Dziadek Maciek napisał(a):barti 75 - wg katalogu Thule Insignia nie ma takich kół, oczywiście mogą się mylić (245/55R17). Nie katalogują więc łańcucha. Faktycznie na to koło pasuje łańcuch 105 Th, ale bez gwarancji producenta na tym aucie.
W takim przypadku nadrzędna jest instrukcja pojazdu.
Cyt z instrukcji Pewaga: Przykład: Opel Insygnia - maksymalny rozmiar ogumienia - przewidziany przez Instrukcję Obsługi Pojazdu - na który można zamontować łańcuchy to 225/50-17. Łańcuchów nie wolno montować na ogumieniu już o rozmiar większym: 225/55-17 ani na oponach zamontowanych na większych rozmiarach felg: 18”, 19” i 20”.
Dokładnie sprawdź u dealera pojazdu jaki łańcuch możesz montować, może żadnego, tak bywa czasami.
To już wiem czemu Pan się tyle mnie pytał odnośnie tego na co będą zakładane te łańcuchy, bo pewnie nic mu nie grało z tym co w katalogu a tym na czym stoi auto i był bardzo zdziwiony jak oglądał te koła, że ja się pytam że chcę do nich łańcuchy a żeby było śmieszniej to letnie mam 20 w rozmiarze 245/45/R20:mrgreen:
Dzięki Maciek za rady(całe życie się człowiek uczy) więc sprzedawca tak kombinował żeby tylko mi sprzedać( i duże szczęście że się nic nie stało jak były założone ), dobrze że już w tym roku nie planuję wyjazdu w Alpy, a jak będę jechał za rok o ile pojadę, to pożyczę od ojca land cruisera , tylko go najpierw poproszę żeby kupił łańcuchy bo drugi raz to już ich na 100% nie założę bo jak już wiem że one nie do końca pasują to jakoś taki opór jest, chyba że zmienię kapcie na rozmiar 225/50/17(ale wtedy auto będzie wyglądać jak na kółkach od roweru) tylko nie mam pojęcia czy te łańcuchy co mam będą pasować pod kapcie o rozmiarze 225/50/17, ehh mam wrażenie że zakup całkiem bez sensu i chyba wystawie je na portalu choć może część pieniędzy się zwróci.