Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

autostrada w Serbii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 19.07.2006 21:01

Pierwsze słowa w Serbii to pytanie o zieloną kartę,potwierdzam wizy nie potrzeba
insane_75
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) insane_75 » 19.07.2006 21:25

Znalazłem troszkę linków do moteli w Serbii,
myślę, że komuś się przydadzą, szczególnie tym jadącym do Montenegro.
http://www.motelvelikaplana.com/file/home_e.htm (ten jest polecany w necie, niestety przy autostradzie Belgrad - Nis, co rzeczywiście wydłuża trasę)
http://www.petrus.co.yu/scg/profesional/index.htm
http://www.citymotelkole.co.yu/engl/motel/motel.htm (o tym była mowa wyżej, niezły, ale ja szukam czegoś bardziej skromnego)
motel "Ravni gaj"
Motel „Kosuta”
TEŻ można znależć zdjęcia, wyglądają skromniej ale i tak nieżle

Same adresy są rzeczywiście do znalezienia, gorzej z opsem, standardem i zdjęciami. Wpisujcie linki, to może stworzymy niezłą bazę.
Fatboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatboy » 20.07.2006 00:35

w ubieglym roku jechalem do Belgradu, w sumei dosc niemilo wspominam droge, z uwagi na Policje serbska ;-) za takim dlugim mostem miedzy Nowym Sadem i Belgradem zhaltowali mnie, choc jechalem przepisowa 70. Wyszedlem z auta i na kartce z tekturki pokazal mi 30E napisane mazakiem :D to sie go pytam, zeby pokazal na radarze, a tam byla jedna predkosc zapisana - 78km/h , taki radar jakby zabawkowy ;-) stanelo na tym, ze zaplacilem 10E (no ale jechalem obwieszony flagami na final Ligi Swiatowej w siatke ;) .

Natomiast co wazne - jest tam bardzo tanio, maja swietna benzyne/gaz. Drogi w sumie nie najgorsze, a co wazne, pusto na nich, wiec i bezpiecznie. Kiepsko na przejsciu w Szegedzie, troche sie czepiali, ale ogolnie narod bardzo przyjazny. W samym Belgradzie bardzo czulo sie obecnosc policji, cos w stylu Wielki Brat patrzy.

Jutro ojciec jedzie ponownie do Serbii, bo nasi graja znow, wiec po weekendzie bede mial duzo swiezszych informacji. Piszcie co Was interesuje szczegolnie, to powiem, zeby zwrocil uwage.
Fatboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatboy » 24.07.2006 21:03

jezeli ktos chce cos wiedziec nt. Serbii i przejazdow to prosze pisac. Wlasnie wrocilem (jednak tez pojechalem ;) ) i moge napisac dla chetnych jak ominac autobane Subotica - Belgrad (820 dinarow = 41 zl). aha i zrobili w koncu autostrade Kesckemet - Roszke i nie trzeba jechac przez Szeged, oszczedza sie ok. 2 godzin !
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.07.2006 09:34

Witaj Fatboy!

Wybieram się we wrześniu do Macedonii i będę jechać oczywiście przez Serbię. B. interesuje mnie ominięcie autostrady do Belgradu, bo z tego co wiem to dalszego odcinka się nie da :( . Napisz proszę jaki jest stan tej drogi, czy jest dużo ograniczeń prędkości no i w ogóle miejscowości. Czy po minięciu granicy latwo na nią trafić? A w Belgradzie czy latwo wjechać na autostradę? I czy na granicy są duże korki, może jakaś szczególowa kontrola?
Czy ten odcinek na Węgrzech o którym piszesz jest platny?

Pozdrawiam
Fatboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatboy » 25.07.2006 10:39

1) Węgry - kupujac winiete na granicy - 1520HUF jedziesz przez całe Węgry i nie ma sie co zastanawiac nad trasa, omijajaca autobany na Wegrzech, bo sa swietne. Ciezko jest na obwodnicy Budapesztu, bo naprawde spory ruch. Ale im dalej w strone Serbii, tym lepiej. A już w ogóle puchy są za Kecskemetem. Tak, autostrada jest do samej granicy ! W końcu ....

2) Granica węgiersko - serbska. Tutaj trzeba sie uzbroić w cierpliwosc, o ile Wegrzy puszczaja bez najmniejszego problemu, to katorga zaczyna sie po stronie serbskiej. Oni jeszcze nie zrobili nowego przejscia, ktore widac w oddali 500m po przejsciu wegierskim i trzeba sie cisnac, jak po torze wyscigowym, aby dojechac do bramek. Moja uwaga - nie patrzec na tiry, ktore zagradzaja cala droge, tylko omijac je, gdyz one staja do innego przejscia, a i tak blokuja przejazd. NAtomiast sama odprawa - wypasik. Zadnych problemow, trzeba mieć zieloną kartę.

3) Omijanie autostrad w Serbii - Niewątpliwie władze w tym kraju pomyslaly przy tworzeniu bramek autostradowych, bo placimy tylko na wyjazdach, tuż przed Nowym Sadem i tuż przed Belgradem. Ale wg mnie nie ma sensu nia jechac. Po pierwsze jest najeżona zmasowanymi oddziałami policji, ktore czekaja tylko na turystów, bo pobrać dzięgi, a po drugie odcinek płatnej jest bardzo wątłej jakości. A więc :

Jadac od granicy walimy cały czas tą szeroką dojazdówką do bramek, ponad 50km az do zjazdu na miejscowosc Sirig. Po zjeździe kierujemy się na prawo, na Novi Sad. Dojezdzajac do niego beda swiatla i na wprost ogromny market. Na swiatlach w lewo, w kierunku na Belgrad. Dojezdzasz do pierwszego slimaka i na nim zjezdzasz do Nowego Sadu (beda kierunki Novi Sad - Zrenjanin). Jedziesz szeroka dwupasmówką, przejezdzasz swiatla i dojezdasz do duzej krzyzowki, tam wybierasz trase na Petrovaradin-Ruma, skrecasz w lewo i caly czas prosto, kierujac sie na w/w miejscowosci. Dojedziesz do mostu i za nim juz prosta droga. Bedziesz mijal takie miejsscowosci : Petrovaradin - Srem. Karlovci - Indija - Stara Pazova. W tej ostatniej na pierwszym duzym skrzyzowaniu i swiatlach kierujesz sie w lewo, na Belgrad, wjezdzasz tuz za bramkami i masz jeszcze ok 30km do Belgradu po szerokiej drodze.

Drogi w całej Serbii są świetne, nowo wyremontowane, proste jak stół. A do tego mały ruch. Wszystko to powoduje duzy komfort jazdy. Ograniczaja go miasteczka i wsie, gdzie czesto mozna spotkac policje, jednakze cudzoziemcy maja przyzwolenie do przekraczania predkosci max do 10km/h. Wiec, jezeli jeest 40km/h ,a jedziemy kolo 50, normalnie nas puszcza. Najpierw opowiedzial nam to znajomy Serb, a pozniej sprawdzilismy na wlasnej skorze :-)

I jeszcze jedna sprawa - w Serbii mają wysmienity gaz do auta. Bolid sunie jak na wzmocnionej 98 z Shella, jest bardzo dynamiczny. Jezeli chcesz jeszcze zaoszczedzic, to nie tankuj na autobanie, w mijescowosciach typu Stara Pazova lub Indija znajdziesz gaz po normalnej cenie 32-33 dinary, czylli 1,60zl . Przy autobanie cena waha się od 35,5 - 38,0 . Za to dość droga jest benzyna, co nas troche zdziwilo, gdyz w ubieglym roku byla na poziomie 58-60 dinarów, a teraz jest 82-84, wiec porownywalna do naszej cena :!:

W samym Belgradzie tez nie bedzie trudno, na glownych drogach sa dobre oznaczenia i jezeli nie bedziesz zbaczal z autostrady czy drogi szybkiego ruchu, nie bedzie problemu.

jezeli cos jeszcze to prosze pytac
pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.07.2006 12:04

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! :D

Już ją sobie wydrukowalem... będzie jak znalazl
Szkoda, że nie mam przed sobą mapy, wszystko bym sobie posprawdzal

Niestety moje autko nie jest wyposażone w autogaz więc podróże trochę mnie kosztują :( . Ale mam pytanie jeszcze jedno: czy za gaz/ benzynę można w Serbii jak w Bośni placić w Euro, jeśli tak, to czy kurs jest b. niekorzystny?
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 25.07.2006 12:10

Fatboy, czyli odcinek od granicy Madziarskiej do Novi Sad jest bezpłatny?
Fatboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatboy » 25.07.2006 14:31

kulka53 - placilem za gaz w ichniej walucie, na przejsciu Roszke - Subotica jest pare kantorów, nawet sie nie zastanawiaj i wymieniaj tylko tam euro. Nigdy w Polsce, zreszta ciezko jest dostac dinary serbskie w PLNie. Kurs jest bardzo dobry. Za 100 euro dostajesz ok. 8300 dinarów

krzysiekrz - wlasnie nie do konca. bardzo dobra droga jest do punktu oplat, w ktorym to placisz wlasnie za przejechany odcinek, pozniej slaba trasa zaczynajaca sie jeszcze przed Nowym Sadem i konczaca sie 30km przed Belgradem, za ktora tez placisz (obie oplaty po 410 Dinarów, ok 5euro). W poscie wyzej opisalem, jak ominac te platne odcinki, bo normalnie od granicy przed Nowy Sad mozna dojechac i na zjezdzie przed bramkami ominac oplaty, a pozniej wyjechac w Starej Pazovej ponownie na autobane, nie placac za przejazd. Czas podrozy wyszedl mi porownywalny z przejazdem autostrada, gdyz droga objazdowa jest prawie rownolegla do niej, no i pusta w wiekszosci.

pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone