Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.07.2012 20:49

Wiem trochę, wysoka półka. Z oferty jaką dostałem od w/w firmy wynika, że bagażnik na 4 rowery tani nie jest, a nie ma odchylania. To duża wada, szczególnie w dłuższej trasie. Brak ew serwisu, firma mało znana u nas, mało kto ją sprzedaje.
Bagażniki bardzo ładnie wykonane.

Z tego co piszesz, wynika, że masz dobre doświadczenia z użytkowanie długoletniego Thule, nie szukaj więc innych rozwiązań, a nadal zdania nie zmienisz.

Pamiętaj - ew 10% rabatu dla Cro
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 19.07.2012 21:06

Widzę Maćku, że jesteś expertem w temacie. Możesz mi doradzić bagażnik bazowy do skody octavi III sedan ?. Jak przeglądam oferty to widze, że są różne mocowania. Jak to wygląda z praktyki, bo mam zamiar w przyszłości doczepić box na dach (thule motion 600)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.07.2012 21:20

Masz box Thule, to oczywiste więc, że zacznę od belek Thule.
Są wysokiej jakości, montowane bez narzędzi, wykorzystują fabryczne miejsce, cena od ok 590 zł do prawie 900 za super belki aero. Drogo, ale to najbardziej cichy bagażnik na rynku.
Taniej - polski Amos, ceny od ok 180 do ok 280 zł za belki alu. Aerodynamika znacznie gorsza, ale cena niższa. Przykręcany kluczem, a do fabrycznego mocowania specjalną śrubą. Mniej wygodnie.
Inne propozycje - chwalona tu też jednego ze speców La Prealpina, ceny od ok 270 do ok 530 zł. Klucze, śruby i jednak dosyć słaba aerodynamika przy belce alu, jakość niezła. Nie wiem czy teraz "łapie" w fabryczne miejsce, początkowo tak nie było, może producent zmienił system.
Cruz hiszpański - ceny od ok 330 zł, w opcji belki alu i zamki, jakość przyzwoita. Nie mam w ofercie, w poprzednim nadwoziu belka była ze ściągiem, wg mnie to wyklucza bagażnik-głośny.
Mont Blanc - ceny porównywalne z Thule.
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 19.07.2012 21:26

Maciek1956 napisał(a):Masz box Thule, to oczywiste więc, że zacznę od belek Thule.
Są wysokiej jakości, montowane bez narzędzi, wykorzystują fabryczne miejsce, cena od ok 590 zł do prawie 900 za super belki aero. Drogo, ale to najbardziej cichy bagażnik na rynku.
Taniej - polski Amos, ceny od ok 180 do ok 280 zł za belki alu. Aerodynamika znacznie gorsza, ale cena niższa. Przykręcany kluczem, a do fabrycznego mocowania specjalną śrubą. Mniej wygodnie.
Inne propozycje - chwalona tu też jednego ze speców La Prealpina, ceny od ok 270 do ok 530 zł. Klucze, śruby i jednak dosyć słaba aerodynamika przy belce alu, jakość niezła. Nie wiem czy teraz "łapie" w fabryczne miejsce, początkowo tak nie było, może producent zmienił system.
Cruz hiszpański - ceny od ok 330 zł, w opcji belki alu i zamki, jakość przyzwoita. Nie mam w ofercie, w poprzednim nadwoziu belka była ze ściągiem, wg mnie to wyklucza bagażnik-głośny.

Super, o to mi chodziło, dziękuje za odpowiedź.
Mont Blanc - ceny porównywalne z Thule.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 20.07.2012 06:59

scrapp napisał(a):Echhh. Zachciało mi się zmienic auto i teraz bagaznik dachowy muszę zmienić na hakowy.

Dobrze by było , żebyś pochwalił się jaki zmieniłeś samochód ,wtedy Maciek ,czy inni coś więcej poradziliby Tobie .

scrapp, jeśli masz uchwyty rowerowe na dach to nie widzę problemu żeby dalej je tam wozić , dobrać bagażnik - bazę (belki) - a i boxa możesz przymocować .

Od platformy jest alternatywa o której Maciej nie wspomniał ,chyba z nawału pracy i braku czasu - ma sezon a krawaciarze już przez Leżajsk jadą :) sznurem na wakacje.

uchwyty na hak,czyli podobnie się montuje rowery jak w tych na klapę , tylko sam uchwyt jest zamontowany na haku , nie na klapie .

Cena jest dużo niższa od platform, bo oscylują już od 300 zł z gorszych modeli zajmują mniej miejsca , można je po zdjęciu rowerów włożyć do środka samochodu , też bywają odchylane o ile się nie mylę .

Jeśli się ma dużą kasę to popieram Fuxa , brać z najwyższej półki i zapomnieć o sprawie na lata , jednak...... nie wszyscy mają taką kasę .. :wink: albo są tacy co mają i są totalnymi sknerami dla samych siebie ....?

kto pyta nie błądzi ...pozdrawiam.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.07.2012 07:35

Nie zapomniałem, pytanie było o platformy i na takie pytanie odpowiadałem.
To co pokazuje Henryk jest oczywiście jakimś rozwiązaniem, ale ... nie każdy rower można powiesić, trzeba więc dokupić tzw sztuczną ramę (dodatkowe koszty). Drugi problem to ...rowery zasłaniają lampy ... więc znowu koszty na tablicę świetlną. Trzeci problem -- rowery obijają się o siebie.
Czwarty problem... nie chciałbym szkalować pewnych produktów czy importerów, ale z takimi tanimi bagażnikami trzeba uważać. Moje ponad 20-letnie doświadczenie wskazuje, że ... warto dołożyć kilka zł i kupić ...bagażnik Thule z rowerami wiszącymi. Taki bagażnik na 3 rowery z funkcją odchylania to wydatek ok 480 zł.
Jednak nikt mnie nigdy nie przekona do wyższości bagażnika tańszego z rowerami wiszącymi nad bagażnikiem platformowym, nawet polskim Amosem.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.07.2012 09:03

Wyznaję zasadę, że biednego na półśrodki nie stać.
Chytry traci dwa razy.
Ten bagażnik na 4 rowery, który mam, jest genialny. Naprawdę polecam.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.07.2012 09:38

Właśnie przed chwilą przyszedł klient kupić tani bagażnik na hak. Pooglądał, obejrzał tanie i ..kupił Thule. :D
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 20.07.2012 09:48

A co polecasz do GV, bez haka holowniczego?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.07.2012 09:53

kmusial napisał(a):A co polecasz do GV, bez haka holowniczego?

Ojjjjj, te skróty :wink: To jest tak, że różni klienci różnie "skracają" swoje nazwy, ja mam już czasami mętlik.
Ale jeśli GV to to co myślę, to jeśli nie masz hak zostaje tylko dach, może być tak, że źle myślę, wtedy dochodzi jeszcze klapa. :wink:
Odkryj skrót :D
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 20.07.2012 10:01

Maciek1956 napisał(a):Właśnie przed chwilą przyszedł klient kupić tani bagażnik na hak. Pooglądał, obejrzał tanie i ..kupił Thule. :D

Miał kasę na niego to kupił, nie miałby kasy to pooglądałby i wyszedł ,
W Wa-wie p.Maćku ludzie zarabiają trochę więcej niż gdzie indziej w PL więc proporcja między ceną a zarobkami jest inna .... :wink:

Sądzę ,że już przyszedł z zamiarem kupna tegoż modelu -bo oglądał w necie ,ale jeszcze spojrzał na tańsze ,czy aby jest warto ...?

Pozdrawiam ,owocnych interesów.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 20.07.2012 10:29

GV - Grand Vitara, taka jak na Twoim awatarze. Potrzebuję bagażnik na jeden rower, mam bazę o tradycyjnych belkach o przekroju prostokątnym. Taki żebym bezstresowo i bezawaryjnie dojechał i wrócił z Chorwacji. Czy mogę w pełni zaufać bagażnikom dachowym przy szybszej jeździe autostradą?
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 20.07.2012 10:45

kmusial napisał(a):GV - Grand Vitara, taka jak na Twoim awatarze. Potrzebuję bagażnik na jeden rower, mam bazę o tradycyjnych belkach o przekroju prostokątnym. Taki żebym bezstresowo i bezawaryjnie dojechał i wrócił z Chorwacji. Czy mogę w pełni zaufać bagażnikom dachowym przy szybszej jeździe autostradą?

110km/h tyle około jest bezpiecznie ,jadą i 130 ,a widziałem takie rozwiązanie ,że leżał na belkach , kier. skręcona , pedały odkręcone - podkładki z pianki, musi być dobrze przytroczony wieloma gumami mniejsze opory i możesz śmigać , chyba że boxa wieziesz to na leżaka odpada.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 20.07.2012 11:28

[quote="kmusial"]GV - Grand Vitara, quote]

A widziałem jeszcze takie rozwiązanie ,gdzie rower ma zdjęte koło przednie i widelec jest na śruby skręcony z uchwytem a koło z boku do 2 uchwytu .
Jest to rozwizanie stosowane w kolarstwie - dużo sztywniejszy jest taki zestaw , a obniżona kierownica stawia mniejszy opór .

przykłąd : poker
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 20.07.2012 11:33

Ciekawe rozwiązanie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 74
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone