Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrady w HR-info o parkingach, wiaduktach, tunelach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jokerman
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jokerman » 16.06.2013 17:18

Sick napisał(a):
jokerman napisał(a):Witam wszystkich, w sierpniu wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji a dokładniej do Makarskiej. W związku z tym mam mały problem co do wyboru drogi, otóż moja żona cierpi na klaustrofobię i za nic w świecie nie wjedzie do żadnego tunelu.Jest jakaś sprawdzona alternatywa omijająca tunele? Pozdrawiam i dziękuję za informacje.

Mocno komplikuje ten fakt Waszą podróż. Nie wiem skąd ruszasz i jakie państwa tranzytowe wybrałeś, ale tunele na autostradzie w Chorwacji zaczynają się już zaraz za przejściem w Macelj, zresztą nie tylko na autostradzie bo okolice Macelj - Krapina to kilka ich jest nawet na alternatywnej DK1 Po minięciu Krapiny mógłbyś wskoczyć na autostradę i do zjazdu na DK1 na Plitwickie Jeziora nie masz tuneli i dalej już tylko DK1 i DK60 aż do Makarskiej. Podróż będzie znacznie dłuższa i bardziej męcząca, ale da się zrobić. Proponuję przed wyjazdem google maps z dużym zbliżeniem i coś na pewno wybierzesz żeby dotrzeć do celu.

Wyjeżdżam z Torunia do Ostrawy, następnie Brno i Wiedeń, Graz, Maribor do Zagrzebia. Z Zagrzebia do Karlowac autostradą. Następnie zjeżdżam na D1/D6 Korenica/ Knin/ Dugopolije, wjeżdżam z powrotem na A1 i jadę do Sestanovac i dale Brela i Makarska.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.06.2013 19:36

jokerman napisał(a):
Sick napisał(a):
jokerman napisał(a):Witam wszystkich, w sierpniu wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji a dokładniej do Makarskiej. W związku z tym mam mały problem co do wyboru drogi, otóż moja żona cierpi na klaustrofobię i za nic w świecie nie wjedzie do żadnego tunelu.Jest jakaś sprawdzona alternatywa omijająca tunele? Pozdrawiam i dziękuję za informacje.

Mocno komplikuje ten fakt Waszą podróż. Nie wiem skąd ruszasz i jakie państwa tranzytowe wybrałeś, ale tunele na autostradzie w Chorwacji zaczynają się już zaraz za przejściem w Macelj, zresztą nie tylko na autostradzie bo okolice Macelj - Krapina to kilka ich jest nawet na alternatywnej DK1 Po minięciu Krapiny mógłbyś wskoczyć na autostradę i do zjazdu na DK1 na Plitwickie Jeziora nie masz tuneli i dalej już tylko DK1 i DK60 aż do Makarskiej. Podróż będzie znacznie dłuższa i bardziej męcząca, ale da się zrobić. Proponuję przed wyjazdem google maps z dużym zbliżeniem i coś na pewno wybierzesz żeby dotrzeć do celu.

Wyjeżdżam z Torunia do Ostrawy, następnie Brno i Wiedeń, Graz, Maribor do Zagrzebia. Z Zagrzebia do Karlowac autostradą. Następnie zjeżdżam na D1/D6 Korenica/ Knin/ Dugopolije, wjeżdżam z powrotem na A1 i jadę do Sestanovac i dale Brela i Makarska.

Między Dugopolje, a Sestanovac też masz tunele:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Autocesta_A1

co prawda nie takiej długości, jak Mala Kapela czy Sv. Rok, ale między ~300-600m

ja raz pojechałem tak D1 od Sinj, by nie jechać A1:
http://maps.google.pl/maps?saddr=D1&dad ... 1&t=m&z=11
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 16.06.2013 20:03

jokerman napisał(a):
Sick napisał(a):

A na chorobę morską też cierpi ? Bo może warto rozważyć prom z Rijeki do Splitu.
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 16.06.2013 21:07

W Wiedniu też się jedzie tunelami :)
jokerman
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jokerman » 16.06.2013 22:40

Długie te tunele?
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 17.06.2013 05:37

Teraz już nie, bo parę lat temu zrobiono obwodnicę Wiednia. Jak teraz patrzę na mapę, to ich nie widzę, ale pamiętam, że jakieś były.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.06.2013 06:17

Kilkaset metrów-2km
jokerman
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jokerman » 17.06.2013 08:05

To trasa przez Wiedeń chyba odpadła (w grę wchodzą tunele nie dłuższe niż 500m). Pozostała chyba jedynie droga przez Węgry.
Ostatnio edytowano 17.06.2013 08:08 przez jokerman, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.06.2013 08:06

Jedź w nocy...
jokerman
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jokerman » 17.06.2013 08:11

Ten numer nie przejdzie bo jak sam wiesz wszystko jest "w głowie", podświadomość czuwa, obudzi się w najmniej wskazanym momencie. Jechałem do Niemiec więc wiem jak to jest. Koło Erfurtu jest tunel około 600m (liczyłem się z mandatem za prędkość :)).
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.06.2013 08:16

Tak poważnie, to zacząłbym od znalezienia przyczyny tej fobii.
jokerman
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jokerman » 17.06.2013 19:23

Generalnie to najpierw ta osoba musi sama chcieć sobie pomóc. W przypadku mojej żony takiej chęci nie ma. Trzeba więc radzić sobie w inny sposób (wybierając trasy bez tuneli) oraz godząc się na wyższe koszta podróży.:(
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 17.06.2013 21:31

Pomierzyłem w googlach te tunele w Wiedniu. 2 najdłuższe mają po 500 metrów, więc myślę, że z Wiedniem nie musisz kombinować. Przy okazji wykombinowałem jak to zmierzyć. Na mapie z googla dodajesz punkty trasy początkowy i końcowy przed i za tunelem i masz trasę (czyli tunel) podany w metrach. Ameryki nie odkryłem, ale może ci się przyda. :)
jokerman
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jokerman » 17.06.2013 22:12

Dzięki serdeczne za pomoc. Jeżeli mają rzeczywiście po 500m to myślę że, na bezdechu:) da chyba radę.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.06.2013 22:38

Nie mam pojęcia, jakhuling to mierzył, ale najdłuższy tunel na obwodnicy Wiednia ma 1880m, a na końcu jest jeszcze jeden 900-metrowy.

A poza tym po co bawić się w mierzenie na GM, skoro tutaj są wypisane wszystkie tunele wraz z ich długością: wystarczy rozwinąć zakładkę "Przebieg trasy".

Pozostaje ci więc jazda autostradą przez centrum Wiednia - tam od Dunaju na południe brak tuneli. Zresztą z Czech to i tak najlepsza opcja.
Ostatnio edytowano 17.06.2013 22:49 przez Raul73, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrady w HR-info o parkingach, wiaduktach, tunelach - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone