Sick napisał(a):jokerman napisał(a):Witam wszystkich, w sierpniu wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji a dokładniej do Makarskiej. W związku z tym mam mały problem co do wyboru drogi, otóż moja żona cierpi na klaustrofobię i za nic w świecie nie wjedzie do żadnego tunelu.Jest jakaś sprawdzona alternatywa omijająca tunele? Pozdrawiam i dziękuję za informacje.
Mocno komplikuje ten fakt Waszą podróż. Nie wiem skąd ruszasz i jakie państwa tranzytowe wybrałeś, ale tunele na autostradzie w Chorwacji zaczynają się już zaraz za przejściem w Macelj, zresztą nie tylko na autostradzie bo okolice Macelj - Krapina to kilka ich jest nawet na alternatywnej DK1 Po minięciu Krapiny mógłbyś wskoczyć na autostradę i do zjazdu na DK1 na Plitwickie Jeziora nie masz tuneli i dalej już tylko DK1 i DK60 aż do Makarskiej. Podróż będzie znacznie dłuższa i bardziej męcząca, ale da się zrobić. Proponuję przed wyjazdem google maps z dużym zbliżeniem i coś na pewno wybierzesz żeby dotrzeć do celu.
Wyjeżdżam z Torunia do Ostrawy, następnie Brno i Wiedeń, Graz, Maribor do Zagrzebia. Z Zagrzebia do Karlowac autostradą. Następnie zjeżdżam na D1/D6 Korenica/ Knin/ Dugopolije, wjeżdżam z powrotem na A1 i jadę do Sestanovac i dale Brela i Makarska.