Bocian napisał(a):Maciek, kiedyś chyba już o tym było... Jak fachmen od łańcuchów, samochodowych oczywiście, wiesz może jak z łańcuchami w Austrii? W kwestii ich posiadania zimą?
Siema Sławek
My wróciliśmy z Kitzbühel przed paroma dniami, co do przepisów to niby jest tak że w Austrii nie ma obowiązku posiadania łańcuchów śniegowych, natomiast jest kupa dróg na których są zamontowane znaki nakazu użytkowania łańcuchów gdy droga jest zaśnieżona, więc trzeba je mieć ze sobą-nie masz dalej nie pojedziesz i wtedy normalnie stoi Polizei i wpuszczają tylko i wyłącznie te pojazdy które mają łańcuchy jak nie masz założonych to karzą je założyć i jedziesz dalej, nie masz ich w aucie dalej nie jedziesz(tak nam się fartneło na 30km przed celem podróży, że kazali je założyć) , mało tego podobno nie wystarczy kupić zwykłych łańcuchów tylko muszą one spełniać odpowiednie ichniejsze normy chyba muszą posiadać certyfikat jakiś tam TUV( czy to prawda nie mam pojęcia, może jest tak jak z CB w Austrii, a może to sprawdzają drobiazgowo, pewnie wszystko zależy od człowieka na jakiego się trafi, ale wolałem nie sprawdzać tego osobiście czy to prawda więc kupiłem TAKIE bo mam zimówki 17, i szukałem łańcuchów co by mi się Austriacy nie przyczepili że nie spełniają ichniejszej jakiejś tam normy czy innych pierdół i dalej mnie nie puszczą i karzą zawrócić do najbliższej stacji, żeby je kupić.