Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.08.2008 21:39

Wysłałem ponownie na nowy adres.
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 09.08.2008 16:31

Co sądzicie o wzózku na dachu (parasolce) przyczepionego do bagażnika dachowego obok boxu. Do boxu już nie zmieszczę:-)
Przepisy w CZ/Au/Sł/Cro nie zabraniają wozić bagaży w ten sposób?
m@rcin
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.08.2008 09:36

Poruszałeś już ten temat w innym miejscu i tam dostałeś odpowiedź, słuszną.
ninaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ninaa » 14.08.2008 22:08

Maćku,
a ja chciałam za pomoc i czas Twój podziękować.. i powiedzieć, że jednak pojechaliśmy bez boxa, zmieściliśmy się zupełnie bez problemu.., a i tak zabraliśmy wszystkiego "za dużo".. :lol:
Pozdrowienia !
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.08.2008 11:24

ninaa napisał(a):Maćku,
a ja chciałam za pomoc i czas Twój podziękować.. !

Dzięki za miłe słowa, czas, jeśli moje wiadomości na coś się przydadzą, jest wart poświęcenia Wam.
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.10.2008 12:21

Zima nadchodzi, czas pomyśleć o odpowiednim zabezpieczeniu się przed wyjazdem w śnieżne tereny. Nowości w tym roku jest niewiele, jedną z nich jest przejęcie Koniga przez Thule i sprzedawania łańcuchów pod matką Thule. Czas pokaże czy jest to dobry chwyt marketingowy. Thule wprowadza jako nowość nakładki typu "gąsienica" pod nazwą K-Summit, cena sugerowana to 1199 zł. Do obejrzenia na stronie Thule lub Konig.
Inną nowością, ale tylko w nielicznych sklepach, będzie łańcuch bardzo niski, 7 mm, do aut o bardzo małym prześwicie między oponą a nadkolem. Ten łańcuch występuję w tym roku jako Konig.
Zwiększa się bardzo oferta na łańcuchy do aut terenowych, wszelkich SUV-ów, itp.
Nowości w boxach--Thule wprowadza 3 boxy. Pierwszy to super box, najwyższa klasa, najwyższa cena (3499 zł). EXCELLENCE-to jego nazwa. Krótki opis na stronie swiatbagaznikow.pl.
Drugi box to Ocean 780, cena ok 1049 zł. Bardzo dobra odpowiedź Thule na konkurencję, niezłej klasy, duży, pojemny boź za rozsądne pieniądze. Wymiary 195x78x40, pojemność 470 l.
Trzeci, to limitowana seria, znanego jako srebrny Atlantisa 600, 2-kolorowy, kolorze czarnym z połyskiem/tytanowy metalizowany, cena ok 1299 zł.
Nowości w innych firmach to np Kamei Delphin i Husky, pojemność 340 l, wym 190x 75x40. Boxy spełniające wysokie normy Kamei, ADAC. Kamei ma też w ofercie box, który ma dokładnie taki sam przód i tył, dobry jest więc dla osób mieszkających na wyspach. Na specjalne zamówienie Kamei produkuje boxy przezroczyste, wg mnie dobre na wystawę, nie do normalnego użytkowania.

Ps ponownie przepraszam za nieumieszczenie zdjęć uchwytów rowerowych, ale zawirowania życiowe jakie mnie spotkały, nie nastrajały mnie do pracy, poprawię się na 1000 % wiosną i wstawię wszystkie potrzebne zdjęcia.
Pozdrawiam
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 14.12.2008 10:37

Maćku mam pytanie natury technicznej.
Czy do boxa Thule Polar 500 można zastosować uchwyty mocujące Power Grip ?
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.12.2008 12:54

Dla wiadomości ew innych zainteresowanych---nie można zastosować sytemu Power Grip w Polarze.
Na gg z Guziorem wszystko sobie wyjaśniliśmy.
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 14.12.2008 18:23

Jeszcze raz dzięki Maćku i pozdrowionka :D :D :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.12.2008 18:43

Jeśli planujecie zakup bagażnika Thule to radzę się pospieszyć, zrobili nam prezent na Święta. Właśnie dostałem nowe cenniki Thule, są przerażające, :( Ceny średnio wyższe o 10 do 15 %. Czarno to widzę. Teraz tylko czekać na ruchy cenowe pozostałych firm.
pjsailor
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjsailor » 28.01.2009 23:08

Witam Macku

Mam prosbe. Szukam zestawu bagaznik dachowy i do tego box do forda mondeo mk3 2003. Co moglbys polecic. Uzywany bylby kilka razy w roku, zima i lato. Zena zestawu to tak oklo 1000 do 1200 zl.

Bylbym wdzieczny za fochowa opinie

Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.01.2009 07:42

Przy okazji to mam wolne belki z uchwytami do do Peugota 406 MY'97 oraz uchwyty Thule do Hondy Accord MY' 04.
Tanio oddam.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.01.2009 11:45

pjsailor napisał(a):Witam Macku

Mam prosbe. Szukam zestawu bagaznik dachowy i do tego box do forda mondeo mk3 2003. Co moglbys polecic. Uzywany bylby kilka razy w roku, zima i lato. Zena zestawu to tak oklo 1000 do 1200 zl.

Bylbym wdzieczny za fochowa opinie

Pozdrawiam

Najczęściej d w/w auta sprzedajemy belki Thule, ale po ostatnich zawirowaniach kursów walut, bardzo zdrożały.
Tak, aby w całości zmieścić się w okolicy 1200 zł polecam więc bagażnik belkowy La Prealpina, cena za zamykany na klucz od 350 zł i box Kamei Husky, cena 860 zł. Wiem, suma przekracza 1200 zł, ale ew dostaniesz rabat, tak aby zmieścić się w wymaganej sumie.
Jeśli chcesz trochę zaoszczędzić to całkiem niezły jest bagażnik belkowy Amos C15, z zamkiem ok 220 zł plus box Junior 430 lub Xstreme 400/450. Boxy odpowiednio 590/690 zł.
Ważne--co masz zamiar wozić z pudle, jakiej długości narty ?
Większość omawianych bagażników zobaczysz na stronie
www.swiatbagaznikow.pl Ceny--dla Cro często do uzgodnienia, rabaty.

Ps jesteś z Gdyni, (siedziba importera Mont Blanc), może warto więc kupić bagażnik Mont Blanc i do tego odpowiedni box MB, ale cena chyba będzie większa. Mont Blanc to bardzo dobra firma.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.02.2009 11:00

Ostatnio kilka razy w temacie "Kto jeździ z boxem na dachu " było kilka pytań o boxy, podam linki do testów, warto pooglądać przed zakupem.
http://www.adac.de/Tests/Zubehoertests/ ... en/tab.asp
http://www.adac.de/adactv/test_technik/ ... eID=167297
http://www.adac.de/adactv/test_technik/ ... entest.asp

Widać, które firmy poprawiły jakość, np zaczepów, które nie przejmują się sprawdzianami.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.02.2009 15:58

http://twinny.pl/files/AutoZeitung_test.pdf

Wiosna powoli nadejdzie, warto zerknąć na testy bagażników rowerowych montowanych na haku.

Prywatnie używam Thule G5, po tym teście chyba przejdę na zwycięzcę. W Polsce to rozwiązanie jest mało popularne, producentem tego bagażnika jest firma holenderska, a jak wiadomo, Holendrzy słyną z wożenia rowerów na haku, tradycja więc zobowiązuje. W systemie Twiny Load rowery trzymane są za korbę pedału, koła są oczywiście zabezpieczane paskiem. Błyskawiczny, niezwykle prosty system montażu na haku, najczęściej do specjalnego adaptera dodawanego z bagażnikiem. Większość modeli
odchylana, umożliwia to dostanie się do bagażnika auta, nawet z zamontowanymi rowerami. Zabezpieczane na zamek. Niektóre modele
przystosowane do rozbudowy o dodatkowy (trzeci lub czwarty) rower. 7 lat gwarancji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone