napisał(a) auto_gt » 03.02.2014 07:29
janusz s napisał(a):Dziękuję za cenne rady w temacie Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe
Chwilę mnie tu nie było i proszę ...
Kolega Maciek wiele wam nie napisał ,nie więcej niż to co jest oczywiste , że Auguri praktycznie leżą na dachu
A ja wam napiszę więcej , chociaż mimo tego że opinia chodzi że ja się nie znam ?
Jeśli się na czymś nie znam to się nie odzywam i bajek nie piszę .
Z moich doświadczeń :
Zamotnowałem kiedyś boxa na Multipli ( bagażnik org) wydawał mi się wysoko nad dachem , że sobota to pokombinowałem ,zdjąłem część stóp bagażnika ( bo się dało ) i posadziłem belki tylko na metalowej podstawie dopasowującej i śruby , nakrętki skręciłem , całość poszło o około 10 cm w dół , szczelina pozostała na ok 5-7 cm . Wizualnie lepiej to wyglądało ale się zaczęło ... jadąc z prędkością 60 km/h w mieście usłyszałem pohukiwanie , pojechałem poza miasto huk był taki że radio trzeba było nieźle podgłośnić .
Reasumując : Przepływ powietrza musi się odbywać między boxem ,a dachem przecież duża część strumienia jest podniesiona przez maskę i szybę i wędruje nad dachem , montując nisko boxa ten strumień będzie uderzał w podłogę powodując wibracje boxa = huk który umili wam podróż
,
No jeden plus widzę - kawy nie będzie trzeba pić po drodze , bo adrenalina będzie wysoka
Thule produkuje swoje produkty i bada je w tunelu aerodynamicznym , kupując bagażnik i box Thule unikniesz takiej niespodzianki z hukiem