Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 06.07.2013 20:05

malczykos napisał(a):Dziś sprawdziłem belki Thula, które mam i okazuje się, że są za krótkie. Trzeba nabyć nowe :)

Długość belek 118 cm alu / 120 cm stalowe do Twojego auta , stopy 753 obniżane .
Pawgas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawgas » 08.07.2013 09:05

Witam
Jakiś czas temu pytałem tu Was o opinię nt belek Automaxi Silver Line. W zeszłym tygodniu zamówiłem ostatecznie te belki i drugi uchwyt na rower - łapany za widelec typ V-Sport. Jestem bardzo zadowolony z zakupu - nie sądziłem że mocowanie belek do relingu jest tak solidne. Jedynie plastikowe końcówki belek w których są zamki mogły by być wykonane z twardszego materiału. Najważniejsze to cisza w aucie przy prędkościach 90 i więcej - poprzedmio miałem kwadratowe belki Cruz i wyły niemiłosiernie :). Montując belki i uchwyty rowerowe miałem do dyspozycji tylko jeden z rowerów. Niestety uchwyty rozstawiłem za wąsko (zapomniałem że kierownice mtb mają koło 60 cm szerokości a nie 55 jak przyjąłem) i rowery nachodziły na siebie kierownicami a gumy w belkach dociąłem już na odpowiednią długość. Następnie jak miałem drugi rower do przymiarki rozszerzyłem uchwyty tak żeby był luz pomiędzy kierownicami ale musiałem dociąć 10 cm pasek gum. Nie wygląda to źle ale denerwuje mnie to łączenie. Czy jest możliwość dokupienia samych gum do tych belek?
RALFI
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) RALFI » 11.07.2013 18:05

A jakbym się zdecydował na Thule to lepiej wybrać model Pacific780 czy Motion 200? A może inny do 2000zł?
Dzięki i pozdrawiam.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.07.2013 19:57

RALFI napisał(a):A jakbym się zdecydował na Thule to lepiej wybrać model Pacific780 czy Motion 200? A może inny do 2000zł?
Dzięki i pozdrawiam.

Zależy co chcesz, po dokładnym przemyśleniu, w pudle wozić.
Bardziej uniwersalny jest Pacific 780, ale ma mniejszą ładowność. Motion 200 ma wymiar, który zniechęca klientów, trudno w nim zmieścić np narty, ale ma 75 kg ładowności.
Pozostałe aspekty to sprawa gustu, błysk czy niby carbon, sprzęgiełko w systemie montażu, czy jego brak (nie wpływa to na montaż)...
Wymiar, pojemność ... to trzeba dokładnie przemyśleć.
nocad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nocad » 11.07.2013 21:04

Witam,
a ja mam pytanie o adapter Thule 697-1, czy on się nada do Thule Ocean 780? czy jest to pewne-bezpieczne rozwiązanie. W Scenicu II mam oryginalny bagażnik dachowy (belki aluminiowe-aero z rowkiem T), belki są dosyć szerokie i ciężko montuje mi się org. mocowanie - obejma U bardzo ciasno wchodzi na belkę. Czy istnieje taka możliwość, że to mocowanie "T" nie dopasuje się do rozstawu belek i gotowych otworów w box'ie?
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 11.07.2013 21:38

nocad napisał(a):Witam,
a ja mam pytanie o adapter Thule 697-1, czy on się nada do Thule Ocean 780? czy jest to pewne-bezpieczne rozwiązanie. W Scenicu II mam oryginalny bagażnik dachowy (belki aluminiowe-aero z rowkiem T), belki są dosyć szerokie i ciężko montuje mi się org. mocowanie - obejma U bardzo ciasno wchodzi na belkę. Czy istnieje taka możliwość, że to mocowanie "T" nie dopasuje się do rozstawu belek i gotowych otworów w box'ie?

Thule 697-1 Adapter(łeb śruby 20x20mm)do belek alu-do mocowń 80mm
Służy do zamocowania większości boxów z systemem montażowym w postaci "litery U" i od wewnątrz na motylki.
Ułatwia montaż boxów na belkach aluminiowych z rowkiem T

W Moim Espace są oryginalne belki i powiem tak , że jeśli miałbym mieć przygodę z boxem to pierwszym ruchem byłoby usunięcie tego bridga-reno i założenie Wingabara
nocad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nocad » 11.07.2013 21:45

co masz na myśli z tym usunięciem ?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.07.2013 08:22

Belki "oryginalne" w Scenicu, Espace i wielu innych autach oprócz tego, że są szerokie, są wypukłe. To powoduje, że często powstają problemy w otwieraniem boxów. Kiedyś klient kupił na Scenica box Thule Vision, najszerszy i ...przyjechał na reklamację, że box nie zamyka się bez problemu. Pierwszy taki przypadek u mnie i trochę czasu zeszło na wyjaśnienie przyczyny. Właśnie ta wypukłość belek. Klient kupił nowe, płaskie belki i problem znikł.

Adaptery Thule gwarantują pełne bezpieczeństwo, pod warunkiem, że belki maja odpowiednią nośność, a w Scenicu warto to dokładnie sprawdzić.

Heniu - ja mam bagażnik Thule z belkami Wingbar montowany na zasadzie Click (do Espace). Zagadka - co to za system :?: :wink:
nocad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nocad » 12.07.2013 12:44

wychodzi na to, że nośność jest a nawet certyfikat TUV :D
Obrazek

zastanawiam się tylko czy na pewno śruby "T" trafią w rowek na belce - czy otwory w box'ie pokryją się z rozstawem belek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.07.2013 14:53

W przypadku Oceana na to pytanie nie ma odpowiedzi bez przymierzenia na dachu :wink:
Boxy obecnie produkowane (przez Thule) mają płynną regulację rozstawu montażu, więc ten problem nie istnieje.
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 13.07.2013 07:44

Kolego Maćku - wiem, że w temacie wymienione były już chyba wszystkie box'y dostępne na rynku ale zmieniają się ceny i dostępności produktów więc pytam:

Temat przejrzałem pobieżnie i wiem że nie jesteś fanem Mont Blanc ale:

Szukam box'u na kombi (Mazda 6, belki Mont Blanc Alu). W jednym ze sklepów internetowych dostępny jest Mont Blanc Triton 450 (szary mat) za 1299 zł z dostawą. Box musi mieścić wózek (min 59cm szerokości wew) i normalny sprzęt wypadowy a zimą narty. Chciałbym, żeby pod względem bezpieczeństwa i niezawodności nie odbiegał zbytnio średniej klasy boxów liczących się producentów. Czy w tej cenie (jest to już i tak powyżej pierwotnie planowanego budżetu) obecnie na rynku jest coś lepszego?

Pozdrawiam,
AM
literat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) literat » 13.07.2013 09:00

iamam napisał(a):W jednym ze sklepów internetowych dostępny jest Mont Blanc Triton 450 (szary mat) za 1299 zł z dostawą. Box musi mieścić wózek (min 59cm szerokości wew) i normalny sprzęt wypadowy a zimą narty. Chciałbym, żeby pod względem bezpieczeństwa i niezawodności nie odbiegał zbytnio średniej klasy boxów liczących się producentów. Czy w tej cenie (jest to już i tak powyżej pierwotnie planowanego budżetu) obecnie na rynku jest coś lepszego?

Ja może się wypowiem jako posiadacz takiego boxa. Kilka lat temu jak wybierałem box do samochodu to przede wszystkim brałem pod uwagę bezpieczeństwo, pojemność i "tonaż". Wybrałem Mont Blanc Triton 450 (czarny) ze względu, że jako jeden z dwóch lub trzech bagażników dachowych (wtedy) przeszedł pomyślnie testy zderzeniowe miejskie przeprowadzone przez ADAC. Pod uwagę brałem zarówno lato jak i zimę. Do boxu zimą pakuję sprzęt narciarski dla 4 osób - w tym oczywiście buty, narty, stroje itd. Wszystko wchodzi bez problemów. Wózka co prawda nie pakowałem, ale wydaje mi się, że bez problemu się zmieści. Jestem w Cro i nie za bardzo mam jak zmierzyć miejsce w środku ale uwierz - to co mi weszło teraz do boxu ..... Box słychać podczas jazdy (sam nie wiem czy box czy belki - chociaż mam Thule Wing), a box jeździł już na Almerze, Scenicu, a teraz na Lancerze. Na każdym prezentował się wyśmienicie chociaż wiem, że nie to było wyznacznikiem. Ze swojej strony ten box poleciłbym każdemu. Dodam, że na oryginalnych belkach w Scenicu (tych wygiętych) nie miałem żadnego problemu z mocowaniem lub otwieraniem boxa, a stosunek cena/jakość jest bardzo dobra.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.07.2013 09:20

iamam napisał(a):

Temat przejrzałem pobieżnie i wiem że nie jesteś fanem Mont Blanc ale:

Pozdrawiam,
AM

Nie do końca to jest prawda. Sprzedawałem i nadal czasami coś sprzedam tej firmy, ale w większości przypadków nie są istotnie konkurencyjni do Thule, takie mam zdania (wolno mi). :wink:
Kolega, który sprzedaje dużo MB ostatnio narzekał na pogarszającą się jakość, głównie spasowanie boxów, nie wiem, nie widziałem, powtarzam jego opinię.
Cena wydaje się faktycznie dobra, sugerowałaby poprzedni model, w tej cenie odpowiednika Thule już nie ma. Najtańszy ok 1600 zł.
Tańsze, mocne są, np Altro 500, ok 1000 zł.
Mont Blanc Triton 450 nowej serii to cena od ok 1750 zł do ok 2050 zł.

Opinia literata jest jak najbardziej wiarygodna, ma On jednak box poprzedniej serii, tak sądzę z opisu.
literat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) literat » 13.07.2013 10:11

Tak, jak Maciek napisał ja mam box (teraz się dowiedziałem - nawet nie wiedziałem, że coś "poprawili") z poprzedniej serii - kupowałem go co najmniej 5 lat wstecz. Oczywiście uważam, że najlepiej będzie znał właściwości ktoś kto zajmuje się tym zawodowo - ja tylko wypowiedziałem się jako zwykły użyszkodnik :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.07.2013 10:47

literat napisał(a): ja tylko wypowiedziałem się jako zwykły użyszkodnik :)

Jeżeli taka "wypowiedź" :wink: jest opinią obiektywną, wynikającą tylko z użytkowania, jest ona niezmiernie istotna, opierając się na takich właśnie opiniach, ja często wypowiadam się oraz dobieram odpowiednio produkty do sprzedaży.
Drażnią mnie opinie wypowiadane z uprzedzeniem do danej firmy. Te uprzedzenia nie zawsze wynikają z doświadczeń, życie (sklepowe) pokazuje, są one wynikiem ciągłego "oszczędzania" kasy. Tanio kupiłem, więc dobrze kupiłem...

To tak jak z tym tanim jedzeniem zabieranym z Polski :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 99
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone