Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Azbest na plaży.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
DziadekJanusz
Turysta
Azbest na plaży.

Nieprzeczytany postnapisał(a) DziadekJanusz » 25.04.2024 18:23

Myślę, że wiadomość mocno szokująca, jeśli w niewłaściwym dziale, proszę o przeniesienie. Nie wiem, czy tu można podawać linki, jeśli nie, proszę poprawić. Ja to znalazłem na https://www.morski.hr/azbestna-devastac ... noj-plazi/

trochę przetłumaczę. Najpierw tytuł: Dewastacja azbestu w Vranjic – czy pływałbyś na tej toksycznej „plaży”?

A w materiale:

To co jest obecnie plażą miejską, jak wynika z artykułu, jest wysypiskiem odpadów azbestowych, jakie pozostawiła po sobie firma Cemex. Odpady zostały z lekka przysypane, problem w tym, że dzieci lubią czasem dołek wykopać.

Wiem, azbest nie rozpuszcza się w wodzie, ale czy w takich warunkach nie pyli? Tak mi się przypomina z drugiej strony Splitu, gdzie w Dugim Racie nie potrafią się uporać z odpadami z dawnej fabryki Dalmacia. I co można znaleźć na https://www.dugirat.com/novosti/76-gosp ... t-tvornice

Produkowano tam cyjanoamid, a później spieki żelaza. A gdzie były hałdy odpadów?

Może warto byłoby pokazać na forum miejsca, w których argument ekologiczny byłby o ile nie czynnikiem do rezygnacji, to przynajmniej argumentem w dyskusji nad ceną kwatery?
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 25.04.2024 18:36

Raczej na tej plaży turystów nie odnajdziesz. Ktoś wpadł na pomysł żeby usypać plażę na poprzemysłowym terenie. Z jednej strony jakieś stare hale fabryczne a z drugiej cementownia. https://maps.app.goo.gl/72pC69JBD8STsqJSA
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 25.04.2024 22:26

DziadekJanusz napisał(a):czy w takich warunkach nie pyli?

Nie przesadzajmy. Azbest w postaci eternitu leżał (i czasami wciąż leży) na milionach domów i jakoś nie pomarliśmy od tego. Na pewno pył azbestowy jest niebezpieczny, ale w tej postaci zagrożenie jest naprawdę nieduże. Dla porównania, na dnie płytkiego Bałtyku leżą tysiące ton gazów bojowych, które mogłyby zabić miliony ludzi, a jakoś nie odstrasza to turystów.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne