Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Awaria auta w Chorwacji-prosba o pomoc, pilne !!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 29.06.2012 21:38

Olcia trzymam kciuki :wink: Jutro będzie git!!! Powiadom jak wyszlo :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2012 22:03

ja też trzymam mocno kciuki za was i za wasze wozidło :P
olciap6
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciap6 » 29.06.2012 22:03

ojtus napisał(a):Ubezpieczyciel: PTU, wariant: Lux Europa - 160 PLN/30 dni, lub 250 PLN/rok.

dokładnie to i polecam skorzystać, naprawdę dobre warunki. Jeśli to nie Wasze auto to lepsza ta wersja 30-dniowa, po co wydawac dodatkowe pieniądze. Warunki można poczytać w internecie, wlasnie dla wersji Lux jest to super opcja.

I nie jest to zadna reklama, tylko porada po niezbyt fajnych przejsciach, których nikomu nie życzymy-bo taka sugestia tez tu padla.
Jutro dam znac co z tego wyszlo, tymczasem dzieki za wszystko !!!
Miło, ze tyle osób nam chcialo pomóc :) to naprawdę duży pozytyw na tle tycvh wszystkich przeżyc
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 29.06.2012 22:24

olciap6 napisał(a):
!!! Nigdy w zyciu nie wyjedziemy zagranice bez takiego ubezpieczenia i tego jestesmy pewni...

Taaa,
160 zeta niby nic, ale czy warto?

Kiedyś się ubezpieczałem, miałem assistance no i co?...

Pierwsze zdażenie - Chorwacja - rozwalona miska - ubezpieczenie z troszkę wyższej półki (złote, lub platynowe - skleroza) po wszelkich przeliczeniach najtaniej wyszła naprawa u mechanika poleconego przez zaprzyjaźnionego właściciela kenoby :) DUŻO taniej

Drugie zdażenie - Ukraina - no i znów miska tyle że o wiele poważniej.
Znów bogate ubezpieczenie.
No i co? Ano gdyż to było w trasie do celu proponowali - nocleg, samolot, samochód...
Proponowali iż zaholują, naprawią...
mnóstwo telefonów - jako Ukraina to nie Unia, niezły rachunek za odbieranie ich połączeń (nie powiem sami oddzwaniali proponowali coraz to lepsze rozwiązania)
Ale i tak najtaniej wychodzi naprawa u mechanika którego polecą Ci miejscowi.

W każdym ubezpieczeniu jest jakieś ale...
Koszt robocizny wliczony do assistance (tutaj do 100 euro) za części płacisz Ty, odcholują Cię do lokalnego przedstawiciela danego modelu samochodu i skroją Cię za części parę razy drożej...
Dadzą samochód zastępczy - fajnie jak jesteś na miejscu, ale w trasie? samochód trzeba potem dostarczyć do miejsca odbioru (chyba że wyższe ubezpieczenie? nie wiem nie korzystałem)

W moim wypadku gdy do celu miałem jeszcze ok. 800km mijało się to z celem, samolot też nie wchodził w grę, autko musi być odebrasne.
Hotel? jechaliśmy w grupie - zawalił bym innych,
Naprawa u autoryzowanego dealera - dopiero w poniedziałek (a jest sobota)

I tak można bez końca...

http://polskieubezpieczenia.pl/OWU/PTU/ ... e_plus.pdf

Czy się ubezpieczać? Warto?
Może tak. Komfort psychiczny - mam ubezpieczenie!!!!!

Wszystko fajnie jak się nic nie przytrafi...
I tego sobie i Wszystkim życzę :lol: :lol: (jutro wyjazd bez ubezpieczenia. Żona myśli że jest.)

Na marginesie: przy wódce po latach super wspomina się takie "przygody"
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2012 22:54

jedno co warto to jeździć autami, które się zna, i przed wyjazdem zrobić przegląd :?

olciap6

a możesz napisać z którego mechanika korzystacie? jakiś adres? telefon?

może by stworzyć wątek z namiarami na dobrych mechaników w Cro? nigdy nie wiadomo co, komu i gdzie może strzelić w aucie :idea: :!:
ojtus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ojtus » 29.06.2012 23:30

gego napisał(a):
olciap6 napisał(a):
!!! Nigdy w zyciu nie wyjedziemy zagranice bez takiego ubezpieczenia i tego jestesmy pewni...

Taaa,
160 zeta niby nic, ale czy warto?

Kiedyś się ubezpieczałem, miałem assistance no i co?...

Pierwsze zdażenie - Chorwacja - rozwalona miska - ubezpieczenie z troszkę wyższej półki (złote, lub platynowe - skleroza) po wszelkich przeliczeniach najtaniej wyszła naprawa u mechanika poleconego przez zaprzyjaźnionego właściciela kenoby :) DUŻO taniej

Drugie zdażenie - Ukraina - no i znów miska tyle że o wiele poważniej.
Znów bogate ubezpieczenie.
No i co? Ano gdyż to było w trasie do celu proponowali - nocleg, samolot, samochód...
Proponowali iż zaholują, naprawią...
mnóstwo telefonów - jako Ukraina to nie Unia, niezły rachunek za odbieranie ich połączeń (nie powiem sami oddzwaniali proponowali coraz to lepsze rozwiązania)
Ale i tak najtaniej wychodzi naprawa u mechanika którego polecą Ci miejscowi.

W każdym ubezpieczeniu jest jakieś ale...
Koszt robocizny wliczony do assistance (tutaj do 100 euro) za części płacisz Ty, odcholują Cię do lokalnego przedstawiciela danego modelu samochodu i skroją Cię za części parę razy drożej...
Dadzą samochód zastępczy - fajnie jak jesteś na miejscu, ale w trasie? samochód trzeba potem dostarczyć do miejsca odbioru (chyba że wyższe ubezpieczenie? nie wiem nie korzystałem)

W moim wypadku gdy do celu miałem jeszcze ok. 800km mijało się to z celem, samolot też nie wchodził w grę, autko musi być odebrasne.
Hotel? jechaliśmy w grupie - zawalił bym innych,
Naprawa u autoryzowanego dealera - dopiero w poniedziałek (a jest sobota)

I tak można bez końca...

http://polskieubezpieczenia.pl/OWU/PTU/ ... e_plus.pdf

Czy się ubezpieczać? Warto?
Może tak. Komfort psychiczny - mam ubezpieczenie!!!!!

Wszystko fajnie jak się nic nie przytrafi...
I tego sobie i Wszystkim życzę :lol: :lol: (jutro wyjazd bez ubezpieczenia. Żona myśli że jest.)

Na marginesie: przy wódce po latach super wspomina się takie "przygody"

Wiesz gego.... nie każdemu rozwala się miska... w autach psują się różne rzeczy.
Osobiście uważam, że w niektórych przypadkach - a odczułem to na własnej skórze - takie ubezpieczenie przydaje się bardzo. Nie twierdzę, że wykupienie polisy assistance jest panaceum na wszystkie awarie świata, ale może wiele rzeczy ułatwić. Mi ułatwiło np. powrót do domu - samolotem, w komfortowych warunkach. Bez tego ubezpieczenia tłukłbym się do domu z żoną, 6 letnim dzieckiem i bagażami przynajmniej 2-3 dni autobusem i pociągiem.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 30.06.2012 10:04

oj chyba już trzeba dać sobie spokój i ściągać "znajomą" lawetę z Polszy...
chyba szkoda nerwów i kasy...ile tak będziecie jeszcze naprawiać?
2 tygodnie?
guniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guniak » 30.06.2012 10:12

Co do ubezpieczenia,do mojego 14lataka podeszła chyba tylko jedna firma za 100 standart i 150 lux zl (jak dobrze pamietam).I tak nie skorzystałem.Znam to auto na wylot,a i tak może coś walnąć ni z gruchy ni z pietruchy,tak jak i w nowym.Przed wyjazdem wymieniałem tylne sprężyny bo dwie identycznie pękły w dwóch takich samych miejscach.A jeździł bez problemu.
ryba21
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryba21 » 30.06.2012 13:40

guniak napisał(a):Co do ubezpieczenia,do mojego 14lataka podeszła chyba tylo jedna firma za 100 standart i 150 lux zl (jak dobrze pamietam).I tak nie skorzystałem.Znam to auto na wylot,a i tak może coś walnąć ni z gruchy ni z pietruchy,tak jak i w nowym.Przed wyjazdem wymieniałem tylne sprężyny bo dwie identycznie pękły w dwóch takich samych miejscach.A jeździł bez problemu.

A mozna wiedziec z jakiej firmy to ubezpieczenie?
guniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guniak » 30.06.2012 14:55

Nie chce kłamać.Ale chyba w każdym biurze z ofertami OC coś doradzą.
olciap6
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciap6 » 30.06.2012 15:01

oczYwiscie ze warto-wszystko co obejmowalo ubezpieczenie z PZU i bylo nam przydatne wykorzystalismy, czyli lawety, dowoz po odbiór, odwóz nas do Makarskiej. gdyby nie to ubezpieczenie bylyby to kolejne setki złotych.
Dodam ze ubezpieczenie, o ktorym teraz mowi,ze wykupilismy (to za 160 zł/miesiac) obejmuje i naprawe i nocleg calej naszej ekipy do 7 dni (cena noclegu do 150 euro/osoba) , lawete do 700 km itd. Jak jedziesz na Ukraine trzeba wykupic taką , któa tam obowiązuje-ja juz wiem,ze teraz przed wyjazdem do kazdego kraju zapoznam sie z warunkami ubepzieczenia i na 10000% procent wykupie takie, które zagwarantuje jak najwiecej (w koncu nawet takie 160 zł na 7 osób to koszt mizerny w porownaniu z kosztami calych wakacji, a przynajmniej bylibysmy spokojniejsi i zostalo by nam pieniazkow na przyjemnosci).

Swoją drogą auto w domu, nie bylo problemow z odbiorem, przyjechalo rano taxi z pzu i zazwiozlo chlopakow 80km stad do Opuzen, wrocili kolo poludnia bez zadnego gasnieacia. Jutro wyjezdzamy czesciowo w droge powrtoną ( z postojem na jeden nocleg w Plitvickich) i mamy nadzieje,ze juz bedzie wszystko ok. Nie wzieli juz nic dodatkowo kasy, poza tym co wzieli wczesniej,wiec wydaje mi sie ze nie bylo to ani nic skomplikowanego ani nic drogiego. Do konca to nie wiemy jaka jest prawda, tweirdzą ze zasniedziałe kable,ale kto ich tam teraz wie, skoro przy naprawie nie bylo nikogo z nas.... Dzieki Bogu to koniec tej historii i nikomu nie zycze takiej atrakcji podczas urlopu :roll:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 30.06.2012 16:34

Pewnie okazało sie, ze to filtr jak sugerowala wiekszość tylko teraz nie chcieli się przyznać że sami nie wiedzieli, dlatego nie chcieli kasy - grunt że sie dobrze skończyło :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2012 20:35

Amen :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2012 20:38

auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 30.06.2012 21:03

Prosimy przedstawić jakiś dowód ,paragon ,zdjęcie z serwisu ,że to się odbyło ,a nie jest to prowokacja agencji PZU ,żeby wystraszyć potencjalnych przyszłych klientów , którzy będą wykupywali na łeb na szyję polisy ....

Ni ubezpieczam sięw PZU . ani w Warcie ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Awaria auta w Chorwacji-prosba o pomoc, pilne !! - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone