Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrady w HR-info o parkingach, wiaduktach, tunelach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser
Re: e65

Postnapisał(a) Raul73 » 06.08.2011 16:26

portier napisał(a):Witam. obecnie znajdujemy się dziewczyną w Punat, chcemy zostać tu 2-3 dni następnie chcieliśmy udać sie do Zadaru i gdzie kawałek dalej znależć kemping.
Tutaj w Punat spotkaliśmy Polaków którzy powiedzieli nam, że droga e65 (8) jest płatna, że w tym roku jest to juz autostrada i są bramki.. do zadaru ok 100kun czy to prawda??
na wszystkich mapach jakie mam ta droga jest czerwona i nie ma koloru autostrady..

Częśćiowo prawda. Trasa E65 z Rijeki tylko do Żuta Lokva jest bezpłatana, potem jest autostradą A1. Możecie jednak w Senj nie skręcać na autostradę (w lewo, droga nr 23), tylko jechać cały czas prosto trasą nr 8 (Jadranska Magistrala) - ta jest bezpłatna.
kleeberg
Koneser

Postnapisał(a) kleeberg » 06.08.2011 16:47

bluesman napisał(a):Bardzo fajny kalkulator opłat za autostrady i co ważne po polsku :)

http://www.hellotourist.net/info.php#autopalyadijak

Fajny,ale...brakuje np. płatnego odcinka A2 Macejl - Zapresic
portier
Plażowicz
Re: e65

Postnapisał(a) portier » 06.08.2011 17:13

Raul73 napisał(a):
portier napisał(a):Witam. obecnie znajdujemy się dziewczyną w Punat, chcemy zostać tu 2-3 dni następnie chcieliśmy udać sie do Zadaru i gdzie kawałek dalej znależć kemping.
Tutaj w Punat spotkaliśmy Polaków którzy powiedzieli nam, że droga e65 (8) jest płatna, że w tym roku jest to juz autostrada i są bramki.. do zadaru ok 100kun czy to prawda??
na wszystkich mapach jakie mam ta droga jest czerwona i nie ma koloru autostrady..

Częśćiowo prawda. Trasa E65 z Rijeki tylko do Żuta Lokva jest bezpłatana, potem jest autostradą A1. Możecie jednak w Senj nie skręcać na autostradę (w lewo, droga nr 23), tylko jechać cały czas prosto trasą nr 8 (Jadranska Magistrala) - ta jest bezpłatna.

dzieki za szybka odpowiedz ;)
a to ja
Cromaniak

Postnapisał(a) a to ja » 06.08.2011 18:38

W sierpniowym newsletterze była mowa o autostradach.

P.s. Gdyby ktoś znalazł kompletne cenniki wszystkich poszczególnych/aktualnych odcinków autostrady, to myślę, że nie tylko ja byłabym za ich podanie wdzięczna 8)
kleeberg
Koneser

Postnapisał(a) kleeberg » 06.08.2011 21:25

a to ja napisał(a): Gdyby ktoś znalazł kompletne cenniki wszystkich poszczególnych/aktualnych odcinków autostrady, to myślę, że nie tylko ja byłabym za ich podanie wdzięczna 8)

Na poprzedniej stronie Raul73 zapodał dobrą stronkę :)

http://hac.hr/en/toll-rates/price-list/cjenik40/

A w naszym języku może być ta(mz)

http://www.chorwackie.pl/chorwacja/auto ... platy.html
a to ja
Cromaniak

Postnapisał(a) a to ja » 06.08.2011 21:33

kleeberg napisał(a):
a to ja napisał(a): Gdyby ktoś znalazł kompletne cenniki wszystkich poszczególnych/aktualnych odcinków autostrady, to myślę, że nie tylko ja byłabym za ich podanie wdzięczna 8)

Na poprzedniej stronie Raul73 zapodał dobrą stronkę :)

http://hac.hr/en/toll-rates/price-list/cjenik40/

A w naszym języku może być ta(mz)

http://www.chorwackie.pl/chorwacja/auto ... platy.html

Hvala :D

P.s. Za jazdę z jakiej bramki liczą sobie na przedmieściach Puli 40 kn ?
(przespałam ten odcinek)
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 20.08.2011 00:37

Zadam pytanie tutaj, bo do mojego tematu ktoś się podpiął i odpowiadają Jemu, a nie mi:)

"Zapytam jeszcze o jedną rzecz, bo coś mi się tu miesza. Jadę przez Chałupki, Czechy, Austra, Mureck, Lenart, Ptuj...i wpadam na drogę E59. Pytanie pierwsze: w jakiej miejscowości przekraczam granicę? W Macelj? Widzę, że jest ona położona poniżej granicy...

Pytanie drugie: Najpierw jadę A2. Rozumiem, że wjazd to Trakošćan (Macelj), a wyjazd to Zaprešić (Zagreb), czyli koszt 42kn. Potem mam odcinek bezpłatny i wpadam na A1 z bramkami i przejeżdzam ją Zagreb (Lučko)-Vrgorac, czyli koszt 191 kn. Wszystko sobie dobrze poukładałem? Obliczałem wg http://www.chorwackie.pl/chorwacja/auto ... platy.html

Wolę zapytać, aby na bramkach nie dać się oszukać i nie być zdziwionym.

Jeszcze pytanko: autostrady w Chorwacji działają na zasadzie "na wjeździe bilet - na wyjeździe płacę"? Nic po drodze nie będzie kasowane, czy też może są bramki na autostradzie, a nie tylko na wjazdach?"

I dwie kwestie...nie wiecie, po ile jest Jack Daniel's w Chorwacji? I czy wiecie coś na temat strefy bezcłowej na granicy CZE/AUT?
jdubowski
Cromaniak

Postnapisał(a) jdubowski » 22.08.2011 19:59

MRK napisał(a):"Zapytam jeszcze o jedną rzecz, bo coś mi się tu miesza. Jadę przez Chałupki, Czechy, Austra, Mureck, Lenart, Ptuj...i wpadam na drogę E59. Pytanie pierwsze: w jakiej miejscowości przekraczam granicę? W Macelj? Widzę, że jest ona położona poniżej granicy...
To jest przejście Macelj.
MRK napisał(a):Pytanie drugie: Najpierw jadę A2. Rozumiem, że wjazd to Trakošćan (Macelj), a wyjazd to Zaprešić (Zagreb), czyli koszt 42kn. Potem mam odcinek bezpłatny i wpadam na A1 z bramkami i przejeżdzam ją Zagreb (Lučko)-Vrgorac, czyli koszt 191 kn. Wszystko sobie dobrze poukładałem? Obliczałem wg http://www.chorwackie.pl/chorwacja/auto ... platy.html
Pi razy drzwi dobrze (rząd wielkości się zgadza).
MRK napisał(a):Jeszcze pytanko: autostrady w Chorwacji działają na zasadzie "na wjeździe bilet - na wyjeździe płacę"? Nic po drodze nie będzie kasowane, czy też może są bramki na autostradzie, a nie tylko na wjazdach?"

Generalnie tak.

MRK napisał(a): I czy wiecie coś na temat strefy bezcłowej na granicy CZE/AUT?

Ta strefa jest o wiele większa - od Polski do Słowenii sięga ;)
Ostatnio edytowano 22.08.2011 20:07 przez jdubowski, łącznie edytowano 1 raz
jdubowski
Cromaniak

Postnapisał(a) jdubowski » 22.08.2011 20:04

a to ja napisał(a):P.s. Za jazdę z jakiej bramki liczą sobie na przedmieściach Puli 40 kn ?
(przespałam ten odcinek)

Z wjazdu do tunelu Ucka.
http://www.bina-istra.com/Default.aspx?sid=2039
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 23.08.2011 09:52

jdubowski napisał(a):
MRK napisał(a): I czy wiecie coś na temat strefy bezcłowej na granicy CZE/AUT?

Ta strefa jest o wiele większa - od Polski do Słowenii sięga ;)

Hehe, to wiem...chodziło mi o to, że ktoś wspominał o jakimś sklepie, gdzie zakupię sobie Danielsa po dobrej cenie :lol:
agagol
Plażowicz

Postnapisał(a) agagol » 25.08.2011 11:28

witam, czy może ktoś kto wrócił właśnie z Cro i jechał przez Słowenię może mi powiedzieć jaka dokładnie jest opłata za autostradę. Znalazłam na stronie http://www.chorwackie.pl/chorwacja/slow ... trada.html ze 7- dniowa kosztuje 15 euro a nie jak gdzieś czytałam 35 euro.
z góry dziękuję za informację.

Wyjeżdżam jutro i nie wiem czy przez Węgry czy jednak Slowenia :)
gonzo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) gonzo » 25.08.2011 12:10

agagol napisał(a):witam, czy może ktoś kto wrócił właśnie z Cro i jechał przez Słowenię może mi powiedzieć jaka dokładnie jest opłata za autostradę. Znalazłam na stronie http://www.chorwackie.pl/chorwacja/slow ... trada.html ze 7- dniowa kosztuje 15 euro a nie jak gdzieś czytałam 35 euro.
z góry dziękuję za informację.

Wyjeżdżam jutro i nie wiem czy przez Węgry czy jednak Slowenia :)
Proszę bardzo tu jest wszystko http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17828
agagol
Plażowicz

Postnapisał(a) agagol » 25.08.2011 12:25

dziękuję :)i przepraszam jeszcze nie potrafię tak dobrze szukać. :)
jdubowski
Cromaniak

Postnapisał(a) jdubowski » 25.08.2011 13:57

Raul73 napisał(a):A na Istrii nie znalazłaś opłat, bo tamtejsze autostrady (konkretnie Ypsilon) są póki co bezpłatne, za wyjątkiem tunelu Ucka i wiaduktu Mirna - ale to już chyba znalazłaś na Cro.pl. Był też kiedyś płatny odcinek Kanfanar - Pula (14 HRK) ale podobno Chorwaci wycofali się z tych opłat.

Niestety siejesz waść dezinformację, na Istrii już obowiązuje system zamknięty i płaci się za każdy przejechany odcinek, z Puli do Umagu choćby wybulisz 37kun.
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 25.08.2011 16:05

jdubowski napisał(a):
Niestety siejesz waść dezinformację, na Istrii już obowiązuje system zamknięty i płaci się za każdy przejechany odcinek, z Puli do Umagu choćby wybulisz 37kun.

A może przed napisaniem sprostowania i zarzuceniem mi pisania nieprawdy sprawdziłbyś datę mojego posta?

System zamknięty na Istrii obowiązuje od niespełna miesiąca. Nawet na stronie HAC nie ma podanych opłat
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrady w HR-info o parkingach, wiaduktach, tunelach - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies