Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 30.04.2013 08:20

Dziadek Maciek napisał(a):Czyli myślisz tak jak ja napisałem cyt "ułatwia ustawienie rowerów ustawionych w tę samą stronę, Zwyciężyło rozumowanie praktyczne". :wink:

Dokładnie , rowery nie "czepiają" się kierownicą ,bo te kierownice się mijają o te kilka cm, można je zsunąć do siebie na dłuższe trasy = mniejszy opór ....

Nie ważne jak wygląda ,ważne jak jedzie , postawili na funkcjonalność .

Jest jeszcze jeden aspekt , czasem rowery trzeba zamontować z chodnika ( nie każdy ma dom) auto stoi zaparkowane na ruchliwej ulicy , ten Proride umożliwia zamontować na mniejszych autach z chodnika , z jedej strony i dlatego może nie ma lewych i prawych "łap"

Najpierw zamontuje rower , potem na szpilkach T przesunie uchwyt po belkach na druga stronę dachu i zamknie zaczepy zamki , potem zamontuje 2 rower , wtedy pokrętła są po jednej stronie .
Montaż roweru na ruchliwej ulicy od strony kierowcy jest NIEBEZPIECZNY.

Zaprojektowali zmianę stopy na drugą stronę, bo mamy ruch lewo i prawo stronny w europie ...

Można by to roztrząsać , na pewno nie będzie wam to przeszkadzało w użytkowaniu ,a łatwość montażu i przewozu rowerków zrekompensuje wszelkie wątpliwości .
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.04.2013 09:14

auto_gt napisał(a):
Można by to roztrząsać , na pewno nie będzie wam to przeszkadzało w użytkowaniu ,a łatwość montażu i przewozu rowerków zrekompensuje wszelkie wątpliwości .

Jeszcze nie spotkałem klienta, który z tym stwierdzeniem by się nie zgodził :D
ryszard22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryszard22 » 01.05.2013 10:19

Do golfa iv belki miałem 100 cm zmieniłem samochód na v i belki musiałem kupić 120 cm
Pozdrawiam
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.05.2013 13:57

"Samochody rosną" , dzisiaj Polo jest takie jak Golf 3, belki są na 110 , 130 150 dostępne .
dzanas7
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzanas7 » 27.05.2013 20:15

Mam pytanko do Was panowie. Czy tablica oświetleniowa na uchwyt rowerowy na hak wystarczy do przejechania pół Europy (Chorwacja tam i z powrotem) i czy musi posiadać światło wsteczne i czy można tablicę rejestracyjną przenieść z tyłu samochodu na tablicę oświetleniową
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.05.2013 20:30

Na bagażnik robisz tzw. tablice informacyjną o nrze rej. sam.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 27.05.2013 20:32

dzanas7 napisał(a):Mam pytanko do Was panowie. Czy tablica oświetleniowa na uchwyt rowerowy na hak wystarczy do przejechania pół Europy (Chorwacja tam i z powrotem) i czy musi posiadać światło wsteczne i czy można tablicę rejestracyjną przenieść z tyłu samochodu na tablicę oświetleniową

Jeśli rowery zasłaniają ... to musi być , jest inny przepis ,że nie wolno demontować tablic orgynalnych z pojazdu ,więc dorabiają , jest taka opcja ,że za 75 zł na identycznej odblaskowej bialej dorabiają pana numery np .

Wsteczny bym darował ,najwyżej sam będziesz słabiej widział :)

Tablice polecam Taurusa około 69 zł jest plastikowa - nie rdzewieje i jest bardzo lekka co ważne , Amosa już żelazna 2 razy cięższa i 99 zł ?, odradzam na takie uchwyty na klapę ,czy na hak tylko lekkie , po co przeciążać ?

Ma otworki na opaski samozaciskowe kabel i wtyk 7 pin , są też przejściówki na 13 pin
Obrazek
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 27.05.2013 20:34

FUX napisał(a):Na bagażnik robisz tzw. tablice informacyjną o nrze rej. sam.

Też można - jak ktoś ma drukarkę termiczna laserową sama może wydrukować na folii kopię swojej tablicy i nakleić .

Tablica ma jednaka być odblaskowa jak oryginał a nie byle szmata ...
dzanas7
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzanas7 » 27.05.2013 20:41

Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.05.2013 20:47

auto_gt napisał(a):
FUX napisał(a):Na bagażnik robisz tzw. tablice informacyjną o nrze rej. sam.

Też można - jak ktoś ma drukarkę termiczna laserową sama może wydrukować na folii kopię swojej tablicy i nakleić .

Tablica ma jednaka być odblaskowa jak oryginał a nie byle szmata ...

Nie ma nigdzie w przepisach, że ma być odblaskowa. Nie może też być kopią "dokładną", tzn nie może być na wspomnianej przez Fuxa tablicy informacyjnej nalepki z hologramem. Znam przypadki oskarżenia o fałszerstwo.
Zrób tak jak pisze Fux, czysta biała tablica z wyklejonym numerem, nazywaj to "tablicą informacyjną" o numerze rejestracyjnym, nie będzie to zgodne z przepisami (bo ich w PL nie ma na ten temat, nie licząc, że numer i światła mają być widoczne), ale będzie zgodne z prywatnym zdaniem wielu policjantów. Nie znam przypadku problemów z tego powodu, sam rowery na haku wożę od kilkunastu lat i kontroli miałem już sporo.
Tablicy z auta przenosić nie wolno.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 27.05.2013 21:11

A jednak ,chyba powinna być odblaskowa ,bo w nocy fotoradar zdjęcia nie zrobi :lol:

Tu poczytaj i komentarze pod artykułem : http://prawo.rp.pl/artykul/912951.html

i tu http://www.motofakty.pl/artykul/mandat-za-jazde-z-bagaznikiem-rowerowym.html
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.05.2013 08:54

Heniu - szkoda czasu na ponowne czytanie takich i podobnych artykułów.
Nie dziennikarz, nie Ty, nie ja decydujemy jak zgodnie z prawem wozić rowery na bagażniku hakowym. Nie ma w Polsce stosownych przepisów, nie mówiąc oczywiście o tych, które zabraniają zakrywania tablicy rejestracyjnej i świateł. To jest jasna i prosta sprawa. Nie wolno też przekładać numeru z auta na bagażnik (owszem wiele osób tak robi i często to się udaje, ale auto jest rejestrowane, a nie bagażnik). Nie wolno skanować tablicy i nie wolno dorabiać trzeciej, za trzy tablice z nalepką znam już kilka oskarżeń o fałszerstwo.
Co więc robić :?: Tak jak pisałem, za radą wielu policjantów i urzędników z wydziału (mojego) komunikacji, trzeba zrobić tablicę informacyjną, wyraźną i czytelną, nie ma żadnego nakazu aby była odblaskowa. Wiem oczywiście, że to też nie jest rozwiązanie zgodne z przepisami (bo takich nie ma), ale tak jeżdżę od wielu lat po Polsce i nie tylko, tak jeździ wielu moich klientów i problemów nie ma. To nie oznacza, że kiedyś ktoś (policjant działający zgodnie z prawem bez uwzględnienia prozy życia) przyczepi się.
http://www.swiatbagaznikow.pl/tablica-informacyjna.html takie tablice mam w ofercie, ceny od ok 20 zł do nawet ponad 100 zł w zależności od materiału i producenta.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 28.05.2013 09:06

Tak jest dokładnie - problem w ustawach .

jeden z policjantów pisze tak :
- "Jedyne, co mogę radzić w tej sytuacji, to odkręcenie tylnej tablicy rejestracyjnej i zamontowanie jej na bagażniku. W przypadku zatrzymania przez policję, która chciałaby ukarać kierowcę za brak tablicy na samochodzie, pozostaje odmówić przyjęcia mandatu i walczyć o swoje prawa i racje przed sądem" – powiedział „Rzeczpospolitej" Mariusz Wasiak z Komendy Głównej Policji.

inny kolega pisze jak obejść problem 3 tablicy , której nie wydają :

- " do wydziału komunikacji zgłosić ,że zgubił 1 , wydadzą mu 3 -cią :lol: za opłata i założy 3 tablice :!: "

oczywiście nie biorę odpowiedzialności za skutki prawne takiego postępowania .

skanować nie wolno - można by jednak zrobić skan i wymazać hologramy , zostawić tylko pl i numery
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 28.05.2013 09:30

A ja robię takie tablice:

Obrazek

Jakby ktoś był zainteresowany to piszcie.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 28.05.2013 14:00

Piter_M napisał(a):A ja robię takie tablice:

Obrazek

Jakby ktoś był zainteresowany to piszcie.

no włsnie takie coś , całkiem łądne

mogę wysłać podkłady alu odblaskowe czyste :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 91
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone