Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.11.2013 15:17

Na wyjazd do Cro, tym bardziej z 1 lub 2 dudusiów, radzę box większy, 600 mała będzie, nawet jeśli Vectra ma spory bagażnik. Box jest zakupem najczęściej na dłużej niż auto.
Ps do mojego auta syn z wnukiem (jednym) ledwo się mieści latem :lol: auto inne niż w avatarku
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 28.11.2013 20:06

FUX napisał(a):Juz widzę, jak mieścisz w ten mały box 3-4 pary nart/parapetów, kijki, ciuchy, kaski. :roll:
Buty ze wzgl. na wagę, zawsze jeżdżą w aucie.

Spokojnie .

Vectra C ma olbrzymi kufer i tam się wszystko zmieści, Userowi chodzi o narty głównie bo do środka auta nie wsadzi i jakieś drobne lekkie " ciuszki - łaszki ".

Pomyślcie tylko że wielu Cromaniaków jedzie autem z fabrycznym bagażnikiem 320 L , ja tak jeździłem do Włoch w latach 90 -tych w 4 osoby i się mieściłem .

Powiększenie w vectrze C z 500 o 320 = 820 L :?: do dyspozycji , nikt mi nie powie ,że 2 + 2 nie zapakuje się w 820 L ???

Sądzę że działa tu mechanizm : "w miarę jedzenia apetyt rośnie" , Fux i Maciek Mają coraz większe samochody i "patrzycie swoją miarą " , a nie każdy ma suwa ,cz vana i nie każdy potrzebuje pudło o pojemności 600 L ...

Myślę że ten powyżej co przedstawiłem jest po prostu piękny zestaw i baaardzo aerodynamiczny .

Dodam ,że nie wszystkie Boxy maja system mocowania który jest tak dopasowany do wingbarów jak Motion , np Taurusa Xtreme ,czy Altro trzeba dokupić kit powiększający do belek 8 cm ( fabrycznie są do 7 cm ) to dodatkowy koszt 110 zł i montaż nie jest taki łatwy i wygodny jak w Thule Motion .
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.11.2013 20:10

Jeździłem do cro corolką HB z kratką, fakt, że bez wózków, i się mieściłem.
Zimą teraz jeżdżę bez boxu, bo nie chce mnie się drabiny zabierać ze sobą, aby sięgać do boxu.
Dach 2m nad jezdnią.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 28.11.2013 21:18

FUX napisał(a):Jeździłem do cro corolką HB z kratką, fakt, że bez wózków, i się mieściłem..

No ? i dało się i miło się :D wspomina te wyprawy , ja miałem Uno 1,1 4 dorosłe i 2200 km w jedną stronę bez KLIMY 8O :lol:

Box Motion 600 ma 320 L ale to wewnętrzna realna pojemność - a inni producenci podaj np 400 L po lini obudowy a faktycznie wewnątrz mieści poniżej 400 L około 370 ...

Aerodynamika i cisza i wygląd w tym zestawie ... ja bym zaryzykował ... no chyba że wózek w grę wchodzi - wózek mojej córki lądował w bagażniku Uno .
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.11.2013 22:11

126p, 4 osoby dorosłe, wózek na kolanach z kilkumiesięcznym dzieciakiem - można, ale można też ułatwiać sobie życie.
Dzisiaj Vectra, jutro coś mniejszego, tak też może być.
Box zostanie, a jeśli nawet po latach okaże się, że zbyt duży, to za droższy tańszy, mniejszy łatwiej kupić.
Całe szczęście, że klient podejmuje decyzje :D
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 29.11.2013 07:33

Jasne wybierze co będzie chciał ...

Mam złe doświadczenia z jazdą na dachu z czymś dużym zwłaszcza na długich trasach ...

Huk bagażnika i świsty bardzo uprzykrzają podróżowanie i ból głowy narasta ... przy 130 km / h nie wspomnę o spalaniu ...

O ile ktoś nie zamierza wozić wózków w boksie to nie potrzebne takie pudło teraz ,czy później .
dudi42
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudi42 » 29.11.2013 09:48

dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomoc teraz to pozostaje mi tylko się zastanowić :)
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 29.11.2013 10:26

dudi42 napisał(a):dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomoc teraz to pozostaje mi tylko się zastanowić :)

A NO TAK :wink: . dodam że belki i stopy Thule wingbar maja nośność 100 kg i posiadają wszelkie atesty oraz City crasch test inne tańsze bagażniki nie posiadają tego ostatniego ale są tańsze .

http://www.youtube.com/watch?v=kmQ0SLw-Bv4
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 01.12.2013 09:44

Czy filmowali jak się zachowują np. 3 rowery?
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.12.2013 10:04

Nie wiem , boxy testowali a robiła to Niemiecka ADAC

reasumując :
Bagażnik do 100 kg , można zamontować rowery i uchwyty o łącznej wadze nie przekraczającej 100 kg i ma trzymać .
Uchwyt rowerowy są na 17 kg i są na 20 kg i taki rower o tej wadze zamontowany zgodnie z instrukcja ma wytrzymać

Nie wozimy siodełek fotelików razem z rowerami :!:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.12.2013 11:13

auto_gt napisał(a):
dodam że belki i stopy Thule wingbar maja nośność 100 kg i posiadają wszelkie atesty oraz City crasch test inne tańsze bagażniki nie posiadają tego ostatniego ale są tańsze .

Małe doprecyzowanie - w przypadku Thule 100 kg dotyczy każde belki, nie tylko WingBar.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.12.2013 11:51

Dziadek Maciek napisał(a):
auto_gt napisał(a):
dodam że belki i stopy Thule wingbar maja nośność 100 kg i posiadają wszelkie atesty oraz City crasch test inne tańsze bagażniki nie posiadają tego ostatniego ale są tańsze .

Małe doprecyzowanie - w przypadku Thule 100 kg dotyczy każde belki, nie tylko WingBar.

Tak to prawda , ale jaki sens dla kupującego jest wybierać bagażnik na belce czarnej tańszy o te 200 zł i potem słychać wycie przez wiele kilometrów ...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.12.2013 13:19

auto_gt napisał(a):
Dziadek Maciek napisał(a):
auto_gt napisał(a):

Tak to prawda , ale jaki sens dla kupującego jest wybierać bagażnik na belce czarnej tańszy o te 200 zł i potem słychać wycie przez wiele kilometrów ...

Dla wielu klientów 200 zł ma jednak jakiś sens.
Jeszcze niedawno przekonywałeś, że w ogóle wydawanie kasy na Thule nie ma sensu, przecież np La Prealipna jest tańsza itd ... a teraz oferujesz najdroższe rozwiązanie 8O
Przedstaw całą ofertę, a wybór pozostaw klientowi :D Oczywiście coś zasugerować można.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.12.2013 13:26

Pre alpina nie ma wingbara i tu przegrywa .

Jaki sens - ktoś kupuje sprzęt za 3 tysiące i nie ma 200 na bagażnik ?

Przychodzą klienci co kupują za 1300 zestaw i tych rozumie , bo po prostu nie ma kasy i koniec dla nich i tak wydatek spory .
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.12.2013 13:52

auto_gt napisał(a):

Jaki sens - ktoś kupuje sprzęt za 3 tysiące i nie ma 200 na bagażnik ?

Tak bywa i nie zawsze jest to sprawa posiadania lub nie posiadania kasy.
W sens nie wnikam, nie mi oceniać rozumowanie klienta.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 107
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone