Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.07.2008 10:15

taurus napisał(a):Witam

Ja po licznych konsultacjach - także tu na forum (dziękuję Maćkowi1956) zakupiłem do Opla Zafiry box - Sportac 580 litrów.

Box jest po pierwszych testach w Polsce i na razie sprawia pozytywne wrażenie.

Z ciekawostek dodam , że zakupiłem go za 750 zł z montażem i 5-o letnią gwarancją.

Serdecznie pozdrawiam

Staram się jak mogę służyć swoją radą, dzięki za dobre słowo.
Sportac--5 lat gwarancji :?: :?: :?: 8O . Te boxy zawsze miały gwarancję standardową, czyli rok i rok rękojmi, 5 lat ma Thule, 6 lat Kamei. nawet Mont Blanc tylko 3 lata, a Sportac 5 lat--widocznie importer wyszedł z założenia, że box jest wart takiej gwarancji. Inna sprawa, że na boxy Juniora (producenta Sportaca) nie mam reklamacji, sprzedają się wyśmienicie i naprawdę nic się z nimi nie dzieje. Proste i trwałe.
Niech służy i wozi bagaż przez długie lata.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 26.07.2008 12:42

Też byłem mile zaskoczony ale skoro mam potwierdzenie w mowie i piśmie to nie zamierzam się martwić.

Zresztą mam nadzieje, że nie będę musiał korzystać z gwarancji.

Serdecznie pozdrawiam
intruzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) intruzik » 26.07.2008 13:39

Witam ! Mam takie pytanie, czy mógłby mi ktoś z forumowiczów polecić jakiś system do przewożenia 2-3 rowerów na VW Passat Combi B5, z góry wyjaśniam że nie posiadam zamontowanego haka. Maciek1956, może wkleisz jakieś zdjęcia (obiecałeś na stronie 3 tego tematu :P ) zakup planuję późną jesienią na przyszły sezon, wyjazdy dość częste na długich trasach. Z odpowiedzią się nie śpieszy ale w miarę wolnego czasu może ktoś odpisze. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. :papa:
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 26.07.2008 15:53

maciek1956 napisał(a):
taurus napisał(a):Witam

Ja po licznych konsultacjach - także tu na forum (dziękuję Maćkowi1956) zakupiłem do Opla Zafiry box - Sportac 580 litrów.

Box jest po pierwszych testach w Polsce i na razie sprawia pozytywne wrażenie.

Z ciekawostek dodam , że zakupiłem go za 750 zł z montażem i 5-o letnią gwarancją.

Serdecznie pozdrawiam

Staram się jak mogę służyć swoją radą, dzięki za dobre słowo.
Sportac--5 lat gwarancji :?: :?: :?: 8O . Te boxy zawsze miały gwarancję standardową, czyli rok i rok rękojmi, 5 lat ma Thule, 6 lat Kamei. nawet Mont Blanc tylko 3 lata, a Sportac 5 lat--widocznie importer wyszedł z założenia, że box jest wart takiej gwarancji. Inna sprawa, że na boxy Juniora (producenta Sportaca) nie mam reklamacji, sprzedają się wyśmienicie i naprawdę nic się z nimi nie dzieje. Proste i trwałe.
Niech służy i wozi bagaż przez długie lata.

Ja zakupiłem Sportac z 3 letnią gwarancją :D
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 26.07.2008 16:21

-Yaro- napisał(a):
Bodzio napisał(a):
darek5w napisał(a):Witam.
Kto mi powie jaka jest bezpieczna rzeczywista szybkość jadac z boxem?
Jechałem najszybciej 110 km\h ale miałem pene obawy czy się coś nie stanie.
Mam boxa Junior 320 zamontowany na oryginalnych belkach do Clio.

Jechałem w cro 140 km/h jednak np. w drodze powrotnej przed Wiedniem z uwagi na boczny wiatr musiałem zejśc do max 110 km/h, nie dało sie wiecej jechac bo nosiło autem

A można wiedzieć jakim autem jechałeś?

Zobacz na 6 stronie jest moje Punto i box Junior 320
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 27.07.2008 07:07

No to już wszystko jasne :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2008 09:06

maciek1956 napisał(a):UWAGA---obecnie wszystkie boxy Thule z katalogu 2008 spełniają wymagania testów CITY CRASH. Wszystko zostało poprawione.

Macieju czy mógłbyś rozwinąć tę wypowiedź ? to co mnie żywotnie interesuje to zakres zmian w boxie Spirit.
Nabyłem po prostu takowy w lutym w związku z czym rozumiem, iż nie był to model 2008 a jeśli zakres zmian związanych z bezpieczeństwem jest spory to zgłoszę się do Thule z reklamacją.

Znasz jakieś szczegóły zmian, najlepiej z materiałów wewnętrznych Thule :) (wzmocnienie tego a tego, dodatkowe to a to ... ) ?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.07.2008 09:54

bjur napisał(a):
maciek1956 napisał(a):UWAGA---obecnie wszystkie boxy Thule z katalogu 2008 spełniają wymagania testów CITY CRASH. Wszystko zostało poprawione.

Macieju czy mógłbyś rozwinąć tę wypowiedź ? to co mnie żywotnie interesuje to zakres zmian w boxie Spirit.
Nabyłem po prostu takowy w lutym w związku z czym rozumiem, iż nie był to model 2008 a jeśli zakres zmian związanych z bezpieczeństwem jest spory to zgłoszę się do Thule z reklamacją.

Znasz jakieś szczegóły zmian, najlepiej z materiałów wewnętrznych Thule :) (wzmocnienie tego a tego, dodatkowe to a to ... ) ?

Powiem tak---nikt nie przyznaje się do poprawek, do błędów. Wspominałem wcześniej o testach jakim zostały poddane boxy i o tym, że Atlantis (ma taki sam system montażu jak Spirit) w czasie testu stłuczki (30 km/h) urwał się, zaczep nie wytrzymał. Oczywiście Thule nie komentowało tego testu, ale ... Po około roku w katalogu Thule napisano, że wszystkie boxy spełniają normy city crash testów, gwałtowne manewry, hamowanie, przyspieszanie, jazda z dużymi prędkościami... Gotowy produkt badany jest w Niemczech gdzie dostaje certyfikat GS. Nie ma nic o stłuczkach, ale podobno (wiadomość nieoficjalna) poprawiono, wzmocniono mocowania.
Ew reklamacja--raczej nie masz szans, byłoby to przyznanie się do wad, o których głośno się nie mówi. Ja mam Spirita z pierwszego okresu produkcji, czasami lekko poluzowuje się, minimalnie, ok 1 do 3 cm przesuwa na belkach po np miesiącu jazdy na dachu i co.. nic nie załatwiłem, mówią, że to niemożliwe, że źle montuję (ja źle :D ), że to przypadek, że... Tak samo w moim pudle występuje małe odbarwienie dna, budzi to lekkie zdziwienie i nic więcej, niby zbyt długo mam box zamontowany. Ale w gwarancji nie jest napisane nigdzie, że nie mogę boxa wozić non stop.
Takie sytuacje nie występują w Kamei, ostatnio klient wymieniał 5-letni box Kamei na mniejszy model, box wyglądał jakby wczoraj wyszedł z produkcji.
Podsumowując--używaj boxa, nie przejmuj się niczym, ew okresowo sprawdzaj mocowanie. Testy były robione w 2006 r, więc zakup z lutego 2008 jest właściwy, poprawiony.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.07.2008 10:07

intruzik napisał(a):Witam ! Mam takie pytanie, czy mógłby mi ktoś z forumowiczów polecić jakiś system do przewożenia 2-3 rowerów na VW Passat Combi B5, z góry wyjaśniam że nie posiadam zamontowanego haka. Maciek1956, może wkleisz jakieś zdjęcia (obiecałeś na stronie 3 tego tematu :P ) zakup planuję późną jesienią na przyszły sezon, wyjazdy dość częste na długich trasach. Z odpowiedzią się nie śpieszy ale w miarę wolnego czasu może ktoś odpisze. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. :papa:

Obiecałem, obiecałem, ale z powodu wielu kłopotów zapomniałem, postaram się poprawić, naprawię ten błąd.
2 czy 3 rowery :?: To czasami jest bardzo ważne, mogą być różne bagażniki, różne ceny i różne dodatki.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.07.2008 12:14

Maciek , odpuszczę sobie :( Przynajmniej na razie. Dzięki za porady w sklepie. Okazało sie , że mam klimkę do robienia, ok 1100 zeta. Dostałem telefon z warsztatu, zaraz potem jak od Was wyjechałem. Pozdrav.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.07.2008 13:33

Sławomir Wocial napisał(a):Maciek , odpuszczę sobie :( Przynajmniej na razie. Dzięki za porady w sklepie. Okazało sie , że mam klimkę do robienia, ok 1100 zeta. Dostałem telefon z warsztatu, zaraz potem jak od Was wyjechałem. Pozdrav.

Porządny Cromaniak--czasowo rezygnuje i informuje o tym, nie tak jak większość klientów. :D
Ew zapraszam w przyszłości, pozdrawiam
moniczka102
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniczka102 » 06.08.2008 16:42

Witam
Przeniosłam się na właściwą stronę "mocy" :D
Mam wielką prośbę: jaki box do Forda Focusa II
- belki są już - oryginalne 'fordowskie' - produkowane przez Thula
najważniejsze to wymiary boxa, jak wspomniałam - muszą się zmieścić nartki dł. 190 cm,
i cena najlepiej do 1000 PLN,
jeśli mogę prosić o namiary na sklepy w trójmieście będę bardzo wdzięczna :D moj mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
ps. z zakupu josta zrezynowaliśmy - miałeś rację!
jest niewygodny i drogi tak powiedziała moja druga połowa (lepsza??)
pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.08.2008 17:28

Wysłałem maila.
moniczka102
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniczka102 » 06.08.2008 17:38

Dzięki :)
moniczka102
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniczka102 » 06.08.2008 18:36

Maciek1956
Niestety nie wiem co się stalo ale nic nie mam poczcie :cry:. Może na ten będzie lepiej adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. z góry dzięki
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone