Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szakal36
Croentuzjasta
Autostrada w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 02.02.2010 20:33

Witam serdecznie.
Mam pytanko czy na odcinku od przejścia w Mikulovie (Czechy) do Wiednia, wybudowana została już autostrada a jeśli nie to czy wiadomo coś na temat przewidywanego terminu jej otwarcia? Pozdrawiam
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 02.02.2010 20:43

szakal36 napisał(a):Witam serdecznie.
Mam pytanko czy na odcinku od przejścia w Mikulovie (Czechy) do Wiednia, wybudowana została już autostrada a jeśli nie to czy wiadomo coś na temat przewidywanego terminu jej otwarcia? Pozdrawiam

Znalazłem opis SKI-Maniaca na jakimś forum, chyba jednak częściowo już działa.

"jechałem tamtędy 30.12 w stronę Grazu, a potem 02.01 w drugim kierunku.

Autostrada A5 jest już gotowa, ale jeszcze jej nie otwarli. Chyba czekają już tylko na odbiory techniczne, ewentualnie jakąś kosmetykę.

Na te światła we Wiedniu wcale nie trzeba wpaść. Ring jest otwarty i wjeżdża się na niego w okolicach stacji Shell w Eibesbrunn. Jest znak kierujący (chyba) na Graz, ring ma w tym miejscu oznaczenie S1. Ten znak jest faktycznie pozaklejany, ale tylko w części dotyczącej innych kierunków.

Edit: fotorelacja z przejazdu nową częścią ringu tuż po otwarciu:
http://www.autobahn-online.de/phorum/read.php?3,129833

potem otwarli jeszcze te 2 brakujące km w okolicach Ikei, zatem aktualnie można już ekspresówką/autostradą dojechać do Włoch bez przerwy"
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 02.02.2010 21:19

Dzięki serdeczne za szybką odpowiedź. Dzięki temu odcinkowi można zaoszczędzić sporo czasu.
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 04.02.2010 11:20

Niestety nie do konca jest prawda. Otworzony został nowy kawałek ringu,dzieki czemu rzeczywiscie ominiemy wspominany powyżej odcinek Wiednia, w lutym ma byc otwarty kolejny odcinek od Schirm, ale na cała autostade od Drasenhofen musimy poczekac bodajże do 2013
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 04.02.2010 13:21

a zamiast Schirm nie chodzi czasem o Schrick?

a jak wygląda sprawa po stronie czeskiej? jest autostrada tylko do Nova ves czy dajej?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.02.2010 21:53

"Ring" otwarty to dobra wiadomość :lol:
A ja się dziwiłem dlaczego IGO jadąc przez Wiedeń kieruje właśnie na objazd "Ringiem" :idea:
przemas_depesz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemas_depesz » 07.02.2010 10:23

Dobra wiadomość.Mam nadzieję, że jak w czerwcu będę śmigał do CRO to już nie będę musiał wcinać się do WIEDNIA, tylko prosto polecę....Nie ma co...może i u nad kiedyś autostrady powstaną ;-)
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 07.02.2010 17:25

szaki17 napisał(a):"Ring" otwarty to dobra wiadomość :lol:
A ja się dziwiłem dlaczego IGO jadąc przez Wiedeń kieruje właśnie na objazd "Ringiem" :idea:

Do pełnego ringu S1 od wschodu Wiednia to jeszcze sporo brakuje, min. tunelu pod Dunajem. Jak pisał woojtekg kawałek już zrobili. Ale i tak już bezkolizyjne można dotrzeć do Schwechat jak ktoś nie chce sunąć p. miasto - S1/S2/A23/A4/S1
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.02.2010 10:51

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest jazda przez Znojmo....
Pozdrawiam
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 08.02.2010 20:45

Jeśli dobrze rozumiem, to jadąc przez Znojmo szybciej wjeżdża się na autostradę
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.02.2010 22:19

Tak i nie ma "motywu" wjazdu do centrum Wiednia....
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 09.02.2010 08:12

no tak, ale jeżeli jest ring, o którym pisze Bahama to też nie trzeba wjeżdżać do centrum?
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 09.02.2010 13:55

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Tak i nie ma "motywu" wjazdu do centrum Wiednia....

Według mnie, teraz przy obu drogach nie wjazdu do centrum, a jadąc przez Mikulov wjedziemy w "stara drogę" tuz przed mostem na Dunaju.
Jadąc od Znojmo będziesz miał wybór, albo wjeżdzasz w nową obwodnice, albo odbijasz na nowy ring.

Teraz to juz wariant jazdy przez Milkulov chyba bedzie zdecydowanie lepszy ( choć nigdy nie jechałem przez Znojmo ) - inna sprawa, że zawsze jechałem w nocy, więc dużym ruchem sie nie musiałem przejmować

chodziło mi oczywiście o Schrick nie Schirm

tutaj macie troche informacji na ten temat:
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 63&page=10
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 11.03.2010 14:34

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest jazda przez Znojmo....
Pozdrawiam

Lepiej jest jechać przez Mikulov ten nowy odcinek autostrady jest otwarty nawigacja na dzień dzisiejszy tego nie pokazuje ale jest ładnie oznaczony kierunek Graz.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.03.2010 09:53

nawigacja na dzień dzisiejszy tego nie pokazuje

A moja już pokazuje, IGO mapy TA :lol:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone