Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.05.2012 13:06

bluesman napisał(a):Poważnie traktuję posiadane przez Ciebie doświadczenie :) i dziękuję za cenne rady

Podam jeszcze jedną radę. Przeczytałem w innym wątku, że masz vana, dobrze byłoby, abyś "na żywca" sprawdził możliwości odchylania wybranego bagażnika.
W vanach czasami występuje problem z klapą (jest ona duża) i tylko z niektórymi bagażnikami masz możliwość otwarcia klapy. To oczywiście zależy od vana, czyli od wielkości klapy. Takie problemy dotyczą np VW T4/T5, Vito, ale też Berlingo....
Problem raczej niespotykany w combi.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.05.2012 13:16

Toyota Verso
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.05.2012 13:37

Powinno być nieźle, ale stawiałbym na rowery za pałąkiem. Wg mnie rower między klapą, a pałąkiem może przeszkadzać, chyba, że ...pedały, kierownica... Bez fizycznego sprawdzenia ... :wink: :?:

Bywa też tak, że rodzaj/model haka decyduje o wygodzie.
MateuszS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszS » 10.05.2012 14:18

Mogę tylko napisać ze należy słuchać kolegi Maćka.

Kupiłem używaną platforme THULE 903 - poprzednik 929. I kolega mówił że odchylanie jest niewygodne i jest niewygodne. Prawde powiedziawszy nie wyobrażam sobie za bardzo odchylania tel platformy z 4 rowerami - chyba tylko w bardzo awaryjnej sytuacji.
Ale po zamontowaniu całej platformy wszystko trzyma się mocno i budzi zaufanie.

Jeżeli kiedyś cenny platformy 929 spadną to wymienie na taką.
Pozdrawiam
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.05.2012 14:47

Czy ktoś to kwestionuje ?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.05.2012 15:51

Macieju, dziękuję ślicznie wczoraj paczka była u mnie. Belki już założone. Niestety nie mogę dziś sprawdzić na ile jest cichszy bo wczoraj się grillowanie przeciągnęło :wink:
WoYo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WoYo » 15.05.2012 15:22

To ja może spróbuję wykorzystać wiedzę tu piszących w tym temacie ;)

Posiadam Forda Mondeo mk3 w wersji hatchback, do tego bagażnik fordowski (słyszałem że producentem jest Thule)

Moje pytanie i mój problem zarazem - jakiej długości box powinienem wybrać? Mam na uwadze otwieraną tylną klapę bagażnika.

Jaki box jakiej długości byłby w moim przypadku "w sam raz"?

No i żeby pasował również do bagażnika bazowego.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.05.2012 15:27

Box powinien spełniać Twoje potrzeby.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.05.2012 15:36

FUX - wyśmienicie to ująłeś :D

Wo Yo - co z tego, że np dopasujesz box do ... jeśli nie zmieścisz do niego bagażu, który chcesz wozić.
Określ potrzeby, np narty, ile par :?: jakiej długości :?: wózek, jak duży :?: namiot :?: krzesełka .... może ponton :?: bagaż dla ilu osób :?:
WoYo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WoYo » 16.05.2012 08:05

FUX napisał(a):Box powinien spełniać Twoje potrzeby.

Oczywiście zgadzam się z tym i taki jest główny mój zamysł :wink:

...ale...

moje wątpliwości i pytanie z tym związane dotyczą głównie długości boxa jaki mógłbym zamonotować na dachu tak aby w dalszym ciągu była możliwość otwarcia tylniej klapy bagażnika.

Czy box o długości np. 190cm będzie spełniał to kryterium?

A co chce wozić? :wink: Głównie bagaże (dużo bagaży - rodzina 4 osobowa), oprócz tego wózek i różne takie "drobiazgi" :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.05.2012 10:45

Bagaże ... wózek....czyli już wiemy, że box powinien być szerokości min ok 80 cm. W takiej szerokości masz spory wybór, a czy 190 cm będzie OK :?:
To zależy od boxu - jest taki klasyczny przykład - Atlantis 780 dł 196 cm i Honda CRV ze spojlerem - klapy nie otworzysz, a Excellence Thule, długość 218 cm i klapę otwierasz. 22 cm więcej, a luz jest
Zależy od podcięcia dna, od długości "tyłu", od zakresu regulacji.
Tak samo jest z Twoim autem, chociaż w większości przypadków będzie dobrze, radziłbym jednak bez przymiarki boxa nie kupować, szczególnie takiego z długim i płaskim dnem.
Niedawno miałem klienta bardzo zdecydowanego na box 185 cm, klapy całkowicie nie otwierał, kupił 205 cm, sporo droższy, ale problem klapy rozwiązał.
W ostatnim czasie nie zakładałem do Twojego auta boxa, nie pamiętam więc jak jest w tym przypadku.
tajemniczy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 16.05.2012 11:29

Witam,

szukam jakiegoś używanego zestawu do zamontowania w samochodzie OPEL VECTRA C Caravan (kombi)

Bagażnik musi być montowany na relingach dachowych.

Poleci ktoś coś używanego, w miarę dobrego, żeby dojechało do CRO i z powrotem ;-) wszystko będzie używane sporadycznie więc nie potrzebuję nowej sztuki.

;-)
WoYo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WoYo » 16.05.2012 12:14

Niestety nie mam możliwości przymiarek :(

Muszę zdać się na doświadczenie innych :wink:

W razie czego mam nadzieje że w ostateczności kupię SPORTAC 420
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.05.2012 17:00

WoYo napisał(a):
w ostateczności kupię SPORTAC 420

Zwróć ew uwagę na cybanty w /w pudle. Są wersje z małym zwykłym cybantem (może być wąski rozstaw) lub z tzw cybantem do szybkiego montażu-polecany i wygodniejszy do montażu.

Jeśli masz trochę czasu może trafię klienta i sprawdzę czy 190 cm byłoby OK
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.05.2012 17:05

tajemniczy napisał(a):Witam,

szukam jakiegoś używanego zestawu do zamontowania w samochodzie OPEL VECTRA C Caravan (kombi)

Bagażnik musi być montowany na relingach dachowych.

Poleci ktoś coś używanego, w miarę dobrego, żeby dojechało do CRO i z powrotem ;-) wszystko będzie używane sporadycznie więc nie potrzebuję nowej sztuki.

;-)

Dodaję info, że to auta ma reling zintegrowany, bagażniki od zwykłego relingu nie nadają się. :!: :!:
Zależy co chcesz na nim montować, jeśli coś lekkiego i niskiego, możesz zaryzykować i kupić nowy polski bagażnik w cenie poniżej 300 zł. Ja go nie polecam, ale czasami :wink: zdaje egzamin i nie spada.
Najtańsze katalogowane to wydatek ok 350 zł
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 69
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone