Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

autostrada w Czechach i Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniekwawa
Odkrywca
autostrada w Czechach i Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniekwawa » 22.01.2012 09:00

Witam wszystkich,
Mam pytanie, czy w Czechach jest autostrada od samego przejścia granicznego w Chałupkach i czy na autostradzie w Austrii jadąc przez Brno, Wiedeń, Graz, Zagreb są jakieś dodatkowe opłaty poza winietą ?
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 22.01.2012 09:05

w Chałupkach przekraczasz granicę i 300 m za,jest wjazd na autostradę via moravia,przez Austrię tylko winieta,przez Czechy też,Słowenia winieta a w Cro bramki :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.01.2012 10:37

Od Breclav-Reintal do Wifersdorf nie ma autostrady. Zaczyna się kawałek dalej w Schrick A5 i łączy się z S1 wokół Wiednia.
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 22.01.2012 11:30

maniekwawa napisał(a):Witam wszystkich,
Mam pytanie, czy w Czechach jest autostrada od samego przejścia granicznego w Chałupkach i czy na autostradzie w Austrii jadąc przez Brno, Wiedeń, Graz, Zagreb są jakieś dodatkowe opłaty poza winietą ?

A kiedy jedziesz?Bo jak w wakacje,to A1 powinna być oddana do użytku(odpada przejazd przez Wodzisław,Chałupki).PZDR
maniekwawa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniekwawa » 22.01.2012 13:14

Jadę w maju, ale zawsze jeździłem przez Słowację i Węgry. Teraz chciałem pojechać przez Czechy, Austrię i Słowenię ale zupełnie nie znam tej drogi więc wolę dopytać.
Na Google Maps pokazuje, że pomiędzy Brnem a Wiedniem brakuje kawałka autostrady i nie wiem czy mapa jest stara czy rzeczywiście nie ma tam autostrady.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.01.2012 13:49

maniekwawa napisał(a):Jadę w maju, ale zawsze jeździłem przez Słowację i Węgry. Teraz chciałem pojechać przez Czechy, Austrię i Słowenię ale zupełnie nie znam tej drogi więc wolę dopytać.
Na Google Maps pokazuje, że pomiędzy Brnem a Wiedniem brakuje kawałka autostrady i nie wiem czy mapa jest stara czy rzeczywiście nie ma tam autostrady.

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=865044#865044 :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.01.2012 13:54

Z Brna na Wiedeń możesz wybrać dwa warianty trasy:
1) Pod Brnem zjeżdżasz z D1 na D2 kierunek Bratysława. Przed granicą CZ/SK zjeżdżasz z autostrady na Breclav, dalej kierujesz się na Reintal w Austrii i drogą B47 dojeżdżasz do miejscowości Wilfersorf. Dalej jedziesz drogą B7 i w okolicach miejscowości Schrick zaczyna się autostradaA5. (jest to trasa którą preferuje kolega FUX ;) )
2)Możesz również pod Brnem zjechać z D1 na R52 kierunek Mikulov, R52 kończy się w okolicach miejscowości Pohorelice jakieś 20km przed granicą CZ/A. Dalej jedziesz drogą B7 aż do Schrick gdzie zaczyna się A5. (ja zawsze wybieram tą trasę.
Jeśli nie omijasz słoweńskiej autostrady to od Schrick masz cały czas autostradę aż do Ptuj w Słowenii.
maniekwawa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniekwawa » 22.01.2012 15:34

Czyli Google dobrze pokazują, że pomiędzy Mikulov a Schrick nie ma autostrady. Czyli brakuje ~ 40km. Czy ten kawałek jest bardzo uciążliwy ?
Od Ptuj w Słowenii do Macelj (granica cro) też nie ma autostrady ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.01.2012 16:00

maniekwawa napisał(a):Czy ten kawałek jest bardzo uciążliwy ?
Od Ptuj w Słowenii do Macelj (granica cro) też nie ma autostrady ?

W Austrii 8O
Dasj Panie Boże, żeyś tak pod Warszawą jeździł... :lol:

Słowenię mijasz szybko pod warunkiem, że nie jest to sobota w wakacje.... :wink:
maniekwawa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniekwawa » 22.01.2012 16:46

Co prawda to jeszcze sporo czasu(jadę w maju) ale pomału trzeba myśleć. Więc ja chyba pojadę tak: Chałupki (autostrada przez Czechy i Austrię) Ostrawa, Olomunc, Brno, Breclav(droga lokalną ~ 30km) Wilfersdorf, (autostradą) Wiedeń, Graz, Mureck, Ptuj(objazd autostrady ~ 65km), Macelj i dalej na południe Chorwacji.
Napiszcie proszę czy na podanych przeze mnie lokalnych drogach są duże utrudnienia.
pozdrawiam
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.01.2012 16:51

Nie powinieneś trafić na żadne większe utrudnienia, szczególnie jeśli jedziesz w maju.
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 05.02.2012 19:54

dobra wiadomość : od 01.01.2012 odcinek czeskiej autostrady z bohumina do ostravy został wyłączony z sieci autostrad płatnych, więc kto tylko do Ov to z free a kto dalej to winietę można zakupić na stacji benzynowej w Czechach na autostradzie,zawsze parę koron taniej :D :idea:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.02.2012 20:03

Good news.
Za tydzień lecę do Włoch.
Z Gliwic A1, później te 30km krajówką i jestem na autobanach prawie do celu we Włoszech. :lol:
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 05.02.2012 20:48

szerokiej drogi :D
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 03.03.2012 20:39

maniekwawa napisał(a):Co prawda to jeszcze sporo czasu(jadę w maju) ale pomału trzeba myśleć. Więc ja chyba pojadę tak: Chałupki (autostrada przez Czechy i Austrię) Ostrawa, Olomunc, Brno, Breclav(droga lokalną ~ 30km) Wilfersdorf, (autostradą) Wiedeń, Graz, Mureck, Ptuj(objazd autostrady ~ 65km), Macelj i dalej na południe Chorwacji.
Napiszcie proszę czy na podanych przeze mnie lokalnych drogach są duże utrudnienia.
pozdrawiam

Ja polecam jednak poświęcić te 15E na A w Słowenii. Bocznymi drogami jest dużo zakrętów i skrzyżowań. I policja nie wybacza najmniejszych błędów. Czasami można dzięki tym 15E dużo zaoszczędzić.

pozdrawiam, Kuba
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone