Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Babiogórski Halloween 2009

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.10.2009 21:23

Witam!

Babia Góra nieraz już była na forum przedstawiana. Nawet w tym temacie pojawił się niegdyś mój post z minirelacją z wycieczki na Babią.

Dziś wracam do tematu tej pięknej góry, gdyż właśnie dziś ja i Wojtek Franz zrobiliśmy sobie "Babiogórski Halloween" 2009 :wink: .

Ze wszystkich moich wyjść na Babią Górę, a było ich łącznie osiem (z czego trzy w tym roku) to dzisiejsze było bez wątpienia najbardziej niesamowite i widokowe.

Mam nadzieję że Wojtek Franz zgodnie z obietnicą okrasi ten temat swoimi fotkami. :)
Widziałem, że dwie już pojawiły się w "zimowym" temacie, choć zastanawialiśmy się czy to już zima czy jeszcze jesień :wink:
Czekam więc z niecierpliwością, choć widziałem to wszystko dziś na żywo.

Pozdrawiam
Mariusz Interseal
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.10.2009 22:34

Interseal napisał(a):Mam nadzieję że Wojtek Franz zgodnie z obietnicą okrasi ten temat swoimi fotkami. :)

Ba! Kiedy nie wiem, co masz zamiar napisać. ;)
Spodziewałem się jakiegoś tekstu w rodzaju:
"Wyruszyliśmy z Krowiarek (bądź przełęczy Lipnickiej) płajem w kierunku Markowych Szczawin"

Obrazek

albo "lekko pobielone drzewa zwisały nad nami"

Obrazek

czy też "Mokry Stawek odbijał nieco mglisty jeszcze świat" ;)

Obrazek

Bo nie wiem, które fotki wkleić. ;) Szkoda, że nie można edytować wzajemnie swoich wpisów...

Pozdrawiam,
towarzysz wędrówki 8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.10.2009 23:00

:D Czyli czeka nas Babia Góra na dwa głosy :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.10.2009 23:51

Janusz Bajcer napisał(a)::D Czyli czeka nas Babia Góra na dwa głosy :D

Liczę przede wszystkim na głos Mariusza. Natomiast, owszem, za fotki jestem odpowiedzialny osobiście, bo Mariusz pozwolił sobie na luksus zostawienia sprzętu w domu. ;)
Może dlatego, że przeze mnie wyjeżdżał z domu dwie godziny później niż to sobie zaplanował, jako że czekał na mnie w Bielsku. Dla mnie zaś - ta pora była okrutnie wczesną. Ba! - musiałem wstać w środku nocy.
W każdym razie - wycieczka się udała. A teraz zobaczymy, czy się uda ją zrelacjonować w sensowny sposób - idąc na absolutny żywioł krzyżujących się wpisów. :twisted:

Pozdrawiam i padam na wyrko,
Wojtek Franz
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 01.11.2009 02:05

"Szczekam" na zdjęcia. :wink:
I zazdroszczę, że byliście!
Pozdrówka! :D
Ostatnio edytowano 05.11.2009 09:10 przez mutiaq, łącznie edytowano 1 raz
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 01.11.2009 05:41

zapowiada się dużo fajnych zdjęć i dowcipnych komentarzy :D Panowie zapewne nieświadomie ale świetnie się uzupełniacie...... :D czekam na więcej
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 01.11.2009 09:49

Interseal napisał(a):Ze wszystkich moich wyjść na Babią Górę, a było ich łącznie osiem (z czego trzy w tym roku) to dzisiejsze było bez wątpienia najbardziej niesamowite i widokowe.

Witam
Kiedyś w maju wchodząc na Babią Górę "spotkałem" trzy pory roku. Była wiosna i podchodząc od strony Zawoi na przełęcz Krowiarki można ją było spotkać, piękne wiosenne kwiaty. Na przełęczy temperatury jak w pełni lata. Niektórzy w bluzeczkach na ramiączkach i sandałkach.
Po minięciu strefy lasu i wejściu w kosodrzewinę spotkaliśmy zimę. Śniegu jeszcze około 30-40 centymetrów na szlaku, obok szlaku jeszcze więcej. To są uroki Babiej Góry. Za każdym razem inna, i co innego nam pokazuje.

Pozdrawiam
Rafał
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.11.2009 20:35

Witam!

Temat rzucony, ale czas wziąść się od początku, chronologicznie.

Pomysł wycieczki zaświtał mi w głowie w piątkowe popołudnie.
Tego samego dnia o godzinie 22:48 otrzymałem email tej treści (w skrócie) :wink:

" (...)
- jeśli jedziesz autem
- jeśli ścierpiałbyś moje towarzystwo
- jeśli mógłbyś zabrać z dworca PKP np. w B-B pasażera
to chętnie zabrałbym się z Tobą na Babią.
(...)

Wojtek
"

Moja odpowiedź była następująca:

"(...)
1. Marny ze mnie kompan dla doświadczonego turysty, bo chodzę wolno i często mam zadyszki - walczę z nadwagą ;-)
2. Wycieczka może być nudna bo jestem małomówny i nieśmiały ;-)

Jeżeli Ci to nie przeszkadza, to jutro o 6:30 na dworcu PKP w Bielsku -
trzydrzwiowy Golf III z boxem na dachu i wysoki facet w czerwonej kurtce
będzie na Ciebie czekał.;-)
(...)"

Rankiem podjechałem na dworzec i przed przyjazdem pociągu w umówionym kolorze kurtki kręciłem się przed dworcem.
Pociąg przyjechał.

Z pewną lekką nutką niepokoju wypatrywałem faceta, którego znam tylko, ale zarazem przede wszystkim z tego zdjęcia :wink: :

Obrazek

Okazało się, że nie taki niedźwiedź straszny... :wink: Pakujemy się do samochodu i w drogę. Kierunek Zawoja przez Żywiec.

Zastanawiałem się po drodze, czy Wojtka można jeszcze czymś choć ciut zaskoczyć... i udało się!
Kiedy w Stryszawie skręciłem na Przysłop skracając w ten sposób drogę i zostawiając z boku Suchą Beskidzką i Maków Podhalański usłyszałem:

"Nie jechałem jeszcze tą drogą" :wink: :D

Serpentynami zdjeżdżamy z Przysłopia do Zawoi. Babia w chmurach. Pocieszamy się, że chmury są nisko i niezbyt gęste. Jeszcze chwila i parkujemy na Krowiarkach.

Wyruszyliśmu płajem w kierunku Markowych Szczawin. Lekko pobielone drzewa zwisały nad nami. Mokry Stawek odbijał nieco mglisty jeszcze świat. :wink: .
Pod nogami chrupały zmarznięte liście, a ścięte porannym mrozem kałuże rozłamywały się pod moim ciężarem.
Pomiędzy drzewami przebijał widok w kierunku Mosornego Gronia i piękną karmazynową jesień.
W miarę upływu czasu i nabierania wysokości niebo zdawało się być coraz bardziej niebieskawe.

Franz robił trochę zdjęć używając nie dwóch palców i zębów, lecz obu dłoni :D .

Długi i nudny zazwyczaj odcinek niebieskiego szlaku Wojek zapełnił opowieściami o ferratach w Dolomitach, Austrii i wyprawie z Bercikiem.
Nawet nie wiem kiedy staneliśmy przy pierwszych stopniach odchodzącego w górę żółtego szlaku.

"Szlak zamknięty do odwołania" widniał napis na tablicy...

"To co? Odwołujemy?" - zapytał z uśmiechem Wojtek
"Oczywiście!"

C.D.N.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.11.2009 20:44

Jeśli taki superduet rusza na szlak, jestem z Wami, chłopaki :D
"Odwołujcie" zakazy i piszcie, koledzy, Wojtku i Mariuszu :D
Już nie mogę się doczekać :D

P.S. Takie "spontany" lubię! Niekoniecznie cały weekend trzeba było spędzić na cmentarzu :D
Ostatnio edytowano 01.11.2009 22:07 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 01.11.2009 20:45

Interseal napisał(a):Wojtka można jeszcze czymś choć ciut zaskoczyć... i udało się!
(...)
"Nie jechałem jeszcze tą drogą"

Mariusz - czapki z głów i przeogromne gratulacje :wink: :lol:

Interseal napisał(a):wyprawie z Bercikiem.

:?:

Kiedyś czytaliśmy już na forum "typowo-zawodowe" :D relacje, teraz przyszedł czas na nie mniej górsko-fachowy tandem..........

PS Na Babiej też kiedyś byliśmy, też oczywiście żółtym, akademickim :wink:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 01.11.2009 20:56

Choć na Babiej nigdy nie byłam, i pewnie nie będę :( (chyba że mnie ktoś zabierze :wink: :lol: ) to z chęcią wędruję z Wami :D

Taki duet... nie można tego przegapić :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.11.2009 21:08

Czekamy na wpis Wojtka :wink: :D
Wedera
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wedera » 01.11.2009 21:46

Mnie Babia Góra nauczyła że w góry należy zakładać na nogi odpowiednie buty a nie adidaski. Moje zejście z Babiej przez złe obuwie zakończyło się poważnym urazem obu paluchów, a tylko niewinnie zahaczyłam nogą o "kamyczek" moje paluchy przez miesiąc były fioletowe, a na nowe paznokcie czekałam pół roku, oj bardzo bolało, bardzo. Jak dziś widzę ludzi na trasie np. w sandałkach to jestem pełna podziwu dla ich niefrasobliwośći.
Ale Babia jest tak piękna i te cudowne widoczki. Znam osoby które muszą na nią wejść przynajmniej jeden a razy w roku. Z ciekawością poczytam też Waszą wspólną relację , a zapowiada się ciekawie. Pozdrowienia
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.11.2009 21:46

Interseal napisał(a):Z pewną lekką nutką niepokoju wypatrywałem faceta, którego znam tylko, ale zarazem przede wszystkim z tego zdjęcia :wink: :

Obrazek

Okazało się, że nie taki niedźwiedź straszny... :wink:

Niestety, nie dysponuję odpowiednim zdjęciem, żeby przedstawić we właściwym świetle znanego w pewnych kręgach Interseal'a M. ;)

Za to może przedstawię okrutną prawdę z mojego punktu widzenia.
Myślałem o jakimś dwudniowym wypadzie w nadchodzącym tygodniu. Kiedy jednak meteo-wróżbici ogłosili koniec ładnej pogody na poniedziałek, zdecydowałem się na jednodniowy wyskok w sobotę. Otworzyłem mapę oraz internetowy rozkład jazdy PKP i po chwili wniosek nasunął się oczywisty. Analogicznie do tego, jak kapral wyjaśniał żołnierzowi zagadnienie czasoprzestrzeni:
- Weźmiecie łopatę i będziecie kopać rów od tego drzewa do południa!
tak i ja postanowiłem zacząć trasę w Rajczy, a zakończyć o zmroku.

Ale krótko przed jedenastą wieczór, Mariusz w wątku zimowych impresji przyznał się do babiogórskich planów. No, to wysmarowałem mu tego maila i poszedłem przygotować prowiant. W tym czasie zapukał do mnie rozsądek, przypominając:
- w tym roku jeszcze nie byłeś w górach (OK, w polskich górach),
- w listopadzie zeszłego roku byłeś na Babiej,
- może byś tak polazł tam, gdzie dawniej cię nie było?..

W takim razie poślę Mariuszowi maila, żeby sobie mną głowy nie zaprzątał i jechal spokojnie sam. Cóż, kiedy w skrzynce była już jego odpowiedź. W zaistniałej sytuacji postanowiłem nie mącić, tylko nastawiłem dwa budziki, by na pewno nie wystawić do wiatru wysokiego faceta w czerwonej kurtce.

Interseal napisał(a):Wyruszyliśmu płajem w kierunku Markowych Szczawin. Lekko pobielone drzewa zwisały nad nami. Mokry Stawek odbijał nieco mglisty jeszcze świat. :wink: .

Franz robił trochę zdjęć używając nie dwóch palców i zębów, lecz obu dłoni :D .

Wszystkie fotki z tego odcinka, którymi dysponuję, już wrzuciłem.
Ale mogę rzucić czymś na wyrost:

Obrazek

RIMG0087.JPG

RIMG0091.JPG

kulka53 napisał(a):Interseal napisał(a):
wyprawie z Bercikiem.

:?:

Tego na piśmie nie dam. ;)

Pozdrawiam,
towarzysz babiogórskiej tułaczki
Ostatnio edytowano 01.10.2013 16:19 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.11.2009 23:36

Franz napisał(a):
Za to może przedstawię okrutną prawdę z mojego punktu widzenia

Prawda okrutna. Czuje się strasznie... :wink:
..ale żeby nie było... trzy razy pytałem w drodze powrotnej na dojeździe do Żywca:
- "Zawieźć Cię do Rajczy, Ujsół cz Milówki, jeszcze wcześnie, więc połazisz trochę?"
-"Nieeee. Będę szybciej w domu. To też jest plus."
:wink: :D

Franz napisał(a): Wszystkie fotki z tego odcinka, którymi dysponuję, już wrzuciłem.
Ale mogę rzucić czymś na wyrost:

Rzucone na wyrost trzy zdjęcia to:

1. Początek podejścia żółtym szlakiem. Z tyłu widać tabliczkę z informacją o zamknięciu szlaku. Czy kwalifikował się do zamnkięcia? Nie wiem. Nie znam się na tym. Było trochę lodu w jednym miejscu przy łańcuchach. Początkiem czerwca, gdy otwarto szlak było tam chyba ciut bardziej ślisko w niektórych podejściach.

2. Drewniane stopnie. Podobno jedyne w Beskidach - tak czytałem. Jeżeli nie prawda - proszę o korektę. Czytałem kiedyś gdzieś w sieci opis szlaku i ktoś te stopnie liczył i podawał odległość ilością stopni właśnie.

3. Szumiąca Woda - bardzo ładnie szumiała i jeszcze lepiej wyglądała tego dnia.

Wychodzimy nad granicę lasu do tak zwanej Kotlinki. Po drodze obchodzimy pozostałość ataku zimy, złamane drzewo przegradzające nam szlak.
Oszronione stoki, kosówka i gołoborza srebrzyście lśnią w słońcu. Szlak wypłaszcza się teraz na moment.
Mijamy kolejną tablicę ścieżki edukacyjnej.
Skręcamy teraz w lewo i do góry. Pierwsze dłuższe podejście w jarzębinowym lasku. Z każdym krokiem wyżej i wyżej. Widoki coraz piekniejsze, choć nie wykraczające jeszcze poza strome ściany Kotlinki. Gdzieś nad głowami na niebieskim już przestworzu nieba leci samolot.
Pięknie!!!

Dobrze że Wojtek podziwiając okoliczne widoki i przyrodę oraz robiąc zdjęcia dość często przystaje. Dzięki temu trzymam się w średnio stałej odległości, oczywiście za nim. :)

Jeszcze tylko najbardziej stromy (z tych nieubezpieczonych) odcinek szlaku i wychodzimy na wypłaszczenie przed pierwszymi łańcuchami.

C.D.N.

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Polska

Babiogórski Halloween 2009
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies