Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 04.07.2013 14:49

RALFI napisał(a):Mój Qubo ma relingi wzdłużne, takie aluminiowe rury o dość dużym przekroju.
Dzięki za podpowiedź. :)

do tych relingów , Cam Totus poleca stopy + belki : 2160+2852 stopy 140 zł + belki minimum 130 cm do 150 cm długości za 115 zł czarne i 233 zł aluminiowe z rowkiem T do szybkiego montażu akcesoriów .
Obrazek
to nie jest ta belka ale chodzi o poakzanie rowka na szpilki T :
Obrazek

Płaszcz gumowy dokładnie się układa do kształtu relingu również okrągłego .
to jest ta belka aluminiowa Totus : od góry jest rowek T zakryty gumą
Obrazek
są jeszcze Aurilis , i Menabo . ale ceny zbliżone bagażniki Cam Totus mają CERTYFIKAT TUV ..do wyboru do koloru .

Dobrym rozwiązaniem byłoby Cam Totus na belkach 150 cm - duża powierzchnia montarzu akcesoriów , box + 2 rowery , lub kajak
RALFI
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) RALFI » 04.07.2013 17:04

Ok. to bym się chyba decydował na ten Cam Totus. A co z boxem bo to dość wysokie auto jest więc lepiej niższy a płaski czy nie brać tego pod uwagę a raczej jakość czy wygodę użytkowania (otwieranie na 2 strony)...
I ogólnie na co zwracać uwagę?
Pozdrawiam :)
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 04.07.2013 18:51

RALFI napisał(a):Ok. to bym się chyba decydował na ten Cam Totus. A co z boxem bo to dość wysokie auto jest więc lepiej niższy a płaski czy nie brać tego pod uwagę a raczej jakość czy wygodę użytkowania (otwieranie na 2 strony)...
I ogólnie na co zwracać uwagę?
Pozdrawiam :)

Box ? jeżdzą większymi autami jak Alhambra , Sharan , płaski box ? ograniczenia w ładowności przedmiotów gabarytowych ,a do wyboru jego są 2 różne warunki :
1. co będzie wożone ? - narty musi mieć długość , wózek ? szerokość i wysokość to musi się go dostosować do potrzeb .
2. Twoje tylko i wyłącznie poczucie estetyki i wybór tego co się podoba .
3. no dochodzi 3-ci - cena :wink: .

Dobry i tani jest już tu wcześniej prezentowany Xtreme 2 450 . około 850pln
Thule PACIFIC 600 - jest nie co mniejszy , niższy , bardzo ładny i jeszcze nie trzepie kieszeniami :lol: 1330pln
PACIFIC 780 większa pojemność piękny jest czarny ma taką powierzchnię jak carbon - 1690pln

Tej samej półki jest Camei niemiecki mało reklamowany box Husky , nieco bardziej opływowy jest Delpin
Obrazek

sa wersje 340 L i 470 L od 1280 do 1700 zł

otwierany na dwie strony to Xtreme 600 - brak go teraz , z kemei to corvara ceny 2 tyś i więcej .
Obrazek
Obrazek
RALFI
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) RALFI » 05.07.2013 13:18

Nie, nie będę w nim woził ani nart ani desek ani wózka a jedynie 'bambetle" na działkę typu śpiwory, namiot materac itp. itd. ale dopóki raz się nie zapakuję to nie umiem określić ile tego będzie i jaką pojemność bym potrzebował?
O tej wysokości auta to miałem na myśli, że to auto ma tylko 75 koni więc tak sobie wyobrażam że jak założę coś dużego to będę jechał 50km/h :P Myślałem nad tym Kamei Delphin 340 tylko nie czuję czy nie za mały i czy otwieranie na jedną stronę to dobry pomysł przy tak wysokim aucie? O Thule w wielu miejscach czytam że są przereklamowani i że cena jest za wysoka w stosunku do rzeczywistej jakości? A co myślisz o Inter Pack-u?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.07.2013 13:30

Inter Pack to importer, nie producent.
W swojej ofercie mają dużo włoskich boxów, holenderskich (seria Carver), trochę Thule i ...
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 05.07.2013 13:43

RALFI napisał(a):Nie, nie będę w nim woził ani nart ani desek ani wózka a jedynie 'bambetle" na działkę typu śpiwory, namiot materac itp. itd.

Namiot może być "dwójka" małej średnicy , miałem szóstkę i ten maił zwój około 40 cm więc wyskość boxa powinna oscylować w tym rozmiarze .

Pytałeś o płaskie boxy - do nich zmieścisz płaskie i długie rzeczy ale gorzej z owalnymi będzie ,wiec bardziej funkcjonalny jest box wysokości około 40 cm i więcej tam łątwiej się ułożą twoje "bambetle" :wink: .
RALFI
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) RALFI » 05.07.2013 14:23

O Inter Pack-u myślałem o modelu Carver 6.5, Triton 450 albo o tańszym Tornado 460 ale nie wiem czy to dobry byłby wybór?
RALFI
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) RALFI » 05.07.2013 14:30

Namiot mam 6 osobowy i jest to duże torbisko ważące 29kg, ale mogę go przecież machnąć w bagażnik a na dach inne rzeczy. Ale czy to otwieranie boxu na jedną stronę to dobry pomysł...? A ze swojego sklepu co byś polecił tak do 1700-1800 zł?
RALFI
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) RALFI » 05.07.2013 14:39

Znalazłem też Kamei Husky XXL (200x90x44) i 500 litrów ale czy na aucie które ma 75 koni + 3,96 długości i aż 1,74 wysokości takie masakryczne pudło ma sens...?
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 05.07.2013 14:42

RALFI napisał(a):Znalazłem też Kamei Husky XXL (200x90x44) i 500 litrów ale czy na aucie które ma 75 koni + 3,96 długości i aż 1,74 wysokości takie masakryczne pudło ma sens...?

ma sens jeśli masz zamiar go w pełni używać i pakować .
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 05.07.2013 18:09

Dziadek Maciek napisał(a):Gdzie te słuchy chodzą :?: Do mnie jeszcze nie doszły :wink:
Jeśli bagażnik będzie źle zamontowany to jest taka możliwość, ale w przypadku zastosowania się do instrukcji...
"oryginalne" jak piszesz, produkowała firma Bosal, mają krótką powierzchnię użytkową i był okres, że coś z nimi było nie tak, pod obciążeniem potrafiły wyskoczyć z gniazda. Problem rozwiązano, ale część wadliwych bagażników została na rynku.

Dzięki za odpowiedź. Te "słuchy" chodzą po forum Citroena. Komuś się ugiął, potem wyprostował, nie było śladu, ale niesmak mu pozostał.. :)

Temat muszę przemyśleć, porównać stan konta z faktycznym zapotrzebowaniem na taki bagaznik

auto_gt napisał(a):To samo z mocowaniem rowerów w Sprincie i Thule 532 oraz ProRide wstawiamy rower w rynnę jedną ręka zaciskamy szczęki na ramie , przekręcamy klucz i 2 paski na kołach można to zrobić w niecałą minutę .

Dodam że im wyżej dach tym gorzej dźwignąć rower i takie łatwe w obsłudze uchwyty pomagają znacznie , na vany są potrzebne rozkładane stopnie ,trzeba je wozić w bagażniku .

Faktycznie, Thule na rower jest ciekawe. Ale cena ponad 300 złotych za sztukę to sporo.. :/
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 05.07.2013 19:41

coobah napisał(a):
Faktycznie, Thule na rower jest ciekawe. Ale cena ponad 300 złotych za sztukę to sporo.. :/

sporo jest, ale zasada taka oszczędza się na tym co wydaje się stale cyklicznie to co kupujesz 1 raz na 20 lat nie warto , FreeRide i ProRide mają 3 lata gwarancji Thule Polska są dostępne części zamienne po gwarancji , kupisz raz i masz ...do starości :D

532 Free Ride jest za 219 więc już lepiej , a Taurus Sprint za 149 są jeszcze Taurus Eco za 79 i Taurus za 59 ... wiec do wyboru do koloru , zasada taka im wyżej cena tym funkcjonalność i bezpieczeństwo z ceną co kto lubi .

Jeśli ktoś jeździ z rowerem często i zabiera swojego "bajka" na każdą wycieczkę to zakup lepszego uchwytu na dach ,czy na hak odpłaci się wygodą użytkowania, po czym użytkownik powie : " warto było ".
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 05.07.2013 22:14

coobah napisał(a):

dorzucę swoje 3 grosze mam nadzieje, że ani Henryk ani Maciek nie będą protestować, nie sprzedaję tego typu sprzętu jestem tylko użytkownikiem, kolego coobah jak już chcesz kupić uchwyty rowerowe na dach, przebolej cenę i kup raz a porządnie i rozbij świnkę skarbonkę i zainwestuj w uchwyty THULE ProRide 591, sam je użytkuję od 3 lat, i naprawdę nie mam się do czego przyczepić, montaż rowerów w tych uchwytach to bajka, koleś też ma Thule u siebie w Mondeo, ale 532 Free Ride, ja zdążę zapakować na dach 3 rowery, a on ma do założenia jeszcze min 1.
To tylko moje zdanie, ale przy różnicy np ok. 250-300zł na 3 uchwytach, to według mnie mała oszczędność, ale wynagrodzone Ci to będzie jak będziesz pakował rowery na dach wiem też, że im starszy będę to prędzej czy później zainwestuję w jakiś zestaw na hak strasznie mi się obecnie podoba THULE 923 EuroWay G2( potrzebuję na 3 rowery), albo THULE EURO POWER 916 i nie wiem czy czasem na przyszły rok właśnie nie rozbiję świnki skarbonki i sobie go nie zafunduję, a jak się uda to może jeszcze na Wigilię 2013, więc jak już ma to byc uchwyt na dach to polecam Ci ProRide 591.
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 06.07.2013 14:00

auto_gt napisał(a):
malczykos napisał(a):Mam prośbę o rade do kolegów, ekspertów od spraw bagażnikowo boxowych.

Muszę kupić belki lub Hondy CR-V III 2007. Mam belki Thule Aero 108cm, które pozostały z poprzedniego auta, Passata kombi. Zastanawiam się co wybrać, czy dokupić stopy i kit do posiadanych belek, to koszt około 450 zł, czy może kupić takie belki: http://allegro.pl/honda-crv-2007-bagaznik-dachowy-cichy-wroclaw-i3351509466.html. Macie doświadczenie z czymś takim? Czy warto je kupić, a może lepiej dokupić komponenty do Thula?

To "coś" ma hurtownia która sprowadza bagażniki z Chin ... więc :?: no właśnie sam widzisz co to :wink:
mogę To sprzedać taniej jeszcze :wink: .

Thule : kit XT 3042 i stopy 753 obniżane kosztują Cię 415 zł . belki Thule będą mocniejsze i kilka lat gwarancji a nie 1 rękojmi w przypadku chińczyka .

jest jeszcze kilka opcji bagażników

Dziś sprawdziłem belki Thula, które mam i okazuje się, że są za krótkie. Trzeba nabyć nowe :)

Co doradzicie na mój samochód ? Honda CR-V 2007. Bagażnik ma być solidny i ładnie wyglądać :)

Potrzebuję jeszcze nowy box do tego auta. Może coś z Thula?

Z góry dziękuję za porady.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2013 14:02

To raczej zasobność portfela może Cie ograniczać przy takich założeniach. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 98
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone