JOZEFW napisał(a):Jedna najważniejsza zasada- NIE wypłacać pieniędzy kartą kredytową tylko debetową. Przy kredytowej zapłacisz i prowizję za wypłatę i odsetki. Jak wypłacasz debetową (płatniczą) zapłacisz tylko prowizję jaką? - zależy od banku.
martka2 napisał(a):Witam
Bardzo proszę o pomoc w planowaniu trasy południe Polski - Pag Mandre.Nie mogę rozkminic cennika za bramki na trasie w Chorwacji.Na Pag chce dostać sie promem .koszt promu znalazłam ale interes niewiem jaki koszt autostrady.dziekuje
PavveL napisał(a):Ja korzystam tylko z bankomatów Zagrebacka Banka wtykając w nie kartę Maestro od Pekao SA. Oba banki należą do Uni Credito Italiano, nie ma żadnej prowizji, kurs jest korzystniejszy niż w polskich kantorach.
martka2 napisał(a):Walp,
dzięki, ale granice będę przekraczać na Wegrzech,(Letenye) proszę daj wskazówki jak mogę sobie te bramki i koszty zlokalizować.....chce wejść na prom na Prizna-Zigljen Pag, dzieki
bambi napisał(a):Czy cały odcinek to autostrady? Płatne?
bambi napisał(a):Czy wjeżdżając raz na płatną autostradę, płacę z góry za całą drogę czy też co kawałek są bramki?
bambi napisał(a):Ktoś kojarzy ile tych bramek jest od granicy wegierskiej do Makarskiej.
bambi napisał(a):Czy na tym odcinku są jakieś tunele?Jaki to będzie mnie więcej koszt?
bambi napisał(a):Czy sugerujecie na jakimś odcinku ominąć płatną drogę?
bambi napisał(a):Z góry dzięki za odpowiedzi, bo nie mam zielonego pojęcia jak to wygląda - to mój pierwszy wyjazd poza PL
martka2 napisał(a):granice będę przekraczać na Wegrzech,(Letenye)
martka2 napisał(a):proszę daj wskazówki jak mogę sobie te bramki i koszty zlokalizować.....
martka2 napisał(a):chce wejść na prom na Prizna-Zigljen Pag, dzieki
Dick45 napisał(a):W Polsce jest tak samo zawsze za gotówkę pobraną kartą kredytową sporo się płaci około 20% natomiast płacenie tą kartą nie jest jest drogie również w Chorwacji.Przelicznik jest zdecydowanie lepszy niż zakup kun w kantorze. W CRO zawsze staram się płacić kartą zarówno kredytową jak i debetową Koszty są porównywalne do tych z Polski a przelicznik zdecydowanie lepszy niż w kantorze.Gotówka jedynie za kwaterę chociaż jak wynajmuje się przez agencję również można płacić kartą. Gospodarze na miejscu zazwyczaj wolą €.
Z prawej strony zaznaczasz "Naplatne postaje" i na mapie wyswietlają Ci sie wszystkie miejsca gdzie są bramki.
Jeśli chcesz znać koszty przejazdu zaznaczasz na mapie miejsce wjazdu na autostradę i miejsce docelowe i klikasz "Planiraj". Planer pięknie wylicza Ci koszty opłat "cestarina" i paliwa "gorivo".
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi