Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrady w HR-info o parkingach, wiaduktach, tunelach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.05.2013 16:52

Sylwucha napisał(a):Dzięki za odpowiedź ;) a objazd Słoweńskiej autostrady czym jest spowodowany? Znajomi też na to naciskają. Jedziemy w 6os jednym autem więc cena winiety na tyle os nie jest przerażająca.

Wakacje się zbliżają - temat objazdu zaczyna znów żyć własnym życiem. :mrgreen: :mrgreen:

To już przestaje bawić... :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.05.2013 21:31

Jesli jedziesz po 1 lipca, to przepisy celne sie zmieniaja, bo Chorwacja wchodzi do EU.
Objazd autostrady w Slowenii, jak kto woli. Ty dzielisz 15 euro na 6 osob, ja place sam (czyli ok10% koztow dojazdu). Czas, jaki tracisz na objezdzie to jakies 30 minut. Z Rybnika do Stanici dojedziecie w 12 /13 godzin, czy to dlugo czy dlugo to juz zalezy od Ciebie :wink: :mrgreen:
Sroqraf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sroqraf » 01.06.2013 21:19

Witam, wybieram się w trasę ok 15 czerwca i zastanawiam się nad jedną kwestią. Zasadniczo chciałbym ominąć opłaty na Słowenii, również w moim przypadku to znaczący procent kosztów dojazdu. Wybieramy się na Istrię - raczej w okolice Rijeki /Opatiji, ewentualnie Rabac. Zastanawiam się nad korzystniejszym scenariuszem:

1. omijanie autostrady w całej Słowenii -podróżując wzdłuż A1 i wjazd do HR w okolicy Rupy - dalej już rzut beretem bez autostrady do miejsca przeznaczenia
2. ominięcie autostrady w Słowenii przez Ptuj, w HR autostradą do Zagrzebia, potem na Rijekę

Zastanawiam się jak cenowo wyjdzie taki przejazd przez HR (p.2) i jak oba rozłożą się czasowo.
Ma ktoś z Was doświadczenie w temacie?

Pozdrawiam
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 01.06.2013 22:19

Sroqraf napisał(a):2. ominięcie autostrady w Słowenii przez Ptuj, w HR autostradą do Zagrzebia, potem na Rijekę

To co zaoszczędzisz omijając autostradę w Słowenii wydasz w Chorwacji na opłaty autostradowe.
Podróż w dwie strony z Macelj do Rijeki autostradą jest prawie identyczna finansowo jak podróż przez Słowenię z wlepką miesięczną na szybie. To tyle jeśli chodzi o koszty, jeśli chodzi o czas niech wypowie się ktoś kto przećwiczył oba warianty.
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 03.06.2013 09:47

@Sroqraf - Moim zdaniem bez sensu jest się pchać przez pół Chorwacji jadąc na Istrię. Tam musisz płacić na bramkach, które mogą się korkować. Ja 2 lata temu przez sam Zagrzeb (autostradą) jechałem ponad 2 godziny. Lepiej i szybciej zapłacić za autostrady w Słowenii i nie kombinować z objazdem. Jazda obok autostrady w Słowenii też jest bez sensu. To górzysty kraj. Autostradą jedziesz prosto tunelami i mostami, a zwykłą drogą masz same serpentyny. Jechałem tak w 1999 roku, jak jeszcze nie było autostrad.
Co do Istrii, to polecałbym Rabac zamiast okolic Rijeki. Jest trochę dalej, ale jest czystsza woda (Rijeka to jednak duże portowe miasto). W Rabacu byłem 3 razy i mogę go śmiało polecić. Z Rabacu masz też bliżej do Rovinj, Puli, czy na wyspy Brijuni - warto zwiedzić, chociaż drogo.
Dariusz2617
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dariusz2617 » 03.06.2013 11:10

huling napisał(a):@Sroqraf - Moim zdaniem bez sensu jest się pchać przez pół Chorwacji jadąc na Istrię. Tam musisz płacić na bramkach, które mogą się korkować. Ja 2 lata temu przez sam Zagrzeb (autostradą) jechałem ponad 2 godziny. Lepiej i szybciej zapłacić za autostrady w Słowenii i nie kombinować z objazdem. Jazda obok autostrady w Słowenii też jest bez sensu. To górzysty kraj. Autostradą jedziesz prosto tunelami i mostami, a zwykłą drogą masz same serpentyny. Jechałem tak w 1999 roku, jak jeszcze nie było autostrad.
Co do Istrii, to polecałbym Rabac zamiast okolic Rijeki. Jest trochę dalej, ale jest czystsza woda (Rijeka to jednak duże portowe miasto). W Rabacu byłem 3 razy i mogę go śmiało polecić. Z Rabacu masz też bliżej do Rovinj, Puli, czy na wyspy Brijuni - warto zwiedzić, chociaż drogo.

większość forumowiczów jak i Ci których tutaj nie ma omijają autostradę w Słowenii.
Od 1999 roku skoro nie jechałeś nie zniechęcaj innych skoro droga jest całkiem przyjemna a czasowo to tylko około 30 min więcej (nie mówiąc już o opłacie za autostradę w kieszeni)Jedyne "zły" odcinek to serpętyna zaraz za mostem w Mureck.
co do korków w czerwcu i to jeszcze jego połowa to myślę ze nie powinien się martwić o to ze postoi koło Zagrzebia.
@Sroqraf - śmiało moim zdaniem jedz i się nie martw.
co do objazdu jest gdzieś na forum filmik właśnie z niego obejrzyj i zdecyduj sam :) :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.06.2013 11:21

Jest sens objazdu gdy kierujesz się na Macelj. Jeśli jechałbym na Istrię wybrałbym Słoweńskie autostrady.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 03.06.2013 11:38

Dariusz2617 napisał(a):
huling napisał(a):@Sroqraf - Moim zdaniem bez sensu jest się pchać przez pół Chorwacji jadąc na Istrię. Tam musisz płacić na bramkach, które mogą się korkować. Ja 2 lata temu przez sam Zagrzeb (autostradą) jechałem ponad 2 godziny. Lepiej i szybciej zapłacić za autostrady w Słowenii i nie kombinować z objazdem. Jazda obok autostrady w Słowenii też jest bez sensu. To górzysty kraj. Autostradą jedziesz prosto tunelami i mostami, a zwykłą drogą masz same serpentyny. Jechałem tak w 1999 roku, jak jeszcze nie było autostrad.

większość forumowiczów jak i Ci których tutaj nie ma omijają autostradę w Słowenii.
Od 1999 roku skoro nie jechałeś nie zniechęcaj innych skoro droga jest całkiem przyjemna a czasowo to tylko około 30 min więcej (nie mówiąc już o opłacie za autostradę w kieszeni)Jedyne "zły" odcinek to serpętyna zaraz za mostem w Mureck.

Chyba się nie zrozumieliście, Huling odnosi się do przejazdu przez całą Słowenię, w drodze na Istrię. Ty natomiast piszesz o krótkim odcinku autostrady, w kierunku na Macelj.
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 03.06.2013 12:08

Dokładnie to miałem na myśli. 2 lata temu jechałem na Rab i też omijałem słoweńską autostradę, ale jadąc na Istrię lepiej zapłacić, bo jedziesz przez prawie całą Słowenię. Tak jechałem w zeszłym roku i w tym też pojadę (na Krk). Mając winietkę można też zwiedzić słoweńskie jaskinie Postojna i Skoczjanska bez kluczenia po bocznych drogach.
Dariusz2617
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dariusz2617 » 03.06.2013 15:27

walp napisał(a):
Dariusz2617 napisał(a):

Chyba się nie zrozumieliście, Huling odnosi się do przejazdu przez całą Słowenię, w drodze na Istrię. Ty natomiast piszesz o krótkim odcinku autostrady, w kierunku na Macelj.

faktycznie zle zrozumiałem :)
na Istrię to ma racje :lol:
DamianM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamianM » 15.06.2013 14:53

joajer napisał(a):Wiadomo może co z budowanym tunelem z autostrady do Makarskiej? Słyszałem o nim 2 lata temu więc ten tunel powinien być już chyba gotowy?

Witam.wiadomo może co nowego?
jokerman
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jokerman » 16.06.2013 02:29

Witam wszystkich, w sierpniu wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji a dokładniej do Makarskiej. W związku z tym mam mały problem co do wyboru drogi, otóż moja żona cierpi na klaustrofobię i za nic w świecie nie wjedzie do żadnego tunelu.Jest jakaś sprawdzona alternatywa omijająca tunele? Pozdrawiam i dziękuję za informacje.
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 16.06.2013 06:24

jokerman napisał(a):Witam wszystkich, w sierpniu wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji a dokładniej do Makarskiej. W związku z tym mam mały problem co do wyboru drogi, otóż moja żona cierpi na klaustrofobię i za nic w świecie nie wjedzie do żadnego tunelu.Jest jakaś sprawdzona alternatywa omijająca tunele? Pozdrawiam i dziękuję za informacje.

Mocno komplikuje ten fakt Waszą podróż. Nie wiem skąd ruszasz i jakie państwa tranzytowe wybrałeś, ale tunele na autostradzie w Chorwacji zaczynają się już zaraz za przejściem w Macelj, zresztą nie tylko na autostradzie bo okolice Macelj - Krapina to kilka ich jest nawet na alternatywnej DK1 Po minięciu Krapiny mógłbyś wskoczyć na autostradę i do zjazdu na DK1 na Plitwickie Jeziora nie masz tuneli i dalej już tylko DK1 i DK60 aż do Makarskiej. Podróż będzie znacznie dłuższa i bardziej męcząca, ale da się zrobić. Proponuję przed wyjazdem google maps z dużym zbliżeniem i coś na pewno wybierzesz żeby dotrzeć do celu.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 16.06.2013 08:29

DamianM napisał(a):
joajer napisał(a):Wiadomo może co z budowanym tunelem z autostrady do Makarskiej? Słyszałem o nim 2 lata temu więc ten tunel powinien być już chyba gotowy?

Witam.wiadomo może co nowego?

http://radioimotski.hr/naslovnica/okolo-je-blize-odgodeno-otvaranje-tunela-sveti-ilija/

Może w sierpniu. Czytaj po wakacjach, czyli dla polskich turystów w przyszłym roku.

Do Ploce "u listopadu".

Może jak ktoś się wybiera na późny urlop w pażdzierniku to się załapie.

Ale komentarze są, że to mało realne i raczej w przyszłym roku.
jacek1965
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek1965 » 16.06.2013 14:45

Witam
Jestem w tej chwili w Chorwacji, jechałem A1 11 czerwca. Tunel Sveti Rok miał czynną tylko jedną połówkę, było napisane, ze prace w tunelu. Kilkanaście km autostrady jechało się jedną stroną. Korka nie było żadnego, jednak myślę, że koło 24 czerwca taka zwężka to już może być problem. Dziś mam okazję skorzystać z netu. Próbowałem wyszukać co to było, czy już się skończyło czy nie. Ponieważ nie znalazłem żadnych informacji to piszę z pewną nieśmiałością o tym fakcie nie chcąc siać niepotrzebnego fermentu na forum. Może to było bardzo krótkie zamknięcie?
Pozdrawiam z Cro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrady w HR-info o parkingach, wiaduktach, tunelach - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone