Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ninaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ninaa » 20.06.2008 14:09

:D Namów kolegę, niech pogrzebie głębiej, może jeszcze jeden znajdzie.. :lol: :lol: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.06.2008 16:05

morawa napisał(a):Witam

Mialem szczescie - kupilem box'a od kolegi z pracy - zagracal mu piwnice Thule Ocean 600 z belkami Thule Aero za 300 pln :-)

pozdrav

Super okazja, nawet ja (dealer różnych producentów bagażników) muszę płacić więcej za zestaw na moje auto.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.06.2008 16:08

ninaa napisał(a):Dzięki, napisałam, czekam na odzew.
Póki co nawiązalam kontakta z czlowiekiem jednym od boksów.., jak mi zaproponowal Kamei jakieś wypasy to z fotela prawie zlecialam.. :D hi,hi...

Kamei -- to najwyższa półka jakościowa, nie może być więc tani.

Ale bywają okazje--np box lekko używany, Kamei Speed 400 w cenie 700 zł, nowy ponad 1500 zł. Stan idealny.
darek5w
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek5w » 06.07.2008 18:02

Witam.
Kto mi powie jaka jest bezpieczna rzeczywista szybkość jadac z boxem?
Jechałem najszybciej 110 km\h ale miałem pene obawy czy się coś nie stanie.
Mam boxa Junior 320 zamontowany na oryginalnych belkach do Clio.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.07.2008 19:05

Junior 320 to mały box, więc 110 czy nawet trochę więcej możesz jechać, chociaż Junior nie należy do wybitnych producentów, ale takie prędkości wytrzyma. Boxy, a także rowery nie lubią silnych wiatrów, mijanki z Tirami.
Praktycznie bez ograniczeń prędkości można podróżować z boxami Kamei, niektórymi Thule i Mont Blanc.
Co to są oryginalne belki do Clio ???? Renault nie jest i nigdy nie był producentem bagażników.
darek5w
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek5w » 10.07.2008 21:45

Tak Renalt sprzedaje belki Bosala. I żle napisałem bo mam juniora 430.
Mam rozumiec że 120 lepiej nie przekraczać.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.07.2008 08:53

darek5w napisał(a):Tak Renalt sprzedaje belki Bosala. I żle napisałem bo mam juniora 430.

Jeśli będzie wyśmienita pogoda-czyt. "brak wiatru"--to możesz troszkę szybciej, ale bez przesady, to jest prosty box. Niektórzy forumowicze mają taki box i porobili w nim małe modyfikacje, np w miejscu mocowania cybantu dodali wzmocnienie z blachy. Takie rozwiązanie wzmacnia wyśmienicie podłogę. Pewnym minusem w/w boxa jest jego giętkość, wiotkość. Przy dużym podmuchu wiatru, np z TIRA pokrywa przy dużej prędkości potrafi się lekko wygiąć i niestety otworzyć. Są to sporadyczne przypadki.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 11.07.2008 09:08

maciek1956 napisał(a):
darek5w napisał(a):Tak Renalt sprzedaje belki Bosala. I żle napisałem bo mam juniora 430.

Jeśli będzie wyśmienita pogoda-czyt. "brak wiatru"--to możesz troszkę szybciej, ale bez przesady, to jest prosty box. Niektórzy forumowicze mają taki box i porobili w nim małe modyfikacje, np w miejscu mocowania cybantu dodali wzmocnienie z blachy. Takie rozwiązanie wzmacnia wyśmienicie podłogę. Pewnym minusem w/w boxa jest jego giętkość, wiotkość. Przy dużym podmuchu wiatru, np z TIRA pokrywa przy dużej prędkości potrafi się lekko wygiąć i niestety otworzyć. Są to sporadyczne przypadki.

Maciek możesz napisać laikowi troszkę jaśniej na temat tych wzmocnień z blachy (może masz jakieś fotki?) troszkę mnie przestraszyłeś z tym otwieraniem boxów w czasie jazdy :?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.07.2008 09:18

Widziałem, że ludziska mieli opasane boxy taśmami takimi, jakie używane sa do mocowania ładunków. Tylko kaliber byl trochę mniejszy. I trzeba uważać, aby nie zdusić boxu. Sila na tej dźwigni jest straszna!
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.07.2008 13:51

FUX napisał(a):Widziałem, że ludziska mieli opasane boxy taśmami takimi, jakie używane sa do mocowania ładunków. Tylko kaliber byl trochę mniejszy. I trzeba uważać, aby nie zdusić boxu. Sila na tej dźwigni jest straszna!

Też tak widziałem, ale najczęściej były to słabsze boxy, a nawet czasami już po awarii, tzn po otwarciu, z zepsutymi zamkami. Taki taśmy, dodatkowo zwiększają hałas na dachu, nie ma więc potrzeby wiązania boxa sprawnego.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.07.2008 13:55

-Yaro- napisał(a):
maciek1956 napisał(a):

Maciek możesz napisać laikowi troszkę jaśniej na temat tych wzmocnień z blachy (może masz jakieś fotki?) troszkę mnie przestraszyłeś z tym otwieraniem boxów w czasie jazdy :?

Po prostu wycinasz kawałek blachy o wym ok 20/30 cm na 5/10 cm, zależy ile jest miejsca w podłodze boxa, wiercisz otwory pod cybanty i masz gotowe wzmocnienie.
W takim patencie dobry jest, jeśli właściwie pamiętam - Jacunio.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 13.07.2008 07:28

Maciek, dzięki za instrukcje.
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 17.07.2008 17:28

darek5w napisał(a):Witam.

Jechałem w cro 140 km/h jednak np. w drodze powrotnej przed Wiedniem z uwagi na boczny wiatr musiałem zejśc do max 110 km/h, nie dało sie wiecej jechac bo nosiło autem
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 19.07.2008 07:34

Bodzio napisał(a):
darek5w napisał(a):Witam.

Jechałem w cro 140 km/h jednak np. w drodze powrotnej przed Wiedniem z uwagi na boczny wiatr musiałem zejśc do max 110 km/h, nie dało sie wiecej jechac bo nosiło autem

A można wiedzieć jakim autem jechałeś?
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 26.07.2008 08:58

Witam

Ja po licznych konsultacjach - także tu na forum (dziękuję Maćkowi1956) zakupiłem do Opla Zafiry box - Sportac 580 litrów.

Box jest po pierwszych testach w Polsce i na razie sprawia pozytywne wrażenie.

Z ciekawostek dodam , że zakupiłem go za 750 zł z montażem i 5-o letnią gwarancją.

Serdecznie pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone