Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrady w HR-info o parkingach, wiaduktach, tunelach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fiordek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiordek » 17.06.2013 22:44

na Węgrzech też tunele są :mrgreen:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.06.2013 23:11

fiordek napisał(a):na Węgrzech też tunele są :mrgreen:

Odpuśćcie już tym biednym Węgrom, bo już się nie tylko cały świat śmieje, ale i oni sami z tych 4 "tunelików" :D :D
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 18.06.2013 07:07

Raul73 napisał(a):Nie mam pojęcia, jakhuling to mierzył, ale najdłuższy tunel na obwodnicy Wiednia ma 1880m, a na końcu jest jeszcze jeden 900-metrowy.

A poza tym po co bawić się w mierzenie na GM, skoro tutaj są wypisane wszystkie tunele wraz z ich długością: wystarczy rozwinąć zakładkę "Przebieg trasy".

Pozostaje ci więc jazda autostradą przez centrum Wiednia - tam od Dunaju na południe brak tuneli. Zresztą z Czech to i tak najlepsza opcja.

Ja przez Wiedeń jadę południową obwodnicą sugerowaną przez google. To drogi A5 - S2, S1, A23 - A2. Tutaj dla autostrady A23 w zakładce "Przebieg trasy" wypisane są tunele i najdłuższy ma 465 m.
jokerman
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jokerman » 18.06.2013 17:17

huling napisał(a):
Raul73 napisał(a):Nie mam pojęcia, jakhuling to mierzył, ale najdłuższy tunel na obwodnicy Wiednia ma 1880m, a na końcu jest jeszcze jeden 900-metrowy.

A poza tym po co bawić się w mierzenie na GM, skoro tutaj są wypisane wszystkie tunele wraz z ich długością: wystarczy rozwinąć zakładkę "Przebieg trasy".

Pozostaje ci więc jazda autostradą przez centrum Wiednia - tam od Dunaju na południe brak tuneli. Zresztą z Czech to i tak najlepsza opcja.

Ja przez Wiedeń jadę południową obwodnicą sugerowaną przez google. To drogi A5 - S2, S1, A23 - A2. Tutaj dla autostrady A23 w zakładce "Przebieg trasy" wypisane są tunele i najdłuższy ma 465 m.

Myślę że, jest to kwestia do zastanowienia się. Przy odrobinie szczęścia może się udać. Całe szczęście że, jest to forum i życzliwi ludzie.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 18.06.2013 21:10

huling napisał(a):Ja przez Wiedeń jadę południową obwodnicą sugerowaną przez google. To drogi A5 - S2, S1, A23 - A2. Tutaj dla autostrady A23 w zakładce "Przebieg trasy" wypisane są tunele i najdłuższy ma 465 m.

A, chyba, że tak.

Tylko w życiu mi nie przyszło do głowy nazywać tej trasy obwodnicą. Co to za obwodnica, która leci przez sam środek miasta? :mrgreen: :mrgreen:
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 18.06.2013 21:46

No ale ta moja obwodnica istnieje naprawdę, a twoja jest dopiero w planach :) :)
Wypróbowałem różne planery trasy nie oparte na gogle maps i one wszystkie pokazują przejazd przez Wiedeń moją trasą. Tak właściwie jak ja jadę to patrzę na znaki, bo Wiedeń jest bardzo dobrze oznakowany i nie trzeba nawigacji. Jechałem już tą drogą 2 razy (w nocy) i korków nie było.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 18.06.2013 22:11

Ależ oczywiście, że jest dość luźno i nie ma korków (troche było w lipcu ub.r., bo remontują tą autostradę w
centrum Wiednia), a oznakowanie jest perfekcyjne - jak to w Austrii. I z Czech jest to jedyna rozsądna opcja.

Natomiast co do obwodnicy - "moja" jak najbardziej istnieje! Jest to ekspresówka S1 od rafinerii Schwechat do skrzyżowania z A23/A2. Co prawda jest to dopiero początek ringu, ale to będzie obwodnica z prawdziwego zdarzenia.

Bo A23 to zwykła autostrada przez centrum miasta (jak w Bratysławie) - nazwać ją obwodnicą to tak jakby napisać, że Trasa Toruńska jest obwodnicą Warszawy, a Aleja Włókniarzy - Łodzi. :mrgreen: :mrgreen:
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 19.06.2013 05:34

Twoja BĘDZIE istniała, jak wybudują kluczowy dla nas odcinek między Süßenbrunn, a Schwechat i wtedy będę nią jeździł :)
Teraz i tak jest dużo lepiej, bo przez lata trzeba było jeździć zwykłą "siódemką" do samego centrum :(
Zresztą, Jokerman pytał o drogę bez tuneli, więc i tak by nie jechał tą "prawdziwą" obwodnicą.

Fajne są te informacje o drogach na Wikipedii. Nie wiedziałem o nich, a mogą się przydać :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.06.2013 08:20

huling napisał(a):Twoja BĘDZIE istniała, jak wybudują kluczowy dla nas odcinek między Süßenbrunn, a Schwechat i wtedy będę nią jeździł :)

Dokładnie - dopiero wtedy Wiedeń doczeka się obwodnicy z prawdziwego zdarzenia. Miejmy nadzieję, że Austriacy się sprężą z tym brakującym odcinkiem.
jokerman
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jokerman » 19.06.2013 08:47

Najważniejsze jest to że, można kogoś zapytać, kto doradzi. Mój wyjazd to taki pół spontan, urodził się tydzień temu i na razie jest w sferze wielkich "czytań" (przede wszystkim forum i google). Znając siebie to ostateczna trasa narodzi się dzień przed wyjazdem. Pewnie będzie to zlepek wszystkich porad i sugestii. Dlatego bardzo się cieszę z takiego odzewu. :D
Coś dzisiaj pokombinowałem: http://goo.gl/maps/VJXVW. Jakieś sugestie, porady?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.06.2013 12:21

jokerman napisał(a):Coś dzisiaj pokombinowałem: http://goo.gl/maps/VJXVW. Jakieś sugestie, porady?

Jadąc przez Żylinę masz 2 tunele podobnej długości:
- na trasie przez Zwardoń - polski tunel Emilia (ok 700 m) i słowacki tunel Horelica w Cadcy (600 m).
- na trasie przez Cieszyn - tylko Horelica

JA bym na twoim miejscu pojechał przez Cieszyn - tym bardziej, że nie musisz jechać przez Pszczynę i Tychy (remonty), i Żywiec (korki) - możesz od Podwarpia śmignąć autostradą A1 i potem 81 z Żor do Skoczowa.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 19.06.2013 12:28

Sylwucha napisał(a):Cześć :) [..] I gdzie można się zatrzymać na jakąś dobrą szamkę???
Z góry dziękuje za odpowiedź! :)

My w Hr preferujemy stacje z restauracjami Marché. Tu masz lokalizacje http://en.wikipedia.org/wiki/A1_(Croatia)#Rest_areas
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 19.06.2013 13:02

jokerman napisał(a):Coś dzisiaj pokombinowałem: http://goo.gl/maps/VJXVW. Jakieś sugestie, porady?

Czy te kombinacje spowodowane są wyłącznie omijaniem tuneli?
Twoja trasa to 1609 km i 20 godzin jazdy. Wybierając domyślną (dobrą) trasę zaproponowaną przez google masz 1564 km i tylko 15g 45 min jazdy, a to jest prawie 1/4 szybciej. Jedyne, co warto pokombinować w tej trasie, to ominięcie płatnego odcinka w Słowenii.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 19.06.2013 13:23

huling napisał(a):

Czy te kombinacje spowodowane są wyłącznie omijaniem tuneli?
Twoja trasa to 1609 km i 20 godzin jazdy. Wybierając domyślną (dobrą) trasę zaproponowaną przez google masz 1564 km i tylko 15g 45 min jazdy, a to jest prawie 1/4 szybciej. Jedyne, co warto pokombinować w tej trasie, to ominięcie płatnego odcinka w Słowenii.

Fakt strasznie nakombinowane...polecam nie kombinować http://goo.gl/maps/ILT5t
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.06.2013 13:46

Taki długi czas podróży bo kolega jokerman jako punkty pośrednie dał miasta, a nie "przeciągał mapę". No i Google ciąga go po centrach miast od Włocławka przez Bratysławę, Zagrzeb po Makarską :wink: :mrgreen:

Proszę, niby to samo a nie tak samo :mrgreen:
http://goo.gl/maps/7X2Ht
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrady w HR-info o parkingach, wiaduktach, tunelach - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone