Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mottom
Cromaniak
astra 2008 sedan

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 04.05.2009 10:57

Mam pytanie do eksperta Thule :)

Posiadam zestaw na Toyocie Corolli - stopa 750, belki 861, kit 1205.

Chciałbym "uzbroić" w bagażnik dachowy opla astrę sedan 2008.
Czy coś z tych elementów mogę wykorzystać (chodzi mi tak naprawdę o belki)?

Sprawdzałem na stronie http://www.thule.com.pl
Niestety nie ma tam informacji o sedanie (tylko 5 lub 3- drzwiowe).
Czy na 4-drzwiowy sedan pasuje taki sam bagażnik jak na 5-drzwiowy?

Bagażnik na 5 d-drzwiowy model ma belki 760/860. Czy mogę wykorzystać belki 861 ? (elementy mocujące do dachu muszą być na pewno inne)
badurianin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) badurianin » 04.05.2009 11:54

maciek.
Co sądzisz o bagażnikach na tylne koło w SUV-ach mam nową RAV4 i szukam takiego rozwiązania na 3 rowery.

Dach już mam zajęty...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.05.2009 12:35

Badurianin---Obecnie nie znam oferty na bagażnik na 3 rowery na tylne koło. Sprzedajemy różne bagażniki na tylne koło, ale na 2 rowery. Proste, w których rowery wiszą, kosztują ok 200 zł, lepsze, w których rowery stoją są w cenie ok 300 zł, dobre, profesjonalne to wydatek ok 800 do 1000 zł.
Większość tych bagażników montowana jest do koła trzema taśmami, trzymają się wystarczająco mocno. Koło oczywiście powinno być odkryte, bez osłony.
Dlaczego nie ma na 3 rowery bagażnika :?: było sporo problemów z klapami, z uchwytami koła.
Ja stosuję inne rozwiązanie---odpowiednio długi, mijający koło, bardzo mocny hak (o nacisku na kulę 80 kg) i używam bagażnika hakowego. W takim wariancie możesz zamontować prawie dowolny bagażnik na hak na 3 rowery. Dobre, wygodne to koszt od ok 1300 zł, bardzo dobry to wydatek ok 2500 zł ( wa tym przypadku otwierasz klapę na bok z zamontowanymi rowerami).
Jeśli zamontujesz hak krótki, niemijający koła, to też możesz kupić bagażnik na 3 rowery, ale tylko z "górnej półki", cena ponad 3 tys zł.
badurianin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) badurianin » 04.05.2009 12:46

maciek1956 napisał(a):Badurianin---Obecnie nie znam oferty na bagażnik na 3 rowery na tylne koło. Sprzedajemy różne bagażniki na tylne koło, ale na 2 rowery. Proste, w których rowery wiszą, kosztują ok 200 zł, lepsze, w których rowery stoją są w cenie ok 300 zł, dobre, profesjonalne to wydatek ok 800 do 1000 zł.
Większość tych bagażników montowana jest do koła trzema taśmami, trzymają się wystarczająco mocno. Koło oczywiście powinno być odkryte, bez osłony.
Dlaczego nie ma na 3 rowery bagażnika :?: było sporo problemów z klapami, z uchwytami koła.
Ja stosuję inne rozwiązanie---odpowiednio długi, mijający koło, bardzo mocny hak (o nacisku na kulę 80 kg) i używam bagażnika hakowego. W takim wariancie możesz zamontować prawie dowolny bagażnik na hak na 3 rowery. Dobre, wygodne to koszt od ok 1300 zł, bardzo dobry to wydatek ok 2500 zł ( wa tym przypadku otwierasz klapę na bok z zamontowanymi rowerami).
Jeśli zamontujesz hak krótki, niemijający koła, to też możesz kupić bagażnik na 3 rowery, ale tylko z "górnej półki", cena ponad 3 tys zł.

Ok dzięki .
Mam auto na gwarancji i wchodzi w gre tylko montaż orginalnego haka ( innego nie chce ) a to wydatek..
Potrzebuje właściwie raz w roku przewieźć rowery do CRO więc wydawanie na to kolejnych tys. jest dla mnie średnio sensowne.
Ale dzięki za informacje już teraz wiem co i jak.

Co do trójki na koło zobacz to i powiedz mi czy miałeś z tym styczność:

http://www.allegro.pl/item616187521_uch ... a_tyl.html
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.05.2009 12:50

Mottom---faktycznie, nie ma w katalogach Astry sedan. Ciekawostka.
Zadałem już pytanie do przedstawiciela Thule, czekam na odpowiedź.
Najprawdopodobniej jest to taki sam bagażnik jak do wersji 5 d, ale poczekajmy.
Jeśli katalog podaje model 760/860 tzn, że pasują belki 108 cm. Czasami można zamontować belki 120 cm, ale to okazuje się dopiero przy montażu.
Można też podfrezować fabryczny rowek w belce, tylko we własnym zakresie. Dla oszczędności klienci czasami tak robią, często później uderzają się głową o zbyt dużo wystającą belkę.
Czy Twoja Astra ma fabryczne otwory na dachu :?: Jeśli tak, to na 100 % musisz zmienić 750 na 753 (751) i kit 1205 na 3xxx (3025).
Druga ciekawostka :D ani Thule, ani Mont Blanc nie zna Astry 4 d, takie auto zna i ma w katalogu nasza krajowa firma Amos. :D
Jesteś z W-wy, wpadnij, przymierzymy i sprawdzimy wszystko.
Kadi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kadi » 04.05.2009 13:30

maciek1956 napisał(a):Powinien pasować. Zasięgnąłem języka w firmie sprzedającej Aterę (ja tą firmą się nie zajmuję). 045 096 to są oznaczenia, z których wynika, że bagażnik będzie pasował. Nie wiemy co oznacza Signo, co to za model :?:
Ogólnie -- ta sama Atera pasuje do sedana i combi II.
Montując rób to uważnie i kontroluj przykręcanie.

Dziękuję bardzo za odowiedź.
Pozdrawiam. :papa:
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 04.05.2009 13:35

maciek1956 napisał(a):Jesteś z W-wy, wpadnij, przymierzymy i sprawdzimy wszystko.

Gdzie Was szukać?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.05.2009 13:59

mottom napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Jesteś z W-wy, wpadnij, przymierzymy i sprawdzimy wszystko.

Gdzie Was szukać?

Jak tu napisać, aby nie było, że się reklamuję :?: :?:
To w ramach pomocy Cromaniakowi robię, www.swiatabagaznikow.pl
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.05.2009 14:01

Badurianin--sprzedawca tego bagażnika to solidna firma. Sam bagażnik to wyrób włoski, powinien rowery utrzymać, ale sprawdź mocowanie koła :!: i wytrzymałość klapy, zawiasów :!:
badurianin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) badurianin » 04.05.2009 16:09

maciek1956 napisał(a):Badurianin--sprzedawca tego bagażnika to solidna firma. Sam bagażnik to wyrób włoski, powinien rowery utrzymać, ale sprawdź mocowanie koła :!: i wytrzymałość klapy, zawiasów :!:

ale jak to maciku sprawdzić ? :roll:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.05.2009 16:22

badurianin napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Badurianin--sprzedawca tego bagażnika to solidna firma. Sam bagażnik to wyrób włoski, powinien rowery utrzymać, ale sprawdź mocowanie koła :!: i wytrzymałość klapy, zawiasów :!:

ale jak to maciku sprawdzić ? :roll:

To powinien wiedzieć dealer Twojego auta.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.05.2009 16:39

badurianin Tzw. haki salonowe to seryjne haki producentów typu Bosal, Brinks, itp.
Za "możliwość" założenia tej części w salonie doliczą Ci 100-400% marży i jest git.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.05.2009 16:48

Fux---Brinksa kupiło Thule.
Ja używam i polecam haki ze Słupska, są może zbyt wcześnie rdzewiejące, ale mocne, z rowerami doją sobie radę bez problemu. Są też odpowiednio tańsze o wymienianych przez Ciebie.
Drogą częścią haka jest wiązka elektryczna, całe szczęście mamy już bardzo dobre wyroby polskie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.05.2009 16:50

maciek1956 napisał(a):Fux---Brinksa kupiło Thule.
Ja używam i polecam haki ze Słupska, są może zbyt wcześnie rdzewiejące, ale mocne, z rowerami doją sobie radę bez problemu. Są też odpowiednio tańsze o wymienianych przez Ciebie.

A to np., jest ściema, czy może być prawda?
EDIT.
Ostatnio edytowano 04.05.2009 17:10 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.05.2009 17:06

Wygląda na bardzo dobrą ofertę, wysokie parametry, jeśli masz takie auto i potrzebujesz haka kupuj, chyba warto. Szkoda, że mam inne auto i mam hak.
Słyszałem, że Bosal ma jakieś problemy finansowe, podobno zakończył produkcję bagażników, ale żeby z hakami było źle :?: :!: Nie, to chyba jakaś jednorazowa wyprzedaż.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone