Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrady w HR-info o parkingach, wiaduktach, tunelach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 30.07.2011 00:19

Szukałam dziś w necie informacji o opłatach za poszczególne odcinki autostrad w Chorwacji.
Dla znajomych, którzy jeszcze nie byli, a za chwilkę będą :wink:
(mnie osobiście interesowały odcinki z Istrii, których nie znalazłam :( )

Na stronie Hrvatske autoceste nie znalazłam tego, czego szukałam.
W naszym FAQ-u też nie - tam jest sporo nie aktualizowanych informacji.

Może nie potrafię szukać? :devil:

Za to znalazłam ciekawą stronę z informacjami o autostradach na świecie, a co za tym idzie ...
... szczegółowe informacje o autostradach w Chorwacji.

Tych używanych, i tych, które jeszcze w planach

Może nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że można tam znaleźć nazwy parkingów, tuneli, mostów, wiaduktów na poszczególnych odcinkach dróg w Chorwacji od A 1 po A 13.

Jak się zagłębić w legendę - można wyczytać znacznie więcej 8)

Poniżej - garść szczegółów

Jadranska autocesta (Dalmatina) A 1
A 1 Zagreb - Dubrovnik, BIH border

Zagorska autocesta A 2
A 2 SLO border, Donji Macelj - Zagreb

Posavska autocesta A 3
A 3 SLO border, Bregana - Zagreb - Lipovac, SRB border

Varaždinska autocesta A 4
A 4 H border, Goričan - Zagreb

Slavonska autocesta (Slavonika) A 5
A 5 H border, Beli Manastir - Svilaj, BIH border

Primorsko-goranska autocesta A 6
A 6 Bosiljevo - Rijeka

Kvarnerska autocesta A 7
A 7 SLO border, Rupa - Žuta Lokva

Istarski ipsilon A 8 ; B 8
A 8 Kanfanar - Matulji

Istarski ipsilon A 9 ; B 9
A 9 SLO border, Plovanija - Pula

Neretvanska autocesta A 10
A 10 BIH border, Kula Norinska - Metković

Sisačka autocesta A 11
A 11 Zagreb - Sisak

Podravski ipsilon (former 28 ; 41 ) A 12
A 12 Sveta Helena - Gola, H border

Podravski ipsilon A 13
A 13 Vrbovec - Terezino Polje, H border

A tu inne drogi, które przy okazji znalazłam:

Brza cesta D 1
D 1 Split - Knin

Brza cesta D 5
D 5 Virovitica - Stara Gradiška, BIH border

Brza cesta D 8
D 8 Trogir - Omiš

Brza cesta
D 102 Križišće - Omišalj

Brza cesta D 220
D 220 Bisko - Čaporice

Brza cesta D 404
D 404 Rijeka - Draga

Brza cesta D 424
D 424 Gaženica - Zadar 2 IC

Brza cesta D 425
D 425 Ploče IC - Ploče

Brza cesta D 522
D 522 Udbina - Gornja Ploča

Brza cesta D 532
D 532
Zagvozd - Baška Voda

Brza cesta D 533
D 533 Šibenik - Tromilja

Można tam sprawdzić inne kraje, przez które przejeżdżamy w drodze do Chorwacji, tj.:
Słowacja
Węgry
Austria
Słowenia

oraz te, które przy okazji odwiedzamy:
Bośnia i Hercegovina
Czarnogóra
Serbia
Macedonia

... i nie tylko :oczko_usmiech:

P.s. Jeśli ktoś wie, gdzie znajdę informacje o opłatach za poszczególne odcinki autostrad, to proszę o linka

Cennik

Pozdraviam i jeśli "ale to już było...", to ... oprostite
Ostatnio edytowano 11.06.2014 09:45 przez a to ja, łącznie edytowano 2 razy
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.07.2011 01:20

Proszę bardzo, tutaj znajdziesz opłaty za wszystkie odcinki autostrad w Chorwacji:

http://hac.hr/en/toll-rates/price-list/cjenik40/

A nazwy tuneli, wiaduktów itp. na wszystkich autostradach i ekspresówkach w każdym kraju są również na Wikipedii - wystarczy po prawej stronie na dole strony rozwinąć punkt: "Dokładny przebieg". W anglojęzycznej wersji Wiki jest jeszcze więcej, bo są tam też szczegóły każdego zjazdu czy "odmorisca", np. na chorwackiej A1:

http://en.wikipedia.org/wiki/A1_(Croatia)

A na Istrii nie znalazłaś opłat, bo tamtejsze autostrady (konkretnie Ypsilon) są póki co bezpłatne, za wyjątkiem tunelu Ucka i wiaduktu Mirna - ale to już chyba znalazłaś na Cro.pl. Był też kiedyś płatny odcinek Kanfanar - Pula (14 HRK) ale podobno Chorwaci wycofali się z tych opłat.

Pozdrawiam
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 30.07.2011 01:34

Widzę, że zmieniła się strona "Hrvatske autoceste" , jeszcze w czerwcu była zakładka KALKULATOR UDALJENOSTI gdzie można było zaznaczyć cestarinę "a" , potem cestarinę "b" , odznaczyć rodzaj pojazdu, i ukazała się kwota za przejazd. Na nowej stronie, niestety takiej zakładki już nie ma, a szkoda. :(
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 30.07.2011 01:34

Raul73 napisał(a):Proszę bardzo, tutaj znajdziesz opłaty za wszystkie odcinki autostrad w Chorwacji:

http://hac.hr/en/toll-rates/price-list/cjenik40/

Dzięki, tam już zaglądałam :)
Szukałam odcinka, którym jechaliśmy pomiędzy Karlovacem, Rijeką a Pulą.
No, chyba że TAM są tylko ceny autostrad, a wspomniany wyżej odcinek to droga ekspresowa lub coś w jej rodzaju.

P.s. tak do wiadomości: na bramce w Puli zainkasowano od nas 40 kn. Pamiętam, bo się wtedy akurat obudziłam. Ale za jaki odcinek ... nie mam pojęcia :lool:

Raul73 napisał(a):A nazwy tuneli, wiaduktów itp. na wszystkich autostradach i ekspresówkach w każdym kraju są również na Wikipedii - wystarczy po prawej stronie na dole strony rozwinąć punkt: "Dokładny przebieg". W anglojęzycznej wersji Wiki jest jeszcze więcej, bo są tam też szczegóły każdego zjazdu czy "odmorisca", np. na chorwackiej A1:

http://en.wikipedia.org/wiki/A1_(Croatia)

Czyli "... ale to już było?" :oczko_usmiech: :lool:

Nic to,może się komuś przyda 8)

Też pozdraviam :D
i idę spać, bo jutro/dziś będzie jazda naszą autostradą :oczko_usmiech: : Warszawa - Ełk
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 30.07.2011 08:35

A to ja szacunek - jak zwykle zakładasz świetny wątek.
Może by tak do FAQu z nim ...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.07.2011 11:10

a to ja

Tutaj znalazłem coś na temat autostrad na Istrii:

http://www.bina-istra.com/Default.aspx?sid=10

A odcinka A6 Bosiljevo - Rijeka faktycznie nie ma na stronie HAC :roll: :roll:

Z Cro.pl wynika, że przejazd dla osobówek jest tam płatny w wysokości 56 HRK (licząc od bramek w Lucko) + dodatkowe 28 HRK za odcinek Rijeka - Veprinac. Nie wiem tylko, czemu tutaj jest on oznaczony jako A3 :?:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 30.07.2011 11:49

el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 30.07.2011 19:20

rbogi napisał(a):Widzę, że zmieniła się strona "Hrvatske autoceste" , jeszcze w czerwcu była zakładka KALKULATOR UDALJENOSTI :(

Jest tylko trochę zakamuflowane i tylko w języku EN.

Istria też jest, więc nie wiem o co kaman?

http://hac.hr/en/toll-rates/motorway-network/
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 31.07.2011 11:18

Bardzo fajny kalkulator opłat za autostrady i co ważne po polsku :)

http://www.hellotourist.net/info.php#autopalyadijak
emiro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) emiro » 31.07.2011 15:29

Witam.
Czy w miejscowości Zagvozd (nr 29 na A1) jest zjazd z autostrady w stronę Makarskiej ?
Przetestował ktoś ten odcinek ?

Pozdr.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 31.07.2011 17:32

el_guapo napisał(a):
rbogi napisał(a):Widzę, że zmieniła się strona "Hrvatske autoceste" , jeszcze w czerwcu była zakładka KALKULATOR UDALJENOSTI :(

Jest tylko trochę zakamuflowane i tylko w języku EN.

Istria też jest, więc nie wiem o co kaman?

http://hac.hr/en/toll-rates/motorway-network/

Kaman o to, że to ... zbyt zakamuflowane było.
Jak dla mnie :wink:

Ale przy okazji znalazłam w necie to, co znalazłam powyżej.
Pozdrav iz Ełku :D
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 31.07.2011 17:52

emiro napisał(a):Witam.
Czy w miejscowości Zagvozd (nr 29 na A1) jest zjazd z autostrady w stronę Makarskiej ?

Pozdr.

Zjazd jest w obu kierunkach, tylko drogi do Makarskiej nie ma... :wink:
emiro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) emiro » 31.07.2011 22:56

el_guapo napisał(a):
emiro napisał(a):Witam.

Pozdr.

Zjazd jest w obu kierunkach, tylko drogi do Makarskiej nie ma... :wink:

Zapytam inaczej, zjeżdżając tym zjazdem w stronę Adriatyku do której miejscowości dojadę ?Kiedyś czytałem o jakimś nowym tunelu. Czy połączenie autostrady z trasą Split-Dubrownik na tej wysokości jest już oddane

Pozdr.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.08.2011 10:21

emiro napisał(a):
Zapytam inaczej, zjeżdżając tym zjazdem w stronę Adriatyku do której miejscowości dojadę ?

Niestety, póki co do żadnej. Są dwa tunele w budowie: jeden na trasie z Zagvozd w okolice Baska Voda, drugi z Vrgorac do Makarskiej. Obydwa są już na ukończeniu, ale do otwarcia całych dróg jeszcze daleko.
portier
Plażowicz
e65

Nieprzeczytany postnapisał(a) portier » 06.08.2011 11:52

Witam. obecnie znajdujemy się dziewczyną w Punat, chcemy zostać tu 2-3 dni następnie chcieliśmy udać sie do Zadaru i gdzie kawałek dalej znależć kemping.
Tutaj w Punat spotkaliśmy Polaków którzy powiedzieli nam, że droga e65 (8) jest płatna, że w tym roku jest to juz autostrada i są bramki.. do zadaru ok 100kun czy to prawda??
na wszystkich mapach jakie mam ta droga jest czerwona i nie ma koloru autostrady..
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies