Witam,
Czy w Chorwacji można przejeżdżać przez bramki na autostradach z polskim viaAuto ?
Wiesiek1963 napisał(a):Witam,
Czy w Chorwacji można przejeżdżać przez bramki na autostradach z polskim viaAuto ?
Wiesiek1963 napisał(a):Witam,
szakal36 napisał(a):Mam pytanie z serii dziwnych. Wszyscy chwalą opłaty za bramki przy pomocy karty. Jeśli tak jest, to dlaczego tak mało osób z tego korzysta. Sam też nigdy jeszcze nie płaciłem. Jak więc wygląda cała ta "procedura" opłaty kartą?
szakal36 napisał(a):Mam pytanie z serii dziwnych. Wszyscy chwalą opłaty za bramki przy pomocy karty. Jeśli tak jest, to dlaczego tak mało osób z tego korzysta.
szakal36 napisał(a):Sam też nigdy jeszcze nie płaciłem. Jak więc wygląda cała ta "procedura" opłaty kartą?
krempak napisał(a):szakal36 napisał(a):Mam pytanie z serii dziwnych. Wszyscy chwalą opłaty za bramki przy pomocy karty. Jeśli tak jest, to dlaczego tak mało osób z tego korzysta. Sam też nigdy jeszcze nie płaciłem. Jak więc wygląda cała ta "procedura" opłaty kartą?
Ta "procedura" wygląda normalnie, jak każda płatność kartą, z tym tylko wyjątkiem, że nie trzeba wklepywać PIN-u, by zaakceptować transakcję. Podjeżdżasz do bramki, dajesz pracownikowi w budce bilet autostradowy wraz z kartą płatniczą, po chwili dostajesz z powrotem kartę wraz z paragonem i potwierdzeniem obciążenia karty, podnosi się szlaban, odjeżdżasz.
dids76 napisał(a):krempak napisał(a):szakal36 napisał(a):Mam pytanie z serii dziwnych. Wszyscy chwalą opłaty za bramki przy pomocy karty. Jeśli tak jest, to dlaczego tak mało osób z tego korzysta. Sam też nigdy jeszcze nie płaciłem. Jak więc wygląda cała ta "procedura" opłaty kartą?
Ta "procedura" wygląda normalnie, jak każda płatność kartą, z tym tylko wyjątkiem, że nie trzeba wklepywać PIN-u, by zaakceptować transakcję. Podjeżdżasz do bramki, dajesz pracownikowi w budce bilet autostradowy wraz z kartą płatniczą, po chwili dostajesz z powrotem kartę wraz z paragonem i potwierdzeniem obciążenia karty, podnosi się szlaban, odjeżdżasz.
Myślę że koledze szakal36 chodziło o bramki "automatyczne" czyli te gdzie nie ma obsługi
mila986 napisał(a):Witam. 8 sierpnia wyjeżdżamy na wakacje do Rijeki. Jest to nasza pierwsza podróż,wiec trochę strachu jest. Wybraliśmy trasę Poznań-Wrocław-Boboszów-Mohelnice-Ołomuniec -Wilferdorf-Graz-Spilfeld-Lublana-Rupa-Rijeka. Obawiam się jednak, że poza winietami zaskoczą nas dodatkowe opłaty ,np.: przejazdy przez most, tunel. Czy ktoś jechał tą trasą i wie co może nas czekać?
mila986 napisał(a):Witam. 8 sierpnia wyjeżdżamy na wakacje do Rijeki. Jest to nasza pierwsza podróż,wiec trochę strachu jest. Wybraliśmy trasę Poznań-Wrocław-Boboszów-Mohelnice-Ołomuniec -Wilferdorf-Graz-Spilfeld-Lublana-Rupa-Rijeka. Obawiam się jednak, że poza winietami zaskoczą nas dodatkowe opłaty ,np.: przejazdy przez most, tunel. Czy ktoś jechał tą trasą i wie co może nas czekać?
Dla pewności napisze jakie opłaty uwzględniliśmy: winieta w Czechach, winieta w Austrii i Słowenii, autostrada w Chorwacji oraz paliwo i nocleg (planujemy wyjechac 8 sierpnia rano, by dojechać wieczorem 9 sierpnia). Może macie inne pomysły na przekroczenie granicy niż Boboszów. Oczywiście takie, które niewiele róznia sie czasowo i nie zawieraja polskich autostrad. Rozważaliśmy też opcje Wrocław - Chałupki. Pozdrawiam
dids76 napisał(a):W ubiegłym roku stanąłem za bramkami automatycznymi w korku na ponad godzinę, a bramki "zwykłe" sobie jechały
Okazało się że w Zagrzebiu był mecz Dinamo - Hajduk. Policja akurat za tymi bramkami zatrzymywała wszystkie autobusy i samochody które jechały na stadion i zbierała je w konwój.
Więc nie ma reguły, jak masz pecha to i tak w korku postoisz
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi