Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrady w HR-info o parkingach, wiaduktach, tunelach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ryan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryan » 26.06.2014 12:30

Sorki myślałem,że za odcinek A2 płaci się 42 kuny.
Pozdrawiam :)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 26.06.2014 22:47

każda kasa warta tych autostrad... powiedzcie czemu oni mogą a my nie ?, w sensie czemu u nas jest wielokrotnie drożej... jechałem pare dni temu własnie wiaduktem w mszanie tym sławnym.. to przecież porażka przy chorwackich to jakaś miniaturka... a tyle lat go budowali za ogromną kase :/
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2014 05:55

yzedef napisał(a):w sensie czemu u nas jest wielokrotnie drożej...

M. in. warunki gruntowe, prace ziemne.
Jeszcze chcesz coś wiedzieć, to poczytaj. Tylko nie na Onecie.
:wink:
slashhhh
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slashhhh » 27.06.2014 17:39

Czesc. _Arek_ otrzymałem Twoją wiadomość na PW- jesteśmy zainteresowani propozycja. Niestety nie mogę wysyłać własnych PW, prześlij mi na PW swój nr tel. to oddzwonię i omówimy szczegóły. Pozdr. Slashhhh
_arek_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) _arek_ » 06.07.2014 17:51

Pytanie kolejne mam... Pozostało 6DDW :mrgreen: A ja ciągle nie przygotowany w 100% do trasy :roll:

Chciałem podpytać jak, gdzie, kiedy najlepiej pojechać po przekroczeniu granicy SLO/HR aby zjechać na "starą 1" a nie wpaść na autostradę bez możliwości powrotu...

Próbowałem coś wypatrzyć na gugugle ale nie za bardzo potrafię tam odpowiednią dróżkę wychwycić....
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.07.2014 19:17

np w ten sposób
policzyłem, że w piątek wyjazd, więc ominiecie przez to zakorkowane Lućko i ten kawałek autostrady do Karlovaca
dealer25
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dealer25 » 06.07.2014 21:28

@ te kiero
Czy moge tak samo pojechać jak zaproponowałeś wyżej? moja trasa to wałcz-zgorzelec- praga-linz-graz-vir?? czy to by była najlepsza dla mnie opcja trasy???
_arek_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) _arek_ » 07.07.2014 06:51

te kiero napisał(a):np w ten sposób
policzyłem, że w piątek wyjazd, więc ominiecie przez to zakorkowane Lućko i ten kawałek autostrady do Karlovaca

Wyjazd mamy w Niedzielę rano więc na granicy SLO/HR przy dobrych wiatrach będziemy pod wieczór...

Chodziło mi bardziej o zjazd na D1 tuż przy samej granicy, żeby właśnie nie wjechać już na płatną A2

Tak się teraz tylko zastanawiam, czy może nie przejechać ten pierwszy płatny odcinek Macelj - Zagreb 48 kn i dopiero zjechać na D1 :?:

O tej godzinie już chyba nie powinno się nic korkować, więc może przejechać sobie ten odcinek autostradą i zjechać gdzieś przed Lućko jak pokazałeś...

Przeglądając google sv widać, że kolejne bramki są mniej więcej na wysokości miejscowości Zaprešić...
Czy tam są właśnie pobierane opłaty za przejazd od Macelj ??
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.07.2014 07:10

W niedzielę korków na pasach w głąb Cro nie powinno być.
Bałagan będzie na Lucko w stronę Zagrzebia.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.07.2014 11:47

_arek_ napisał(a):Wyjazd mamy w Niedzielę rano więc na granicy SLO/HR przy dobrych wiatrach będziemy pod wieczór...

Chodziło mi bardziej o zjazd na D1 tuż przy samej granicy, żeby właśnie nie wjechać już na płatną A2

Tak się teraz tylko zastanawiam, czy może nie przejechać ten pierwszy płatny odcinek Macelj - Zagreb 48 kn i dopiero zjechać na D1 :?:

to musiałbyś uciec przed NP Trakoscan, i wjechać na D1 tutaj ; jednak tym odcinkiem D1 nie pamiętam bym jechał, rozumiem że chcesz przyoszczędzić na kasie
_arek_ napisał(a):O tej godzinie już chyba nie powinno się nic korkować, więc może przejechać sobie ten odcinek autostradą i zjechać gdzieś przed Lućko jak pokazałeś...

jak napisał Ci FUX, w niedzielę na południe nie powinno być problemów (chyba że coś nagłego zakorkuje), więc nie wiem czy jest sens omijać Lućko, no chyba że chcesz zaoszczędzić na kosztach za autostrady
_arek_ napisał(a):Przeglądając google sv widać, że kolejne bramki są mniej więcej na wysokości miejscowości Zaprešić...
Czy tam są właśnie pobierane opłaty za przejazd od Macelj ??

tak w Zapresić , potem tylko już Lućko jako wjazd na A1
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.07.2014 12:03

dealer25 napisał(a):@ te kiero
Czy moge tak samo pojechać jak zaproponowałeś wyżej? moja trasa to wałcz-zgorzelec- praga-linz-graz-vir?? czy to by była najlepsza dla mnie opcja trasy???

jeśli zależy Ci na ominięciu Lućko, bo jedziesz z piątku na sobotę, to proszę bardzo możesz tak ominąć :wink:

czyli Twoja trasa wyglądała by tak ; przyznam że tak przez Czechy jechałem chyba raz, więc za dużo Ci nie pomogę
Google pokazuje w sumie 3 opcje + niepokazana, a praktykowana przez osoby z Twojego kierunku autostradami niemieckimi z ominięciem Czech...
_arek_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) _arek_ » 07.07.2014 12:48

Dzięki bardzo za info...

Dokładnie.... w naszym przypadku chcemy troszkę przyoszczędzić :wink:
Dzieciaczków na pokładzie nie mamy, a ta wyprawa to taka na spontanie bez napinki, chcieliśmy także trochę pooglądać CRO nawet z trasy dlatego wybraliśmy D1. Jednak chyba ten pierwszy odcinek pojedziemy sobie A2 i uciekniemy na D1 przed Lućko.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.07.2014 13:52

_arek_ napisał(a):Dzięki bardzo za info...

Dokładnie.... w naszym przypadku chcemy troszkę przyoszczędzić :wink:
Dzieciaczków na pokładzie nie mamy, a ta wyprawa to taka na spontanie bez napinki, chcieliśmy także trochę pooglądać CRO nawet z trasy dlatego wybraliśmy D1. Jednak chyba ten pierwszy odcinek pojedziemy sobie A2 i uciekniemy na D1 przed Lućko.

dla okoliczności przyrody wokół D1 naprawdę warto, szczególnie na samo południe
_arek_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) _arek_ » 07.07.2014 14:53

Dokładnie o to nam właśnie chodzi.... Jedziemy do Splitu a później prom na Brać, także kawałek Chorwacji "jedynką" przejedziemy....
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 09.07.2014 11:08

Czy opłata za przejazd na Krk jest tylko przy wjezdzie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrady w HR-info o parkingach, wiaduktach, tunelach - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone