Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PiasekD13Z6
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiasekD13Z6 » 28.07.2013 23:41

Platforma rowerowa RACE 3 włoskiej firmy MENABO.
Cechy w/w modelu:
-aluminiowo-stalowa platforma na hak na 3 rowery
-możliwy montaż każdego rodzaju roweru ( damki, dziecięce, górskie )
-regulowane mocowania pod koła można ustawić pod każdej wielkości rower
-możliwość zabezpieczenia uchwytu gałkami antykradzieżowymi
-pewne i solidne mocowanie tylko na kuli haka
-kompletne światła tylne w platformie wraz z miejscem na rejestracje
-gniazdo 7 pinowe ( polskie ) oraz 13 pinowe ( europejskie ) w komplecie
-platforma posiada możliwość uchylania ( bardzo duży kąt )
dzięki czemu nie ogranicza dostępu do bagażnika nawet w samochodach typu kombi
-nieużywany uchwyt można bardzo łatwo złożyć w celu przechowywania
-udźwig - 45 kg
-waga uchwytu - 13 kg
-bagażnik posiada certyfikat TUV GS , VCA
-2 lata gwarancji
Dostępność : jest.

Albo ja jestem jakiś inny albo te platformy różnią się jedynie wizualnie.
PW nie mogę wysłać
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.07.2013 08:26

PiasekD13Z6 napisał(a):Platforma rowerowa RACE 3 włoskiej firmy MENABO.

PW nie mogę wysłać

Bo tą są platformy tego samego producenta. To tak jak z boxami - Taurus, Easy, Sportac i wiele innych nazw, a producent Junior

Sprawdź dokładnie kąt odchylania, w moim aucie i z hakiem, który mam, nie otworzę klapy z tymi bagażnikami.

"Poważny" producent, np Amos :wink: podaje w opisie, że odchylanie umożliwia otwieranie klapy tylko w niektórych pojazdach.
Lepiej jednak brzmi - " bagażnik wyposażony w funkcję odchylania" :D
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 29.07.2013 10:39

katalog do Menabo
PiasekD13Z6
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiasekD13Z6 » 29.07.2013 15:40

Dziadek Maciek napisał(a):
PiasekD13Z6 napisał(a):Platforma rowerowa RACE 3 włoskiej firmy MENABO.

PW nie mogę wysłać

Bo tą są platformy tego samego producenta. To tak jak z boxami - Taurus, Easy, Sportac i wiele innych nazw, a producent Junior

Sprawdź dokładnie kąt odchylania, w moim aucie i z hakiem, który mam, nie otworzę klapy z tymi bagażnikami.

"Poważny" producent, np Amos :wink: podaje w opisie, że odchylanie umożliwia otwieranie klapy tylko w niektórych pojazdach.
Lepiej jednak brzmi - " bagażnik wyposażony w funkcję odchylania" :D

Dziadku Macieju a jakie masz zdanie na temat produktów Menabo?
po dzisiejszych rozmowach w pewnej Częstochowskiej firmie mam mętlik w głowie, twierdzą że Menabo to gów... i w tej cenie polecają sienę 3 lub dołożenie do Thule 9503.

Zastanawiam się teraz nad:
-propozycja auto_gt Menabo Stelvio
-thule 9503
-Menabo Winny 3 w cenie zbliżonej do thule 9503

ewentualnie co to jest ten AMOS i jak to się spisuje?

jak już pisałem dystans do pokonania 1200km, chciałbym to przejechać nie martwiąc się o rowery,nie chcę kołyski za autem, ale nie chcę też mrozić dużej kasy na sprzęt który w roku będzie miał swoje 5 minut max 2 razy
Ostatnio edytowano 29.07.2013 15:58 przez PiasekD13Z6, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.07.2013 15:58

Już wcześniej pisałem - wystrzegaj się Sieny, większość wracała na reklamacje, głównie puszczają sprężynki od systemu odchylania. Ja tego bagażnika do ręki nie biorę, wielu klientom musiałem sprężynki dorabiać, przepraszać ...
Psuły się najczęściej bagażniki na 3 rowery.
Menabo Stelvio - jest prosty, mocniejszy od Sieny, mniej wygodny w montażu. Jeszcze w tym roku chętnego nie znalazłem na taki bagażnik.
Th 9503 - szkoda kasy. Tak, Thule bez sensu.
Amos - polska podróbka właśnie Th 9503. Tańszy i tak samo działa.
Winy - w przypadku 3 rowerów trzeba dokupić przystawkę. Rozwiązanie ładne, trochę gorszej jakości niż by wygląd sugerował, ale ogólnie jest nieźle.

W podobnej cenie masz jeszcze np Automaxi, a właściwie już Mont Blanc, Allroad 3. Szybki i wygodny montaż, aluminium, dobrze wygląda, oczywiście z odchylaniem.
Większość omawianych bagażników ma stanowisko na 1-wszy rower między autem, a pałąkiem trzymającym rowery, przed zakupem warto sprawdzić czy rower mieści się bez problemu, czy w drodze nie dotyka bujając się trochę na uchwycie. Już kilku klientów porysowało klapy bagażnika.

Amos nie spada, rowery trzymają się dokładnie tak samo jak w Th 9503, też troszeczkę się odchyla. Można ten uchwyt zamknąć na klucz (kłódkę).

Ostatnio trochę pojeździłem z Th 928, ale to jest inna bajka jakościowa i cenowa. Wyśmienity jest też Th 923, ale tak jak piszesz, chyba zbyt drogi (nawet z rabatem) :wink:

Dodam jeszcze, że jeśli jakiegoś klienta przekonałem na dobry produkt, nawet używany 2 razy w roku, nie zdarzyło się aby miał pretensje. Klient wpada do sklepu ze swoim przekonaniem, ale jak widzi na żywca różnice, bardzo sporadycznie kupuje tanie rozwiązania, a jeśli już tanio, to Amos.

Wczoraj wpadłem w spore zagłębienie na szosie, jadąc 130 km/h mój uchwyt nawet specjalnie nie drgnął, nie wiem czy Menabo i inne podobne wytrzymałyby tę próbę. Jedyne co się stało, to musiałem gdzieś zahaczyć i kabel elektryczny wysunął się z gniazdka.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.07.2013 16:28

Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.07.2013 16:34

FUX napisał(a):Kolejne 4kkm z tym

i 0 uwag.

O Menabo czy innym w tej klasie takich słów powiedzieć się nie da uczciwie. Można tylko gadać, że też są dobre, że szkoda kasy na produkt markowy, że ... :D
PiasekD13Z6
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiasekD13Z6 » 29.07.2013 21:04

Dziadek Maciek napisał(a):...Winy - w przypadku 3 rowerów trzeba dokupić przystawkę. Rozwiązanie ładne, trochę gorszej jakości niż by wygląd sugerował, ale ogólnie jest nieźle...

Amos nie spada, rowery trzymają się dokładnie tak samo jak w Th 9503, też troszeczkę się odchyla. Można ten uchwyt zamknąć na klucz (kłódkę).
...Klient wpada do sklepu ze swoim przekonaniem, ale jak widzi na żywca różnice, bardzo sporadycznie kupuje tanie rozwiązania, a jeśli już tanio, to Amos...

1) o co chodzi z tą przystawką ? model o którym ja pisałem posiada 3 rynienki i uchwyty, czy jest coś jeszcze potrzebne.

2) Czy wybierając między tymi dwoma to lepiej wybrać Amos-a ? (Amos 499zł, Menabo http://www.flli-menabo.it/mnb_upload/14 ... NYPLUS.pdf 950zł

3) Tak się zakręciłem z tym wszystkim że aż odechciewa mi się aktywnego wypoczynku ;D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.07.2013 21:36

PiasekD13Z6 napisał(a):

3) Tak się zakręciłem z tym wszystkim że aż odechciewa mi się aktywnego wypoczynku ;D

I o to w tym wszystkim chodzi :wink:

Winy, które ja miałem w sprzedaży, to były modele na 2 rowery, do których na trzeci rower trzeba było dokupić specjalną przystawkę. Przystawka to ta rynienka najbliżej auta. (jeśli mnie pamięć nie myli). :wink:
Winy zawsze na haku montował się jakby lekko przekrzywiony.

Amos czy :?: Klient decyduje, ja mam i używam Thule, ostatecznie pomyślałbym o Automaxi, a dla oszczędności o Amosie.
Automaxi kosztuje ok 1000 zł, to już jest markowy produkt, nie włoszczyzna.

Obrazek

Zbyt dużo miałem kłopotów z włoskimi bagażnikami, abym bez zastrzeżeń je komuś polecał
PiasekD13Z6
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiasekD13Z6 » 29.07.2013 21:59

Ok. Dziękuję za podpowiedzi i opinie. Decyzja zapadła a zwycięzcą został model który jest rewelacyjnej jakości, solidny bezpieczny, złożony z materiałów wysokiej jakości a w dodatku bardzo bardzo tani - krótko pisząc :D ten którego nikt jeszcze nie wyprodukował. klamka zapadła rowery zostają w domu.

Przepraszam i co złego to nie ja, i zapraszam do demolka-garage.pl
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.07.2013 07:46

PiasekD13Z6 napisał(a): klamka zapadła rowery zostają w domu.

I uważam to za najgorsze rozwiązanie. Tyle kątów, ile odwiedziliśmy w tym roku na wakacjach na rowerach, nie chciałoby się robić z buta. Raz nie zapiąłem rowerów jadąc do Livorno i to był błąd.
W upale przeszliśmy z 12km
Rowerem w tym czasie pewnie ze 3-4 razy tyle.

We Włoszech jest bardzo sprzyjająca atmosfera w stosunku do rowerzystów i skuterowców.

Kup Thule i przez kilkanaście lat nie będziesz musiał myśleć o bagażnikach.
PiasekD13Z6
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiasekD13Z6 » 30.07.2013 15:46

FUX napisał(a):
PiasekD13Z6 napisał(a): klamka zapadła rowery zostają w domu.

I uważam to za najgorsze rozwiązanie. Tyle kątów, ile odwiedziliśmy w tym roku na wakacjach na rowerach, nie chciałoby się robić z buta. Raz nie zapiąłem rowerów jadąc do Livorno i to był błąd.
W upale przeszliśmy z 12km
Rowerem w tym czasie pewnie ze 3-4 razy tyle.

We Włoszech jest bardzo sprzyjająca atmosfera w stosunku do rowerzystów i skuterowców.

Kup Thule i przez kilkanaście lat nie będziesz musiał myśleć o bagażnikach.

No fakt wakacje z rowerami są naprawdę świetne, ale jeżeli ktoś ma ograniczony budżet to niestety nie może mieć wszystkiego i lepiej sobie odpuścić niż zakupić "G".
bo z wszystkich opinii i podpowiedzi wywnioskowałem że to co jest tanie jest dobre na półce.

Thule tym przedziale cenowym sie nie mieści, no chyba że wieszak, ale na temat wieszaków usłyszałem tyle że "...najgorsza platforma jest lepsza od wieszaka..." - dobra rada sprzedawcy
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.07.2013 16:12

PiasekD13Z6 napisał(a):

Thule tym przedziale cenowym sie nie mieści, no chyba że wieszak, ale na temat wieszaków usłyszałem tyle że "...najgorsza platforma jest lepsza od wieszaka..." - dobra rada sprzedawcy[/quote]

Pełna zgoda z tym sprzedawcą.

Thule 9503 to pomyłka- już lepiej kupić Amosa.
Thule 943 w cenie o ok 300 zł taniej niż 923 to tez pomyłka. Niewygodny system montażu, niby ręką, ale śruba schowana, już niejeden klient ręce pokaleczył, małe odchylanie, stalowy.
Dokładasz 300 zł i masz bagażnik Click montaż, Click odchylanie.
Niestety za wygodę i jakość trzeba płacić.
PiasekD13Z6
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiasekD13Z6 » 30.07.2013 18:46

Dziadek Maciek napisał(a):Niestety za wygodę i jakość trzeba płacić.

Co racja to racja :)

kupię coś tańszego na 2 razy lub będę szukał używki (nacisk żony, ja już odpuściłem), w oczy wpadł mi jakiś EUFAB BlACK - co to ? jakie to jest?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.07.2013 19:29

Sprzedawałem Eufaba kilka lat temu, głowica często jak w Menabo, dopasowania elementów jak z epoki kamienia ł...
Wiele razy musiałem otwory montażowe dorabiać, przerabiać... coś strasznego. Eufab Biack - tego uchwytu nie znam, nie przypuszczam aby w jakiś znaczący sposób zmieniła się jakość.
Nie kombinuj za bardzo, odpuść, albo wyłuskaj kilka zł i kup coś porządnego. Thule, Mont Blanc niektóre modele, Twinny Load, Uebler mało znany w Polsce, to są dobre firmy, ich produkty zapewniają wysoką jakość i niezawodność przez lata.
Bywają okazje, szukaj ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 102
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone