Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Awaria auta w splicie - prośbą o pomoc

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jareeq
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareeq » 19.09.2014 22:35

ołowiany napisał(a):Cytuję:

"Co prawda falowanie wrocilo po paru tygodniach ale w o wiele mniejszym nasileniu stad sie cieszylem ze jest ok... niestety teraz stalo sie co sie stalo."

Bez urazy...

Juz nie wiem co ci napisac - przyznaje sie - od kad mam ten samochod obroty na zimnym silniku faluja, w zeszlym roku tez falowalo , w poprzednim tez, i przejechalem w sierpniu do i z vodic, poczytaj forum forda, wiekszosc opinii jest taka ze 'ten typ tak ma'. Dalej nie wiem dlaczego doszukujesz sie zaniedbania i co to pomaga mnie lub komu innemu w przyszlosci ?
'Faluja ci od lat obroty - trzymaj sie blisko domu' ? zlituj sie....
Jareeq
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareeq » 20.09.2014 10:48

Niestety do leona nie moge sie dodzwonic - myslicie ze moge napisac do niego polskiego smsa ?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 20.09.2014 11:07

Jareeq napisał(a):Niestety do leona nie moge sie dodzwonic - myslicie ze moge napisac do niego polskiego smsa ?

Jak najbardziej.
Jareeq
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareeq » 20.09.2014 11:57

Dzieki - napisalem i czekam - chcialem go poprosic o przelamanie lodow ze znalezionym serwisem forda, zawsze to lepiej jak zadzwoni ktos miejscowy :-)

Ludzie z forum ford hr wskazali miejsce
Jareeq
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareeq » 22.09.2014 14:45

Samochod przewieziony do Auto Sliv, gosc przyjazny swietnie mowi po angielsku, zalatwil tania lawete i podwiozl mnie do centrum splitu na dworzec. W polsce juz bym sie zastanawial czy aby nie sa zbyt mili, tutaj mam wrazenie ze sa poprostu ok - zobaczymy co poiwedza. Wszystkie poruszane tutaj sprawy gosc wymienil jednym tchem, mam wrazenie ze jest dobrze zorientowany - specializuja sie w fordach.
Do Leona udalo mi sie dodzwonic w zasadzie zadzwonila do mnie jego zona :-) - sa bardzo w porzadku. Czlowiek z warsztatu byl jednak na tyle ok ze nie byla mi potrzebna pomoc wiec zadzwonilem i podziekowalem .
Jak tylko cos zdiagnozuja lub uda sie naprawic - dam znac kogo mozna polecic, napewno tez napize kogo omijac
Pozdrav
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 23.09.2014 21:00

Oby wszystko dobrze się skończyło :)
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 27.09.2014 20:00

Parę dni minęło, jak sytuacja się przedstawia, naprawili autko?
Jareeq
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareeq » 28.09.2014 18:16

Pierwsze co - dotarliśmy do domu wczoraj.

Jak pisałem wcześniej przeholowałem samochód do drugiego serwisu w którym okazało się coś zaskakującego.

Powodem awarii był ... alarm który został zamontowany w samochodzie w 2008 roku - przed moim zakupem.
Instalacja została zrobiona w tak niechlujny sposób że powodowała zwarcia i podawała fałszywe błedy diagnostyczne, ostatecznie zwarcie spowodowało wywalenie się elektroniki między innymi w zaworze egr. Dodatkowo - tak jak przewidział jeden kolega wcześniej - tankowanie na stacji Petrol jest najgorszą możliwą opcją i diesel i benzyna - wystrzegajcie się ich jak zarazy dobre paliwo jest na Ina, Crodux, Tifon i Omv.

Wracając do sprawy, od poniedziałku do czwartku pojawiały się nowe problemy i nowe rozwiązania, trochę nie miałem wiary w tą robotę bo wyglądało jak gdyby mnie chcieli naciągnąć, wszystko było sprawdzane i wymieniane, alarm został usunięty (zawsze mnie wkurzał, a patrząc na problemy jakie z nim mają inni - lepiej go nie mieć). Trochę wpadałem w huśtawkę nastrojów bo coś prawie działało a potem trzeba było zastanawiać się nad lawetą i od nowa. Naprawa wyszła dosyć drogo ale patrząc na ceny części w Chorwacji i ceny lawetowania i naprawy w Polsce myślę że to najlepsza z najgorszych opcji.
Samochodem ze Splitu przejechaliśmy z powrotem do Baskeij Vody w piątek, spakowaliśmy czamadany bo pogoda i tak była z zębami, przespałem się jeszcze 3 h i wieczorem ruszyliśmy z powrotem do Polski. Z mini drzemką w Austrii 1208 km wyszło trochę powyżej dwunastu godzin. Samochód nie sprawiał już żadnych problemów choć jeszcze dzisiaj miałem lekkiego pietra czy odpali (choć odpalałem go już z 10 razy od czasu naprawy) :-)

Jeśli ktoś z was będzie miał zepsuty samochód Ford w Chorwacji w okolicach Splitu a laweta jest ostateczna opcją to są tam 2 polecane nieautoryzowane serwisy Boro w Kastel i Auto Sliv (w tym byłem) w Splicie na Vukowarskiej. Jedynym autoryzowanym serwisem który jest polecany jest Kong w Siberniku. Unikajcie jak ognia Ford Grand Auto w Splicie i szczególnie Auto Service Topic w Baskiej Vodzie (potrafią naprawić tylko klocki hamulcowe).

Dobrze że nie popadliśmy w anemię i nie przesiedzieliśmy smutni całego wyjazdu w pokoju. 3 dni zeszły na załatwianiu spraw z samochodem 3 dni były wietrzne lub deszczowe a 8 spędziliśmy na plaży, no i wróciliśmy dzień wcześniej.

Pozdrawiam i dzięki za wsparcie
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 28.09.2014 18:49

wszystko dobre co się dobrze kończy ;) :papa:
ryszard22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryszard22 » 28.09.2014 18:51

Oby nigdy więcej...nikomu z nas. :smo: :papa:
olek111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) olek111 » 28.09.2014 19:00

[quote="Jareeq"]Pierwsze co - dotarliśmy do domu wczoraj.

Dodatkowo - tak jak przewidział jeden kolega wcześniej - tankowanie na stacji Petrol jest najgorszą możliwą opcją i diesel i benzyna - wystrzegajcie się ich jak zarazy dobre paliwo jest na Ina, Crodux, Tifon i Omv.

A jednak .... dobrze że się wyjaśniło.

Pozdrowionka
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.09.2014 20:15

olek111 napisał(a):
Jareeq napisał(a):Pierwsze co - dotarliśmy do domu wczoraj.

Dodatkowo - tak jak przewidział jeden kolega wcześniej - tankowanie na stacji Petrol jest najgorszą możliwą opcją i diesel i benzyna - wystrzegajcie się ich jak zarazy dobre paliwo jest na Ina, Crodux, Tifon i Omv.

A jednak .... dobrze że się wyjaśniło.

Pozdrowionka

Cieszę się Jareeq, że dotarłeś do domu i kłopoty się skończyły. Jednak, jeślichodzi o opinię na temat jakości paliwa, to chyba nieco przeradykalizowałeś. W ciągu 13 lat w Maroborze na Petrolu pewnie tankowałem z 25 razy i nie wiem, czemu to taki syf skoro u mnie było OKI. Teoretycznie złe paliwo może t rafić się wszędzie. Na Inie lub w Orlenie teoretycznie możesz trafić na to samo...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.09.2014 20:21

Konkretnie to co było zepsute i ile kosztowała naprawa? Wiem,że to pytanie bardziej na forum forda, ale tam rzadko bywam.

Bo jak alarm to dlaczego paliwo złe?
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 29.09.2014 21:33

ołowiany napisał(a):Konkretnie to co było zepsute i ile kosztowała naprawa? Wiem,że to pytanie bardziej na forum forda, ale tam rzadko bywam.

Bo jak alarm to dlaczego paliwo złe?

Ja też pytam, bo wątek śledzę, a trochę chaotyczne są te wnioski...? :roll:
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Awaria auta w splicie - prośbą o pomoc - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone