maniekwawa napisał(a):Od Ptuj w Słowenii do Macelj (granica cro) też nie ma autostrady ?
ziemniak napisał(a):Dokładnie 13 km dobrej drogi tzn dobrze położonego asfaltu. W zeszłym roku był duży korek i noc, więc nie do końca pamiętam ograniczeń
W tym roku wyruszamy na wyspę Krk/Cres więc chyba pojedziemy A1 dalej na Ljubljana.
Małe przypomnienie.
Pod koniec maja (na 90%*) otwierają cały odcinek A1 w Polsce od Pyrzowic przez Gliwice, Rybnik, aż do granicy w Chałupkach. Od granicy gotowa jest już czeska D1. Także szkoda tłuc się przez Cieszyn.
* na 90%, bo jest problem z pewnym mostem, który już w zasadzie ukończyli. Mowa o naprawdę imponującym obiekcie MA 532 w Mszanie. Jedni specjaliści twierdzą, że jest źle zaprojektowany, drudzy, że dobrze. Zobaczymy co pokaże ekspertyza i próby wytrzymałościowe.
Manga napisał(a):Pytanie do przygraniczników ,bo dziecko chce do ZOO w Ostrawie
Bohumin-Ostrava -weszło w życie "bez poplatku"?
ziemniak napisał(a):Ja polecam jednak poświęcić te 15E na A w Słowenii. Bocznymi drogami jest dużo zakrętów i skrzyżowań. I policja nie wybacza najmniejszych błędów. Czasami można dzięki tym 15E dużo zaoszczędzić.
Tak, potwierdzam.lichy napisał(a):ziemniak napisał(a):Ja polecam jednak poświęcić te 15E na A w Słowenii. Bocznymi drogami jest dużo zakrętów i skrzyżowań. I policja nie wybacza najmniejszych błędów. Czasami można dzięki tym 15E dużo zaoszczędzić.
Jechałem trzy razy przez Słowenię tam i z powrotem, w dzień i w nocy, zawsze objazdem przez Mureck, Lenart, Ptuj. Ani razu nie widziałem tam policjanta, a droga,... jak droga, daj Boże, żeby w Polsce takie drogi były. :lol:
Żadnych strasznych zakrętów i innych niespodzianek.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi