Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 01.02.2014 21:14

Dziadek Maciek napisał(a):barti 75 - wg katalogu Thule Insignia nie ma takich kół, oczywiście mogą się mylić (245/55R17). Nie katalogują więc łańcucha. Faktycznie na to koło pasuje łańcuch 105 Th, ale bez gwarancji producenta na tym aucie.
W takim przypadku nadrzędna jest instrukcja pojazdu.

Cyt z instrukcji Pewaga: Przykład: Opel Insygnia - maksymalny rozmiar ogumienia - przewidziany przez Instrukcję Obsługi Pojazdu - na który można zamontować łańcuchy to 225/50-17. Łańcuchów nie wolno montować na ogumieniu już o rozmiar większym: 225/55-17 ani na oponach zamontowanych na większych rozmiarach felg: 18”, 19” i 20”.

Dokładnie sprawdź u dealera pojazdu jaki łańcuch możesz montować, może żadnego, tak bywa czasami.

To już wiem czemu Pan się tyle mnie pytał odnośnie tego na co będą zakładane te łańcuchy, bo pewnie nic mu nie grało z tym co w katalogu a tym na czym stoi auto i był bardzo zdziwiony jak oglądał te koła, że ja się pytam że chcę do nich łańcuchy :mrgreen: a żeby było śmieszniej to letnie mam 20 w rozmiarze 245/45/R20:mrgreen:
Dzięki Maciek za rady(całe życie się człowiek uczy) więc sprzedawca tak kombinował żeby tylko mi sprzedać( i duże szczęście że się nic nie stało jak były założone ), dobrze że już w tym roku nie planuję wyjazdu w Alpy, a jak będę jechał za rok o ile pojadę, to pożyczę od ojca land cruisera , tylko go najpierw poproszę żeby kupił łańcuchy :mrgreen: bo drugi raz to już ich na 100% nie założę bo jak już wiem że one nie do końca pasują to jakoś taki opór jest, chyba że zmienię kapcie na rozmiar 225/50/17(ale wtedy auto będzie wyglądać jak na kółkach od roweru) tylko nie mam pojęcia czy te łańcuchy co mam będą pasować pod kapcie o rozmiarze 225/50/17, ehh mam wrażenie że zakup całkiem bez sensu i chyba wystawie je na portalu choć może część pieniędzy się zwróci.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.02.2014 21:23

barti75 napisał(a):
tylko nie mam pojęcia czy te łańcuchy co mam będą pasować pod kapcie o rozmiarze 225/50/17,

Nie będą, muszą być mniejsze.

A mówiłem, prosiłem-pytanie nie kosztuje :wink:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.02.2014 22:18

Dziadek Maciek napisał(a):
auto_gt napisał(a):

Mam też tego Thule 532 i ten ma zaczepy do 8 cm ( do wingbara )

Naucz mnie montażu uchwytu Th 532 na cybantach na belkach WingBar

Wingbar ma wpysty T - nie to logiczne że w zestawie 532 są szpilki T i trzeb być niezłym specem by montować inaczej niż na T ,ale 532 ma szerokie klamry zaczepu podstawowego i jest to więcej niż 6 cm ile ? musiałbym zmierzyć w sklepie .

Mój Espace ma też belki w łuk - woziłem rower na Bike UP - i był pochylony , że mam szybę w dachu to widziałem dokładnie jak się zachowuje - ani drgną .

te kiero napisał(a):a dziękuję znaWco :wink: , liczyłem właśnie na odpowiedź miedzy innymi od Ciebie :) (trochu poczytałem to i tam)

auto_gt napisał(a):Nie podałeś jaki masz samochód więc opisałem bardzo ogólnie.

te kiero napisał(a):w mojej Megance
Renault Megane I Grandtour

Wiesz jakie dla Ciebie widzę rozsądne rozwiązanie ?

Sprzedaj ten bagażnik fabryczny na rynku wtórnym pozbędziesz się problemu jak widzisz , kupisz sobie bagażnik Thule Wingbar ma nośność 100 kg lub Thule EDGE i zamontujesz każdy uchwyt rowerowy na wsuwkach T.

Różnica między tanimi uchwytami oprócz funkcjonalności i designu jest jeszcze jedna - Thule są całkowicie zamykane na belkach i rowery w uchwycie może to być ważny punkt wyjściowy w doborze bagażnika dachowego / uchwytu rowerowego , jeśli ma się dość drogie rowery .

Można kupić tani uchwyt np Taurus 4 rurkowy i dorobić cybant ,

Jednak pomyśl mając bagażnik to za chwilę dołożysz rowerów , lub boxa , a jak się ładuje boxa to prawie zawsze do pełna nie bacząc na wagę ... szybko można przekroczyć 75 kg ...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.02.2014 22:38

auto_gt napisał(a):
Dziadek Maciek napisał(a):
auto_gt napisał(a):

Mam też tego Thule 532 i ten ma zaczepy do 8 cm ( do wingbara )

Naucz mnie montażu uchwytu Th 532 na cybantach na belkach WingBar

Wingbar ma wpysty T - nie to logiczne że w zestawie 532 są szpilki T i trzeb być niezłym specem by montować inaczej niż na T ,ale 532 ma szerokie klamry zaczepu podstawowego i jest to więcej niż 6 cm ile ? musiałbym zmierzyć w sklepie .

Mój Espace ma też belki w łuk - woziłem rower na Bike UP - i był pochylony , że mam szybę w dachu to widziałem dokładnie jak się zachowuje - ani drgną .

te kiero napisał(a):a dziękuję znaWco :wink: , liczyłem właśnie na odpowiedź miedzy innymi od Ciebie :) (trochu poczytałem to i tam)

auto_gt napisał(a):Nie podałeś jaki masz samochód więc opisałem bardzo ogólnie.

te kiero napisał(a):w mojej Megance

Wiesz jakie dla Ciebie widzę rozsądne rozwiązanie ?

Sprzedaj ten bagażnik fabryczny na rynku wtórnym pozbędziesz się problemu jak widzisz , kupisz sobie bagażnik Thule Wingbar ma nośność 100 kg lub Thule EDGE i zamontujesz każdy uchwyt rowerowy na wsuwkach T.

Różnica między tanimi uchwytami oprócz funkcjonalności i designu jest jeszcze jedna - Thule są całkowicie zamykane na belkach i rowery w uchwycie może to być ważny punkt wyjściowy w doborze bagażnika dachowego / uchwytu rowerowego , jeśli ma się dość drogie rowery .

Można kupić tani uchwyt np Taurus 4 rurkowy i dorobić cybant ,

Jednak pomyśl mając bagażnik to za chwilę dołożysz rowerów , lub boxa , a jak się ładuje boxa to prawie zawsze do pełna nie bacząc na wagę ... szybko można przekroczyć 75 kg ...

Heniu - spokojnie pisz, przeczytaj dokładnie co i jak piszesz, wprowadź "zrozumienie" do każdego Twojego słowa :D piszesz bardzo chaotycznie, aż trudno pojąć co masz na myśli.

Th 532 ma cybanty i od zeszłego roku wsuwki w komplecie, cybanty nie pasują na belki 8 cm, a tak z Twojego pisania wynika.
Oczywiście na WingBara montujesz na wsuwce.
Belka, którą ma te kiero nie ma rowka, nie porównuj jej też z Twoją/naszą na Espace, jest całkiem inna, całkiem innej jakości.
Można kupić tani uchwyt i dorobić cybant, można też kupić ten sam uchwyt co sprzedaje Taurus od producenta od razy z szerokim cybantem, po co dorabiać 8O
Pomysł ze sprzedażą tego co te kiero ma na dachu i kupno nowych, bardzo drogich belek, wysokiej jakości, uważam w tym przypadku za pozbawiony sensu. Sprzeda za kilka zł, kilka ładnych setek wyda na nowy bagażnik i musi kupić drogi uchwyt, a rower wozi 1, max 2, sporadycznie, na krótkich dystansach.
Zaproponuj coś z Twojej uwielbianej Lp :wink:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.02.2014 22:49

barti75 napisał(a):
Dziadek Maciek napisał(a):barti 75 - wg katalogu Thule Insignia nie ma takich kół, oczywiście mogą się mylić (245/55R17). Nie katalogują więc łańcucha. Faktycznie na to koło pasuje łańcuch 105 Th, ale bez gwarancji producenta na tym aucie.
W takim przypadku nadrzędna jest instrukcja pojazdu..................

Łańcuch się dobiera zawsze do rozmiaru opony jest to średnica i szerokość opony czyli wielkość obwodu bo łańcuchy właśnie tak opasają oponę po obwodzie .

Jeśli tak jak Ty masz tuningowe felgi i opony to czasem robi się ciasno między oponą , a talerzem sprężyny Mc Persona , oraz jeśli auto ma obniżone zawiesie opona szeroka już liza nadkole to gdzie się ma tam zmieścić łańcuch ?

Istotą opony zimowej jest to żeby była miękka i układała się do nierówności drogi jakby kleiła się do podłoża ,dlatego na zimę wybiera się opony o wyższym profilu i mniejszej średnicy .

Na takich cienkich laćkach profilu 45 to opona się prawie nie ugina i mimo że zimowa ( jest bardzo droga ) nie spełnia takich kryteriów bezpieczeństwa jak opona o profilu / 60 zwłaszcza jeśli jedziemy w koleinach kocich łbach itd ...

Zakładanie opon o profilu 45 na zimę to jest właśnie przerost formy nad treścią .

Jedynie gdzie można się poruszać w miarę bezpiecznie na takim laćku to autobahn
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.02.2014 22:53

te kiero napisał(a):
w mojej Megance

podaj rocznik , masz z relingami , czy fabr punkty montażu ?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.02.2014 22:58

auto_gt napisał(a):
Zakładanie opon o profilu 45 na zimę to jest właśnie przerost formy nad treścią .

Czy ktoś Ciebie prosił o krytykę rozmiaru swoich opon :?:

Barti, czy ktokolwiek inny ma takie koła i to jest nasz problem aby takiemu klientowi pomóc, a nie wyrażać swoją, nie zawsze słuszną opinię. Nawet jeśli masz rację, to każdy kupuje to co chce, forma czy jej przerost nie ma tu nic do rzeczy.

Nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie - jaki mam bagażnik :?: montowany oczywiście w rowek T, montaż click clack i już :D podpowiadam - Thule
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.02.2014 23:01

auto_gt napisał(a):
te kiero napisał(a):
w mojej Megance

podaj rocznik , masz z relingami , czy fabr punkty montażu ?

Jego auto ma albo fabryczne miejsca, albo fabryczne poprzeczki :D rocznik nie jest potrzebny, wystarczy czytać i trochę autka znać
Renault Megane I Grandtour - tak pisał, może się pomylił i nie wie co ma :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.02.2014 09:13

auto_gt napisał(a):.

Dziadek Maciek napisał(a):.

belki i i pkt montażu fabryczne,
niedalekie wypady z rowerami na dachu, zwykle w promieniu 50km
by rozwiać wątpliwości co do modelu
Załączniki:
renault-megane-grandtour-1-4-1999-2000-6780446463594954793.jpg
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.02.2014 09:57

Dokładnie o tym modelu pisałem.
Możesz także zdjąć to co masz i kupić tylko na te chwile, w których chcesz wozić rower, prosty, polski bagażnik belkowy i do niego dowolny uchwyt rowerowy. Taki bagażnik to kosz 140/150 zł, jest naprawdę mocny, montowany w fabryczne miejsce. Belkę ma standardowym profilu, więc każdy uchwyt rowerowy pasuje.
janusz s
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz s » 02.02.2014 19:17

Mam Toyotę Rav4 z2013r.,planuję zakup BOX THULE PACIFIC 600,czy belki AGURI nie wychodzące poza obrys relingów,będą się nadawały?Czy to będzie dobry zestaw?Proszę "DZIADKA"o radę.Dziękuję i pozdrawiam Janusz.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.02.2014 19:36

janusz s napisał(a):Mam Toyotę Rav4 z2013r.,planuję zakup BOX THULE PACIFIC 600,czy belki AGURI nie wychodzące poza obrys relingów,będą się nadawały?Czy to będzie dobry zestaw?Proszę "DZIADKA"o radę.Dziękuję i pozdrawiam Janusz.

Na jakim elementarnym poziomie szkoły kolega zakończył edukację ?????
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.02.2014 20:00

darek1 napisał(a):
janusz s napisał(a):Mam Toyotę Rav4 z2013r.,planuję zakup BOX THULE PACIFIC 600,czy belki AGURI nie wychodzące poza obrys relingów,będą się nadawały?Czy to będzie dobry zestaw?Proszę "DZIADKA"o radę.Dziękuję i pozdrawiam Janusz.

Na jakim elementarnym poziomie szkoły kolega zakończył edukację ?????

G. Cię to obchodzi miszczu na pewno wyższym niż Ty. Co to ma wspólnego z tematem ????
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.02.2014 20:08

janusz s napisał(a):planuję zakup BOX THULE PACIFIC 600,czy belki AGURI

Pacific ma zaczep pasujący do belek max 38 x 90 mm. Belka Aguri jeśli mnie pamięć nie myli ma 65 mm.
To są bardzo niskie belki, w niektórych autach trzeba będzie uważać przy zakładaniu np boxa aby nie porysować dachu mocowaniami przed ich dokręceniem. Zaczep boxa czy np uchwytu rowerowego bywa dosyć długi, daleko odsunięty poniżej poziomu belek, dopiero po przykręceniu odległość ta zmniejsza się. Bywa też tak, że nadal jest bardzo blisko. Jak to będzie w Twoim autku nie wiem, nie montowałem takiego zestawu, a kitu wciskać nie będę.
janusz s
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz s » 02.02.2014 20:25

Pytanie skierowane było do "DZIADKA" i inteligentny człowiek zrozumiał pytanie i konkretnie na nie odpowiedział za co serdecznie dziękuję.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 113
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone