Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.02.2014 20:29

Wybacz ale to odezwał się tzw folklor dziwnie tolerowany osobnik na forum :) zasługuje co jakiś czas na bana i nic :) nie bierz tego do siebie :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.02.2014 20:34

janusz s napisał(a):Pytanie skierowane było do "DZIADKA" i inteligentny człowiek zrozumiał pytanie i konkretnie na nie odpowiedział za co serdecznie dziękuję.

Dalej kłania się styl pisania np. użyte w zdaniu dwa razy i.
Nikogo nie chcę pouczać ale myślę, że warto "pochylić się głębiej nad swoimi wypowiedziami".

Pozdrawiam kolegę Janusza :papa: :hut:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.02.2014 20:35

darek1 napisał(a):
janusz s napisał(a):Pytanie skierowane było do "DZIADKA" i inteligentny człowiek zrozumiał pytanie i konkretnie na nie odpowiedział za co serdecznie dziękuję.

Dalej kłania się styl pisania np. użyte w zdaniu dwa razy i.
Nikogo nie chcę pouczać ale myślę, że warto "pochylić się głębiej nad swoimi wypowiedziami".

Pozdrawiam kolegę Janusza :papa: :hut:

Jak sam widzisz warto dodać go do osób ignorowanych :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.02.2014 20:37

Kolega Bluesman to za "Papugę" przyjął sie do pracy na forum ?????
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.02.2014 20:39

darek1 napisał(a):Kolega Bluesman to za "Papugę" przyjął sie do pracy na forum ?????

Napisałeś mi, że jestem palantem nie wystarczy tych tytułów ? Po drugie nie byłem, nie jestem i nie będę twoim kolegą :) Chcąc zwracać uwagę na błędy sam ich nie rób ;)
Zaimek zwrotny "się" piszę się z "ę" nie "e" :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.02.2014 20:50

bluesman napisał(a):
darek1 napisał(a):Kolega Bluesman to za "Papugę" przyjął sie do pracy na forum ?????

Napisałeś mi, że jestem palantem nie wystarczy tych tytułów ? Po drugie nie byłem, nie jestem i nie będę twoim kolegą :) Chcąc zwracać uwagę na błędy sam ich nie rób ;)
Zaimek zwrotny "się" piszę się z "ę" nie "e" :)

Zdaje się, że kolega przestał panować nad emocjami. Zatem rodzi się pytanie w jaki sposób radzi sobie ze stresem w pracy. Jeżeli dobrze pamiętam to wspominał kolega o pracy w służbie więziennej. Czyż nie podzieli kolega mojega zdania, że zdałoby się poddać terapii. Tylko, że u tego właściwego lekarza :wink:

Pozdrawiam serdecznie Darek1 :papa: :hut:
Ostatnio edytowano 02.02.2014 20:57 przez darek1, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.02.2014 20:53

Może załóż odpowiedni watek paramedyczny i tam się przenieś.
Ten dotyczy czegoś innego. :roll:
janusz s
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz s » 02.02.2014 20:58

Dziękuję za cenne rady w temacie Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 03.02.2014 07:08

te kiero napisał(a):
niedalekie wypady z rowerami na dachu, zwykle w promieniu 50km
by rozwiać wątpliwości co do modelu

Fakt , nie ma co iść w tysiące z bagażnikami - najporościej zamontować Taurus 4 , lub Eko i przerobić cybanty na szersze , 2 otwory w podstawie fi 5 mm nie osłabią konstrukcji a gwarancja ? uchwyt 70 zł pal ją licho .
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 03.02.2014 07:29

janusz s napisał(a):Dziękuję za cenne rady w temacie Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Chwilę mnie tu nie było i proszę ... :lol:

Kolega Maciek wiele wam nie napisał ,nie więcej niż to co jest oczywiste , że Auguri praktycznie leżą na dachu

A ja wam napiszę więcej , chociaż mimo tego że opinia chodzi że ja się nie znam ?

Jeśli się na czymś nie znam to się nie odzywam i bajek nie piszę .

Z moich doświadczeń :

Zamotnowałem kiedyś boxa na Multipli ( bagażnik org) wydawał mi się wysoko nad dachem , że sobota to pokombinowałem ,zdjąłem część stóp bagażnika ( bo się dało ) i posadziłem belki tylko na metalowej podstawie dopasowującej i śruby , nakrętki skręciłem , całość poszło o około 10 cm w dół , szczelina pozostała na ok 5-7 cm . Wizualnie lepiej to wyglądało ale się zaczęło ... jadąc z prędkością 60 km/h w mieście usłyszałem pohukiwanie , pojechałem poza miasto huk był taki że radio trzeba było nieźle podgłośnić .

Reasumując : Przepływ powietrza musi się odbywać między boxem ,a dachem przecież duża część strumienia jest podniesiona przez maskę i szybę i wędruje nad dachem , montując nisko boxa ten strumień będzie uderzał w podłogę powodując wibracje boxa = huk który umili wam podróż :D ,

No jeden plus widzę - kawy nie będzie trzeba pić po drodze , bo adrenalina będzie wysoka :lol:

Thule produkuje swoje produkty i bada je w tunelu aerodynamicznym , kupując bagażnik i box Thule unikniesz takiej niespodzianki z hukiem :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.02.2014 08:04

Dziękuję za porady, nie znałem niektórych z przytoczonych marek, poszukam.pooglądam i dopasuję...
janusz s
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz s » 03.02.2014 11:32

Jaki bagażnik kolega Henryk zaproponowałby do THULE PACIFIC 600?
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 03.02.2014 13:13

janusz s napisał(a):Jaki bagażnik kolega Henryk zaproponowałby do THULE PACIFIC 600?

Niestety bagażnik ( belki) się nie dobiera "do" Boxa , a "do " samochodu , rozmowy wynika że jest to reling "otwarty" nie zintegrowany to jest tu bardzo duży wybór w cenach od 60 zł Chińskie po 900 Thule Edge .

Miałem klienta ,który założył na czarnego C4 Thule Wingbar , ale na boxa nie miał już budżetu a, może i nie zależało to wybrał Taurusa Altro .
Wygląda tak :
Obrazek

Wracając do bagażnika - jeśli się nie zamierza wydać na bagażnik 800-900 zł to w granicach 250-300 można kupić całkiem dobry Menabo Doozer posiada cert TUV , belkę aero aluminiową z wpustem T i co ważne nośność 90 kg .
Obrazek

Bardzo mocnym jest też Thule wingbar 100 kg na stopach 757. dość nisko zawieszony - belka jest ok 4 cm nad relingiem .
757 belka aero ( te same stopy pasują do belek Thule Wingbar :
Obrazek

Jednak te belki wystają poza reling ,a jak sądzę to właśnie przyczyniło się że padł wybór na Auguri ,

pokazał się nowy bez firmowy dedykowany na reling do Rav 4 2013 aluminiowy czarny , jest nieco uniesiony wyżej niż auguri :

Sory za jakość fot :
Obrazek
Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.02.2014 13:23

auto_gt napisał(a):
Miałem klienta ,który założył na czarnego C4 Thule Wingbar , ale na boxa nie miał już budżetu a, może i nie zależało to wybrał Taurusa Altro .

Uprzedziłeś klienta, ze Altro wg instrukcji nie pasuje na belki WingBar :?: Ew utrata odszkodowania wchodzi w grę. Wiem, napiszesz, że można zamontować niezgodnie z instrukcją, też tak robię czasami, ale klient powinien o tym wiedzieć.

W nowych Altro jest cybant z osłoną nierysującą belkę, ciekawe czy będzie możliwość zamontowania do WingBara, jeszcze nie próbowałem.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 03.02.2014 14:18

Dziadek Maciek napisał(a):Uprzedziłeś klienta, ze Altro wg instrukcji nie pasuje na belki WingBar :?: Ew utrata odszkodowania wchodzi w grę. Wiem, napiszesz, że można zamontować niezgodnie z instrukcją, też tak robię czasami, ale klient powinien o tym wiedzieć.

W nowych Altro jest cybant z osłoną nierysującą belkę, ciekawe czy będzie możliwość zamontowania do WingBara, jeszcze nie próbowałem.

Fakt nie wspomniałem , mam tego nowego Altro w sklepie i ma taką nakładkę od spodu pręta , góra pręta jest widoczna.
A do tego Altro dokupił zestaw montażowy do belek 80 mm , za 128 zł . Przełożyliśmy uchwyty i zamontowany na nowym kicie .

Przezorny jesteś , chyba ktoś Tobie uprzykrzył życie , że tak wyczulony na te ew. odszkodowania .
Prawników i cwaniaków w Wa-we nie brakuje .

Kiedyś mi taki jeden przypadek z prawnikiem , który córce kupił kołpaki - połamali przy montażu oczywiście 3 kołpaki ( można, jak ktoś jest zdolnym :wink: ) , i do mnie że sprawę sądową , że instrukcji nie ma - odpowiedziałem mu - oponę kupujesz w sklepie ,lampę wahacz i masz instrukcję montażu ? takie rzeczy montuje serwis , ale ostro już było gość się stawiał że on wielkie biuro ma w Lublinie ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 114
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone