Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.02.2014 15:34

auto_gt napisał(a):

Przezorny jesteś , chyba ktoś Tobie uprzykrzył życie , że tak wyczulony na te ew. odszkodowania .
Prawników i cwaniaków w Wa-we nie brakuje .

Nie tylko w W-wie.
Miałem wiele lat temu problem z posłem. Spadł mu bagażnik z rowerami prosto na szybę w jakimś sportowym aucie (już nie pamiętam co to było). Bagażnik Automaxi Uniwersal, a auto to Carisma, fabryczne miejsce. Sprawa w sądzie, ja jako spec od bagażników zostałem powołany (ten poszkodowany to mój klient). Wyrok - auto fabrycznie miało źle wykonany zaczep, co zresztą w/w typie było nagminne. Całe szczęście nie ja montowałem bagażnik, chociaż takie miałem w ofercie, importer wystawił odpowiednie pismo.
Poseł się stawiał ostro, że to wina bagażnika, ale za szybę i tak w końcu zapłacił. Ubezpieczyciel podobno z niego ściągnął, nie wiem, tak później opowiadał klient.

Miałem też przypadek fabrycznie nowego Lanosa, klient prosto z salonu przyjechał. Montowałem mu LP, zgodnie z instrukcją, belka stara jeszcze ze ściągiem. Przód założony, idę po tył, a tu ... wyraźnie, na moich oczach blacha auta pod łapami przednimi wgniata się (sama).
Auto okazało się klepane i szpachlowane, klient się stawiał, ja też, a dealer (firma duża z W-wy), prezes, mój sąsiad spokojnie stwierdził, że możemy oddać sprawę do sądu przeciwko FSO.
Koszty uszkodzenia pokryłem razem z p. A. H., coś tam później w LP poprawili, wycofali belki ze ściągiem.

Takich przypadków było więcej, wolę więc dmuchać na zimne.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 03.02.2014 22:54

Czyli jak z bronią : lepiej mieć i nie użyć , niż odwrotnie :wink:

Miałem taki bagażnik linkowy w Uno dawno temu , ktoś nieświadomy mógł tak skręcić ,że belka się ugięła prawie do dachu a wtedy stopu uległy pochyleniu i zaczepy stopy odchodziły do krawędzi dachu , przy zderzeniu mogło wyskoczyć .

Nie daleko Ciebie przejeżdżam , jak wożę żonkę na targi ślubne hurtowe w Bridal Fashion Marsa 56 c .
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.02.2014 23:14

auto_gt napisał(a):

Nie daleko Ciebie przejeżdżam , jak wożę żonkę na targi ślubne hurtowe w Bridal Fashion Marsa 56 c .

Wpadnij kiedyś, to kilka minut na piechotę.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 04.02.2014 06:45

A dzięki za zaproszenie , na targi jedziemy raz w roku .
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 10.02.2014 09:57

Pytanie do fachowców:

czy do Toyoty Avensis kombi z 2010 roku można kupić jakiś dedykowany bagażnik bazowy który nie rujnuje kieszeni - bo wizyta na popularnym portalu ogłoszeniowym ukazała mi wingbary i whispbary (czy jakoś tak :) ) ale cena ... jakby to ująć - zabija śmiechem :)
czy w segmencie może nie bugget ale też nie premium można dobrać do tego auta ???

dzięki
Olo
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.02.2014 10:17

Niecierpliwy jesteś, miałem odpowiedzieć na PW, ale wczoraj impra rodzinna był, czteropokoleniowa. :D
Wg znanych mi katalogów Mont Blanc jest trochę tańszy od Thule (ok 100 zł).
Nie jestem pewien, może Henio coś napisze bo to jego niedawno ulubiona firma, ale LP ma odpowiedni zestaw łap do twojego auta, chyba jednak nie w fabryczne miejsca, tak wynika z katalogu części zamiennych.
Za ok 10 dni będzie nowa dostawa całkiem dobrze rozwijającej się firmy, w tej chwili do tego auta nie maja bagażnika. Zorientuję się w najbliższym czasie, dam znać. Gdyby robili, to to są bardzo dobre bagażniki za bardzo rozsądną kasę.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 10.02.2014 11:18

Za drogiego kunia sobie kupiłeś i teraz na wóz brakło :D

Do avensis 210 r nic innego Cie nie zaoferuję niż w fabryczne punkty bo jak Ci spadnie drabina z dachu to przyjdziesz mnie skarżyć o kasę ....

Technologia ma swoje wymagania - nie ma drogi na skróty .

Twoje auto jeśli diesel ma 300 -400 Nm momentu obrotowego - założony ciężar na dach 50 -100 kg kiedy depniesz w pedał będzie działał z siłą przeciwną chcąc wyrwać bagażnik z dachu około 200-300 kg .

Popatrz na Wingbara tak , można go mieć za mniej niż 800 zł , z czego jeśli zmienisz auto to wystarczy czasem zmienić kit montażowy za 140 zł i dalej masz wspaniały bagażnik , lub jeśli masz 2 auta .
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 10.02.2014 12:07

@ Dziadek Maciek - dzięki za odpowiedź :D

@ Henryk:
ale może być w fabryczne punkty - i nie dlatego żeby nie chadzać po sądach ale dlatego żeby nie spadło po prostu ...
to auto to benzyniak 1,8 zaledwie 147KM, więc o 300 - 400 Nm mogę tylko pomarzyć ;)
ale i tak nie chcę coby box wybrał wolność na autostradzie ... jestem z nim emocjonalnie związany ... ;)
a nie ma na rynku jakiejś wersji w miejsca fabryczne która będzie kosztowała nie wiem tak do 400 pln ... może jakiś noname ???
nie bardzo widzę sens kupowania bagażnika za 800 - 900 pln jeżeli będę go używał raz max dwa razy w roku ( w zimie z boxem na narty i nie każdego roku w lecie - albo box albo na deskę - czyli przy okresie np 4-5 lat założę go może 6,7 razy na dach ... na w sumie może 1.5 miesiąca ...
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 10.02.2014 14:41

[quote="Olo"]

@ Henryk:

Honda może nie mieć wzmocnień na krawędzi dachu pod stopy bagażnika , więc ten Cam to warunkowo dopuszczony . Powinieneś mocować bagażnik w punkty masz tam takie ładne listwy cuś ala reling z klapkami .

Wierz mi dzisiaj masz tylko takie zamiary, że kilka razy użyjesz ... jak już będziesz miał bagażnik to tworzą się większe nowe możliwości i okazje do wyjazdów i częściej skorzystasz .
Ostatnio edytowano 13.02.2014 11:05 przez auto_gt, łącznie edytowano 1 raz
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 13.02.2014 10:22

Proszę o pomoc. Znalazłem na e-bay.de bagażnik. http://www.ebay.de/itm/gebr-Fahrradtrag ... 3cdbcf261f W opisie jest, że na 2 rowery, a wygląda jak gdyby na 3 tylko brak pasków na tylnej rynience i górnego uchwytu ramy. Czy do tego typu bagażnika można dokupić te elementy? Czy można domontować adapter na 4-ty rower?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.02.2014 10:50

Th 904 to model na 2 rowery, na którym po dokupieniu przystawki można wozić 3 rowery.
Model już nieprodukowany.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 13.02.2014 11:00

desperadek napisał(a):Proszę o pomoc. Znalazłem na e-bay.de bagażnik. http://www.ebay.de/itm/gebr-Fahrradtrag ... 3cdbcf261f W opisie jest, że na 2 rowery, a wygląda jak gdyby na 3 tylko brak pasków na tylnej rynience i górnego uchwytu ramy. Czy do tego typu bagażnika można dokupić te elementy? Czy można domontować adapter na 4-ty rower?

desperadek napisał(a):Proszę o pomoc. Znalazłem na e-bay.de bagażnik. http://www.ebay.de/itm/gebr-Fahrradtrag ... 3cdbcf261f W opisie jest, że na 2 rowery, a wygląda jak gdyby na 3 tylko brak pasków na tylnej rynience i górnego uchwytu ramy. Czy do tego typu bagażnika można dokupić te elementy? Czy można domontować adapter na 4-ty rower?

Na 2 zdjęciu jest tabliczka , MAX 51 KG . 1 rower max 20 kg. Jeśli rowery będą ważyły 11 kg każdy to możesz wozić 4 rowery z dostawką .4 Musiały by być z Carbonu .
Rynienka jest na 3 rower , lekki .

W razie zerwania zaczepu z przeciążenia ( na jakiejś chopce ) masz prokuratora za spowodowanie katastrofy w ruchu lądowym ...
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 13.02.2014 14:08

Dzięki za odpowiedzi. Szukam dalej. Do wakacji jeszcze daleko.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 19.02.2014 16:49

Czy wiecie kto dla citroena produkuje bagażniki bazowe? Jak u nich z ładownością i głośnością? Ostatnio mogłem kupić używany za 400zł.
Załączniki:
Bagażnik.jpeg
C4 Picasso
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.02.2014 17:41

auto_gt napisał(a):Jeśli rowery będą ważyły 11 kg każdy to możesz wozić 4 rowery z dostawką .4 Musiały by być z Carbonu . .

Nie siej Heniu łobuzie :hearts: wrogiej propagandy. Wcale nie muszą być z karbonu :) :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 115
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone