Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 24.06.2013 16:04

W takim razie jakiś Xstreme , np 400 w cenie poniżej 800 zł, 450 w cenie ciut wyższej (symbolicznie) lub Altro 460 (jeśli dł 185 cm wystarczy, w cenie ok 900 zł lub dłuższy model 500 w cenie ok 1000 zł.
Z Thule może być Pacific 500, długi na 225 cm, ale na Twoim aucie to nie problem. Pozostałe Thule przekraczają budżet.
Z Kamei można też można coś polecić, Husky czy Delphin, jakość trochę wyższa, pojemność tylko 340 l.
Byłbym za Altro 460 lub 500, spore i mocne boxy z dosyć łatwym systemem montażu.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 24.06.2013 17:38

Altro ma kształt który (według mnie) wizualnie bradziej pasuje do hatbacków ,a na wana ?, hm no nie wiem rzecz gustu

ja bym polecił Xtreme 2 , 450 dość pakowny z mechanizmem podnoszenia pokrywy boxa zaczepy Ultra rapid do belek max 7 cm w standardzie ,a są Kity do belek np 8 cm i 35 cm różne .

Ważne do wożenia desek - dość wysoko pokrywa pozwala na swobodne wożenie deski z wiązaniami ,które trochę wystają

Obrazek
Atrybuty produktu
Waga 16
Wysokość 38
Szerokość 78
Długość 195
Pojemność 450
Ładowność 50
Kolor Czarny metaliczny
Montaż Ultra Rapid
Obustronne otwieranie nie
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 24.06.2013 17:46

auto_gt napisał(a): hm no nie wiem rzecz gustu

Od czasu gdy sugerowałem klientowi jaki box wg mnie wygląda ładniej, a klient mnie objechał, że nie mam racji... nie wdaje się w dyskusje z klientami, który produkt jest bardziej dopasowany, przedstawiam ofertę i o gustach nie rozmawiam.

To tak samo jak z wędzeniem, ja wolę dłużej w niskiej temperaturze i większość znanych mi receptur lekceważę. Wyrobów nie parzę, bo tak lubię ja i moja rodzina. Mogę tylko doradzić ogólne zasady wędzenia czy kociołkowania...
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 24.06.2013 17:51

Dziadek Maciek napisał(a):
auto_gt napisał(a): hm no nie wiem rzecz gustu

Od czasu gdy sugerowałem klientowi jaki box wg mnie wygląda ładniej, a klient mnie objechał, że nie mam racji... nie wdaje się w dyskusje z klientami, który produkt jest bardziej dopasowany, przedstawiam ofertę i o gustach nie rozmawiam.

A ja tak , przedstawiam sugestię i tyle - nie miał prawa cię objechać , powinien uszanować twoją opinię a nie musi się do niej stosować , jednak ze względu na takie bardziej regularne kształty ( a nie obłe) jest łatwiejszy do zapakowania , np torby poustawia rządkiem :) :mrgreen: według mnie . :papa:

Box Husky XXL baardzo pakowny jak widać :
Obrazek
RALFI
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) RALFI » 01.07.2013 10:35

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie :)

Jestem tu nowy i kompletnie "zielony" :mrgreen:
Mam ogromną prośbę o wsparcie w temacie wyboru bagażnika dachowego i boxu.
Mam fiata Qubo i nie wiem co "wtarabanić" na takie autko żeby to jakoś wyglądało ale przede wszystkim spełniało oczekiwania no i dało się z tym bezpiecznie jechać. Zaznaczę tutaj że nie należę do kierowców którzy preferują jazdę 180 km/h zresztą tym autem jest to niemożliwe gdyż w dieslu ma tylko 75 koni. Qubo ma tylko 4m. długości ale aż 1,74m. wysokości i szer. 1,7 a więc taki mini van. Chciałbym używać bagażnika i boxu 1-2 razy do roku przez 3-5 tygodni i nie chodzi mi absolutnie o narty czy deski, ale o maksymalne załadowanie "bambetli" na działkę typu śpiwory, koce, namiot, itp. itd.
Kwota jaką mam na ten cel to 300-400 na bagażnik i do 1700 na box ale jakby był solidny box w cenie bliżej 1000zł. to byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź. Myślałem raczej o box-ie obustronnym bo auto jest dość wysokie więc z jednostronnym chyba byłyby problemy z za/rozładunkiem?
Jestem kompletnie zielony w kwestii wyboru więc każda informacja będzie dla mnie na wagę złota.
P.S. Myślałem np. o Inter Pack Carver 6.3, Carver 6.5, Stella 480, albo Exodus 460...a może innej firmy? Myslałem np. o Kamei Husky L330 albo o Delphin 340?

Dziękuję jesli może ktos podpowiedzieć i pozdrawiam :papa:
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 03.07.2013 08:16

Czy orientujecie, gdzie na Śląsku można w miarę tanio wypożyczyć box+bazę ????
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 03.07.2013 20:34

RALFI napisał(a):Witam Was wszystkich bardzo serdecznie :)

Jestem tu nowy i kompletnie "zielony" :mrgreen:
Mam ogromną prośbę o wsparcie w temacie wyboru bagażnika dachowego i boxu.
Mam fiata Qubo i nie wiem co "wtarabanić" na takie autko żeby to jakoś wyglądało ale przede wszystkim spełniało oczekiwania no i dało się z tym bezpiecznie jechać. Zaznaczę tutaj że nie należę do kierowców którzy preferują jazdę 180 km/h zresztą tym autem jest to niemożliwe gdyż w dieslu ma tylko 75 koni.

Fiat Qubo ma 2 rozwiązania - zamontowane relingi wzdłużne , oraz jeśli ich nie ma - to bagażnik z fabrycznymi punktami montażu

jaki masz dach ? są tam relingi wzdłużne ? mam takie belki - rozwiązania na ten dach
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 03.07.2013 20:49

Mam prośbę o rade do kolegów, ekspertów od spraw bagażnikowo boxowych.

Muszę kupić belki lub Hondy CR-V III 2007. Mam belki Thule Aero 108cm, które pozostały z poprzedniego auta, Passata kombi. Zastanawiam się co wybrać, czy dokupić stopy i kit do posiadanych belek, to koszt około 450 zł, czy może kupić takie belki: http://allegro.pl/honda-crv-2007-bagaznik-dachowy-cichy-wroclaw-i3351509466.html. Macie doświadczenie z czymś takim? Czy warto je kupić, a może lepiej dokupić komponenty do Thula?
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 03.07.2013 22:30

malczykos napisał(a):Mam prośbę o rade do kolegów, ekspertów od spraw bagażnikowo boxowych.

Muszę kupić belki lub Hondy CR-V III 2007. Mam belki Thule Aero 108cm, które pozostały z poprzedniego auta, Passata kombi. Zastanawiam się co wybrać, czy dokupić stopy i kit do posiadanych belek, to koszt około 450 zł, czy może kupić takie belki: http://allegro.pl/honda-crv-2007-bagaznik-dachowy-cichy-wroclaw-i3351509466.html. Macie doświadczenie z czymś takim? Czy warto je kupić, a może lepiej dokupić komponenty do Thula?

To "coś" ma hurtownia która sprowadza bagażniki z Chin ... więc :?: no właśnie sam widzisz co to :wink:
mogę To sprzedać taniej jeszcze :wink: .

Thule : kit XT 3042 i stopy 753 obniżane kosztują Cię 415 zł . belki Thule będą mocniejsze i kilka lat gwarancji a nie 1 rękojmi w przypadku chińczyka .

jest jeszcze kilka opcji bagażników
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 03.07.2013 23:40

A co możecie doradzić w temacie Xsary Picasso?
Auto potrzebuje poprzecznych belek. No i mam dylemat, bo chodzą słuchy, że nieoryginalne potrafią wgiąć dach (podobno podpierają się na dachu..), a oryginalne ładnie siedzą w mocowaniach i takich cudów nie zaobserwowano.
Zastanawiam się na chwilę obecną nad belkami i jakimiś mocowaniami do rowerów. Miałem ofertę bagażnika rowerowego na tylną klapę, ale opiera się o szybę i mam obawy czy mi tej szyby nie wepchnie do auta.
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 04.07.2013 05:01

kemilia napisał(a):Czy orientujecie, gdzie na Śląsku można w miarę tanio wypożyczyć box+bazę ????

W Rybniku, mój kumpel ma sklep i wypożyczalnię z boxami.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.07.2013 06:49

coobah napisał(a):A co możecie doradzić w temacie Xsary Picasso?
Auto potrzebuje poprzecznych belek. No i mam dylemat, bo chodzą słuchy, że nieoryginalne potrafią wgiąć dach (podobno podpierają się na dachu..), a oryginalne ładnie siedzą w mocowaniach i takich cudów nie zaobserwowano.
Zastanawiam się na chwilę obecną nad belkami i jakimiś mocowaniami do rowerów. Miałem ofertę bagażnika rowerowego na tylną klapę, ale opiera się o szybę i mam obawy czy mi tej szyby nie wepchnie do auta.

Gdzie te słuchy chodzą :?: Do mnie jeszcze nie doszły :wink:
Jeśli bagażnik będzie źle zamontowany to jest taka możliwość, ale w przypadku zastosowania się do instrukcji...
"oryginalne" jak piszesz, produkowała firma Bosal, mają krótką powierzchnię użytkową i był okres, że coś z nimi było nie tak, pod obciążeniem potrafiły wyskoczyć z gniazda. Problem rozwiązano, ale część wadliwych bagażników została na rynku.
Co kupić :?: zależy od potrzeb, budżetu, nośności ... Zaczynamy od niecałych 200 zł za bagażnik belkowy, kończymy w okolicy 800 zł. Najmniejsze podparcie ma La Prealpina.
Najtańszy alu aero to cena ok 280 zł, bagażnik polski (wczoraj montowałem, trzyma właściwie).
Uchwytów rowerowych na rynku jest sporo, w Twoim aucie jednak najwygodniejszy będzie Thule 591, niestety dorogi.
Na szybę - to zależy jaki bagażnik, który model. Zdecydowanie odradzam bagażniki trzymane taśmami.
Może także powstać problem zasłoniętych lamp, nie wszystkie rowery można powiesić, trzeba dokupić specjalny adapter.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 04.07.2013 09:44

coobah napisał(a):A co możecie doradzić w temacie Xsary Picasso?

Miałem ofertę bagażnika rowerowego na tylną klapę, ale opiera się o szybę i mam obawy czy mi tej szyby nie wepchnie do auta.

Proponuję Cam Totus , solidny i przemyślany oraz estetycznie wykonany bagażnik za przystępną cenę : 298 zł + 48 zamki . belki stalowe ocynk pokryte czarnym plastikiem , ciekawym tu rozwiązaniem są belki stalowe owalne ( zawsze to mniej świstu) , są też belki aluminiowe z rowkiem T o stówkę droższe .
Obrazek
odnośnie wgnieceń : zobacz w instrukcji Xsary ile przewiduje producent obciążenia dachu :!:

Jeśli jest 50 kg . a ktoś wiózł wersalkę 8O co waży za 100 kg to niech się nie dziwi że ma wgnioty , chociaż i tu nie powinny powstać bo w takich miejscach są wzmocnienia pod poszyciem dachu .

Uchwyty do rowerów ? dość dobre podstawowe są Taurus Eco , Taurus wycofuję je co prawda ale cena jest 79 zł do przemyślenia ,
Obrazek
nowsze były Taurus Sprint po 149 , a już zastępują nowszym modelem i czekamy na info o wdrożeniu , Sprint był łatwy w obsłudze , nie ma gałek które trzeba długo skręcać , jest klamka jak w thule 532 i paski zębate na zatrzasku .
to fotka thule 532 ale podobne zamknięcie miał Sprint:

Obrazek

Cena wyższa za uchwyty skutkuje ,że mocowanie uchwytu na belkach to (po pierwszym ustawieniu )jest dosłownie chwilą, można zrobić w 20 sekund / uchwyt thule 532 ma takie klamki zatrzaskowe do mocowania na belkach dodatkowo zamknięte kluczem, sprint miał obejmy na motylki więc dokręcenie 6 -ciu motylków zajmuje trochę .

To samo z mocowaniem rowerów w Sprincie i Thule 532 oraz ProRide wstawiamy rower w rynnę jedną ręka zaciskamy szczęki na ramie , przekręcamy klucz i 2 paski na kołach można to zrobić w niecałą minutę .

Dodam że im wyżej dach tym gorzej dźwignąć rower i takie łatwe w obsłudze uchwyty pomagają znacznie , na vany są potrzebne rozkładane stopnie ,trzeba je wozić w bagażniku .
RALFI
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) RALFI » 04.07.2013 14:25

Mój Qubo ma relingi wzdłużne, takie aluminiowe rury o dość dużym przekroju.
Dzięki za podpowiedź. :)
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 04.07.2013 14:29

RALFI napisał(a):Mój Qubo ma relingi wzdłużne, takie aluminiowe rury o dość dużym przekroju.
Dzięki za podpowiedź. :)

kojażę - sprawdzę tylko jakie długości potrzebujesz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 97
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone