Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrady w HR-info o parkingach, wiaduktach, tunelach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JOZEFW
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JOZEFW » 10.04.2014 22:57

Jedna najważniejsza zasada- NIE wypłacać pieniędzy kartą kredytową tylko debetową. Przy kredytowej zapłacisz i prowizję za wypłatę i odsetki. Jak wypłacasz debetową (płatniczą) zapłacisz tylko prowizję jaką? - zależy od banku.
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 22.05.2014 17:13

JOZEFW napisał(a):Jedna najważniejsza zasada- NIE wypłacać pieniędzy kartą kredytową tylko debetową. Przy kredytowej zapłacisz i prowizję za wypłatę i odsetki. Jak wypłacasz debetową (płatniczą) zapłacisz tylko prowizję jaką? - zależy od banku.

W Polsce jest tak samo zawsze za gotówkę pobraną kartą kredytową sporo się płaci około 20% natomiast płacenie tą kartą nie jest jest drogie również w Chorwacji.Przelicznik jest zdecydowanie lepszy niż zakup kun w kantorze. W CRO zawsze staram się płacić kartą zarówno kredytową jak i debetową Koszty są porównywalne do tych z Polski a przelicznik zdecydowanie lepszy niż w kantorze.Gotówka jedynie za kwaterę chociaż jak wynajmuje się przez agencję również można płacić kartą. Gospodarze na miejscu zazwyczaj wolą €.
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 04.06.2014 14:15

Ja korzystam tylko z bankomatów Zagrebacka Banka wtykając w nie kartę Maestro od Pekao SA. Oba banki należą do Uni Credito Italiano, nie ma żadnej prowizji, kurs jest korzystniejszy niż w polskich kantorach.
martka2
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martka2 » 10.06.2014 21:59

Witam
Bardzo proszę o pomoc w planowaniu trasy południe Polski - Pag Mandre.Nie mogę rozkminic cennika za bramki na trasie w Chorwacji.Na Pag chce dostać sie promem .koszt promu znalazłam ale interes niewiem jaki koszt autostrady.dziekuje :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.06.2014 22:32

martka2 napisał(a):Witam
Bardzo proszę o pomoc w planowaniu trasy południe Polski - Pag Mandre.Nie mogę rozkminic cennika za bramki na trasie w Chorwacji.Na Pag chce dostać sie promem .koszt promu znalazłam ale interes niewiem jaki koszt autostrady.dziekuje :D

Jeśli jedziesz od granicy słoweńskiej to A2 48 kun, a później A1 Lučko - Žuta Lokva 57 kun.
damianołódź
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianołódź » 11.06.2014 07:18

PavveL napisał(a):Ja korzystam tylko z bankomatów Zagrebacka Banka wtykając w nie kartę Maestro od Pekao SA. Oba banki należą do Uni Credito Italiano, nie ma żadnej prowizji, kurs jest korzystniejszy niż w polskich kantorach.

Sorki, ale możesz się zdziwić,poniżej link, jak Twój bank policzyłby Ci płatność bezgotówkową, lub wypłacenie Euro za granicą. Dane z dnia dzisiejszego.

http://www.pekao.com.pl/exchange

W kantorze stacjonarnym Euro kupisz za 4,15 zł, w kantorze online, 4,12 zł

http://kantor.aliorbank.pl/?language=pl
martka2
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martka2 » 11.06.2014 10:33

Walp,
dzięki, ale granice będę przekraczać na Wegrzech,(Letenye) proszę daj wskazówki jak mogę sobie te bramki i koszty zlokalizować.....chce wejść na prom na Prizna-Zigljen Pag, dzieki :)
bambi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bambi » 11.06.2014 10:50

mam podobny problem jak martka2 - może mi ktoś krótko przybliżyć jak w praktyce wygląda przejazd przez Chorwację? Pojadę z Węgier na Markarską.
Czy cały odcinek to autostrady? Płatne?
Czy wjeżdżając raz na płatną autostradę, płacę z góry za całą drogę czy też co kawałek są bramki?
Ktoś kojarzy ile tych bramek jest od granicy wegierskiej do Makarskiej.
Czy na tym odcinku są jakieś tunele?Jaki to będzie mnie więcej koszt?
Czy sugerujecie na jakimś odcinku ominąć płatną drogę?
Z góry dzięki za odpowiedzi, bo nie mam zielonego pojęcia jak to wygląda - to mój pierwszy wyjazd poza PL
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.06.2014 10:54

martka2 napisał(a):Walp,
dzięki, ale granice będę przekraczać na Wegrzech,(Letenye) proszę daj wskazówki jak mogę sobie te bramki i koszty zlokalizować.....chce wejść na prom na Prizna-Zigljen Pag, dzieki :)

Zlokalizować bramki można bardzo prosto. Klikasz na ten link
http://map.hak.hr/
Z prawej strony zaznaczasz "Naplatne postaje" i na mapie wyswietlają Ci sie wszystkie miejsca gdzie są bramki.
Jeśli chcesz znać koszty przejazdu zaznaczasz na mapie miejsce wjazdu na autostradę i miejsce docelowe i klikasz "Planiraj". Planer pięknie wylicza Ci koszty opłat "cestarina" i paliwa "gorivo". :oczko_usmiech: :mrgreen:
http://go.hak.hr/558339824
A jak jeszcze klikniesz z prawej strony na dole "Detalji o putovaniu" to wyskoczy Ci rozliczenie ile za każdy odcinek zapłacisz i cały opis trasy. :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.06.2014 11:02

bambi napisał(a):Czy cały odcinek to autostrady? Płatne?

Płatna na Twojej trasie jest A4 i A1, A3 czyli obwodnica Zgrzebiaj jest gratis :oczko_usmiech:
bambi napisał(a):Czy wjeżdżając raz na płatną autostradę, płacę z góry za całą drogę czy też co kawałek są bramki?

Bierzesz bilecik na wjeździe, oddajesz na zjeździe i Cię za ten odcinek kasują (tak jak w Polsce np na A4)[/quote]
bambi napisał(a):Ktoś kojarzy ile tych bramek jest od granicy wegierskiej do Makarskiej.

Z tego co napisałem i z matematyki wychodzi że 4, na dwóch bierzesz bilecik i na dwóch Cie kasują
bambi napisał(a):Czy na tym odcinku są jakieś tunele?Jaki to będzie mnie więcej koszt?

Tuneli jest na tej trasie od zarąbania, wszystkie bezpłatne :oczko_usmiech:
bambi napisał(a):Czy sugerujecie na jakimś odcinku ominąć płatną drogę?

Można jechać "starą drogą" czyli D1, ale jak jedziesz pierwszy raz to sobie możesz odpuścić.
bambi napisał(a):Z góry dzięki za odpowiedzi, bo nie mam zielonego pojęcia jak to wygląda - to mój pierwszy wyjazd poza PL

Polecam dział FAQ :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 11.06.2014 11:16

martka2 napisał(a):granice będę przekraczać na Wegrzech,(Letenye)

Jeśli jedziesz od strony Węgier, to autostrada A4. Za odcinek Goričan - Sv. Helena zapłacisz 42 kuny.
Do tego odcinek Lučko - Žuta Lokva 57 kun i wychodzi, że za autostrady (w jedna stronę) w Cro zapłacisz 99 kun.
martka2 napisał(a):proszę daj wskazówki jak mogę sobie te bramki i koszty zlokalizować.....

Wszystko to możesz sama sobie wyliczyć na stronie hak.hr
Wybierasz odpowiednie Naplatne postaje i korzystając z Planera wpisujesz miejsce startu i celu.
Wszystko zostanie ładnie wyliczone, łącznie z szacunkowym kosztem paliwa.
Jeśli będą problemy, prosze pisać. :wink:
martka2 napisał(a):chce wejść na prom na Prizna-Zigljen Pag, dzieki :)

Dlatego wyznaczyłem dojazd autostradą do węzła Žuta Lokva. Stamtąd drogą nr 23 do Senj i dalej Jadranką do promu.

P.S.
Widzę, że Mariusz mnie już uprzedził. :wink:
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 11.06.2014 11:40

Dick45 napisał(a):W Polsce jest tak samo zawsze za gotówkę pobraną kartą kredytową sporo się płaci około 20% natomiast płacenie tą kartą nie jest jest drogie również w Chorwacji.Przelicznik jest zdecydowanie lepszy niż zakup kun w kantorze. W CRO zawsze staram się płacić kartą zarówno kredytową jak i debetową Koszty są porównywalne do tych z Polski a przelicznik zdecydowanie lepszy niż w kantorze.Gotówka jedynie za kwaterę chociaż jak wynajmuje się przez agencję również można płacić kartą. Gospodarze na miejscu zazwyczaj wolą €.

Trochę zeszliśmy z tematu. Dla gospodarzy zawsze biorę gotówkę we wspomnianej walucie. Do tego zawsze zabieram 100€. Już raz moja żona, wielbicielka kart płatniczych wracała do mnie bo: "daj kasę na winietkę, nie działa kolesiowi terminal do kart". Innym razem w Polsce zajeżdżam na stację paliw, a tam info o awarii, tylko gotówka.
martka2
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martka2 » 11.06.2014 11:49

Wielkie Dzieki!!!! :D :D
ściskam mocno z Beskidu Sądeckiego :papa:
bambi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bambi » 11.06.2014 13:05

dids76 - pomogłeś:) dzięki:)
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 11.06.2014 13:26

Z prawej strony zaznaczasz "Naplatne postaje" i na mapie wyswietlają Ci sie wszystkie miejsca gdzie są bramki.
Jeśli chcesz znać koszty przejazdu zaznaczasz na mapie miejsce wjazdu na autostradę i miejsce docelowe i klikasz "Planiraj". Planer pięknie wylicza Ci koszty opłat "cestarina" i paliwa "gorivo".

Uwagi kolegi dids76 jak zwykle bezcenne :)
Tylko się nie przestrasz, że tyle bramek musisz "zaliczyć: Jak wjedziesz na autostradę i weźmiesz bilecik to może się zdarzyć bramka zamykająca odcinek płatny (np. przed Zagrzebiem) a potem kolejna otwierająca następny odcinek za Zagrzebiem, pozostałe są na zjazdach lub wjazdach. Obwodnica Zagrzebia (jak już wcześniej było) jest bezpłatna.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrady w HR-info o parkingach, wiaduktach, tunelach - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone