napisał(a) Dragonm » 13.08.2007 09:54
Maciej napisał(a):Z linka, który wkleiłeś dość jasno wynika że trzeba mieć do okazania na bramkach "ichnią" legitymację potwierdzającą niepelnosprawność (wzór na dole strony) więc myślę że to ulga tylko dla Chorwatów, nawet jeśli nie jest to wprost napisane (bo kto wyrobi sobie taką legitkę przed wyjazdem siedząc np. w Polsce).
Witam
---------
To że trzeba mieć ich kartę to doczytałem... Bardzo często ulgi dla niepełnosprawnych są podobne w innych krajach i raczej narodowość nie ma znaczenia. Jakby Chorwacja była w UE to byłoby znacznie prościej choć nie zawsze... W tamtym roku byłem w Londynie i okazało się, że z komunikacji miejskiej mogłem korzystać za darmo - potwierdziła to pani z infolinii komunikacji miejskiej. Jeździłem autobusami, metrem i kolejką przez cały pobyt (nie musiałem pokazywać travelki), aż pewnego pięknego dnia wysiadamy z metra, podjeżdżamy do bramki dla wózków i pani poprosiła o bilet (jej pierwszy tydzień w pracy). Grzecznie wytłumaczyliśmy, że takowego nie potrzebujemy i już pani chciała nas puścić, ale całą rozmowę podsłuchał ich kanar.... I się zaczęła jazda
Krótka wymiana zdań i pan kanar wytłumaczył, że owszem jeżdżę za darmo ale powinienem się zgłosić do urzędu po bezpłatny bilet... Na nic było tłumaczenie, że jestem turystą i przyjechałem na tydzień, a sama procedura załatwiania mogłaby zająć więcej czasu... Na szczęście skończyło się tylko opłatą za bilety na przejechanym odcinku, a nie mandatem...
Za przejazd zapłacimy, bo sie z tym liczyliśmy ale jakby się okazało, że za free to zawsze kilka bro do przodu