napisał(a) FUX » 26.02.2006 08:31
Ten temat "wypłynął" w zeszłym roku na Forum, lecz jakoś nie mam szczęścia doszukać.
Samemu jeżdżę dużo (60 000 km/rocznie) i wyznaję zasadę, że tak jak sobie, trzeba dać również autu.
Jeżeli przeglądy są co 20 000 km to na nie jadę, opony zimowe zakładam. Filtry przeciwpyłkowe, płyny, wycieraczki, tankowanie w sprawdzonych stacjach niekoniecznie BP,Shell, Jet, etc. Z uwagi na "mały przerób" tych stacji, jakość paliwa pozostawia do życzenia. Najczęściej woda w paliwie. Mnie to na szczęście nie spotkało. Znajomy wyrzucał fitr paliwa z auta, aby móc dalej jechać do najbliższego sewisu.
Sprawdzajcie ciśnienie w ogumieniu (zimnym!!!!) i to w minimum dwóch miejscach. Miałem ostatnio przypadek, że różnica sięgnęła 0.8 atm na różnych manometrach.
Różne stacje serwisowe praktykują na przełomie wiosny i lata akcje serwisowe, polegające na darmowym lub za niewielką odpłatnością przeglądzie. Warto skorzystać. O ubezpieczeniach napisano wyżej.
I najważniejsze. Jedźmy bezpiecznie, unikajmy dziur
i śpijmy po drodze!!!!!
Jazda z centrum Polski pod Dubrovnik jednym cięgiem to moim zdaniem szukanie guza.
Średnia cena noclegu w Cro (okolice Plitvic) 10 euro od głowy chyba nikogo do ruiny nie doprowadzi.
Życzę wszystkim 000000000000000000000 awarii i bezpiecznych powrotów.
FUX