Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.04.2009 08:29

Sportac to ładniejsza, lakierowana wersja Juniora. Sportac jest też trochę droższy.
joasiasok
Croentuzjasta
bagażnik toyota auris

Nieprzeczytany postnapisał(a) joasiasok » 22.04.2009 09:31

Witam!
Może zjadzie sie jakaś dobra dusza która wypozyczy mi bagaznik ( belki) do toyoty auris w terminie 16-31.08, z okolic mazowieckie, łódzkie.
A może znacie jakąś wypozyczalnie, bo gdzie dzwonię to wypożyczaja tylko boxy...
Jedziemy czerwiec/lipiec jednym autem, do którego mamy belki i to nasze główne auto "wyjazdowe", ale w sierpniu jadę drugi raz toyotą auris, a do niej nie ma tańszych zamienników, nie usmiecha mi się dać prawie 600 zł, tym bardziej że nie bedę go potem potrzebować.W sumie to smieszne, za belki do BMW daliśmy 200 zł.....
Jeśli moglibyście pomóc to będę wdzięczna adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Dziekuje
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.04.2009 17:17

Mam problem z wejściem na forum, ale udało się (próby trwały od rana).
Musisz do mnie zadzwonić, napisać na prv, odezwać się na gg, rozwiążemy problem.
Mam belki w wypożyczalni, mam też tanie bagażniki do Aurisa (od 190 zł za podstawowe, od 270 za polecane).
Czekam na kontakt.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 22.04.2009 20:01

maciek1956 napisał(a):Mam problem z wejściem na forum, ale udało się (próby trwały od rana).
Musisz do mnie zadzwonić, napisać na prv, odezwać się na gg, rozwiążemy problem.
Mam belki w wypożyczalni, mam też tanie bagażniki do Aurisa (od 190 zł za podstawowe, od 270 za polecane).
Czekam na kontakt.

Podobno bagażniki do Aurisa te po 270 zł są często pordzewiałe natomiast te tańsze spełniają o dziwo normy niemieckiej firmy ADAC. Czy to prawda kolego Maćku
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.04.2009 20:26

darek1 napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Mam problem z wejściem na forum, ale udało się (próby trwały od rana).
Czekam na kontakt.

Podobno bagażniki do Aurisa te po 270 zł są często pordzewiałe natomiast te tańsze spełniają o dziwo normy niemieckiej firmy ADAC. Czy to prawda kolego Maćku

Darku---jak nie znasz tematu to nie opowiadaj głupot. Stosuj zasadę, że jak się na czymś nie znasz, nie wyrażaj opinii.
Który bagażnik do Aurisa kosztuje 270 zł, a który, nazwy poproszę, ma zaliczone testy ADAC , kiedy one, te badania się odbyły :?: To piersze pytania sprawdzające, podaj linki, wyniki, wszelkie dane.
Pozdrawiam

Ps może rozwiążesz mój problem--dlaczego mam często problem z wejściem na forum, pojawia mi się "trwają prace konserwacyjne, zapraszamy później" Tak mam przez większość dnia, tylko czasami rano, czasami wieczorem na chwilę mogę wpaść na forum. Może na tym się znasz :?:
pawlop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlop » 27.04.2009 11:19

A jam takie nietypowe pytanie, może ktoś będzie wiedział to będzie fajnie.
Mam oryginalny bagażnik do BMW E46 ale on ma w standardzie bardzo szerokie belki czy do oryginalnych mocowań pasowałyby belki np. Thule lub innej firmy. Chodzi o to, że są bardziej opływowe i będą mniej szumiały. Chodzi mi o jazdę z boxem Thule Polar 500.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.04.2009 12:20

pawlop napisał(a):A jam takie nietypowe pytanie, może ktoś będzie wiedział to będzie fajnie.
Mam oryginalny bagażnik do BMW E46 ale on ma w standardzie bardzo szerokie belki czy do oryginalnych mocowań pasowałyby belki np. Thule lub innej firmy. Chodzi o to, że są bardziej opływowe i będą mniej szumiały. Chodzi mi o jazdę z boxem Thule Polar 500.

Masz "oryginalny bagażnik" :?: co to jest oryginalny :?: :?: :D
Masz najprawdopodobniej wyrób firmy Atera lub Thule, ale z logo BMW.
Jeśli jest to Atera, to raczej nic nie dopasujesz, jeśli jest to Thule, to ...różnie bywa. Bagażniki dla danego producenta auta są specjalnie opracowywane, są przez to nietypowe (najczęściej) i nieprzystosowane do wymiany jakichkolwiek elementów. Są robione pod konkretne auto.
Przyślij, jeśli możesz, zdjęcie tego bagażnika.
pawlop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlop » 28.04.2009 16:48

To że oryginalny opierram na tym co pisze ale jestem laikiem więc wybacz. Z lenistwa i braku dostępu do aparatu zapodam link do aukcji allegro gdzie jest bagażnik taki jak mój. Na swoim nigdzie nie mogłem znaleźć żadnego logo ani napisu który sugerowałby producenta.
http://www.aukcjoner.pl/gallery/001016463-.html#I3
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.04.2009 17:29

To jest, na 99 % Atera, belka i system nietypowy, dealerski.
Do łap, które masz, nie będą pasowały belki Thule, stopa Thule pasuje tylko do belek Thule i tak jest we wszystkich firmach liczących się na rynku. Ci producenci nie są zainteresowani tym, aby ew klienci dokupywali wyroby innych firm. Tylko w ramach jednej firmy można bezpiecznie zmieniać stopy, belki... i to też nie zawsze, jest sporo wyjątków.
pawlop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlop » 28.04.2009 17:31

No cóż, szkoda, ale dzięki wielkie za informacje.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.04.2009 15:08

Obrazek

Ostatnio klient przysłał mi takie zdjęcie. Dobra widoczność, niezłe warunki drogowe i pogodowe i ...cały bagażnik z 2 rowerami poleciał, niczym ptak, z dachu auta na drogę uszkadzając rowery (auto oszczędził).
Przyczyna-- :?: Można przypuszczać, tak wynika z opowieści telefonicznych, że klient nie sprawdził mocowań w trakcie podróży. Druga, potwierdzona przyczyna, to TIR jadący z naprzeciwka. Prędkości obu aut, płaszczyzna TIR-a i brak rozwagi, przewidywania spowodowały niewesołą przygodę.
A kto winien--oczywiście tylko i wyłącznie bagażnik. :!: :!:
A wystarczy pamiętać, że rowery są na dachu, ograniczyć prędkość, sprawdzić mocowania i zachować ogólnie mówiąc wielką ostrożność i czasami nie oszczędzać przy zakupie.
Ps. bagażnik był katalogowany do auta klienta.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.04.2009 15:20

Swoje 0,03 pln
Najbardziej szajsowaty typ łapy, jaki może być. Prawie pewny jestem, że kształt dachu byl półokrągły, a mocniejsze dociąganie narażałoby na wgniecenie poszycia płaską stopą.
Tak właśnie konczy się brak przewidywania. Kiedyś pacjenta z boxem ostrzegłem na autostradzie, czy za szybko nie jedzie; ja miałem ze 150 z boxem Thule, on grubo ponad 180.
Odparł, że co mnie to obchodzi.
Takie rowery i walizki na drodze już widziałem; dobrze, że na autostradzie...
Wolałbym, aby u mnie w aucie się nie znalazły...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.04.2009 16:05

Masz sporo racji, dociąganie, wgniatanie dachu, itp... To jest cecha tego bagażnika, ale tym razem dach był/jest inny, ma mocną krawędź, dopiero później robi się miękki. Jest tez dosyć płaski, klasyczny sedan, Honda City.
Kadi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kadi » 01.05.2009 12:09

Witam. Mam pytanko do maciek 1956.
Czy bagażnik bazowy Atera model Signo 045 096 dedykowany dla Skoda Octavia II kombi od 2005r bez relingów fabrycznych będzie pasował do Skoda Octavia II sedan 2007r.?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.05.2009 10:43

Powinien pasować. Zasięgnąłem języka w firmie sprzedającej Aterę (ja tą firmą się nie zajmuję). 045 096 to są oznaczenia, z których wynika, że bagażnik będzie pasował. Nie wiemy co oznacza Signo, co to za model :?:
Ogólnie -- ta sama Atera pasuje do sedana i combi II.
Montując rób to uważnie i kontroluj przykręcanie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone