Dziadek Maciek napisał(a):Właśnie przywiozłem bagażniki serii Tytan od Amosa, sprawiają bardo dobre wrażenie. Owszem, nie jest to markowy produkt, ale takim ma nie być. Dobry bagażnik za rozsądną kasę.
Odchylanie wyraźnie większe niż w poprzednim modelu, jak duże sprawdzę "na kilku klientach", tzn na kilku autach.
Montaż - śruba do przykręcenia kluczem, zabezpieczenie na kłódeczkę (w komplecie).
Trzymanie rowerów - sprawia wrażenie "takiego sobie", ale pałąki są sztywno zamocowane, a przypięcie dokładne paskiem do w/w pałąka powoduje mocne trzymanie, rowery bujają się nieznacznie. Chyba nawet mniej niż na bagażnikach, w których rower jest trzymany średniej jakości pałąkiem, szczególnie rowery dalsze. Jedno długie ramię ma tendencję do "bujania się", wzdłuż bagażnika. Zabezpieczenie paskami oczywiście pomaga.
Muszę powiedzieć, że skusiłem się na Amos Tytan na 4 rowery.
Dzięki Maćku, super szybka wysyłka i doradztwo.
Bagażnik, gdy już jest na haku sprawia dobre wrażenie, mocny i solidny. Rowery są mocowane za pomocą pasków (po 3 paski na rower - ja zakładam po 6 na rower). Na pierwszy rzut takie mocowanie nie wygląda na solidne, jednakże gdy jedziemy wszystko jest zwarte i nie buja się zbytnio.
Jedynie światła zapewne zaraz popękają, bo w momencie odchylania, zakładania, zdejmowania, bagażnik opiera się właśnie na światłach, czuć że zaraz coś strzeli - ewentualnie mogę się mylić
Duże zastrzeżenie może budzić sposób montażu na kuli haka. Bagażnik jest dosyć ciężki a całość trzeba przykręcić wielkim kluczem. Z każdym montażem robi się to wprawniej, ale nie jest to montaż idealny,
jednakże gdy przypomnimy sobie, że ten sprzęt kosztuje niewiele ponad 600 zł czyli 3 razy taniej niż super sprzęt Thule, nie wymagamy nic więcej
Ważna rzecz - tak jak pisałem bagażnik jest bardzo ciężki - podobno waży 15 kg (nie ważyłem), wg mnie chyba 20 kg... gdy będziemy chcieli założyć 4 duże rowery (powiedzmy po ok.15 kg każdy) to łatwo można przekroczyć dopuszczalne obciążenie haka - ja póki co wożę 1 dorosły rower i 2 lekkie dziecięce więc się nie przejmuję, ale warto o tym pamiętać...
Podsumowując - jeżeli chcemy coś taniego, ale mocnego i chyba wytrzymałego i wygoda montażu nie jest priorytetem kupujmy Amosa
pozdrawiam