Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrady w HR-info o parkingach, wiaduktach, tunelach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tEREk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tEREk » 10.07.2012 13:05

Co do płatności kartą czy gotówką, każda bramka jest dokładnie oznakowana i jeżeli można w niej płacić karta to tak jest.

Info z 01.07.2012
Aras
Podróżnik
Gdzie zjechać?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aras » 13.07.2012 21:02

Witam. Zamierzam jechać do Podgory, wjazd od strony objazdu w Słowenii. Podpowie ktoś którędy mam się poruszać na autostradach w Chorwacji i którędy zjechać? Wiem, że są mapki na forum, ale za bardzo nie mam pojęcia na który zjazd mam patrzeć. Proszę o pomoc. Dzięki 8)
Albino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Albino » 14.07.2012 05:12

Cześć Aras ! Od granicy ze Słowenią jedziesz autostradą A2 do Zagrzebia a dalej autostradą A1 kierunek Spilt - Dubrownik aż do zjazdu Sestanovac . Tam opuszczasz autostradę i kierujesz się na Makarską . Miniesz Makarską , dalej jest Tucepi a następnie jesteś już w Podgorze. Powodzenia i miłego pobytu w CRO ! Pozdrawiam z Piły !!
Aras
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aras » 14.07.2012 09:17

Albino napisał(a):Cześć Aras ! Od granicy ze Słowenią jedziesz autostradą A2 do Zagrzebia a dalej autostradą A1 kierunek Spilt - Dubrownik aż do zjazdu Sestanovac . Tam opuszczasz autostradę i kierujesz się na Makarską . Miniesz Makarską , dalej jest Tucepi a następnie jesteś już w Podgorze. Powodzenia i miłego pobytu w CRO ! Pozdrawiam z Piły !!

Dzięki serdeczne. Jak opuszczę autostradę to już trafię, chodziło mi właśnie o ten zjazd. równiez pozdrawiam
jakabzdura
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakabzdura » 15.07.2012 12:59

a jadąc przez Węgry ? jest taniej ? łatwiej czy trudniej?
M.KOM.8
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.KOM.8 » 15.07.2012 17:35

Znachr napisał(a):Fux - autostradą do samego końca (Vrgorac) - tu masz 2 wyjścia (parę razy jechałem, nie ma jednoznacznej odpowiedzi, szybsza droga to ta, na której masz szczęście, tzn. nie wpadniesz za kamper albo faceta w kapeluszu):
1) zjeżdżasz do Vrgoraca i na światłach w prawo drogą D62 na Veliki Prolog, a dalej już są kierunkowskazy na Dubrovnik - dobijasz do Jadranki w Rogotinie; 2) jedziesz z autostrady drogą E65 na Ploce i tam dobijasz do Jadranki. Obie drogi trochę kręte, 1) w pewnym momencie dobija do kończonej ekspresówki, więc w pewnym momencie popyla się placem budowy między filarami wiaduktu. Generalnie lokalesi z Dubrovnika jeżdżą raczej tą drogą. A ja za nimi :wink: .

Autostada A1 czynna jest już do węzła "Vrgorac" - na razie nie pokazują tego nawigacje GPS.
bahrij
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bahrij » 17.07.2012 14:06

Mam pytanie do tych, co jechali już w tym roku do końca autostrady w Cro. W ub. roku jechałem do Mlini za Dubrownikiem. Autostrada kończyła się na wysokości Vgorac. Czyżby przez rok nic nie przesunęła się do przodu? Widać było, że prace ostro trwały...Na google map pokazują autostrade w okolicach Ravcy, co jest mylące.
M.KOM.8
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.KOM.8 » 17.07.2012 19:38

bahrij napisał(a):Mam pytanie do tych, co jechali już w tym roku do końca autostrady w Cro. W ub. roku jechałem do Mlini za Dubrownikiem. Autostrada kończyła się na wysokości Vgorac. Czyżby przez rok nic nie przesunęła się do przodu? Widać było, że prace ostro trwały...Na google map pokazują autostrade w okolicach Ravcy, co jest mylące.

Autostrada kończyła się na węźle Ravca, obecnie otwarto ją do węzła Vgorac. Na razie nie ma tego odcinka na mapach i w nawigacjach. Zjazd w kierunku Dubrownika kierowany jest do miejscowości Bacina przed Ploce. Odwrotnie (od Dubrownika) tablice kierują poprzednim, lecz skróconym dojazdem.
M.KOM.8
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.KOM.8 » 17.07.2012 19:51

M.KOM.8 napisał(a):
bahrij napisał(a):Mam pytanie do tych, co jechali już w tym roku do końca autostrady w Cro. W ub. roku jechałem do Mlini za Dubrownikiem. Autostrada kończyła się na wysokości Vgorac. Czyżby przez rok nic nie przesunęła się do przodu? Widać było, że prace ostro trwały...Na google map pokazują autostrade w okolicach Ravcy, co jest mylące.

Autostrada kończyła się na węźle Ravca, obecnie otwarto ją do węzła Vgorac. Na razie nie ma tego odcinka na mapach i w nawigacjach. Zjazd w kierunku Dubrownika kierowany jest do miejscowości Bacina przed Ploce. Odwrotnie (od Dubrownika) tablice kierują poprzednim, lecz skróconym dojazdem.

Na stronie internetowej http://www.hac.hr/hr/autoceste/karta-autocesta/ jest już jednak od dzisiaj zaznaczony nowy odcinek. :D
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 17.07.2012 20:30

M.KOM.8 napisał(a):(...)obecnie otwarto ją do węzła Vgorac. Na razie nie ma tego odcinka na mapach i w nawigacjach(...)

Do węzła Vrgorac autostrada była otwarta już ponad rok temu.
Praktycznie od razu pokazał się ten odcinek w AutoMapie, ale GoogleMaps potrzebuje na aktualizację całe lata. :roll:
Myślę, że Chorwaci specjalnie spowolnili prace nad południowym odcinkiem autostrady, aby specjaliści z Google'a mogli nadążyć. :lol: :lol: :lol:
Ostatnio edytowano 17.07.2012 20:32 przez lichy, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.07.2012 20:32

Wyznaczenie trasy z np. Wrocka do Dubrovnika, skutkuje marszrutą przez Ploce, prom i Peljesac... :roll:
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 17.07.2012 20:37

FUX napisał(a):Wyznaczenie trasy z np. Wrocka do Dubrovnika, skutkuje marszrutą przez Ploce, prom i Peljesac... :roll:

Dobre programy wyznaczają tak, jak powinny, przez Neum.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.07.2012 21:23

lichy napisał(a):Myślę, że Chorwaci specjalnie spowolnili prace nad południowym odcinkiem autostrady, aby specjaliści z Google'a mogli nadążyć. :lol: :lol: :lol:

O, to za jakieś 15 lat może skończą :lol: :lol: :lol:
bahrij
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bahrij » 17.07.2012 22:11

M.KOM.8 napisał
Na stronie internetowej http://www.hac.hr/hr/autoceste/karta-autocesta/ jest już jednak od dzisiaj zaznaczony nowy odcinek.
Czy jadąc do Dubrownika można za Vgorac zjechać z autostrady na drogę E 65 i częściowo jadąc przez BiH skrócić przejazd jadąc przez Rogotin, Opuzen Komarną i dalej przez Klek i znowu BiH i dalej starą Jadranką?
jaano
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaano » 17.07.2012 22:38

Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć na pytanie czy autostrada posunęła się dalej w stronę Ploce, bo już w zeszłym roku zjeżdżało się na Ploce przez serpentyny od zjazdu chyba Vrgorac a na pewno dalej niż Bacina, które w zasadzie prowadzi na Makarską..??
widać już było dalszą część autostrady z miejscami na stacje benzynowe, więc mieliśmy nadzieję że już będzie otwarte w tym roku, a tu chyba Zonk.., tym bardziej dziwne że od południa Ploće już też był jakiś odcinek otwarty..
a na domiar na stronie http://motorways-exitlists.com/europe/hr/a1.htm
pisze jakoby Ploce miało być otwarte 06.2012??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrady w HR-info o parkingach, wiaduktach, tunelach - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone