Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Babskie wakacje 2010

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
morgana
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) morgana » 08.02.2011 21:57

Zasiadam i ja, tym bardziej, że w tym roku też sama z przyjaciółką do Chorwacji jadę :mrgreen: . Ale że z nas księżniczki do wożenia, to musimy autokarem w podróż się wybrać :twisted: .
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 08.02.2011 22:53

Świetny pomysł, super wyprawa... zazdroszczę :( :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.02.2011 23:20

Jestem, witam. Dołączam do czytaczy. :lol:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.02.2011 01:36

Babskie wakacje , ale poczytać chyba mogę :?:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 09.02.2011 08:54

piotrf napisał(a):Babskie wakacje , ale poczytać chyba mogę :?:

tylko spódniczkę proszę załóż :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 09.02.2011 08:57

Iwonab to już 9-ta a tu ani słowa...........pobudka !!! :D
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 09.02.2011 08:58

A w stringach się nie da ?
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 09.02.2011 09:01

Dudek2222 napisał(a):A w stringach się nie da ?

jak nie uwierają, to spoko ;)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 09.02.2011 09:58

Babskie wakacje beze mnie? Nie może być, już się rozsiadam wygodnie i czekam na ciąg dalszy.
Heterka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heterka » 09.02.2011 10:09

Jak ja wam zazdroszczę tych babskich wakacji. - od dawna o takich marzę, ale na razie to nie realne. Mój małżonek by mnie samej nie puścił - tylko nie wiem czy by mu chodziło o auto czy o mnie ? Czytam z uwagą.
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 09.02.2011 18:59

Jestem i ja :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.02.2011 19:19

Od kilku lat jeżdżę na babskie :D długie weekendy "bożociałowe", ale na wakacje, jak dotąd tylko w gronie mieszanym. No, chyba że teraz, "zabiorę" się z Wami :D. Mogę?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.02.2011 19:58

Przyłączem się doczytania i ja, w końcu jestem "Panną". :lol:
Iwonab
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwonab » 09.02.2011 21:11

Jestem już. Pracuję, a do tego muszę się wykłócać z synkiem o komputer, bo ten ma przerwę międzysemestralną i jest w domu

Kilka zdjęć z Mlini. Zachwycała nas bujna roslinność, która wyróżnia całą południową Dalmację od innych części wybrzeża

Obrazek

Obrazek

Po południu autobusem odjeżdżającym spod naszego mieszkania jedziemy do oddalonego o 8-10 km Dubrownika. Bilet kosztuje 10 kun To lepsze rozwiązanie niż szukanie parkingu w zatłoczonym mieście.
Kupujemy bilety(70kun) i idziemy podziwiać miasto z murów obronnych. Miasto cudne. Nic dziwnego, że nazywane jest perłą Adriatyku. Zachwycamy się nim, siostra robi mnóstwo zdjęć. Ona zawsze jest naszym wycieczkowym fotografem.
Kolacja na tętniącej nocnym życiem starówce i ostatnim autobusem wracamy do domu. Tym samym autobusem codziennie wracało wiele włoskich rodzin. Było hałaśliwie i wesoło.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Można i tak plażować :)

Obrazek

Następnego dnia raniutko wyjeżdżamy na wycieczkę do Czarnogóry. Na granicy stoimy prawie pół godziny. Chyba trafiłyśmy na zmianę celników. Jedziemy wzdłuż Boki Kotorskiej, po drodze podziwiając kościółki na dwóch wysepkach

Obrazek

Obrazek
Perast

Jest nasz cel: Kotor. Klimatyczna starówka bez tłumów turystów. Chodzimy wąskimi uliczkami podziwiając jednolitą, spójną architekturę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kierujemy się w stronę twierdzy. Zaopatrzone w wodę do picia ( z góry leje się trzydziestostopniowy żar) i paczkę herbatników pniemy się w górę pokonując stopnie, których według przewodnika Pascala jest 1426 Z góry wspaniale prezentuje się Zatoka Kotorska otoczona ciemnymi górami i starówka z ceglastymi dachówkami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
fortyfikacje

Obrazek
tam na samej górze byłyśmy :D

Wracając z Czarnogóry postanawiamy skrócić sobie drogę. Udajemy się w stronę przeprawy promowej. Kupujemy bilet i po chwili oglądamy Bokę Kotorską z pokładu promu. Kilka minut i znowu na lądzie. Po drodze robimy zakupy w jakimś markecie. Ceny wydają się niższe niż w Chorwacji. Wybieramy kilka gatunków piwa dla naszych mężczyzn, którzy spędzają wakacje w deszczowej Ojczyźnie.
Po dużym wysiłku fizycznym padamy jak kawki. Wcześnie rano z siostrą planujemy pojechać na górę Srd, żeby sfotografować Dubrownik. Z tej góry ostrzeliwano miasto w czasie wojny na Bałkanach.
Dziecko się buntuje i woli pospać dłużej niż mieć zdjęcia z pięknym miastem u stóp. Zostawiamy auto na małym parkingu przy Jadrance i idziemy na górę pieszo. Jest wcześnie, ok. 8 rano- upał nie doskwiera jeszcze. Miasto prezentuje się bajecznie. Siostra robi dziesiątki zdjęć. W tym czasie co kilka minut podjeżdża jakaś taksówka z rodziną Włochów, Niemców lub Rosjan. Wyskakują na moment z samochodu , taksówkarz robi im zdjęcie i odjeżdżają. Zaliczają kolejny punkt programu ?

Obrazek

Obrazek

Wracamy do Mlini.
cdn... w weekend :lol:
Pozdrawiam wszystkich cromaniaków i do następnego spotkania na forum
Ostatnio edytowano 12.02.2011 19:35 przez Iwonab, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.02.2011 21:37

Iwonab napisał(a):cdn... w weekend :lol:

To sadyzm jest po prostu :!: :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Babskie wakacje 2010 - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone