napisał(a) Dziadek Maciek » 28.07.2008 09:54
bjur napisał(a):maciek1956 napisał(a):UWAGA---obecnie wszystkie boxy Thule z katalogu 2008 spełniają wymagania testów CITY CRASH. Wszystko zostało poprawione.
Macieju czy mógłbyś rozwinąć tę wypowiedź ? to co mnie żywotnie interesuje to zakres zmian w boxie Spirit.
Nabyłem po prostu takowy w lutym w związku z czym rozumiem, iż nie był to model 2008 a jeśli zakres zmian związanych z bezpieczeństwem jest spory to zgłoszę się do Thule z reklamacją.
Znasz jakieś szczegóły zmian, najlepiej z materiałów wewnętrznych Thule
(wzmocnienie tego a tego, dodatkowe to a to ... ) ?
Powiem tak---nikt nie przyznaje się do poprawek, do błędów. Wspominałem wcześniej o testach jakim zostały poddane boxy i o tym, że Atlantis (ma taki sam system montażu jak Spirit) w czasie testu stłuczki (30 km/h) urwał się, zaczep nie wytrzymał. Oczywiście Thule nie komentowało tego testu, ale ... Po około roku w katalogu Thule napisano, że wszystkie boxy spełniają normy city crash testów, gwałtowne manewry, hamowanie, przyspieszanie, jazda z dużymi prędkościami... Gotowy produkt badany jest w Niemczech gdzie dostaje certyfikat GS. Nie ma nic o stłuczkach, ale podobno (wiadomość nieoficjalna) poprawiono, wzmocniono mocowania.
Ew reklamacja--raczej nie masz szans, byłoby to przyznanie się do wad, o których głośno się nie mówi. Ja mam Spirita z pierwszego okresu produkcji, czasami lekko poluzowuje się, minimalnie, ok 1 do 3 cm przesuwa na belkach po np miesiącu jazdy na dachu i co.. nic nie załatwiłem, mówią, że to niemożliwe, że źle montuję (ja źle
), że to przypadek, że... Tak samo w moim pudle występuje małe odbarwienie dna, budzi to lekkie zdziwienie i nic więcej, niby zbyt długo mam box zamontowany. Ale w gwarancji nie jest napisane nigdzie, że nie mogę boxa wozić non stop.
Takie sytuacje nie występują w Kamei, ostatnio klient wymieniał 5-letni box Kamei na mniejszy model, box wyglądał jakby wczoraj wyszedł z produkcji.
Podsumowując--używaj boxa, nie przejmuj się niczym, ew okresowo sprawdzaj mocowanie. Testy były robione w 2006 r, więc zakup z lutego 2008 jest właściwy, poprawiony.