Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 18.03.2013 16:36

też przyszło info :
"Informujemy, że w systemie hurtowym pojawiła się nowa aktualność.

Nowe bagażniki Thule WingBar Edge
"
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 19.03.2013 11:17

Dziadku Macieju,

Prośba o poradę. Planuje zakup jakiegoś systemu do transportu 3 rowerów, dwa na kołach 26", jeden mniejszy-dziecięcy na kołach 20". Interesuje mnie system na hak do VW Passata B5FL combi.
Myślę nad dwoma rozwiązaniami:

- Thule 972 - na 3 rowery, wersja odchylana
- Platforma Peruzzo Siena 3D

Bardzo pomocna mi w wyborze byłaby praktyczna opinia fachowca. Jakie oceniasz oba produkty?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.03.2013 11:29

Sieny wystrzegaj się, większość z tych, które sprzedałem wróciła na reklamacje. Psuły się już w sklepie w czasie pokazywania klientom, przy próbach odchylania. Tzn odchylały się bez problemu, ale sprężynka z mechanizmu odchylającego, trwale się odkształcała, zostawała rozciągnięta. Niby drobiazg, a jakże upier.... Plastik osłaniający zaczep bardzo szybko znajduje inne miejsce pobytu :wink: .
Uchwyt nieźle pomyślany, nawet dosyć ładny, fatalnie wykonany.
Thule 923 to inna bajka, drogi (nie najdroższy), bardzo wygodny w montażu, dobre, duże i łatwe odchylanie. Zakup na lata, polecam.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 19.03.2013 12:02

Hadler napisał(a):- Platforma Peruzzo Siena 3D

zamiast tego to mam w sklepie polski na hak odchylany .

Obrazek

Prosty jak cep ,ale funkcjonalny i dość mocny -stalowy z oświetleniem cena jeszcze do negocjacji :wink:

Mechanizm bez sprężynek , blokowany śrubą z gałką, nie ma co się zepsuć .

Jeśli już ma być aluminiowy i designersko wykonany to Thule jest w tym temacie najbardziej zaawansowanym technicznie urządzeniem .
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.03.2013 12:10

Heniu - to co pokazujesz, ja też mam, ale pytanie dotyczyło dwóch konkretnych modeli.
Bagażnik z obrazka faktycznie jest bardzo prosty i dosyć mocny, a do tego tani, ale ... na klucz nie zamyka się, rowery też nie, dodatkowo "latają" po bagażniku - są łapane paskami do ruchomego uchwytu/ramienia.
Bagażnik ma funkcję odchylania, ale ... tylko w nielicznych autach ta funkcja wystarcza na dostanie się do bagażnika, odchylanie jest symboliczne i bardzo niewygodne.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 19.03.2013 12:29

Dziadek Maciek napisał(a):tylko w nielicznych autach ta funkcja wystarcza na dostanie się do bagażnika,

Za to tanie i proste , jak ktoś nie wymaga , a funkcja odchylania zależy od wysokości platformy nad podłożem, to czy klapę otworzymy zależy od jej długości oraz konstrukcji haka ,jak jest długi sam hak- im dalej tym lepej .
Zapiąć można kłódą :lol: po za tym jak ktoś nie ma tego POTĘŻNEGO imbusa to tej platformy nie zdejmie :wink:

odchylanie jest symboliczne i bardzo niewygodne.

ja bym tak nie dramatyzował :smo: , nic się nie przycina , nic nie wadzi , odkręcamy 1 gałkę pociągniemy za dżwignię i już platforma w dół .

A jako majsterkowicz , mogę dodać ,że łatwo ten model przerobić :
-przesunąć 2 otwory o 10 cm tak ,że górna odchylana część platformy odsunie się od klapy = ułatwi to załadunek i unikniemy podrapania lakieru . i zwiększy możliwości otwierania różnych "klap" :wink:
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 19.03.2013 12:44

No to skutecznie wybiłeś mi z głowy Siene - a szkoda bo mocno o niej myślałem :)
Thule 923 extra tylko teraz budżetowo nie wytrzymam.

W takim razie rozszerzam opcję :)

- wieszak Thule 972
- polecana przez Was platforma do 1000zł - na 3 rowery

a jakie opinie mają te wieszaki 972, bardzo upierdliwe doczepienie belki świetlnej? Ta wystająca i wysoko zawieszona belka nie wygląda "dziwnie"? Poza tym zakładając mały rower konieczne belki-dystanse, kolejna upierdliwość? Jak ze stabilnością tego systemu?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.03.2013 12:52

Ty tak kombinujesz, jak z kupowaniem sprzętu do kawy... :lol:
Zresztą z platformami na rowery także.

Kup coś porządnego raz, drożej i nie będziesz żałował.
Z Thule 929 zrobiłem w jeden sezon kilka kkm
Miód.

Obrazek
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.03.2013 13:08

Przecież napisał coś o budżecie :mrgreen:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 19.03.2013 13:22

Hadler napisał(a):No to skutecznie wybiłeś mi z głowy Siene - a szkoda bo mocno o niej myślałem :)
Thule 923 extra tylko teraz budżetowo nie wytrzymam.

W takim razie rozszerzam opcję :)

- wieszak Thule 972
- polecana przez Was platforma do 1000zł - na 3 rowery

a jakie opinie mają te wieszaki 972, bardzo upierdliwe doczepienie belki świetlnej? Ta wystająca i wysoko zawieszona belka nie wygląda "dziwnie"? Poza tym zakładając mały rower konieczne belki-dystanse, kolejna upierdliwość? Jak ze stabilnością tego systemu?

takie : Obrazek

Powiem Ci z moich doświadczeń z uchwytem na klapę - ma takie same wieszaki - pałąki , jak zwał tak zwał do czepiana rowerów .

Rozstaw tech pałąków z reguły nie da się regulować , a rowery mają różne rozmiary ramy , teoretycznie ma się wieszać za poprzeczkę ramy ,ale nieraz wychodziło tak że przód był za poprzeczkę a tył ? wyjeżdżał - więc łapałem za sztycę pod trójkątem tylnego wahacza i tam jest ciasno - są linki czasem błotnik .
Potem trzeba to spiąć taśma żeby nie dyndało , a potem jeszcze łapałem gumami przednie koła żeby ustabilizować i jeszcze tablicę czepiać ...

Więc parząc z tego punktu widzenia , każda platforma jest wygodniejsza do mocowania rowerów , niż wszelkie podwieszenia , jest jednak droższa i większa do przechowywania.(podwieszaną wrzucisz do bagażnika)

Co wybrać ? jak jedziesz mało razy z rowerami to opcja oszczędna się włącza :wink: ,
jak jeździsz co weekend z rodzinką i rowerami to dokładka rzędu 1 tankowania na porządną platformę twojego budżetu nie zrujnuje a pamiętaj że to kupujesz 1 raz i masz .
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.03.2013 13:39

Dołóż do 1000 zł 200 z małym hakiem i ... zaproponuje coś całkiem niezłego.

Ogólnie to FUX dobrze radzi, zakup na lata. Gdy będziesz gdzieś z tym bagażnikiem jechał, to zobaczysz różnice wynikające z jakości (ceny). Powtarzam kolejny raz - wielu klientów oszczędza i ja to rozumiem, ale po urlopie proszą o pomoc w wymianie na lepszy model.
Ostatnio edytowano 19.03.2013 13:49 przez Dziadek Maciek, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.03.2013 13:44

autogt, to się buja, co jest na tym zaczepione.
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 19.03.2013 14:55

Dziadek Maciek napisał(a):Dołóż do 1000 zł 200 z małym hakiem i ... zaproponuje coś całkiem niezłego.

Thule 943 ?
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 19.03.2013 15:14

Hadler napisał(a):
Dziadek Maciek napisał(a):Dołóż do 1000 zł 200 z małym hakiem i ... zaproponuje coś całkiem niezłego.

Thule 943 ?

TAK TEN cena detal sugerowana to 1335 , można zejsc z ceny

pytaj na meila .
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 19.03.2013 15:27

Jst jesscze takie rozwiązanie ponizej tysiąca :wink: :

Obrazek

EasyBase, platforma na hak 7 p 949

na dole przymocować rynienki , lub rurki w poprzek żeby koła w to wchodziły
i można wieźć rowerów ? do 60 kg ! lub ponton , lub silnik do łódki , lub żonę jak będzie niegrzeczna :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 88
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone