Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.03.2009 12:04

Tutaj możecie zobaczyć kilka podstawowych testów bardzo dobrych bagażników rowerowych firmy Thule. Jak widać, dobry sprzęt, w niewielkim stopniu wpływa na komfort podróży.
intruzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) intruzik » 18.03.2009 23:41

maciek1956 napisał(a):
intruzik napisał(a):Witam ! Mam takie pytanie, czy mógłby mi ktoś z forumowiczów polecić jakiś system do przewożenia 2-3 rowerów na VW Passat Combi B5, z góry wyjaśniam że nie posiadam zamontowanego haka. Maciek1956, może wkleisz jakieś zdjęcia (obiecałeś na stronie 3 tego tematu :P ) zakup planuję późną jesienią na przyszły sezon, wyjazdy dość częste na długich trasach. Z odpowiedzią się nie śpieszy ale w miarę wolnego czasu może ktoś odpisze. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. :papa:

Obiecałem, obiecałem, ale z powodu wielu kłopotów zapomniałem, postaram się poprawić, naprawię ten błąd.
2 czy 3 rowery :?: To czasami jest bardzo ważne, mogą być różne bagażniki, różne ceny i różne dodatki.

Witam ponownie po długiej przerwie, temat powraca bo wiosna się zbliża. Jeżeli chodzi o konkretną ilość to zdecydowanie na 2 rowery. Tak jak kiedyś pisałem nie posiadam haka ale relingi są na swoim miejscu. Tylko nie wiem jakie systemy są lepsze z montażem na dach czy też na klapę, zwłaszcza biorąc pod uwagę długie trasy dojazdowe. Dlatego Maćku jak możesz mi coś doradzić i polecić to będę wdzięczny. Pozdrawiam.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.03.2009 09:39

Tak, jak pisałem, zdjęcia już niedługo wkleję, teraz jestem nad Bałtykiem.
Do Twojego auta możesz zamontować bardzo dobry bagażnik montowany na klapę, ClipOn, firmy Thule. Dosyć drogi, ale szybki montaż i naprawdę bardzo stabilny.
Innym rozwiązaniem jest pokazany na umieszczonym wyżej linku bagażnik Th 591 montowany do bagażnika do relingu. Łatwy montaż, zapinanie rowerów na poziomie relingu.
Wadą pierwszego rozwiązanie jest możliwość wożenie tylko 2 rowerów. Istnieje ClipOn na 3 rowery, ale nie jest tak wygodny i bezpieczny jak model na 2 rowery.
pawlop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlop » 19.03.2009 17:52

intruzik
gdybyś był zainteresowany to mam do sprzedania dwa uchwyty na dach fitmy Thule model Tour. Gdyby coś to pisz na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.03.2009 18:50

Thule Tour--to był (już nieprodukowany) dobry uchwyt rowerowy. Dosyć mocny, zamykany, dostosowany do różnych ram rowerowych. Nie tak sztywny i nie tak wygodny jak następca, ale jeśli cena odpowiednia i średnio zużyty to rozważ zakup.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 24.03.2009 18:27

Bagażniki rowerowe--
Rowery na autach możemy przewozić na różne sposoby:
1. w specjalnych uchwytach rowerowych zamontowanych do bagażnika belkowego dachowego.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest to najbardziej popularny system montażu roweru. Uchwyty mogą być stalowe, aluminiowe, rurkowe, zamykane na klucz oraz takie, w których rower jest zabezpieczany zamkiem. To zamykanie oczywiście nie gwarantuje skutecznego zabezpieczenia antykradzieżowego, wg mnie ważniejsze jest to, że rower (gałka) nie odkręca się w czasie podróży. Kupując uchwyt dachowy należy dobrze dopasować możliwości zaczepu/głowicy do rozmiaru, średnicy, kształtu naszego roweru. Najtańsze uchwyty mają szczęki dostosowane TYLKO do wąskich ram. Ważne też są paski zabezpieczające koła rowerów. Są one na wyposażeniu każdego uchwytu, ale ich jakość w tanich uchwytach jest niska. Najwygodniejsze uchwyty mają zamykanie roweru na poziomie belek (wygodne rozwiązanie na wyższych autach), ale ich ceny przekraczają obecnie 400 zł.

2. w uchwytach dachowych, ale rower montowany jest za widelec.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobre, bardzo bezpieczne rozwiązanie, nisko środek ciężkości. Wadą jest większa ilość czasu potrzebna na zamontowanie roweru, nie każdy rower ma szybko zdejmowane koło. Uchwyty proste to cena ok 100 zł, te najlepsze ponad 450 zł. Koło wozimy luzem w bagażniku lub w specjalnym uchwycie, dodatkowo płatnym, od ok 50 zł.

3. na bagażnikach montowanych na tylnej klapie
W tym przypadku mamy kilka możliwości montowania bagażnika. Najprostszy, też najsłabszy to system oparty na 6-ciu taśmach łapanych za krawędź klapy. Taśmy w trakcie jazdy często trochę się poluzowują, trzeba je kontrolować. Niektóre bagażniki wynoszą rowery ponad lampy i tablicę rejestracyjną, ale niektóre auta mają tak umiejscowione lampy, że rowery je zasłaniają. Należy wtedy dokupić tablicę świetlną. Najczęściej rowery w takich bagażnikach wiszą powieszone za ramy, wymaga to, głównie w damkach zamontowania dodatkowo płatnej sztucznej ramy. Ceny takich bagażników zaczynają się od ok 200 zł. Można na nich przewozić do 3 rowerów max.

Obrazek

Obrazek

Zdecydowanie mocniejszy system, to bagażniki montowane do klapy na specjalnych zaczepach metalowych. Trzymają się wyśmienicie, bardzo mocno. Takie bagażniki występują na dwa lub trzy rowery. W modelach na dwa rowery rowery stoją w szynach, za ramy łapane są specjalnymi zaczepami. Najczęściej nie zasłaniają świateł auta.
W modelach na trzy rowery rowery wiszą tak jak we wcześniej omawianych uchwytach.
Obrazek

Obrazek

Najmocniejszy system montowany z tyłu, do klapy auta to bagażniki przykręcane do tej klapy. Są one przeznaczone do aut typu van i combi. Można na nich przewozić do 4 rowerów max, a to ile na danym aucie wynika z instrukcji bagażnika. Rowery są ustawione w specjalnych szynach, łapane za ramy mocnymi zaczepami zamykanymi na klucz. Bagażnik też można zabezpieczyć zamkiem. Do różnych aut są stosowane specjalne zaczepy dostosowane do konkretnej klapy.

Obrazek

Należy pamiętać, że nie każdy samochód nadaje się do zamontowania wyżej opisywanych bagażników montowanych do tylnej klapy. Kształt klapy, różne elementy ozdobne, spoilery przeszkadzają w zamontowaniu takich bagażników.

4. w specjalnych bagażnikach montowanych na haku.
Te bagażniki od kilku lat są najbardziej modne, ich sprzedaż rośnie najszybciej. Bagażniki oczywiście mają wszelkie niezbędne atesty, ale w polskich warunkach... Niestety rowery zasłaniają tablicę rejestracyjną, a dorobienie jej zgodnie z przepisami w Polsce jest niemożliwe. Wiedzą o tym nasi policjanci i raczej nie czepiają się różnych domowych rozwiązań, np na białej tablicy wypisany/wyklejony numer. Ja, nie znam klienta, który miał z policją problem, sam stosuję taki bagażnik od wielu lat i nigdy nie dyskutowałem zbędnie z władzą. Owszem, byłem zatrzymywany, kontrolowany i chwalony za czytelny napis podobny do numeru rejestracyjnego. Ważne--nie wolno przekładać numeru z auta, samochód jest rejestrowany, nie bagażnik. W krajach zachodnich bez problemu dostaje się specjalny numer przykręcany do takiego bagażnika.
Na takich bagażnikach wozimy max do 4 rowerów. Rowery w prostych bagażnikach wiszą i oczywiście występują podobne problemy jak z bagażnikami "klapowymi", tzn. sztuczne ramy, tablice świetlne... Rowery na mocniejszych rozwiązaniach stoją, zabezpieczane zamkiem. Większość z tych bagażników obecnie ma funkcję odchylania, co ułatwia dostęp do bagażnika auta z zamontowanymi rowerami. W najlepszych bagażnikach odchylanie jest tak duże, że nawet możliwe jest otworzenie klapy w autach typu SUV, w których klapa otwiera się na bok. Takie bagażniki maja też bardzo wygodny i szybki/zatrzaskowy system montażu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do niektórych bagażników montowanych na haku można dodatkowo zakładać specjalne pudło, torbę, kosz na np. upolowaną zwierzynę czy uchwyty rowerowe. Wadą tego bagażnika jest brak funkcji odchylania.

Obrazek

W razie pytań, wątpliwości służę pomocą. Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.03.2009 18:15

Były złe wiadomości dotyczące podwyżek cen bagażników, są i dobre wiadomości---mamy już pierwsze obniżki związane z kursem euro.
Niektóre wyroby Thule obecnie tańsze są o ok 10 %, dotyczy to np uchwytów rowerowych.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.03.2009 10:03

Maciek, przepraszam , że tu do Ciebie piszę ale kartka z adresem poszła z koszulą do prania... :)
Bobo, ale to już chyba znasz, to villa Anadingač :
http://www.dubrovnik-online.com/anadingac/
i Crvendać, : http://www.crvendac.com/
tam gdzie nocowałem w Bilje pod Osijekiem, jadąc przez BiH
Pozdrav.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.03.2009 13:29

Dzięki :D
DINO
Odkrywca
Pytanie..

Nieprzeczytany postnapisał(a) DINO » 14.04.2009 21:11

.. do Maćka 1956

Upatrzyłem coś takiego (HAKR RELAX 300):
http://www.tetoboxkolcsonzo.hu/index.ph ... &Itemid=74.

Mam prośbę o Twoją opinię. Zaznaczam, że będzie on mi potrzebny tylko do przewozu kilku "szpargałów" raz do roku. Interesuje mnie taki o małych rozmiarach no i akceptowalnej cenie.
Z gróry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.04.2009 21:27

BOX RELAX 300 jest idealnym rozwiązaniem na zwiększenie niewielkim kosztem, pojemności bagażnika aż o 300 litrów. Wyposażony jest w centralny zamek, otwieranie z prawej strony, siłowniki sprężynowe ułatwiające podnoszenie wieka oraz obejmy „U-80mm”. Obniżona podłoga doskonale kryje belki bagażnika bazowego wpływając korzystnie na zmniejszenie oporu powietrza. To jest cytat z polskiego importera boxów Hakr. Hakr to czeski producent.
Nie znam jego ceny, domyślam się, że jest tani, tak jak większość boxów tego producenta.
Miałem je kiedyś w sprzedaży, są "bardzo" średniej jakości, podstawowy problem jaki w "moim" okresie występował to zamykanie. Ew kupując sprawdź, czy łatwo i szczelnie się zamyka, czy zamek pracuje lekko. Box dosyć delikatny, ale na sporadycznie używanie wystarczy. Producent podaje 110 km/h jako prędkość maksymalną.

Ps za jaką kasę chcesz go kupić i gdzie :?:
Boxy Hakr bardzo sporadycznie widać na naszych drogach, to też o czymś świadczy
DINO
Odkrywca
RE: box HAKR

Nieprzeczytany postnapisał(a) DINO » 15.04.2009 21:03

Dzięki Maćku za odpowiedź - znalazłem go (poza w/w linkiem) na allegro, jest tu:
http://allegro.pl/item605567609_box_dac ... tanio.html
Cena z kosztami wysyłki 414 zł.
Tak , rzeczywiście mało ich na allegro i innych polskich stronach (praktycznie w ogóle). Wpadłem na niego przypadkowo. Ciekawostą jest, że w w/w linku sprzedają go taniej, niż na stronach sklepów internetowych czeskich (450-550 zł po przeliczeniu na PLN).
Co o tym sądzisz?
Pozdrawiam
DINO
Odkrywca
DODATKOWE PYTANIE do Maćka

Nieprzeczytany postnapisał(a) DINO » 15.04.2009 21:45

MAĆKU , jeszcze jedno pytanie-
który tych trzech spisuje się najlepiej/ który byś polecił:

1. ten o którym pisałem wyżej

2. http://moto.allegro.pl/item611788365_bo ... cenie.html

3. http://moto.allegro.pl/item611894501_ec ... ratis.html

Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.04.2009 09:41

Który z tych trzech :?: Chyba wybrałbym czwarty--Junior 430. Cena podobna do Juniora 420, pojemność taka sama, wymiary bardziej uniwersalne, tzn box trochę węższy i dłuższy (mieszczą się narty do 170 cm).
Junior 420--z powodu swojej szerokości bywa trudny w obsłudze, a montażu, w pakowaniu i rozpakowaniu. Trzeba stać na progu auta aby sięgnąć do lewego boku boxa.
Hakr--najmniejszy z omawianych, minimalnie tańszy od Juniora 320.
Ogólnie boxy, o których rozmawiamy nie psują się, ale czasami różnie bywa. Do Juniorów dostaniesz bez problemu części zamienne, nie wiem jak to wygląda w przypadku Hakra.
Pomyśl jeszcze raz, nie namawiam na box dobry i drogi, radzę tylko dokładnie przemyśleć co chcesz wozić, nie sugeruj się tylko ceną, ona (niska) z czegoś wynika. Wydasz ok 400 zł i możesz (oczywiście nie musisz) mieć problem, wydasz ok 600 zł i na podstawie wielu wypowiedzi na tym forum z Juniorem problemu nie będzie.
Ja osobiście nie lubię "wynalazków", u mnie Hakry nie przyjęły się, głównie z powodów częstych reklamacji (mam nadzieję, ze firma poprawiła jakość).
Podobne, tanie boxy to np. ECO, CAM...wyroby o niewielkiej jakości, znikają powoli z rynku.
DINO
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DINO » 17.04.2009 22:37

Dziękuję za porady Maćku. Jestem niemal zdecydowany na któryś z Juniorów (Sportac-ów) model 320 lub 430.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone