Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Awaria auta w Chorwacji-prosba o pomoc, pilne !!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 01.07.2012 15:03

Sol-Wagon napisał(a):dla jednego nowoczesny diesel to DPF (FAP), a dla drugiego już pompowtryski...

Stare diesle mniej więcej sprzed 2000 roku - to były silniki nie do zajechania. Co się nie wlało to jechały, a jedynym elementem względnie awaryjnym było turbo. Choć przy odpowiednim traktowaniu wcale nie było aż tak awaryjne jak dzisiaj. Dzisiaj nawet turbosprężarki są inne, wszystko jest inne. Nowocześniejsze i skrajnie małotrwałe jednocześnie.
olciap6
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciap6 » 01.07.2012 18:50

do Plitvic dojechalismy bez zadnego problemu,smielismy sie,ze skoro juz mamy ubezpieczenie obejmujace naprawe auta to pewnie nic sie nie zdarzy :)

Podsumowując te powyzsze wypowiedzi-smieszne dla mnie jest to,ze tematy polecające czy nie polecające Apartamenty, firmy turystyczne, biura podrozy itp mogą byc, a tematy polecające czy odradzające firmy ubezpieczeniowe juz sa traktowane jako reklama czy antyreklama-no zenujące...

Ku woli scislosci-PZU spisało się dobrze, jednak ich ubezpieczenie nie obejmowało naprawy wiec ponieslismy dodatkowe koszty, dlatego pomimo pelnego zadowolenia z obslugi nie polecam z nich korzystac. Nie korzystalam jeszcze z tego ubezpieczenia co teraz wykupilismy czyli Towarzystwa Ubezpieczen Wzajemnych (czy jakoś tak), ale wiem,ze warunki ubezpieczenia obejmują to na co wydalismy sporo kasy, gdyz ubezpieczenie w PZU ich wlasnie nie pokrywało.

Gdyby ktos mial jeszcze jakies pytania to piszcie, moze ktos z Was dzieki naszej historii uniknie podobnego zdarzenia.

A co tak naprawde było to pewnie sie nie dowiemy, oddamy auto,bo jest pozyczone i oby im sluzylo dalej. My w gruncie rzeczy bylismy z niego zadowoleni, gdyby nie to jedno "ale". Jak na takie wyprawy większą ekipą polecamy MAstera, bo ma mega pojemne miejsce na bagaznik, dzieki temu mielismy kupe luzu, mozna normalnie wyprostowac sie w aucie, a miejsce z tylu starcza spokojnie na pakunki-nie trzeba sie upychac.
Podsumowując-Chorwacja jest super, gdyby nie to ze auta sie w niej psują ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2012 19:05

olciap6 napisał(a):Podsumowując-Chorwacja jest super, gdyby nie to ze auta sie w niej psują ;)

Podsumowując, życzę kolejnego wyjazdu, tym razem bez awarii :idea:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 01.07.2012 19:05

auta psują się wszędzie...
krakus101
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakus101 » 01.07.2012 19:38

do Plitvic dojechalismy bez zadnego problemu,smielismy sie,ze skoro juz mamy ubezpieczenie obejmujace naprawe auta to pewnie nic sie nie zdarzy

śledzę ten wątek od początku. Bardzo się cieszę że udało się Wam wybrnąć z tej sytuacji,
Przy okazji wyszła sprawa ubezpieczenia samochodu,
a temat był o pomocy w naprawaie
pijnujcie tematu w dupę jebani znawcy, ktoś chce pomocy to pomagajcie a nie pierdodicie swoje wypociny na tema ubezpieczeń
ten ma takie a ten śmakie ważne że ekipa ma autko naprawione a wy dupki szukajcie dalej może PZU może CU a może ,CBA,FBI,FORMOZA,

piszczie dalej złamasy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2012 20:39

krakus101 :!: może trochę za ostry komentarz :idea: :twisted:

krakus101 napisał(a):do Plitvic dojechalismy bez zadnego problemu,smielismy sie,ze skoro juz mamy ubezpieczenie obejmujace naprawe auta to pewnie nic sie nie zdarzy

śledzę ten wątek od początku. Bardzo się cieszę że udało się Wam wybrnąć z tej sytuacji,
pijnujcie tematu w dupę jebani znawcy, ktoś chce pomocy to pomagajcie a nie pierdodicie swoje wypociny na tema ubezpieczeń
ten ma takie a ten śmakie ważne że ekipa ma autko naprawione a wy dupki szukajcie dalej może PZU może CU a może ,CBA,FBI,FORMOZA,

piszczie dalej złamasy
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 01.07.2012 20:43

Ale raczej żadne ubezpieczenie NIE obejmuje kosztów napraw - z wyjątkiem takich dokonywanych na miejscu, na ulicy.
Do napraw to służy Auto-Casco, ale opłaca się głównie do nowszych aut (poniżej 10 lat), ale ono nie jest przewidziane jako "podróżne", bo kto by czekał na naprawę np. miesiąc za granicą.
Assistance to pomoc doraźna - mniej czy bardziej skuteczna, a czasem po prostu bardziej ukierunkowana na OSOBĘ aniżeli na samochód (w sensie, że dowieźć osobę gdzieś tam, auto do warsztatu, a dalej... to już zmartwienie kierowcy).
Swoją drogą, dobrze to świadczy o ubezpieczycielu (to w końcu PZU czy PTU było teraz?), a także o tym że... dali Wam moim zdaniem coś co Wam się NIE należało. :lol: Czemu? Bo Wy JUŻ byliście PO awarii, a ubezpieczenia mają to do siebie, że nie można go wykupić i skorzystać PO ZDARZENIU. Wam się udało, bo pewnie paniusie w BOK nie dopytywały. No chyba, że czegoś nie zrozumiałem, to proszę mnie poprawić :)
Tak czy siak - dla Was szczęśliwie :)
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 01.07.2012 20:52

wg mnie ban jak nic

Janusz Bajcer napisał(a):krakus101 :!: może trochę za ostry komentarz :idea: :twisted:

krakus101 napisał(a):do Plitvic dojechalismy bez zadnego problemu,smielismy sie,ze skoro juz mamy ubezpieczenie obejmujace naprawe auta to pewnie nic sie nie zdarzy

piszczie dalej złamasy
aquavita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavita » 01.07.2012 21:56

Wczoraj zacząłem czytać 1 strona, 2 strona 3.. ...
dziś myślę zacznę od końca to się w końcu dowiem co się zepsuło
coś tam się znam i kable ...nie ma szans
Czytając wątek przypomniała mi się zabawa z podstawówki "podaj dalej"
czyli nie zawsze pierwszy temat jest na końcu i tak jest niestety tutaj
Najbardziej mnie rozbawiło żądanie paragonów aby uwiarygodnić historię
zarzucanie komuś reklamy samemu podając link w każdym wpisie to....ale w końcu i Żylinowski mawiał "nie ważne co byle mówili " więc była okazja zaistnieć..
Cieszę się że w końcu się udało ,bo sam miałem kiedyś problem z smażącym się paskiem uszkodzonej klimy ,ale nie piszę dalej bo nie mam już paragonu z naprawy :wink:
Teraz mam tylko dylemat czym jechać starym sprawdzonym galaxy 2002 (Cro 6 razy) czy dopiero kupionym Mondziakiem 2009??
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 01.07.2012 22:05

olciap6 nie przejmuj się głupimi komentarzami , wpisami i włącz ignora.
Cieszę się z wami że wszystko dobrze się skończyło i każdemu jak najmniej takich przygód , stresu i nerwów życzę.

Pozdrav :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.07.2012 22:25

aquavita napisał(a):Wczoraj zacząłem czytać 1 strona, 2 strona 3.. ...
dziś myślę zacznę od końca to się w końcu dowiem co się zepsuło
coś tam się znam i kable ...nie ma szans
Czytając wątek przypomniała mi się zabawa z podstawówki "podaj dalej"
czyli nie zawsze pierwszy temat jest na końcu i tak jest niestety tutaj
Najbardziej mnie rozbawiło żądanie paragonów aby uwiarygodnić historię
zarzucanie komuś reklamy samemu podając link w każdym wpisie to....ale w końcu i Żylinowski mawiał "nie ważne co byle mówili " więc była okazja zaistnieć..
Cieszę się że w końcu się udało ,bo sam miałem kiedyś problem z smażącym się paskiem uszkodzonej klimy ,ale nie piszę dalej bo nie mam już paragonu z naprawy :wink:
Teraz mam tylko dylemat czym jechać starym sprawdzonym galaxy 2002 (Cro 6 razy) czy dopiero kupionym Mondziakiem 2009??

Sąsiedzie im starsze tym lepsze ;)
Ja jadę Golfem z 1998 roku ;)
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 02.07.2012 09:29

Poproszę o link lub inne szczegółowe namiary na ubezpieczenie obejmujące KOSZTY NAPRAWY.
Osobiście nigdy się na takie nie natknąłem - ale też nigdy szczególnie nie szukałem, zakładając, że takich nie ma (byłyby nieopłacalne w ogóle dla ubezpieczyciela) czy trzeba robić specjalny przegląd przed.
Czy poporstu jedziemy, na miejscu zamieniamy z bagażnika felrny komp, cewki, sprężarkę turbo - wymieniamy na koszt ubezpieczyciela a po porocie te nowe sprzedajemy na aalgero. :D :twisted:
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 02.07.2012 09:48

Mariusz_M - nie ma takiego ubezpieczenia :) No, może poza Auto-Casco, ale to przecież inna historia :)
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 02.07.2012 11:13

Nie dziwię się, że jeden z userów wkurzył się i ... dostał kartonik.
Wątek założony był w sprawie pomocy technicznej, a nie porad ubezpieczeniowych. O ubezpieczeniach dyskutujemy w innym wątku
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.07.2012 15:34

skywalker_01 napisał(a):Nie dziwię się, że jeden z userów wkurzył się i ... dostał kartonik.
Wątek założony był w sprawie pomocy technicznej, a nie porad ubezpieczeniowych. O ubezpieczeniach dyskutujemy w innym wątku

Kartonik od Admina dostał nie za wkurzenie, lecz za słownictwo :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Awaria auta w Chorwacji-prosba o pomoc, pilne !! - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone