Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
corka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) corka » 25.04.2014 18:34

Nie zauważyłem tego. Zatem wrzuć jakieś dane/info kiedy już będziecie mieli komplet.
Również jedziemy w tym roku własnym autem, bardzo mnie ciekawi czy się spakujemy, bo u nas nawet wyjazd na jeden weekend kończy się przeładowaniem całego auta.
Podobny problem - za dużo kobiety w rodzinie.
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 26.04.2014 18:33

Dziadek Maciek napisał(a):Właśnie przywiozłem bagażniki serii Tytan od Amosa, sprawiają bardo dobre wrażenie. Owszem, nie jest to markowy produkt, ale takim ma nie być. Dobry bagażnik za rozsądną kasę.
Odchylanie wyraźnie większe niż w poprzednim modelu, jak duże sprawdzę "na kilku klientach", tzn na kilku autach.
Montaż - śruba do przykręcenia kluczem, zabezpieczenie na kłódeczkę (w komplecie).
Trzymanie rowerów - sprawia wrażenie "takiego sobie", ale pałąki są sztywno zamocowane, a przypięcie dokładne paskiem do w/w pałąka powoduje mocne trzymanie, rowery bujają się nieznacznie. Chyba nawet mniej niż na bagażnikach, w których rower jest trzymany średniej jakości pałąkiem, szczególnie rowery dalsze. Jedno długie ramię ma tendencję do "bujania się", wzdłuż bagażnika. Zabezpieczenie paskami oczywiście pomaga.

Muszę powiedzieć, że skusiłem się na Amos Tytan na 4 rowery.
Dzięki Maćku, super szybka wysyłka i doradztwo.

Bagażnik, gdy już jest na haku sprawia dobre wrażenie, mocny i solidny. Rowery są mocowane za pomocą pasków (po 3 paski na rower - ja zakładam po 6 na rower). Na pierwszy rzut takie mocowanie nie wygląda na solidne, jednakże gdy jedziemy wszystko jest zwarte i nie buja się zbytnio.
Jedynie światła zapewne zaraz popękają, bo w momencie odchylania, zakładania, zdejmowania, bagażnik opiera się właśnie na światłach, czuć że zaraz coś strzeli - ewentualnie mogę się mylić :D
Duże zastrzeżenie może budzić sposób montażu na kuli haka. Bagażnik jest dosyć ciężki a całość trzeba przykręcić wielkim kluczem. Z każdym montażem robi się to wprawniej, ale nie jest to montaż idealny,
jednakże gdy przypomnimy sobie, że ten sprzęt kosztuje niewiele ponad 600 zł czyli 3 razy taniej niż super sprzęt Thule, nie wymagamy nic więcej :D
Ważna rzecz - tak jak pisałem bagażnik jest bardzo ciężki - podobno waży 15 kg (nie ważyłem), wg mnie chyba 20 kg... gdy będziemy chcieli założyć 4 duże rowery (powiedzmy po ok.15 kg każdy) to łatwo można przekroczyć dopuszczalne obciążenie haka - ja póki co wożę 1 dorosły rower i 2 lekkie dziecięce więc się nie przejmuję, ale warto o tym pamiętać...

Podsumowując - jeżeli chcemy coś taniego, ale mocnego i chyba wytrzymałego i wygoda montażu nie jest priorytetem kupujmy Amosa :mrgreen:
pozdrawiam
:papa:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.04.2014 19:02

Dzięki za w/w opinię, jest zgodna z moim zdaniem. Nie spotkałem się jeszcze z problemem popękanych lamp, mam nadzieję, że to tylko wrażenie.
Waga - ja też nie ważyłem, producent podaje 15 kg, też odnoszę wrażenie, że waży więcej.
Bagażnik ma nośność 60 kg, zawsze do wożenia 4 rowerów potrzebny jest mocny hak, o dużym nacisku na kulkę.
Montaż - tak jak zauważyłeś, coś za coś, cena nie czyni "cuda", montaż średnio wygodny, ale trzyma dobrze.

Amos pracuje nad prowadnicami pod rower z aluminium, będzie trochę ładniej i lżej. Kilka dni temu odbyliśmy małą konsultację na ten temat. Zrobić prostą prowadnicę, taką jaka często występuje w produktach włoskich, nie problem, ale Amos chce zrobić coś na wzór Thule, wygiętą w łuk. Bagażnik z taką prowadnicą jest mniejszy (łatwiej zmieścić go do bagażnika), jest jakby delikatniejszy. W tym sezonie tego rozwiązania raczej nie będzie.

Dla osób chcących trochę zaoszczędzić, a jednocześnie kupić bardzo wysokiej klasy bagażnik na 3 lub 4 rowery 9szczególnie 4 rowery w tej klasie wychodzą korzystnie cenowo),polecam

http://www.swiatbagaznikow.pl/fabbri-bi ... lux-3.html

Doskonały dla kobiet, sam się opuszcza i sam podnosi, wystarczy lekkie podparcie, nie trzeba siły do podnoszenia 3 lub 4 rowerów.

Ps dlaczego w pozycji odchylonej Tytan opiera się na lampach :?: Jakiś strasznie niski hak masz, czy coś jest innego :?:
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 27.04.2014 09:16

Dziadek Maciek napisał(a):
Dla osób chcących trochę zaoszczędzić, a jednocześnie kupić bardzo wysokiej klasy bagażnik na 3 lub 4 rowery 9szczególnie 4 rowery w tej klasie wychodzą korzystnie cenowo),polecam

http://www.swiatbagaznikow.pl/fabbri-bi ... lux-3.html

Doskonały dla kobiet, sam się opuszcza i sam podnosi, wystarczy lekkie podparcie, nie trzeba siły do podnoszenia 3 lub 4 rowerów.

Właśnie w tym rzecz to 3 krotnie więcej niż wspomniany Amos :lol:
Dlatego Amos polecam dla kogoś kto chce zbalansować cenę z jakością i godzi się na pewien dyskomfort...

Dziadek Maciek napisał(a):Ps dlaczego w pozycji odchylonej Tytan opiera się na lampach :?: Jakiś strasznie niski hak masz, czy coś jest innego :?:

W pozycji odchylonej nie opiera się, masz rację, źle się wyraziłem, ale w momencie montażu, demontażu, gdy odpowiednio nie przytrzymamy to może klapnąć nam na lampy.

pozdrawiam :papa:
kagiel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kagiel » 28.04.2014 16:29

Hehe... najwięcej informacji w temacie pojawia się kiedy ja mam już na swoim aucie Thule.
Wątpię, żebym nie był zadowolony, nie znalazłem gościa w sieci, który tak by miał.
Zresztą zbliżają się wakacje, wtedy będzie czas na analizowanie i ocenę możliwości.
Kurde... jeszcze 2 miechy do wyjazdu. A w Taurusie wszystko ok. Myślałem, że usłyszę - nie mam tego na stanie.
Ale jednak było.
pkucaba
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pkucaba » 30.04.2014 14:35

Mam dylemat z moim samochodem. Jest za mały, potrzebuję do niego box. Dlatego liczę na Waszą pomoc ;)
(Zwłaszcza, że niektórzy z cromaniaków to fachowcy). Tyle wstępu...
Samochód hyundai i30 kombi 2012r.
Nie mam prawie żadnego wyboru jeśli chodzi o belki, praktycznie tylko: thule wingbar plus stopa 753 i kit 3120.
Jaki box byłby optymalny dla 4 osobowej rodziny?
Jak z tą ładownością? 50kg/75kg to ładowność boxu?
Mając dopuszczalne obciążenie dachu 80kg odejmuję wagę boxu i belek wtedy mam ładowność netto boxu dopuszczalną?
Czyli np. 80kg - 15kg(box) - 5kg(w przybliżeniu belka) = 60kg ?
Jaki wybrać box? 50kg czy 75kg?
Oczywiście wiem, że to tylko dywagacje :) Do boxa będę pakował objętościowe a lekkie rzeczy.

Mogę nabyć thule pacific 780 za 1200zł Warto? A może zbyt mały? Jakie macie doświadczenia?
Czy taki box można nieco przeciążyć? Może macie jakieś inne propozycje jeśli chodzi o box?
Pod nosem mam interpack, też chwalą swoje box ;) Polecali mi Box Traxer 5.6 lub 6.6... Czy to dobre boxy?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.04.2014 16:29

Wybór belek masz, to co pokazujesz to najwyższa klasa. Jest jeszcze Thule z belką stalową, ok 200 zł taniej, jest Egde, droższy, ale jest jeszcze inny wybór, np Cruz, ceny 290 lub 420 zł plus ew zamki ok 50 zł.
Wg katalogu nie ma Cama Totus.
Matematyka matematyką, ale box o większej ładowności jest sporo sztywniejszy, ma mniejsze drgania w trakcie jazdy, jest często wykonany z mocniejszego materiału lub tego materiału jest więcej (grubszy).
1200 zł za Pacifica 480 to dobra cena.
Thule Pacific 480, Thule Motion 800, Thule Touring 480, Kamei Husky XXL, Kamei 510 - to wg mnie dobry i mocny wybór. Można taniej, np Taurus Altro 500, seria Xstreme jest wyraźnie słabsza.
Z boxami sprzedawanym przez IP nie mam już nic wspólnego, te lepsze są najczęściej holenderskiej firmy Hapro.
pkucaba
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pkucaba » 30.04.2014 16:44

Dziadek Maciek napisał(a):1200 zł za Pacifica 480 to dobra cena.
Thule Pacific 480, Thule Motion 800, Thule Touring 480, Kamei Husky XXL, Kamei 510 - to wg mnie dobry i mocny wybór.

Pisałem o Pacific 780, nie znalazłem 480 :). Więc mam rozumieć piszemy o tym samym.
Wymiary wewnętrzne: 190x72 cm
Wymiary zewnętrzne: 196x78x45 cm
Ładowność: 50kg

Czy warto walczyć o te 75kg? W zasadzie nie chciałbym za bardzo przekroczyć tej ceny.

Belki wybrałem te bo trochę zależy mi na ciszy w samochodzie. Poza tym nie znalazłem tych cruza.
W serwisie za zwykłe alu thula zaśpiewali mi 980zł, więc i tak byłem zadowolony.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.04.2014 16:56

Literówka, a właściwie cyfrówka, oczywiście 780 :lol:
Jeśli faktycznie kupisz P 780 za 1200 zł to ja bym nie szukał mocniejszego i sporo droższego.
WingBar będzie bardzo cichy, pod tym względem to najlepszy wybór.
pkucaba
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pkucaba » 30.04.2014 17:37

Dziadek Maciek napisał(a):Jeśli faktycznie kupisz P 780 za 1200 zł to ja bym nie szukał mocniejszego i sporo droższego.
WingBar będzie bardzo cichy, pod tym względem to najlepszy wybór.

Bardzo Ci dziękuję... Jestem już umówiony na ten box. Tylko zacząłem się wahać i potrzebowałem opinii osoby zorientowanej w temacie.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.04.2014 20:19

Ew napisz na PW ile płacisz za zestaw z WingBarem, może zaproponuję mniej, chociaż po cenie P 780 nie jestem optymistą :wink:
Potwierdzam jeszcze raz, P 780 za w/w cenę jest super okazją, box ma wszystko co potrzeba, wyśmienity montaż, dwustronne otwieranie, ładnie wygląda...jest OK
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 30.04.2014 21:03

Dziadek Maciek napisał(a):Z przyczepkami nie jestem na bieżąco, umknęła mi Twoja pomyłka :D chociaż coś mi nazwa nie pasowała :D

A jednak się nie pomyliłem. W necie znalazłem taką oto informację: "Chariot, kanadyjska firma z Calgary od dwudziestu lat produkuje sportowe wersje przyczepek i wózków dla dzieci, w tym również pod marką Croozer. Obecnie jest częścią szwedzkiego koncernu Thule."
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.05.2014 07:50

Są też fajne, ciekawe przyczepki do wożenia dzieci z możliwością zamontowania z boku roweru, a nie z tyłu.
Właśnie "rozgryzam" ofertę.
danielus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielus » 03.05.2014 20:54

Witam. Z racji powiększenia się rodzinki, zmuszony jestem zainteresować się bagażnikami dachowymi i boxami. Potrzebuję tani bagażnik do sporadycznych wyjazdów (wakacje + weekendowe wypady z rowerami).
Co możecie coś polecić taniego do SKody Octavii I (HB) z mocowaniem do fabrycznych punktów?

Słyszałem coś o D2000 (Diheng) że jest w miarę dobry, tylko że mało dostępny.
Puloccini
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puloccini » 04.05.2014 10:55

Ja właśnie też chciałem zapytać o boxy dachowe, czytałem już dużo na tym forum i na innych, gdzie prawdopodobnie znalazłem użytkownika 'dziadek maciek' :) Chciałem mu wysłać wiadomość na PW, ale wyskakuje mi info, że "nie jestem uprawniony do wysyłania wiadomości". Czy wiecie może kiedy będę mógł? Sorki, że pytanie troche omijające ten temat, ale chciałem od razu na PW pisać
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 124
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone