrowe, krajowe, autostrady, miasto, góry.

Nie wiem co tam masz , wiem że praw fizyki nie da się oszukać ... 2,5 tonowe auto załadowane do 3 ton ... na szerokich oponach , musi palić i tyle .
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 07.05.2014 13:03

Pierwszy raz wybieram się z rowerami na wakacje. W związku z tym mam pytanko do jeżdżących z rowerami na haku. Czy jadąc dalej, zabezpieczacie rowery przed deszczem i brudem spod kół jakimiś plandekami? Nie wiem czy nie będzie to powodować nadmiernego hałasu? Czy może wystarczy owinąć folią same przerzutki i manetki?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.05.2014 13:29

Specjalne pokrowce, dobrych firm, występują tylko na rowery wożone na przyczepach lub kamperach.
Nie stosuje się żadnych zabezpieczeń rowerów przewożonych na haku "normalnym" autem. Tak samo nie wolno zostawić na rowerze np fotelików dziecięcych. Wszelkie "zabezpieczenia" mogą być powodem wzrostu oporu powietrza i ...kłopot gotowy. :wink:
Ten temat rozgryzałem z FUX-em, właśnie On chciał zabezpieczyć rowery.
Przyczepa czy kamper to co innego, inna prędkość, inny tył pojazdu (ściana).
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 07.05.2014 13:34

Tak też myślałem. A co z samymi przerzutkami czy manetkami? Czy po długiej jeździe w deszczu nie są za bardzo zasyfione? Może chociaż folia stretch + taśma na same "wrażliwe" elementy?
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 07.05.2014 13:50

SingSing74 napisał(a):Tak też myślałem. A co z samymi przerzutkami czy manetkami? Czy po długiej jeździe w deszczu nie są za bardzo zasyfione? Może chociaż folia stretch + taśma na same "wrażliwe" elementy?

Szanowny kolego - chlapacze dłuższe na tylne koła ...
Puloccini
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puloccini » 07.05.2014 14:04

Mhm... a na deszcz i odprysk innych samochodów to też wystarczy?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.05.2014 15:05

Ja mam pion z tyłu.
Syf spod kół leci dołem pod bagażnikiem.
Czystość wynika bardziej ze stanu drogi (brudu na niej).
Woda za chwilę wysycha. Rowerom nic nie będzie.
Przed podróżą nasmaruj na szmacie olejem do pił łańcuchowych łańcuch.
Żadnych WD 40 i innych wynalazków.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 07.05.2014 15:14

Mam C4 Picasso. Bez chlapaczy była tragedia, jeśli idzie o tylną szybę, więc zainwestowałem w oryginalne chlapacze. Niestety pomogły tylko w pewnym stopniu. Są dość głębokie, ale węższe niż zalecana opona. Musiałbym założyć fartuchy z Jelcza, ale tego wolę uniknąć :). Pytam dlatego, bo nie mam doświadczenia i nie wiem jakie czyszczenie mogłoby mnie czekać na miejscu. Czy wystarczy spłukać wężem czy szykować pędzel i naftę? ;)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 07.05.2014 15:22

FUX napisał(a):Ja mam pion z tyłu.
Syf spod kół leci dołem pod bagażnikiem.
Czystość wynika bardziej ze stanu drogi (brudu na niej).
Woda za chwilę wysycha. Rowerom nic nie będzie.
Przed podróżą nasmaruj na szmacie olejem do pił łańcuchowych łańcuch.
Żadnych WD 40 i innych wynalazków.

Dzięki za radę. Gdzieś w piwnicy chyba mam taki olej. Co do czystości dróg to racja. Kiedyś jadąc w deszczu na moto z Gardy do domu, do granicy ze Słowacją było - powiedzmy - dobrze. W Słowacji ilość piachu na szybie wymuszała częste postoje na czyszczenie.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 07.05.2014 22:32

auto_gt napisał(a):
SingSing74 napisał(a):Tak też myślałem. A co z samymi przerzutkami czy manetkami? Czy po długiej jeździe w deszczu nie są za bardzo zasyfione? Może chociaż folia stretch + taśma na same "wrażliwe" elementy?

Szanowny kolego - chlapacze dłuższe na tylne koła ...

Usuwa się przyczynę a nie skutek .

Główną przyczyną jest bryza od kół - chlapacze załatwią a na resztę nie masz wpływu .

Żadnych smarów ani oliw na łańcuchy nie lać - bo dopiero się do tego klei wszelki syf i piach aż trzeszczy w czasie jazdy . łańcuch nasmarowany w serwisie jest zawsze prawie suchy grafit smaruje ale nic sie do niego nie klei również w czasie jazdy rowerem .

Rower po przyjeździe można umyć szlaufem i ewentualne ziarenka piachu się wypłuczą .

Jeszcze raz nadmieniam żeby nie smarować nadmiernie łańcucha bo zawalicie sobie całą przerzutkę i kasetę piachem .
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.05.2014 06:16

auto_gt napisał(a):

Żadnych smarów ani oliw na łańcuchy nie lać - bo dopiero się do tego klei wszelki syf i piach aż trzeszczy w czasie jazdy . łańcuch nasmarowany w serwisie jest zawsze prawie suchy grafit smaruje ale nic sie do niego nie klei również w czasie jazdy rowerem .

Rower po przyjeździe można umyć szlaufem i ewentualne ziarenka piachu się wypłuczą .

Jeszcze raz nadmieniam żeby nie smarować nadmiernie łańcucha bo zawalicie sobie całą przerzutkę i kasetę piachem .

Jeżeli Twoje kompetencje są równie wysokie w doborze belek, bagażników, itd., jak w przypadku obsługi rowerów, to ja nie mam więcej pytań.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 08.05.2014 09:26

Jesli tak smarujesz łańcuch to ja też nie mam do Ciebie więcej pytań .

Dobrze nasmarowany łańcuch jest półsuchy lub prawie suchy , smar ma się znajdować tylko w tulejkach i na przegubach , na zewnątrz prawie wcale .

Takim łańcuchem możesz jeździć po piachu , błocie , i innym terenie bez obawy że się zużyje kilkakrotnie szybciej z powodu trących ziaren piachu działających jak papier ścierny .

Zapytaj Bluesmena on jest autorytetem w rowerach , zapytaj go czy leje łańcuch olejem do pił łańcuchowych ?

NAPISZĘ DUŻYMI BO MOŻE NIEKTÓRZY NIE ROZUMIEJĄ : LIKWIDUJE SIĘ PRZYCZYNĘ A NIE SKUTEK !

Chlapacze do auta i koniec tematu .

żeby pobudzić niektórym pismakom wyobraźnię :

jechał ktoś kiedyś rowerem bez błotnika po kałuży ? - efekt - sznit na plecach od wody
Podobny sznit - bryza jest od kół samochodowych w zależności od rowków obwodowych bieżnika jest ich kilka chlapacze to zatrzymają i cała platforma oraz rowery będą czyściejsze .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 126
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone