Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada za Splitem?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Artek
Podróżnik
Autostrada za Splitem?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artek » 24.08.2006 08:07

Czy w kierunku Dubrownika jest juz oddany jakis odcinek autostrady od Splitu?
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 24.08.2006 08:23

Nie, ale roboty są już daleko posunięte. Może za rok dojedziemy do Makarskiej? Planują w okolice Dubrownika w 2010 r.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 24.08.2006 09:58

Budują imponująco ale co z tego jak zaraz potem ustawią punkty kontroli robiące w sezonie godzinne korki.
CISIU
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) CISIU » 24.08.2006 11:02

Z tymi korkami to bym tak nie przesadzał. Jazda autostradą z Zagrzebia do samego Splitu to czyta przyjemność. Korki są przed tunelami szczególnie w okresie zmian turnusów. ja przejechałem w 1 i 2 stronę bez żadnych problemów i zwolnienie na Sveti Rok to nic w porównaniu z kręta i górzysta trasą jaką trzeba było pokonać kiedyś w drodze do Dalmacji.
Jedyny minus to chyba kasa, bo 25 Euro za przejechanie tego odcinkaq to wcale nie tak mało.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 24.08.2006 12:50

Za to jak się postało tak jak ja 3 godziny w 40 stopniach to można to na długo zapamietać. Wśród wielu powodów, dla których zdradziłem Chorwacje w tym roku na rzecz Włoch jest też ten korek.
cobber
Podróżnik
a

Nieprzeczytany postnapisał(a) cobber » 30.08.2006 16:08

od granicy do Splitu tylko 22 euro
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 31.08.2006 11:53

Łukasz napisał(a):Budują imponująco ale co z tego jak zaraz potem ustawią punkty kontroli robiące w sezonie godzinne korki.

Jakie punkty kontroli :?:
Przecież wszystkie punkty gdzie dokonuje się opłaty są nie na samej autostradzie a na zjazdach z nich. Na samej autostradzie ruch mogą czasem blokować jedynie tunele. Poza tym raczej nie widziałam niczego co by nawet przypominało korek w okolicach Zadaru, Szybenika itp, myśle, że nie ma się czego obawiać.
Daj Boże, żeby za 100 lat u nas taka autostrada powstała :!:
Krzysztof II
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof II » 31.08.2006 17:41

Wrociłem z Chorwacji dzisiaj, wczoraj były bardzo silne powiewy wiatru i było ograniczenie 40km/h i zamknięty był jeden pas ruchu.
K.J.
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) K.J. » 02.09.2006 20:39

Ja też wracałam z Chorwacji 30.08. w czasie silnego wiatru. Korki jedynie przy wyjeździe z Zagrzebia z powodu robót drogowych.Ale momentami na autostradzie wiało naprawdę strasznie, ludzi na motorach powywracało, a samochody bujało okropnie!!!
Szkoda było wracać........:(
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 03.09.2006 11:44

krakuscity napisał(a):Nie, ale roboty są już daleko posunięte. Może za rok dojedziemy do Makarskiej? Planują w okolice Dubrownika w 2010 r.

nie mogę znaleźć tego na forum, więc pytam:
zjeżdżając z autostrady w okolicach Splitu (kierunek Makarska) wyczytałem gdzieś na croforum że jest jakiś myk ze zjazdem (złe oznakowanie czy coś) który kierunek tam obrać?
w ubiegłym roku nie miałem jakoś problemu, ale od Splitu jechałem przez góry, nie wiem czemu nie trafiłem na Jadrankę
w tym roku nie chcę popełnić tego błędu i chcę jechać wybrzeżem
czy ktoś z podróżników z tego roku może mi pomóc w tym temacie?
dziękuję z góry jak mało który
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 03.09.2006 12:15

Na tym zjeździe/wjeździe jest rondo więc w najgorszym razie objedziesz je dookoła. Na Dubrownik (Makarską) kierują na drogę 62(?) p.góry. Może jednak warto, bo z tego co czytam na forum nie tylko mnie się przydarzyło wlec na odcineku Split-Omis (oba przejazdy w poniedziałki za dnia).
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 03.09.2006 12:27

gospodarz napisał(a):N Może jednak warto, bo z tego co czytam na forum nie tylko mnie się przydarzyło wlec na odcineku Split-Omis (oba przejazdy w poniedziałki za dnia).

dzięki za info
licze że nie będzie korków
w zeszłym roku jak wracałem jadranką do domu, był jakiś car crash przed Omisiem i pojechałem przez góry
zresztą zobaczymy jak będzie... wymysle coś na miejscu
stick
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stick » 03.09.2006 12:29

Ja w tym roku skręciłem w lewo na Makarską i Dubrownik zamiast jechać do Splitu i tam wjechać na Jadrankę. Ciekawa przygoda, chcieliśmy dotrzeć do Omisu i jechaliśmy później malowniczymi wąskimi dróżkami przez winnice. Później wzdłuż kanionu Cetiny do samego Omisu. Niestety żona była zbyt przerażona żeby robić zdjęcia.
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 03.09.2006 12:29

tboy napisał(a):
krakuscity napisał(a):Nie, ale roboty są już daleko posunięte. Może za rok dojedziemy do Makarskiej? Planują w okolice Dubrownika w 2010 r.

nie mogę znaleźć tego na forum, więc pytam:
zjeżdżając z autostrady w okolicach Splitu (kierunek Makarska) wyczytałem gdzieś na croforum że jest jakiś myk ze zjazdem (złe oznakowanie czy coś) który kierunek tam obrać?
w ubiegłym roku nie miałem jakoś problemu, ale od Splitu jechałem przez góry, nie wiem czemu nie trafiłem na Jadrankę
w tym roku nie chcę popełnić tego błędu i chcę jechać wybrzeżem
czy ktoś z podróżników z tego roku może mi pomóc w tym temacie?
dziękuję z góry jak mało który

Na tym rondzie po zjeździe trzeba pojechać na Split (chyba w prawo, jeśli dobrze pamiętam) jeśli chcesz trafić na Jadrankę, a nie jechać przez góry.
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 03.09.2006 12:31

sirk napisał(a):Na tym rondzie po zjeździe trzeba pojechać na Split (chyba w prawo, jeśli dobrze pamiętam) jeśli chcesz trafić na Jadrankę, a nie jechać przez góry.

o to chodziło, dziękówka
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone