Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 21.09.2013 09:39

potrzebuję na 4 :@/
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 22.09.2013 08:17

Krystof napisał(a):potrzebuję na 4 :@/

Na klapę nie ma wiecej niż na 3 .przynajmniej nie widziałem

na hak są widelce na 4 np Thule .za jakieś 400-500 zł można kupić Thule na 4 rowery na hak typu widelec
Obrazek

jeśli już nahak to platforma jest najwygodniejsza .
najtańsza amos około 600 - 700 zł nieodchylana

4 rowery to 4 uchwyty , musi kosztować swoje nawet chińskie najtańsze uchwyty na dach X 4 to wynik ponad 200 zł

.

tak czy owak zabawki kosztują ... swoje
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 22.09.2013 18:31

dzięki! pomyślę
na dachu jeżdzi windsurfing, więc stawiam na hak, k.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 22.09.2013 18:40

Krystof napisał(a):dzięki! pomyślę
na dachu jeżdzi windsurfing, więc stawiam na hak, k.

Nie co wygodniejsza i bardziej stabilna jest włoska ( odchylana) poniżej tysiąca
Obrazek

Można do tego zamontować czujniki parkowania z buzerem - ułatwiaja manewrwanie tym przedłużonym pojazdem :wink:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 23.09.2013 08:16

dzięki - na razie się powstrzymam z powodu nadszarpniętego budżetu i nadchodzącego martwego sezonu :@)

wywołałem temat, bo myślałem, że za 3 stówy da radę kupić coś rozsądnego - jeśli mam wydać wiele więcej, to się przemęczę, jak dotychczas...

pozdrawiam, Krzysiek
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 23.09.2013 08:41

Krystof napisał(a):dzięki - na razie się powstrzymam z powodu nadszarpniętego budżetu i nadchodzącego martwego sezonu :@)

wywołałem temat, bo myślałem, że za 3 stówy da radę kupić coś rozsądnego - jeśli mam wydać wiele więcej, to się przemęczę, jak dotychczas...

pozdrawiam, Krzysiek

niestety , najtańszy na 4 i markowy byłby thule na hak j/w. jest na niego posezonowa przecena , jak mówiłem poniżej 5 stówek da się go wziąć kosztował pow. 6 stów

kupować shit za 3 i żeby się psuł to lepiej dołożyć i mieć na lata solidny sprzęt z certyfikatem TÜV dla bezpieczeństwa .

Mając już taką zabawkę chętniej zabierzesz swoje rowery i częściej skorzystasz z atrakcji rowerowych ...
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 22.10.2013 22:49

Mam do Was pytanie odnośnie zwiększenia zużycia paliwa, przy wożeniu rowerów na dachu. W moim przypadku mam pewne ograniczenia. Jechał będę Passatem kombi z przyczepą kempingową. Jeden rower będzie z tyłu budki, drugi na jej przedniej ścianie, trzeci (najmniejszy) wewnątrz auta, a czwarty, chyba będzie musiał wylądować na dachu samochodu. Nie mogę go dać na ramę przyczepy między hakiem a budką z przyczyn technicznych. Mógłbym go dać jeszcze na tylną klapę auta, ale czy warto inwestować w dobry specjalnie do tego przeznaczony bagażnik (300 - 500 zł), skoro być może wzrost zużycia paliwa wioząc jeden rower na dachu, nie będzie zbyt duży? Tym bardziej, że bagażniki dachowe już mam. Muszę dodać, że z przyczepą jedzie się najszybciej 90 km/h. Waszym zdaniem, ile więcej spali auto przy tej prędkości z jednym rowerem na dachu?
Ostatnio edytowano 23.10.2013 07:29 przez terenowiec, łącznie edytowano 1 raz
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 23.10.2013 06:38

terenowiec napisał(a):Mam do Was pytanie odnośnie zwiększenia zużycia paliwa, przy wożeniu rowerów na dachu. W moim przypadku mam pewne ograniczenia. Muszę dodać, że z przyczepą jedzie się najszybciej 90 km/h. Waszym zdaniem, ile więcej spali auto przy tej prędkości z jednym rowerem na dachu?

przyczepa i tak już podniesie spalanie ,więc to co rower "zabierze" nie odczujesz ... więc w drogę .
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.10.2013 06:51

A wewnątrz, w przyczepie nie da się przewieźć np 2 rowerów?
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 23.10.2013 07:24

Wożenie wewnątrz przyczepy odpada, bo to kłopotliwe, a przede wszystkim niewygodne. Spalanie auta dziś kształtuje się tak: Sam Passat pali 5 do 6 litrów na 100 km. Jazda z przyczepą to wzrost do 10 l/100 km. Oczywiście mówimy o przeciętnych drogach i autostradach z pominięciem wysokich gór. Dodam, że przyczepa to kawał krowy (1500 kg, 250 cm szerokości i 240 cm wysokości - potężna płachta za ogonem).
Jeżeli w mojej konfiguracji (duża budka) + jeden rower na dachu będzie równało się to wzrostem zużycia na poziomie 0,5 litra na 100 km, to można śmiało tak jeździć. Jeżeli natomiast przy tych 80 -90 km/h, zużycie wzrosłoby o 1 - 2 litry na 100 km, wówczas bardziej opłacałoby się jednak kupić bagażnik na tylną klapę auta.
A tak wygląda moja przyczepa ciągnięta Chryslerem Grand Voyagerem:
Góry do pokonania.JPG
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 24.10.2013 08:51

terenowiec napisał(a):Mam do Was pytanie odnośnie zwiększenia zużycia paliwa, przy wożeniu rowerów na dachu. ....

jak miałbym taką kolumbrynę to bym zapakował ten rower do środka, i nie kombinował z żadnym uchwytem, ale to tylko moje zdanie :D kolega już wyjaśnił że mu takie rozwiązanie nie pasuje to i kombinuje :D sam rower na dachu przy targaniu takiego "domu"na haku to o zbyt duży wzrost paliwa tym, że masz rower na dachu to bym się nie martwił, u mnie przy 3 rowerach na dachu zużycie wzrasta o ok 0.5- 0.6litra poza tym jazda z rowerami na dachu bynajmniej u mnie i po przekroczeniu ok 80km/h sprawia że w środku słychać spore szumy a na długiej trasie może być to upierdliwe bynajmniej mnie by to wkurzało (uchwyty Thule 591+belki wingbary), dlatego napisałem na początku, że mając taki dom na kołach nawet bym nie pomyślał o pakowaniu roweru na dach tylko wrzucił go do przyczepy.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 24.10.2013 09:27

Barti, mówiąc że dałbyś rower do środka, wnioskuję, że nie miałeś do czynienia w praktyce z jazdą z przyczepą. Po pierwsze, w przyczepie nie ma do czego roweru przymocować, a miota w niej straszliwie i nieprzytwierdzony rower dokonałaby tam zniszczeń. Nieprzymocowany zrobiłby wręcz demolkę. Po drugie, w dudce jest mało wolnego miejsca. Choć zewnętrzne gabaryty są spore, to wewnątrz wszystko jest wypełnione i pozostają tylko wąskie (50 -60 cm) ciągi komunikacyjne. To sprawia, że trzeba byłoby go wpakować na któreś łóżko - innego miejsca nie ma. Wyobraź sobie, że w małej łazieneczce - albo nawet kibielku - w dużym miejskim bloku, miałbyś trzymać rower, mając 4 osobową rodzinę. Jakby wyglądało siusianie i kupczenie? Za każdym razem rower do przedpokoju, załatwienie potrzeby i jednoślad z powrotem do kibelka. Podobnie musiałoby być w przyczepie. Wkładanie i wyjmowanie roweru z budki nie jest wygodne, a w niektórych układach wnętrza wręcz ekwilibrystyczne. Po trzecie, co z nim robić każdej nocy? Co z nim robić po nocy deszczowej, kiedy jest mokry? Kłaść na łóżko? Co z nim robić, kiedy w czasie przerwy w jeździ chcesz spod łóżka wyjąć jakąś pierdołę?
W praktyce, na kilkudziesięciu karawaningowców których znam i którzy wożą rowery, nie znam nikogo, kto by woził je w środku. Wyjątek może być wtedy, kiedy masz za dużą przyczepę i jedno z miejsc dla człowieka przeznaczasz na rower, zakładając tam jakiś system mocowania. Lub kiedy jedziesz w niepełnym składzie np. sam bez rodzinki. Wożenie roweru w przyczepie porównałbym do wożenia roweru wewnątrz sedana. Tak samo praktyczne i stosowane.
Wracając jednak do Twoich i Waszych opinii na temat wzrostu spalania, jest to pocieszające. 0,3 lub nawet 0,5 litra więcej to niewiele, tym bardziej, że przy tych 80 - 90 km powinno być w granicach tej mniejszej prognozy. Myślę, że przy tych niedużych prędkościach huk nie powinien być aż tak dokuczliwy, choć pewnie słyszalny. No ale złotego środka tu nie znajdę.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 24.10.2013 09:45

Spalanie z rowerami znacznie wzrasta pow 100km/h określa się że wzrost spalania jest do kwadratu wraz ze wzrostem prędkości , z budką raczej szybko nie pojedziesz ,więc nie odczujesz rowery czy nawet 3 na dachu .

Dobrze jest kierownicę skręcić tak by nie by ła w poprzek tylko wzdłuż kierunki jazdy i owinąc streczem , nie ma potem skrobania much ...
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 24.10.2013 10:49

auto_gt napisał(a):Spalanie z rowerami znacznie wzrasta pow 100km/h określa się że wzrost spalania jest do kwadratu wraz ze wzrostem prędkości , z budką raczej szybko nie pojedziesz ,więc nie odczujesz rowery czy nawet 3 na dachu

aż tak dokładnie to nie wnikam jak rośnie spalanie( najdalej z rowerami na dachu to byliśmy na Mazurach i na trasie Słupsk- Ketrzyn spalanie wzrosło o tyle co podałem, a tak to bardziej użytkuje te uchwyty żeby w okresie od wiosny do jesieni od czasu do czasu z rodzinką wyskoczyć tak do 100km od chaty żeby po lasach pojeździć, natomiast wiem, że jak te 100km/h na godzinę przekroczysz to już słychać szumy z dachu i to dosyć dobrze dlatego z rowerem an dachu do Chorwacji bym się nie wybrał gdybym już musiał zabrac tam rower to zainwestował bym raczej w jakiś uchwyt na tył samochodu typu hak lub klapa

Dobrze jest kierownicę skręcić tak by nie by ła w poprzek tylko wzdłuż kierunki jazdy i owinąc streczem , nie ma potem skrobania much ...

z ta kierownicą możliwe że to działa, my jak wracaliśmy z Kętrzyna to jakiś koleś nam zaproponował żeby właśnie skręcić kierownice i ustawić ją w linii ramy, podobno wtedy jest ciszej, no może delikatnie było, ale żeby jakoś zdecydowanie to nie uświadczyłem tego, co do much to zgoda jak najbardziej, żeby rower owinąć ja strecza nie miałem jak jechaliśmy na mazury to owinąłem, zwykłą folią śniadaniową gdzie nie gdzie jak większy owad to dziura była ale te małe badziewia wytrzymała bez problemu
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 23.11.2013 12:27

Skoro wątek dotyczy różnych szpejów samochodowych to może i moje pytanie się tu zmieści :)

Poszukuję mianowicie stojaka do opon przechowywanych bez felg.
Najmniej problemów sprawiłby mi stojak do składowania gumek na leżąco, w pionie. Teraz tak trzymam ale zimówki źle to znoszą i muszę je 2-3 razy w miesiącu przekładać.
Są takie stojaki do przechowywania opon z felgami ale może są i do składowania bez?
Jeżeli ktoś się spotkał z czymś takim to poproszę o namiary.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 105
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone