Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

B i H - Dubrovnik - Czarnogóra (wrzesień-październik 2009)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 11.10.2009 12:45

To moje w takim razie nie było zapakowane :lol: bo dostałem je tak jak je widzisz, ale skoro Twoje wyglądało identycznie po rozpakowaniu to widocznie to jest Bośniackie Cevapcici :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.10.2009 12:51

" - Panie , co się pan czepiasz ? Jedzenie nie jest do wyglądania ! " - Alternatywy 4
:lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 11.10.2009 13:10

Opuszczamy Mjedugorje i kierujemy się na wodospady Kravica. Z informacji z forum nie było kłopotu tam dotrzeć, zjeżdżamy wąską drogą nad same wodospady. Na parkingu pusto (z naszym stoją 4-ry samochody)
Widok wodospadów i szum spadającej wody mnie urzekły. Czuć było chłodne powietrze od wody i mgiełkę nad wodą. Na kąpiel się nie zdecydowałem (woda miała ok. 15 stopni) choć jeden śmiałek się znalazł.
Moglibyśmy tam siedzieć do wieczora i rozkoszować się widokami.
Szczerze polecam ten punkt programu, nie jest na pewno takie duże jak wodospady Krka, ale będąc tam pod koniec września była cisza i spokój (brak turystów= brak zgiełku i przeciskania się w pobliże wody), wodospady choć małe były praktycznie tylko dla nas. Po prostu rozkosz dla słuchu i wzroku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyjeżdżając z wodospadów na parkingu mijamy stojący autobus z Polski rej. GWE xxxx, a po kilku km w miejscowości Studenci mijamy opla Vectrę kombi granatowego na rej. DW xxxxx.
(może jacyś cromaniacy)

... CDN ...
Ostatnio edytowano 11.10.2009 14:03 przez bzyq74, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 11.10.2009 13:13

Bzyqu strasznie galopujesz :lol: nie nadążam :lol: zwolnij Waść :D Do wodospadów Kravica nie udało nam się dotrzeć niestety, ale plan dnia był potężnie napięty... Jest po co wracać :lol:
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 11.10.2009 13:30

:D No troszku się zagalapowałem - niedziela jest , więc jest trochę czasu aby na swieżo poprzeglądać fotki i wrzucić na forum.

Wieczorkiem coś jeszcze naskrobię, a od jutra szara rzeczywistość w pracy.
W razie możliwości czasowych chiałbym sie uporać z całym moim tematem w ciągu tygodnia.

Pozdro dla "czytelni"
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 11.10.2009 14:02

Następnym naszym punktem programu jest mała miejscowość Stolac do której docieramy po godzinie jazdy z wodospadów (50km) jadąc przez miejscowość Capljina - gdzie podjeżdżamy zobaczyć zrujnowane domy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed Stolacem (dosłownie 1 km) zatrzymujemy się przy drodze na pobliskiej nekropoli Bogomolców tzw. Radimlja gdzie idziemy obejść stare płyty nagrobne.

Obrazek

I na koniec ostatni punkt dzisiejszego dnia to miejscowość Blagaj oddalonej o ok. 7km od Mostaru gdzie jedziemy zobaczyć:
Dom Derwiszów - gorliwych Muzułmanów skupiających się na modlitwie
(wstęp: 2 euro/ 4 KM /16 kun )
oraz wypływającą koło niego ze skał rzekę Buna.
Z pieczary wylatujące i wlatujące co chwilę gołębie - ciekawe lokum na stały pobyt.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

O godzinie 19-tej docieramy na kwaterkę Mostarze.

... CDN ...
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 11.10.2009 14:32

30.09.2009r. (środa)

Mostar - Dubrovnik - Petrovac

Pobudka, szybkie śniadanko na kwaterce, pakowanie maneli, podziękowania dla właścicielki za gościnę, uregulowanie rachunku i w drogę.

Wyjeżdżamy o 8:30 i kierujemy się na południe. Mijamy twierdzę w Pocitelj (ze względu na napięty grafik nie wstąpiliśmy do niej, ale jest to pretekst aby nastepnym razem przy pobycie tam zajrzeć).
Następnie meldujemy się na granicy BiH/HR w Metkowic. Odprawa błyskawiczna, nawet celniczka chorwacka widząc polskie blachy nie chciał widzieć papierów, kiwnęła ręką powiedziawszy - Sretan put; , my - Hvala puno; i jazda.
Po pobycie w Bośni wjeżdżając do Metkovic od razu widać lepsze zagospodarowanie miejscowości chorwackich w porównaniu z bośniackimi.
Po 10 km osiągamy dolinę ujścia Neretwy do Jadranu - jest 9:30 i kierujemy się na Dubrovnik.
Po chwili decydujemy się na krótki postój przy Jadrance, aby móc rozkoszować się widokiem delty rzeki Neretwy
(cromaniacy wiedzą co to za wspaniałe widoki - te pola ładnie zagospodarowane przez winnice itp.)

Obrazek

O godzinie 11:00 osiągamy Dubrownik zatrzymując się na parkingu przed mostem Franka Tudjmana i podziwiając kunszt tej budowli.

Obrazek

i jedziemy dalej do miasta.

Parkujemy naszą skodzinę pod murami (10 kun/h)

Obrazek

oczywiscie nie mamy waluty i wysyłam żonkę aby rozmieniła euro na kuny.
Wsadzam 20 kun do automatu a tu nic, ciągle nam wypluwa banknot.

Lekka konsternacja przecież nie chcemy by nam załozyli szczęki na koło lub co gorsza wywieźli auto w nieznane.
Z pomocą przychodzą nam turysci z Niemiec u który wymieniamy na 2x10kun i automat łyka walutę. Z drugą 10-ką ten sam problem co z 20-ką - może za bardzo podniszczona :twisted: Za godzinę przyjdziemy i nakarmimy jeszcze automat bo 1h w Dubrovniku to jakby loda lizać przez szybkę :D

... CDN ...
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 11.10.2009 18:49

śledzę z zaciekawieniem:) miło powspominać wakacje:)
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 12.10.2009 16:34

To idziemy na podbój Dubrownika.
Poszlajaliśmy się po uliczkach i głównej Place (na uliczkach pustki aż miło się spacerowało).

Obrazek

Potem uderzyliśmy na lody przy wejściu (brama Pila) ; pychota 1 gała 7 kun, 2 - 12kun, 3 - 15 kun.
Oczywiście trzeba obowiązkowo przejść całe miasto po murach (wejście 50 kun od łebka). Widoki na dachy domów, port i morze zapierają dech w piersiach.

Obrazek

... CDN ....

Co ja będę tu gaworzył i się rozpisywał, to trzeba zobaczyć bo zdjęcia czy nawet filmy tego nie oddają.
Po15-tej opuszczamy miasto i jedziemy na Czarnogórę. 2 km za miastem krótki postój na kilka fotek na stare miasto z Jadranki.

Obrazek

Po drodze mijamy lotnisko (niewiele widać).
Tu Jadranka trochę zaniedbana (duzo nie równości i spękań na jezdni) - do Dubrownika Jadranka była gładka jak stół.

Kierujemy się do przejścia granicznego HK/MNE.

Szybka odprawa po str. HK i potem ok. 1km zjazd w dół to odprawy czarnogórskiej.
Tu podchodzi miła blondynka i kasuje 10 euro wjazdowego (winietka ląduje na przedniej szybie).
Potem tylko przegląd paszportów i ZK i dalej w drogę.

Po ok. 10min przebijamy się przez Herceg Novi i po ok. 10 km ustawiamy się do wjazdu na prom w Kemenari, zamiast objeżdżać cały fiord Boki Kotorskiej.

Prom kosztuje 4 euro (płaci się tylko za samochód). Płyniemy dosłownie 10 minut.

Obrazek

Szybki zjazd w Lepetane , mijamy Tivat i lecimy na Budvę, którą podziwiamy z okien samochodu (jeszcze tu wrócimy). Za Budwą zatrzymujemy się aby luknąc na wyspę Śv Stefan.

Obrazek

Do Petrovaca (celu naszego dnia jak i przyszłego 8-dniowego pobytu przybywamy o 17:30) po 250km pokonanych w tym dniu.

Lokujemy się na kwaterce i podziwiamy miasteczko z balkonu.

Obrazek

...CDN ...
jarop11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarop11 » 12.10.2009 17:53

Z zaciekawienim śledzę Twoją relację :D
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 12.10.2009 19:49

Dzięki :D , miło powitać następnego czytelnika.

W środę ciąg dalszy, bo jutro będę odcięty od kompa :oczko_usmiech:
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 12.10.2009 20:29

Aż dziw ,ze sie nie spotkalismy....w tym samym terminie byłem w tych samych miejscach...i dopiero wczoraj wróciłem do domu...;)
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 13.10.2009 22:17

mab napisał(a):Aż dziw ,ze sie nie spotkalismy....w tym samym terminie byłem w tych samych miejscach...i dopiero wczoraj wróciłem do domu...;)

To dobrze graliśmy w chowanego :D. Myśmy wrócili 9-tego w piątek. Pozdrawiam 8).
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 14.10.2009 21:59

Mówi się trudno..;(...ja nie skorzystałem z promu tylko objechałem całą zatokę..a widok Kotoru nocą to jest co stoi mi w oczach do tej pory..:) jak zdobędę się na napisanie relacji to pokarzę to na fotkach...:)
ale miło mi oglądać i Wasze wojaże...:)
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 15.10.2009 09:27

01.10.2009r. (czwartek)

Dzisiaj dzień plażowania. Od rana słonecznie i ciepło.

Obrazek

Rano lecę po świeże pieczywko do marketu VOLI. Spędzam tam godzinkę patrząc co mają na półkach i za ile.
Ceny jak w Polsce z wyjątkiem wyższej ceny za mięso i wędliny (8-12 euro/kg) oraz mleko w kartonie (1 euro).
Szybkie śniadanko i na plaży meldujemy się ok. południa.
Lokujemy się na leżaczkach (cena 2 euro/leżak) przy kamiennym domu pośrodku plazy w Petrovacu i zażywamy kąpieli słonecznej.

Obrazek

Plaża pusta :D , naliczyłem ok. 50 osób na plaży i w wodzie.

Obrazek

Temperatura powietrza 26, wody 23, lekki wiaterek po prostu żyć nie umierać.

Obrazek

Plaża cała w drobnych kamyczkach (trochę kłują w stopy po wyjściu z wody). W tle zlewające się dwie wysepki w zatoczce.

Obrazek

Siedzimy sobie na plazy do 17-tej. Potem powrót na kwaterkę i zmycie z siebie solanki.
Dzień upłynął na totalnym lenistwie.

... CDN ....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

B i H - Dubrovnik - Czarnogóra (wrzesień-październik 2009) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies