Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 12.08.2013 22:29

Panowie , pilnie potrzebuję wyceny bagażnika na hak, platformy transportowej, ale również na rowery (4szt).
Myślałem, o tym Mont Blanc ale posłucham sugestii.
Potrzebuję kwoty netto na adres mailowy: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam - kupić to mogę za jakiś czas ale parametry i cenę muszę mieć pilnie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.08.2013 22:30

Thule 928 bodajże....
MaksKoral
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaksKoral » 26.08.2013 19:39

Witam!
A ja mam takie troszkę inne pytanie, niech administrator na mnie nie grzmi jak źle umieściłem zapytanie. Powiedzcie mi drodzy forumowicze jak wygląda spalanie w waszych autach jak zamontujecie dwie opcje bo tak planuje zrobić wyjeżdżając teraz do Chorwacji a robię to po raz pierwszy. Do Opla Insigni chcę założyć BOX dachowy i na hak bagażnik rowerowy z 2 rowerami plus 4 osoby w aucie. Czy zauważyliście znaczący wzrost spalania? Czy to nie za duże obciążenia dla samochodu.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 29.08.2013 07:27

MaksKoral napisał(a): chcę założyć BOX dachowy i na hak bagażnik rowerowy z 2 rowerami plus 4 osoby w aucie. Czy zauważyliście znaczący wzrost spalania? Czy to nie za duże obciążenia dla samochodu.

Cześć wam , w raz ze wzrostem prędkości wzrastają opory powietrza do kwadratu ,

po prostu zmniejsz prędkość ...
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 31.08.2013 20:34

iamam napisał(a):Padło na Tritona 450. Dzisiaj odebrałem przesyłkę i pierwsze wrażenia są takie:

Cytuję sam siebie ale chcę kontynuować wywód... :)

Box zrobił na dachu 3,2kkm z czego 2,4kkm z pełnym obciążeniem. Mieści się do niego sporo (wózek (~10kg), łóżeczko turystyczne (~15kg), sprzęt plażowy, koce i inne pierdoły). Nie było problemów z załadunkiem, jedynie przydałyby się solidniejsze pasy i jakieś dodatkowe miejsca ich zaczepu (ale chyba większość boxów ma pasy montowane jedynie w miejscu montowania boxa do bazy). Box jest wygodny w użytkowaniu (jest to wersja bez wodotrysków) - wieko dobrze się zamyka a rygle nie sprawiają żadnych problemów. Montaż prosty i skuteczny (wsuwki 'T') - box stabilnie został na swoim miejscu na serpentynach w HR i BiH. Przy wyższych prędkościach (130+) mógłby być cichszy, ale było OK. Zużycie paliwa nie wzrosło w sposób, który dałby się wyraźnie zauważyć (wzrost z powodu większego oporu zastał zrekompensowany spadkiem z powodu stałej umiarkowanej prędkości (80-100 na drodze 86 i 120-140 na autostradach)). Na szczęście nie mogę się wypowiadać na temat wytrzymałości przy zderzeniu. Żadnych problemów, wielki komfort przy pakowaniu - bez boxa musielibyśmy chyba (łącznie z kierowcą) trzymać bagaże na kolanach bo bagażnik byłby zajęty przez sprzęty dodatkowe młodzieńca.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 31.08.2013 20:46

Dobrze , że Tobie zdaje egzamin ...

Wybacz , ale na jego widok mnie mdli , to co zrobili "zgodnie aerodynamiką" to jest paskudztwo według mnie .

Ale to moje opinia i inni mogą mieć inne fantazje , nie obrażaj się nie oto mi chodzi .

Dla mnie idealny kształt ma Thule Pacific 600 , a jak ktoś potrzebuje więcej L to Pacific 780 .
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 01.09.2013 20:08

auto_gt napisał(a):Dla mnie idealny kształt ma Thule Pacific 600 , a jak ktoś potrzebuje więcej L to Pacific 780 .

Każdy ma swoje zdanie - dla mnie box jest OK, kształt mnie nie razi - mnie nie mdli na szczęście.

auto_gt napisał(a):Ale to moje opinia i inni mogą mieć inne fantazje , nie obrażaj się nie oto mi chodzi .

Obrażanie za 'twój box mi się nie podoba' byłoby smutne. Ja mam świeżo naładowane akumulatory i jakoś się z tym pogodzę :). W Cro się w tym roku nie spotkamy, w PL raczej też nie bo daleko (z resztą box już wisi w garażu) więc na widok mojego MB nie powinno Cię mdlić. :)
pzdr.
Krystof
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.09.2013 07:54

Dziadek Maciek napisał(a):
Krystof napisał(a):Alo Macieju,

czy planujesz poświęcić kilka linijek na temat bagażników rowerówych również (z akcentem na nahakowe :@)) ?
pozdrov, Krystof

Tak, oczywiście, ale jeśli mogę to zrobić za ok 2 tyg byłoby wspaniale. Mam teraz okres feryjny i trochę jestem zajęty.
W bagażnikach hakowych mam też spore doświadczenie osobiste, sam tak wożę rowery od kilku lat, na różnych autach.
Teraz, jeśli będzie jakiś problem postaram się odpowiedzieć "na szybko".

odświeżone po 5 latach... :roll:

a co sądzisz, Dziadku Macieju, o tym?
http://www.interpack.eu/product-pol-295 ... ylany.html

dodam, że chodzi o hak zdejmowany (bo byćmoże to ma znaczenie?) K.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.09.2013 08:18

MaksKoral napisał(a):Witam!
A ja mam takie troszkę inne pytanie, niech administrator na mnie nie grzmi jak źle umieściłem zapytanie. Powiedzcie mi drodzy forumowicze jak wygląda spalanie w waszych autach jak zamontujecie dwie opcje bo tak planuje zrobić wyjeżdżając teraz do Chorwacji a robię to po raz pierwszy. Do Opla Insigni chcę założyć BOX dachowy i na hak bagażnik rowerowy z 2 rowerami plus 4 osoby w aucie. Czy zauważyliście znaczący wzrost spalania? Czy to nie za duże obciążenia dla samochodu.

kto-jezdzi-z-boxem-na-dachu-t7009.html?hilit=dachu
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 13.09.2013 10:21

halo, halo...

nikt mi nic nie odpowie na to?
http://www.interpack.eu/product-pol-295 ... ylany.html

??? :@(
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.09.2013 17:47

Krystof-jestem na urlopie w miejscu, w którym nie mam internetu. Dopiero dzisiaj udało mi się jakoś połączyć, w pełni pod kontrolą będę od poniedziałku. Twój link otwiera stronę Inter P., nie wiem, który bagażnik Ciebie interesuje.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 18.09.2013 18:53

Dziadek Maciek napisał(a):Krystof-jestem na urlopie w miejscu, w którym nie mam internetu. Dopiero dzisiaj udało mi się jakoś połączyć, w pełni pod kontrolą będę od poniedziałku. Twój link otwiera stronę Inter P., nie wiem, który bagażnik Ciebie interesuje.

dzięki :mrgreen:

takie coś:
Arezzo - wieszak na hak 4 rowery odchylany
Peruzzo
Uchwyt Arezzo to proste rozwiązanie przeznaczone do przewozu 4 rowerów. Uniwersalny uchwyt rowerowy pasuje do większości haków holowniczych. Łatwy i szybki w montażu na kuli haka. Funkcja odchylania bez zdejmowania rowerów ułatwia dostęp do bagażnika.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.09.2013 19:22

Aruzzo miałem w zeszłym roku w ofercie. Nigdy więcej. Montaż mało wygodny, śruba 'od czoła" i jakieś niby zabezpieczenie, które trzeba pod kulką przesunąć na całej szerokości głowicy montażowej. Taśma za klapę bagażnika auta. Nośność ograniczona do 50 kg, to na 4 rowery trochę mało. Tak było, nie przypuszczam aby zostało to poprawione, ale nie wiem.
Rozstaw ramion bardzo mały, to akurat może być zaletą, np w przypadku rowerów dziecięcych, ale w przypadku sporej damki już zaletą nie jest.
Do takiego bagażnika trzeba dokupić tablicę ze światłami i często sztuczne ramy.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 18.09.2013 19:27

czyli nie polecasz?
jak pisalem - skusiła mnie cena...

za 3 stówy bym kupił od ręki, ale jeśli drożej - pewnie będę odraczał tema w nieskończoność :@(
ostatnio wsadziłem 4 rowery (bez rozkręcania itp) prosto do bagażnika i było ok;
tyle, że na dalszą trasę takie rozwiązanie odpada, bo nie ma juz miejsca na bagaż

moze jest alternatywa w podobnej cenie?

dziękuję i pozdrawiam gorąco, krzysiek :@)
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 20.09.2013 19:37

Krystof napisał(a):czyli nie polecasz?
jak pisalem - skusiła mnie cena...

za 3 stówy bym kupił od ręki, ale jeśli drożej - pewnie będę odraczał tema w nieskończoność :@(
ostatnio wsadziłem 4 rowery (bez rozkręcania itp) prosto do bagażnika i było ok;
tyle, że na dalszą trasę takie rozwiązanie odpada, bo nie ma juz miejsca na bagaż

moze jest alternatywa w podobnej cenie?

dziękuję i pozdrawiam gorąco, krzysiek :@)

mam używanego amosa na 3 rowery na klapę ,taśmowy za 120 zł
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 104
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone